|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
Nick - jego historia... |
| Autor |
Wiadomość |
Trino

|
Wysłany: 13 Czerwiec 2006, 23:11
|
|
|
Było to w czasach (dla mnie) szalenie odległych, a nawet niemal niepamiętnych, bo jakieś 2,5 roku temu. Przeżywałam wtedy okres tak wielkiej fascynacji trylogią Wachowskich, że postanowiłam napisać do niej fanfiction. Był jeden problem - trzeba było znaleźć imię dla głównej bohaterki. W końcu wymyśliłam - brzmiące trochę jak Trinity, trochę jak Neo, nie pytajcie, dlaczego - niech nazywa się Trino!
Ficka w końcu nie spisałam (choć obecnie piszę jego "poprawioną" wersję*), a skoro imię było akurat bezpańskie, nadałam je innej postaci, tym razem z ficka potterowskiego (tak, mam bizka na punkcie fanfiction). Jako że były to czasy, kiedy niemal wszyscy podpisywali się imionami swoich bohaterów, uległam tej modzie. I tak mi zostało. Przyzwyczaiłam się do swojego nicka tak bardzo, że nie mam zamiaru z niego zrezygnować nawet po odkryciu, że w rzeczywistości jest to imię męskie
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 13 Czerwiec 2006, 23:22
|
|
|
| Trino napisał/a: | | (tak, mam bizka na punkcie fanfiction) |
To zachęcam do fica discworldowego |
|
|
|
 |
Trino

|
Wysłany: 14 Czerwiec 2006, 20:34
|
|
|
Od jakiegoś czasu jest w trakcie produkcji |
_________________ "Mam wrażenie, że nie posiada pan żadnej pożytecznej umiejętności ani talentu. Czy myślał pan, żeby się zająć nauczaniem?"
"Mort" |
|
|
|
 |
Damex

|
Wysłany: 14 Czerwiec 2006, 20:53
|
|
|
hmmm, to było w gimnazjum, bodajże koniec 2 klasy. Kumpel mi wymyślił, bo uważał, że to banał po imieniu sie zwracac. Niektórzy na mnie mówili wowczas Max, od poczatku nazwiska, ale tego nie cierpialem. Kumpel pokombinował i polaczyl z imieniem (Damian) i tak juz zostało. Mimo to w gimie malo kto sie tak do mnie zwracal (ewentualnie w skrocie DMX, a tego nienawidze, bo to xywa jednego rapera, a ja takiej muzy nie moge zdzierżyć). Ale juz w LO nowi ludzie byli, tak sie podpisywalem i wiekszosc osob mowi tak do mnie (ewentualnie po imieniu), a nicka tego uzywam wszedzie, gdzie potrzeba i sie da |
|
|
|
 |
Andariel
|
Wysłany: 28 Czerwiec 2006, 14:33
|
|
|
Miewałam różne nicki, zwykle związane z RPGami, w które akurat grałam.
Od ok. 2 miesiecy gram w Diablo i cały I akt gry nie moglam się doczekać walki z demonicą Andariel. Poza tym podobała mi się na rysunku i w końcu kumpel zaczął tak na mnie mówić. Postanowiłam więc zarejestrować się jako Andariel...
Inne/byłe nicki: Krwawa Elfka, LEstat, Chaltarrina, Isseil. Lub po prostu Katarzyna, co już nickiem nie jest |
_________________ ...a właściwie kim jest babcia Weatherwax? (czekam na te prostokątne rzeczy do budowy, co to miały spaść) |
|
|
|
 |
XXXX-janka

|
Wysłany: 22 Lipiec 2006, 11:44
|
|
|
Mój nick powstał natomiast wczoraj, na potrzeby tego forum
Tak się zastanawiałam jak się nazwać i stwierdziłam, że nick powinien mieć jakiś związek z Dyskiem, a ostatnie co czytałam to ,,Ostatni kontynent". Nie ma co tu dużo gadać, odtąd jestem XXXX-janką (lub inaczej Czteriksjanką ) I nie ma zmartwienia!
Tak btw to na początku myślałam także o nicku Tyrande, bo to moja ulubiona postać z Warcrafta...
|
|
|
|
 |
Malka

|
Wysłany: 22 Lipiec 2006, 13:16
|
|
|
Pierwotnie miałam być Bruja czyli po hiszp. czarownica (czyt. bruha), ale moja skrzynka mailowa odmówiła współpracy a jako, że jestem niecierpliwym stworzonkiem, kolejne wcielenie jest jakie jest
Malkę wymyślił mój brat kiedy był jeszcze malutki (nieprawdopodobne a jednak) gdyż iż albowiem nie potrafił sobie poradzić z moim imieniem, które jest koszmarem dla małych dzieci i sepleniących
Od nadania mi tej ksywki minęło juz prawie 15 lat. Obecnie używają jej praktycznie wszyscy, włączając nawet niektórych nauczycieli... |
|
|
|
 |
szapiel

