|
Skąd się tu wziąłem i dlaczego akurat teraz |
| Autor |
Wiadomość |
anonimowa
|
Wysłany: 15 Styczeń 2011, 20:40
|
|
|
Witaj Ludu Ankh-Morpork
Jestem tu, by podyskutować. Skąd tu się wzięłam ? To niewłaściwy rodzaj pytania retorycznego. Staram się szanować wasze zdanie. Nie pozwólcie mi się zatrzymywać . to tyle. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 17 Styczeń 2011, 00:23
|
|
|
no hej.
<jeden "skrzyp"> |
_________________ |
|
|
|
 |
Henna
Moderator

|
Wysłany: 18 Styczeń 2011, 01:02
|
|
|
Hej hej!
<i jedna "pokrzywa"> |
|
|
|
 |
ciemiernik

|
Wysłany: 13 Grudzień 2011, 19:13
|
|
|
| Czy forum jest martwe, czy też udaje cichego wampira? |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 13 Grudzień 2011, 19:42
|
|
|
Jest bardziej martwe niż żywe, bo Pracz coraz mniej pisze. A o wszystkich starych książkach już się nagadaliśmy.
Niemniej witamy świeży narybek, przyprowadź znajomych! |
|
 |
Łukasz
Moderator

|
Wysłany: 13 Grudzień 2011, 21:41
|
|
|
Nawet jakby nikt od dwóch lat nic nie napisał, to i tak znalazłaby się grupa, która zaglądałaby tu codziennie, bo nigdy nic nie wiadomo i być może któregoś dnia nagle pojawi się 50 nowych postów. |
|
 |
ciemiernik

|
Wysłany: 13 Grudzień 2011, 21:51
|
|
|
Och słyszę głosy (jakie szczęście ! słoneczko zaszło i wampir się poruszył) , witam |
|
|
|
 |
ciemiernik

|
Wysłany: 13 Grudzień 2011, 22:11
|
|
|
Pisząc wymienię księżki Pratchetta na Pratchetta , trafiłam tutaj. Moja droga była długa i wyboista . Ten cichy przystanek wybrałam na odpoczynek .
Nie przeczytałam wszystkich książek Jego ale Zimistrz jest stosunkowo nowy i ta seria jest dla mnie wciągająca. |
|
|
|
 |
bele
Moderator

|
Wysłany: 14 Grudzień 2011, 10:00
|
|
|
| Forum żyje póki ja tu siedzę, to będę co chwilę rzucał temat, aby ludzi rozruszać. |
_________________ may you live in interesting times. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 14 Grudzień 2011, 14:59
|
|
|
Witam tradycyjnie w imieniu Coraz Starszych członków Niebieskiej Gildii;)
Tak, forum istnieje, nawet ostatnio je przedmówca mocno i skutecznie szturcha w celu przywrócenia oddychania. A poza tym jest trochę jak napisała Agata;) |
_________________ |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 14 Grudzień 2011, 18:33
|
|
|
O, ruszyły stare rekiny forumowe |
|
 |
ciemiernik

|
Wysłany: 14 Grudzień 2011, 21:34
|
|
|
Witam Cię Starsza Gildiio !
Skoro już wszyscy wszystgo przedyskutowali to, chcę poznać wasze ugruntowane opinie .
Np. Czy warto kupować " Świat finansjery ' lub "Złodziej czasu" , czy też poczekać aż biblioteka kupi? |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 14 Grudzień 2011, 22:26
|
|
|
Świat finansjery super, polecam jak najbardziej. Złodziej czasu jest mniej fajny, ale jeżeli rzeczywiście lubisz Pracza i lubisz odkrywać ciekawostki Świata Dysku, to daje radę.
Jedyne, czego sobie nie kupiłam, bo uważałam, że nie warto, to Kapelusza pełnego nieba, Wolnych Ciutludzi i Maurycego w tłumaczeniu Doroty Grupińskiej-Malinowskiej. Odrzucało mnie za każdym razem kiedy przeczytałam parę zdań. |
|
 |
ciemiernik

