Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyskowe gadżety (prawie) własnej roboty.
Autor Wiadomość
Maniaczek 

Wysłany: 15 Styczeń 2006, 13:19   Dyskowe gadżety (prawie) własnej roboty.

Swego czasu przeglądałem oferty na ebay'u bądź stronie Kidby'ego celem znalezienia jakichkolwiek gadżetów związanych ze Światem Dysku. Niestety cena za owe produkty była dla mnie jak kubeł zimnej wody rzucony w twarz (zwłaszcza gdy napastnikowi wyleci z ręki kubeł).
Od niedawna odwiedzam to forum gdyż uznałem, że jest to jedyne miejsce w Polsce gdzie tak naprawdę mogę otrzymać konkretne informacje na temat....wiadomo czego. Buszując w czeluściach jego tematów natknąłem się na ten, w którym poruszana jest sprawa "klubowych koszulek". W tym momencie mnie oświeciło. Przecież można zrobić coś samemu i to niewielkim kosztem. Oczywiście wyłącznie w charakterze "na własny użytek" co by nie zostać posądzonym o piractwo.

Osobiście rozpocząłem poszukiwania prac graficznych głównych ilustratorów prozy Pratchett'a. O ile prace Josha Kirby'ego mozna znaleść bardzo łatwo tak już coś Kidby'ego jest już dosyć trudno. Nie chodzi mi tutaj o malutkie obrazki dostępne na wielu stronach poświęconych ŚD, a raczej o prace w wysokich rozdzielczościach. W jakim celu? Otóż postanowiłem zlecić jednej z "firm" na allegro wykonanie nadruku termosublimacyjnego na kubku, by cieszyć oko podczas śniadania - koszt około 24zł (wraz z wysyłką). Innej "firmie" zajmującej wieloformatowym drukiem solwentowym chętnie zleciłbym wydrukowanie plakatu (wymiaru plakatu 50x70cm to koszt rzędu 25zł + koszty wysyłki). Z tym ostatnim jest niestety większy problem, gdyż wymagana jest już grafika w dosyć wysokiej rozdzielczości (aczkolwiek można pobawić się programami do wektorowego powiększania obrazów). Na dzień dzisiejszy mam kilka grafik Kidby'ego, które mogły by się nadawać - np. Four Horsemen (2500x1787) :D .
Co do figurek to niestety wchodziła by narazie chyba tylko masa papierowa :wink: ale dla chcącego nic trudnego.

W tym momencie pytanie kieruję do Was. Czy ktoś z forumowiczów może pochwalić się jakimś gadżetem związanym ze ŚD, a wykonanym (prawie) własnoręcznie? Unikatowym, którego niemal pewne, że nikt nie ma? Czy może jestem odosobnionym przypadkiem?

P.S. Jeżeli ktoś w swych zbiorach posiada grafiki Kidby'ego w wysokich rozdzielczościach to proszę o kontakt.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 15 Styczeń 2006, 13:49   

Cytat:
P.S. Jeżeli ktoś w swych zbiorach posiada grafiki Kidby'ego w wysokich rozdzielczościach to proszę o kontakt.

No wiesz.. to ciut nielegalne, jak na moje oko.

Jeśli chodzi o gadżety, to posiadam tylko swoje rysunki ;)

Uboot 
Moderator

Wysłany: 15 Styczeń 2006, 13:52   

Maniaczek napisał/a:
W tym momencie pytanie kieruję do Was. Czy ktoś z forumowiczów może pochwalić się jakimś gadżetem związanym ze ŚD, a wykonanym (prawie) własnoręcznie? Unikatowym, którego niemal pewne, że nikt nie ma? Czy może jestem odosobnionym przypadkiem?