|
Wysłany: 2 Sierpień 2006, 12:12
|
|
|
Ale nudny jestem. To moje nazwisko... Cóż ja moge poradzić, że ludzie mówią do mnie albo po imieniu lub nazwisku.
Ewentualne ksywki: szapl, laureat. Szapla nawet lubię, a laureat to wymysł kolegów. |
|
|
|
 |
Rosuł
|
Wysłany: 5 Sierpień 2006, 19:40
|
|
|
Mój nick pochodzi z liceum,wymyślił go mój kolega, który wmawiał mi, że rozsiewam wokół woń rosołu z kury |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 6 Sierpień 2006, 15:06
|
|
|
| a skąd "u" w rosole?? |
_________________ |
|
|
|
 |
Rosuł
|
Wysłany: 6 Sierpień 2006, 15:42
|
|
|
"u" w Rosole jest po to, by odróżnić Rosuł jako osobę od "Rosół" jako zupa.
A zresztą uznałem, że tak jest bardziej oryginalnie. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 6 Sierpień 2006, 20:14
|
|
|
| Rosuł napisał/a: | "u" w Rosole jest po to, by odróżnić Rosuł jako osobę od "Rosół" jako zupa.
A zresztą uznałem, że tak jest bardziej oryginalnie. |
To może mówmy Ci Rosule? Tak dla rozróżnienia i żeby sie z tą pyszna zupą nie kojażyło bo się głodny robię. |
|
|
|
 |
Rosuł
|
Wysłany: 6 Sierpień 2006, 20:50
|
|
|
Niezły pomysł, w sumie nie zastanawiałem się nad odmianą mojej ksywki
Faktycznie, rosołek to jest coś |
|
|
|
 |
Mab
VIP

|
Wysłany: 6 Sierpień 2006, 21:09
|
|
|
Historia moich nicków jest w miarę krótka i prosta
Mab, mab tudzież MaB, którym się faktycznie podpisuję (w sumie od niedawna zaczęłam potrzebować skróconej wersji mojego ręcznego podpisu, co by się w odpowiednich rubryczkach mieściła), wzięło się, jak łatwo się domyślić, od pierwszych liter mojego imienia i nazwiska. Z drugiej strony, miło się oczywiście złożyło i pozostało nie bez wpływu, że "Mab" ma dosć głębokie celtycko-irlandzkie korzenie, pojawiało się w ciekawych kontekstach m.in. u Shakespeara czy Shelley'a...
Poza Mab - na forach zaczęłam pojawiać się oryginalnie, czyli od ok. 2002, jako Alabama (patrz: "True Romance").
Tyle. Więcej nicków nie było. |
|
|
|
 |
Łukasz
Moderator

|
Wysłany: 6 Sierpień 2006, 21:27
|
|
|
Sweet home Alabama...
Wpisywałem się już raz, ale żeby offtopa nie robić to dopiszę coś jeszcze o mojej ksywce/moim imieniu. Łukasz jak powszechnie wiadomo oznacza "urodzony o świcie", co nieco mija się z prawdą, bo urodziłem się około godziny 16.00. :mrnigga: |
|
 |
Pesmerga
|
Wysłany: 7 Sierpień 2006, 21:27
|
|
|
Nicku Pesmerga używam od mniej więcej godziny. Było to pierwsze co przyszło mi do głowy po naciśnięciu magicznego napisu "rejestracja".
Pesmerga jest to postać z gry Suikoden 1 i 2, gdzieś czytałem że oznacza to "ten który ściga śmierć" albo coś podobnego |
|
|
|
 |
Ida

|
Wysłany: 23 Sierpień 2006, 01:40
|
|
|
geneza mojego nicku nie jest specjalnie oryginalna - powstał jakieś 3-4 lata temu i pochodzi od mojej daty urodzenia, a w tym że naprawdę istnieje takie imię jak Ida zorientowałam się dopiero jakiś czas później |
|
 |
Ariel_Lindt