|
Wysłany: 15 Grudzień 2011, 00:48
|
|
|
Przyczytałam" Maurycy i jego uczone szczury " podobało mi się , a cykl o Tiffany uważam za obecnie najlepszy z ostatnio wydanych. Jednak takich cienkich księżek nie kupuję bo zjadam je w pół dnia ,a potem chodzę głodna.
Pratchett stoi na pierwszym miejscu w długiej kolejce , więc co mogę pożczyć tego nie kupię wychodząc z założenia, że każda powierzchnia niemagiczna ma określoną przestrzeń sładowania książek (i nienależy do tego wliczać podłogi!) |
|
|
|
 |
ciemiernik

|
Wysłany: 15 Grudzień 2011, 00:59
|
|
|
| Więc "Świat finansjery" raczej niż "Złdziej czasu" Ale mi "Piekło pocztowe" nie przypadło do serca czy to nie jest coś w tym klimacie ? |
|
|
|
 |
bele
Moderator

|
Wysłany: 15 Grudzień 2011, 07:48
|
|
|
Jeżeli Piekło ci nie przypadło to nie tykaj Finansjery. Finansjera to sequel Piekła i cierpi na wadę każdego sequela. Schematem jest bardzo podobne do poprzednika, wiec podoba ci sie tylko wtedy jak lubisz oryginał.
Ja bym ci raczej proponował cykl o straży. Dałem go teraz mojej dziewczynie i jest zachwycona. |
|
|
|
 |
Apaczyk
VIP

|
Wysłany: 15 Grudzień 2011, 09:44
|
|
|
| To akurat wcale nie musi być prawda, Bele. Piekło pocztowe podobało mi się średnio, nawet mniej niż średnio, a Świat finansjery bardzo. Oba przeczytałem w oryginale, ale to chyba nie zmienia meritum. Going Postal oceniłem na jakieś 6/10, a Making Money na mocne 8,5/10, nawet w porywach do 9. |
_________________ Moje Dziewczęta!
Moje Dziewczęta updated! |
|
|
|
 |
ciemiernik

|
Wysłany: 16 Grudzień 2011, 00:02
|
|
|
Mchym. Cykl o straży jest rzeczywiście fajny, już przeczytałam. Więc powiedz (może) jaki osąd nad "Ostatnim bohaterem"
Dobrze jest czytać w oryginale , bo kiedy Akwila Dokuczliwa zmienia się nagle na Tiffany Obolołą , można się zdziwić . I zacząć zastanawiać co jeszcze się zmieniło. (PS:nie posiada zdolności lingwistycznych)
Troszkę jestem teraz zazdrosna |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 16 Grudzień 2011, 01:36
|
|
|
wszystko warto kupować-i Gardło Sobie Podrzynam - w lepszych tłumaczeniach. Ja mam cykl o Tiffany (w uproszczeniu) w wersji wcześniejszej jak i prawie cały w tłumaczeniach nowszych, które bardziej polecam;) Budując biblioteczkę od podstaw wybrałbym tłumaczenia Piotra vel PewWuCa;) Co do YA.
Chyba, że jesteś wcieleniem Kora... |
_________________ |
|
|
|
 |
bele
Moderator

|
Wysłany: 16 Grudzień 2011, 12:29
|
|
|
Apaczyk - a no widzisz, dla mnie akurat Świat Finansjery był za bardzo zbudowany na szkielecie Piekła. Nie mówię, że przez to książka jest słaba, bo wciąż - jedna z fajniejszych, ale jako nie zrobiła mi juz tak dobrze jak jedynka.
Ciemiernik - Już są nowe tłumaczenia Piotrka Cholewy, w którym nie ma Akwili Dokuczliwej. Nad ostatnim bohaterem już się sprzeczalismy - ja uważam, że jest absolutnie świetna, bo to taki crossover różnych serii (chociaż głównie straży i rincewinda). |
|
|
|
 |
|
|