Mówisz do "miszcza" w tej dziedzinie :mrgreen:
Tutaj masz link to tematu z gębami. Moje własnoręcznie wykonane cudo jest w poscie na samym dole.
Pozatym:
Gadżet w postaci modelu ŚD......A zółw się jeszcze rusza :P
Wsio 8-[

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 15 Styczeń 2006, 14:19   

Maniaczek, nie wiem czemu rozbawił mnie Twój post - z tego co piszesz stworzenia czegosc "prawie wlasnorecznie" nie ma nic wspolnego z robieniem czegokolwiek. Najlepiej jeśli posłuże sie przykładem, no wiec wyobraź sobie ze Prószek już dzisiaj wypusił dajmy Carpe Jugulum, a Ty zeskanowałbyś cała ksiażke i stworzył z niej e-booka, to z tego co piszeszy wynika, że "prawie własnoręcznie" ją napisałeś.

I tak jak już pisałem wykorzystwanie nie swoich grafik do "tworzenia" gadżetów nie ma nic wspólnego z ich wytwarzaniem (gadżetów). Do tego nawet, jeśli stworzysz sobie taki gadżet, Twoja własnoręczność, związna jest tylko z kilkoma kliknięciami myszki, bo zlecasz realizacje komuś innemu... ale już sie nie odzywam, w koncu bedziesz miał swoj gadżet.

Odnośnie tematu forumowych koszulek, który poruszyłeś, zauważ że wykorzystywane są na nich grafiki stworzone przez Aide, i nie maja nic wspólnego z kradzionymi obrazami. A mimo wszystko, na spotkaniu z Pterrym mieliśmy przez nie małe kłopoty, które na szczęści rozwiązały się poprzez miłą rozmową inteligentnych, a co najważniejsze rozumnych ludzi. (Nie, nie pisze tu o sobie).

Co do plakacików i Twojej prośby o grafiki w wysokich rozdzielczościach, Blejd Ci już napisał, że to nielegalne, i mam nadzieje ze oficjalnego odzewu (w postaci postu) na forum nie bedzie, cobyśmy sie na siebie gniewać nie musieli.

A na koniec, coby sie przyjemniej zrobiło, odpowiedm na Twoje kolejne pytanie. Tak mam gadżet, który wykonałem własnoręcznie (bez prawie). Co prawda, jest nieskończony, i raczej już go nie dokończe, ale jest to wyhafrtowany obraz (a właściwie to pół obrazu), wykonany w technice haftu krzyżykowego oparty na grafice Kidby'ego zatytułowanej bodajrze "Pale Rider". Aktualne leży w szafie zwiniety w rulon, i czeka na lepsze czasy, czyli az nadejdzie "nigdy".

Maniaczek 

Wysłany: 15 Styczeń 2006, 14:48   

Wiem o co Ci chodzi. Jednakże nie miałem tutaj na myśli bezczelnego okradania kogoś z jego dóbr, a raczej wykorzystanie ich w sposób, który nie wykorzystał ich sam autor. Oczywistym jest, że działamy bez jego zgody, bo i raczej byśmy jej "tanio" nie otrzymali, jednakże jest to jedyny sposób na uzyskanie efektu, który by nas w pełni usatysfakcjonował np. plakat z wybraną przez nas grafiką (odpowiednio obrobioną), a nie tą, którą wybrał sam jej autor (np. na stronie Kidby'ego jest tylko jeden wzór ).
Co do mojego "P.S." z poprzedniego postu to faktycznie...przegiąłem :wink: .

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 15 Styczeń 2006, 20:00   

Maniaczek napisał/a:
Wiem o co Ci chodzi. Jednakże nie miałem tutaj na myśli bezczelnego okradania kogoś z jego dóbr, a raczej wykorzystanie ich w sposób, który nie wykorzystał ich sam autor

No tak, bo na przyklad krazdziez nowitkiego Jaguara czy Mercedesa z parkingu fabryki, w celu kasacji go w najbliższym punkcie złomu nie jest bezczelnym okradniem kogos z dóbr, bo przecież wykorzystamy auto w sposób, o którym żaden producent by nie pomyślał, przynajmniej nie w przypadku samochodu który dopiero co zszedł z taśmociągu...

Nie wiem, ale ostanio rozbraja mnie przyzwolenie publiczne na kradzież wartości intelektualnej, nie mówie, że sam jestem pod tym wzgledem świecącym przykładem, ale staram sie nie korzystać, z rzeczy które do mnie nie należą - uprzedzając, nadchodzące pytania, tak mój Windows jest legalny, dostalem go od uczleni i moge sobie z niego korzystac jeszcze przez co najmniej 4 kolejne lata. A pozatym wole Linuxa, tylko ze ostatnio jestem zmuszony korzystac z okien.

W każdym badź razie odbiegam od tematu... to że chcesz coś mieć, a nie możesz otrzymać tego tanio, wcale nie oznacza, że mosze sobie działać bez zgody autora i wrzucać plakaty na kubki, czy też robić plakaty, z grafik, do których nie masz praw.
Chesz tani plakat, to go sobie namaluj, a że nie potrafisz to już nie problem Kidby'aja.

Dla tych co jeszcze nie zrozumieli o co mi chodzi:
Wykorzystywanie dóbr autora, bez jego zgody, jest bezczelną kradzieżą, nawet jesli 90% społeczeństwa twierdzi inaczej.

Kor 
Moderator

Wysłany: 15 Styczeń 2006, 20:57   

Blade_Master napisał/a:
No wiesz.. to ciut nielegalne, jak na moje oko

Jestem ciekawy, jakie sam masz na dysku. Znaczy na twardzielu :wink:

Qba juz napisał. własnoręcznie stworzone gadżety, to własnoręcznie, a nie nadrukowanie rysynku ilustratora na koszulce.

Koziasty 

Wysłany: 17 Styczeń 2006, 21:27   

Może to zabrzmi kretyńsko.
Ale spróbuj do niego napisać. I zapytaj :-)
A nuż się zgodzi :) To, że odeśle cię z kwitkiem jest bardziej możliwe.

Ale może dzisiaj niemożliwe staje się możliwe, kto wie?

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 17 Styczeń 2006, 22:35   

Cytat:
Blade_Master napisał/a:
No wiesz.. to ciut nielegalne, jak na moje oko

Jestem ciekawy, jakie sam masz na dysku. Znaczy na twardzielu

Ano Kor, musze szczerze przyznać, że mam komp (tzn to co na dysku) legalny w 38 % (to dużo).

Mam tylko kilka tapetek i inne takie...

Maniaczek 

Wysłany: 31 Styczeń 2006, 00:05   

Blade_Master napisał/a:
musze szczerze przyznać, że mam komp (tzn to co na dysku) legalny w 38 % (to dużo).
Nie żebym się czepiał ale rozbrajają mnie takie stwierdzenia. Z jakiego przelicznika korzystałeś? Masz jakiś specjalny kalkulator?

filozof 

Wysłany: 9 Maj 2006, 10:39   

Co do gadżetów to trochę projektuję różne rzeczy związane ze Światem Dysku(nie pomaga mi w tym przedmiot szkolny co się zwie "Podstawy Projektowania" bo to w wykonaniu pani która tego uczy to dwugodzinne marnowanie czasu co piątek) a w wakacje gdy będę miała dużo czasu zajmę się ich wyrobem (głównie z gliny i masy papierowej) a tapetki na komputer zacznę robić sobie gdy naprawi się skaner.A co do cen orginalnych gadżetów to ja mam problem bo jeszcze nie skompletowałam sobie wszystkich ksiąrzek ze świata dysku (brakuje mi jeszcze chyba 3) a kieszonkowe jeszcze idzie na inne rzeczy więc nie ma mowy na razie o gadżetach innych niż domowej roboty. :(
a trzeci o honor"

Odpowiedz do tematu