|
Wysłany: 20 Wrzesień 2006, 17:36
|
|
|
Oki, to się troche rozpiszę...
Ariel_Lindt to tylko skrót od:
Ariel Sol NianiaOgg Gina Amelie Yo-Yo Idgie'sSister Lindt Rimbaud Amadeosdatter de Chocolaterie 'Heavenly Creatures' i Ksiezniczka Jedzenia i Spania Jaaki-kiiiciuś o przydomku 'ZjemWszystkoCoZobaczę'
Po kolei:
Ariel - od zawsze moje ulubione imię, pochodzi od syrenki, Ariela z "Szaleństw Majki Skowron" i duszka z "Burzy" Szekspira
Sol - moja idolka i ulubiona czarownica z serii książek, które kiedyś uwielbiałam "Saga o Ludziach Lodu" (tak, teraz wiem, ze to syf, ale uwielbienie dla niej pozostało )
Niania Ogg - wiadomo Mój wzór do naśladowania i najulubieńsza żeńska postać ze wszystkich książek, filmów itd. Staram się byc taka jak ona i nawet mi sie udaje, nie wiem tylko co zrobie z tymi mężami i dziećmi
Gina - pseudonim Pauline z "Niebińskich Istot" - mojego ulubionego filmu o dwóch nastoletnich przyjaciółkach, które żyły we własnym świecie i były 'Mad'
Amelie - chyba wiadomo jaka - uwielbiam ją i chciałabym byc do niej podobna
Yo-Yo - nawiązanie do nazwy Siostrzanego Stowarzyszenia Ya-Ya, które załozyła czwórka dziewcząt z południa USA w książce pod takim samym tytułem. Nazwały się Ya-Ya (taa... taa...). Ja i moje dwie przyjaciółki postanowiłyśmy więc założyć Siostrzane Siostrzactwo Yo-Yo (joł, joł )
Idgie's Sister - powstało od imienia mojej drugiej co do fascynacji żeńskiej postaci, tym razem z ksiazki i filmu "Smażone Zielone Pomidory" - i nie chodziło o to, że chciałabym byc taka jak ona, chociaz to też, ale najbadzoej o to, że strasznie chciałabym ją znać i miec ją zawsze blisko siebie
Lindt - nazwa mojej ulubionej czekolady I w zasadzie zawiera w sobie jeszcze jedno słowo: Lind - nazwisko Sol i całego rodu Ludzi Lodu
Rimbaud - nazwisko mojego ulubionego poety francuskiego - swego czasu obiektu mojego fanatyzmu i uwielbienia (ale nie za poezje tylko za styl życia i przekonania )
Amadeosdatter - czyli córka Amadeo - mojego ulubionego wampira z "Kronik Wampirzych" Anne Rice ukrywającego sie pod imieniem Armand (Amadeo to jego prawdziwe imię, którego używał zanim zostął wampirem)
de Chocolaterie - z Czekoladziarni (wiem, że takie słowo nie istnieje, ale u nas nie ma odpowiednika, więc postanowiłam go stworzyć ) - nawiązanie do filmu "Czekolada" i Czekoladziarni w małym miasteczku, którą prowadziła główna bohaterka - ten film sprawił, że zapragnęłam też prowadzić Czekoladziarnię *.*
'Heavenly Creatures' - nazwa mojej wymarzonej Czekoladziarni - nawiązanie oczywiście do filmu "Niebiańskie Istoty"
Księzniczka Jedzenia i Spania - znowu nawiązanie do Siostrzanego Stowarzyszenia - każda miała tam jakiś tytuł np. Księzniczka Wiatru, więc tez postanowiłyśmy coś takiego stworzyć (pozostałe nasze tytuły: Szeptunka oraz Pani Picia i Leniuchowania )
Jaaki-kiiiciuś - dalsza część tytułu Nawiązanie do najczęściej przez nas wypowiadanej 'frazy' dotyczącej naszych kotów (pozostałe: Ici-pici oraz Chodź-tu-ty-głupi-kocie)
przydomek 'ZjemWszystkoCoZobaczę' - dodatkowe tytuły, które sobie nadałysmy (pozostałe: 'ZjemTylkoToCoDobre' oraz 'WypijeWszystkoCoMiDacieBylebyByłoZAlkoholem' )
Tak więc to byłoby na tyle Dziekuję za uwagę |
_________________ "To, co nazywamy normalnością, to tylko krąg światła wokół ogniska." - Pszaszesik ^_^
Sorry, I missed church. I was busy practicing witchcraft and becoming a lesbian
Queer rocks !!! XD
 |
|
|
|
 |
the_dude

|
Wysłany: 22 Wrzesień 2006, 11:46
|
|
|
Mój nick jest z kultowego filmu o tytule "Big Lebovski", którego główny bohater to właśnie The Dude, czyli po polsku Koleś. Mam jeszcze tony innych nicków - Olo (Bo takie nosze imię), Saturos (na większości forów, bo dude jest od niedawna), Vincent (Pulp Fiction), Psychatog/Psychol, @ry100tele$ i trochę innych, o których mówić nie wypada |
_________________ To wyobraźnia, a nie inteligencja, uczyniła nas ludźmi. Wiewiórki są dość inteligentne, gdy w grę wchodzą orzechy, ale – o ile nam wiadomo – nigdy nie opowiadały historii o bohaterze, który ukradł orzechy bogom. - Terry Pratchett |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 22 Wrzesień 2006, 12:08
|
|
|
Kurcze, a myślałem, że na forum pojawił się ktoś potrafiący grać na dudach....
Powodzenia na forum
[i nie wstydź się swojego wieku....] |
_________________ |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |