Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
"Na początku bylo słowo..."
Autor Wiadomość
Kor 
Moderator

Wysłany: 3 Lipiec 2005, 21:56   "Na początku bylo słowo..."

I. Wstępniak + słowa Mistrza o tzw. fan fiction

Jako że powstał dział do zamieszczania swoich fan fiction, może na początek kilka słów samego T. Pratchett'a na temat tego zjawiska.

Cytat:
Bez pytania wiadomo, że używanie postaci, dalszego planu, wątków fabularnych itd. itd. może wpędzić w poważne kłopoty natury prawnej - ostatnimi czasy, toczyły się związane z tym sprawy sądowe w Stanach. Spróbuj opublikować powieść z Jamesem Bondem, bez uprzedniej konsultacji ze spadkobiercami Fleminga a zobaczysz co się stanie. To zadziwiające, że ludzie nie zdają sobie z tego sprawy. Wydawcy przywykli już do tego, iż dostają opowiadania z informacją: "To jest opowiadanie, które umieściłem w świecie World of Hurts wykreowanym przez Harry'ego Spivena...". Wydawca pyta wtedy: "A masz jego zgodę?", na co autor opowiadania: "Przecież nie muszę mieć, prawda?", po czym wydawca robi się blady na twarzy i pyta: "A czy Papież sra w lesie?"

To jest rzeczywistość. A teraz pomówmy o FANDOMIE.

Prawo niczym się nie różni. Ale są ludzie piszący rzeczy związane z Autostopem przez Galaktykę, z Czerwonym Karłem, ze Star Trekiem i związane ze Światem Dysku, którzy robią to dla przyjemności swoich znajomych. Każdy z autorów reaguje na to na swój własny sposób. Niektórzy nie mogą tego znieść i próbują to powstrzymać. Anne McCaffrey - jeżeli dobrze kojarzę, ale jestem otwarty na korektę, jeśli się mylę - to nie przeszkadza, dopóki jej główne postacie nie są wykorzystywane. Z kolei wydaje się, że Douglas Adamas tolerował/dał zgodę na nawał fanowskich prac dotyczących Autostopem przez Glalaktykę w fanzinie ZZ9.

Jak dla mnie, jeżeli coś jest robione amatorsko, przez fanów dla fanów, i jest to tylko i wyłącznie ich twórczość, i zostało to zrobione ze względu na szerokie uznanie dla głównego dzieła, wtedy świadczyłoby to o oziębłości autora, gdyby biegał dookoła, próbując krytykować, czy ukarać odpowiedzialnych za to ludzi. Na miłość boską, to przecież fandom. Ja nie daje nikomu pozwolenia, uśmiecham się i myślę sobie w duchu, a co tam.

Naturalnie, zawsze jest niebezpieczeństwo, że jakiś głupek gdzieś tam, zinterpretuje to jako sygnał, że Świat Dysku jest teraz własnością publiczną, lub że jest otwarty na koncesjonowanie. W żadnym wypadku. Jeżeli ktoś zamierza dokonać komercyjnej zżyny - nie parodii, nie dzieła fanowskiego, tylko cynicznej próby dorobienia się na stworzonym przeze mnie Świecie Dysku - wtedy pole irygacyjne uderzy w 3 MW generator wiatrowy.

Dla mnie najlepiej byłoby, gdyby fan fiction powstawały tam, gdzie ja ich nie widzę. Dlaczego? Ponieważ przypuśćmy, że jakiś Fan napiszę kawałek o powiedzmy, poborcach podatkowych na Dysku, a ja za rok zdecyduję się napisać o poborcach podatkowych na Dysku, to wtedy taki Fan przyśle mi email: "złodziej, oszust, zakosiłeś mój pomysł i tyle".
(tlum. Kor)

Jak widać, Pratchett przymyka na to oko, zresztą ma rację, bo „a co tam”. Jeżeli już mamy dział do umieszczania swoich fanowskich prac, to dobrze by było, gdyby panował tu porządek i nie było zamieszania.

II. Sprawy Organizacyjne:

Ujednolićmy nazwę, co by każdy nie pisał po swojemu.
NAZWA Fan Fiction -> fanfik -> FF lub ff
Inne twory, typu: fanfikszyn, fan ficktion itp. są niemile widziane, szczególnie w tym dziale!!!

TEMAT Jeżeli ma zawierać fanfik, to niech zaczyna się od [FF], żeby poinformować potencjalnych czytelników. Dla przykładu.

[FF] Rincewind w krainie Deszczowców.

Fanfik skończony: jeżeli autor stwierdzi, że kończy fanfik, to niech zmieni w tytule
[FF] na [#FF]. Ukończenie fanfiku nie oznacza, oczywiście, zamknięcie tematu.

III. Regulamin

1) Przede wszystkim nie umieszczajcie nie swoich ff. Zachowanie niehonorowe, nielegalne i co tu dużo mówić, godne złodzieja własności intelektualnej.

1a) Tego nie trzeba mówić ani pisać, lecz dla świętego spokoju: ff powinny raczej być związane z ŚD. Nie raczej, tylko napewno. Inne światy/postacie itp., w ramach crossoveru. Przecież nie chcemy tu czytać jak to Harry zakochał się w Hermionii, w Eskarinie, to co innego :wink:

2) Przed zamieszczeniem ff, dobrym nawykiem byłoby sprawdzenie tekstu pod względem ortograficznym, interpunkcyjnym, stylistycznym, gramatycznym itd. Nie tylko treść mówi o autorze.

3) Najlepiej byłoby, jeżeli sam tekst ff miał wielkość 12 tekst, czyli o jeden mniej niż tekst standardowy. Lepiej się wtedy czyta, i nie trzeba skrolować po kilka kilometrów, żeby dojść do końca.

4) Jeżeli dopisujecie nową cześć do ff, to broń Boże nie wklejajcie jej do postu z poprzednią częśćią. Przede wszystkim, można nie zauważyć zmiany, poza tym, takie posty wydłużają się w nieskończoność i są nieporęczne do czytania.

5) Nowy ff to nowy temat. Z resztą, po to powstało Cafe Ankh (thx Krejt), żeby nie trzeba było przekopywać się przez inne ff, celem dotarcia do tego, który nas interesuje.

6) Tak jak w opisie działu: Nie bierzemy odpowiedzialności za głosy krytyki. ;)

7) Wszelkie głosy krytyki, recenzji, wypowiedzi, których treścią będzie:

•. . a) sporządzenie listy literówek i błędów o których mowa w pkt. 2
•. . b) jednozdaniowy, spamowski post w stylu: Genialne, chcę dalej itp.

będą sukcesywnie znikały, bez zapowiedzi. Od tego jest PM, gg itp.

IV. Kilka rad Wujka Kormaćka

• Jak już chcesz napisać fanfic, to przeczytaj inne, zastanów się dokładnie czy masz coś do przekazania <oryginalny pomysł> Warto się trochę postarać, żeby pisany fanfik nie był kalką istniejących już wcześniej fanfików i niepotrzebnym powieleniem.
<Tutaj> znajdziesz coś ogólnie o pisaniu opowiadań

• Nie katuj osób czytających kilometrowymi postami -> zawsze można podzielić fanfik na rozdziały, update ver.x, itd.

• I, na Ślepego Io, przejmuj się krytyką innych, lub chociaż ją przeanalizuj.

• Rozwijając myśl z pkt. 7 Regulaminu, zaznaczam, że niekonstruktywne dla autora i rozmowy na temat fanfiku wypowiedzi, będą od razu usuwane. Starajcie się więc dostrzegać, oprócz dobrych stron fików, również miejsca, które zawierają błędy merytoryczne, ogiczne, polemizujcie o stylu informując w ten sposób autora o ewentualnych błedach. Powtarzam jeszcze raz Konstruktywna Krytyka zamiast podlizywania się autorom. <Tutaj> znajdziesz kilka stron o formie krytykowania

To chyba [ff]szystko, więc weny, weny i jeszcze raz weny.

Odpowiedz do tematu