Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Nick - jego historia...
Autor Wiadomość
Pan Herbatka 

Wysłany: 9 Luty 2006, 16:05   

Hmmm..
Nick Herbatka powstał dawno, dawno temu zanim jeszcze dowedzałem się, że jest taki genialny pisarz jak Prachett - Herbatka był to niziołek, złodziej, moja postać do AD&D - a potem przeczytałem Wiedźmikołaja i Pan Herr'bat'ka został mom ulubonym Prachettowym bohaterem, a gdy znalazłem to forum pomyślałem, że nick będzie pasował.. :mrgreen:
No ale NIe przewdziałem, że jest tu ktoś o NIcku 'Mr.TeaTime' a więc zarejestruję się raz jeszcze na moim standardowym NIcku..^^

No to wracam jako Ag[NI]aR - przywtam się raz jeszcze, NIe na falstarcie.. :wink:

Ufff.. Prawie jakbym pisał rozprawkę.. :mrgreen:

Scypion 

Wysłany: 11 Luty 2006, 22:14   

W zamierzchlej przeszlosci, kilka lat temu, gdy zaczynalem uzytkowac internet i podobne temu fora zastanawialem sie nad wyborem nicka. Jako, ze wtenczas bylem na 1 roku historii gdzie byla starozytna ten Scypion jakos sie napatoczyl. Obecnie uzywam go z sentymetu i ze wzgledow praktycznych: obawiam sie ze moglbym 2 roznych nie zapamietac. :lol:

Kor 
Moderator

Wysłany: 12 Luty 2006, 22:16   

To się czyta przez 'c', czy przez 'k', :wink: ?

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 13 Luty 2006, 07:02   

Ja się domyślam, że przez "c".
Skajpion, by dziwnie brzmiało :) Jak nazwa jakiegoś żołnieża, a Scypion, to nazwa dla mędrca, którego ma na awatarze :P

Krejt 
Administrator

Wysłany: 13 Luty 2006, 09:45   

Ale jesteście na bakier z historią.
Scypion (Scipio) to rzymski dowódca, który ostatecznie pokonał Hannibala.
Zresztą w starożytnym Rzymie była cała linia Scypionów, ten najsłynniejszy to tylko jeden z wielu.
Czyta się tak, jak jest napisane.

efzetiks 
VIP

Wysłany: 14 Luty 2006, 11:14   

nawet formacja (w sensie ustawienie wojsk) od jego imienia byla.. gry ksztalca pamietam to bowiem z Centuriona

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 14 Luty 2006, 12:06   

Film: Gladiator
Scena: KOloseum
inscenizacja: bitwa pod Zamą
Vikipedia napisał/a:
Bitwa pod Zamą w 202 roku p.n.e. była decydującym starciem między Rzymianami i Kartagińczykami, które zakończyło II wojnę punicką. Przesądziła ona o klęsce Kartaginy. Latem 202 p.n.e. Hannibal przegrał w Afryce z siłami Publiusza Korneliusza Scypiona nazwanego później "Afrykańskim".

piękna scena, jak można nie zapamiętać. Gratuluję wyboru nick'a i witam w imieniu Klubu Seniora :)

jagocha 

Wysłany: 15 Luty 2006, 19:31   

Zawsze używam nicka jagocha, a wziął się stąd, że musiałam wymyślić sobie coś do maila, bo wszystkie gosie były zajęte, a ja lubię być orginalna. I póki co jesazcze żadnej jagochy nie spotkałam w necie :)

clegane 

Wysłany: 24 Luty 2006, 11:14   

A ja się chciałam oficjalnie przywitać. Dzień dobry. :)

Clegane jestem i fank G. R. R. MArtina ze mnie. Dlatego też z jego "Pieśni Lodu i Ognia" zapożyczyłam nazwisko jednego z bohaterów. Ów pan jest - według mnie - najlepiej skonstruowaną postacia w całej sadze, a nazywa się Sandor Clegane.

Pozdrawiam. :)
- Naprawdę? Co za draństwo. A myślałem, że gwóźdź wytrzyma.

Henna 
Moderator

Wysłany: 5 Marzec 2006, 14:20   

Gehenna-(hbr. Dolina Jęku lub Dolina Synów Hinnoma) dolina na pd. od Jerozolimy, miejsce przeklęte, splamione kultem Molocha. Termin ten w teologii Judaizmu oznacza miejsce potepienia wieczngo. Stąd w NT określa piekło.
Skąd taki pesymistyczny nick? Bo jestem niepoprawną optymistką i szalenie, wręcz perwersyjnie uwielbiam to słowo...

"Już lepiej powiedz Feniks. Fenomen to diabli wiedzą, co to jest, może jakieś świństwo" -
A Midsummer Night's Dream

Godrick 

Wysłany: 15 Marzec 2006, 22:08   

Historia mojego nicka jest żałośnie krótka: jest to wariacja mojego nazwiska i luźnych skojarzeń z niektórymi książkami.

Nobby 

Wysłany: 16 Marzec 2006, 08:51   

A moja historia jest zawila i pokretna jak sznurowadło 5 latka. - Poprostu znudził mi sie stary nick - a co tam wprowadze troche zamieszania - pomyslalem, a poniewaz uwielbiam tego kaprala postanowilem byc malo orginalny ;)

Kor 
Moderator

Wysłany: 16 Marzec 2006, 13:18   

A jaki był ten stary nick?

Nobby 

Wysłany: 17 Marzec 2006, 07:43   

A chcialbys wiedziec - moja slodka tajemnica :D no dobra niech Ci bedzie skoro nalegasz...ale schowaj juz tego morgenszterna - Joku jestem :mrgreen:

Przyfil 

Wysłany: 1 Kwiecień 2006, 12:30   

Kimże ja jestem, by wypowiadać się w pobliżu tak ważnych osobistości tego forum (kim, istotnie), ale się wypowiem. Bo po to jest forum, nie? Przyfil - proste jak makaron z Genoi - pierwsze trzy litery nazwiska i pierwsze trzy litery imienia. Bogowie mnie pokarali takimi rodzicami, zaprawdę.
Znajdujemy robaka, zgniliznę, zepsucie.
Jakby nie błyszczał owoc, jedno ugryzienie
Wskaże, że niejeden człowiek od wewnątrz gnije."

Kor 
Moderator

Wysłany: 1 Kwiecień 2006, 13:35   

Przyfil napisał/a:
pierwsze trzy litery nazwiska i pierwsze trzy litery imienia

Drogi Filemonie (:mrgreen:), ja miałem w podobny sposób mój pierwszy nick -> Kormac, ale, że większość osób wypowiadała go z 'c' na końcu zamiast czytać przez 'k', to 3 litery z imienia przeistoczyły sie w 6 liter. 8-)

tigress 

Wysłany: 4 Kwiecień 2006, 20:10   

hmm, kiedyś ktoś mnie porównał do kota. nie, nie w znaczeniu "kotku mój kochany", ale że do kota jestem podobna całym moim jestestwem. a ja w pewnym okresie zakochana byłam w ilustracjach pana Sheparda do "Kubusia Puchatka", a zwłaszcza w tygrysku, to jakoś z kota zrobiła się tygrysica.

El Pasik 

Wysłany: 15 Kwiecień 2006, 12:21   

Mój nisk wziął się od pewnego wormsa (tak, dobrze przeczytaliście, wormsa :D ), tak więc jestem wielkim fanem tych małych morderców, opowiem wam historię mojego nicka (krótka, ale jest O:) . Pewnego razu grając sobie w worms 3D (straszna gra, psuje reputacje wormsów), zauważyłem w drużynie przeciwnika robala o nicku El Pasik, tak więc zapisałem sobie na karteczce i od teraz ta ksywka jest moją oficjalną =D.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 15 Kwiecień 2006, 22:21   

Cytat:
zauważyłem w drużynie przeciwnika robala o nicku El Pasik, tak więc zapisałem sobie na karteczce i od teraz ta ksywka jest moją oficjalną =D.

I tak oto psuje się polska młodzież ;] Toż to złodziejstwo.

Kurczak 

Wysłany: 28 Kwiecień 2006, 09:06   

Z racji tego iż przedstawiłem się już jako tako z grubsza po lini ... w poprzednim temacie tu w sumie moge zamieścić skąd wziął się mój nick. Zapewne wszytskich was aż skręca i niesamowicie mierźi, żeby poznać historie jego powstania ... albo i nie. W takim czy innym zrazie historia mego niezwykle wysublimowanego nicka jest całkiem prosta ...
Wszystko zaczeło się kiedy świat był jeszcze kulą ... no prawie kulą ... jajem o tak jajem. Niegdyś na pewnym obozie na końcu świata, którym całkiem końcem nie był to oto przezwisko zostało mi nadane, ponieważ wszędzie gdzie poszedłem był też ze mną mój wierny kompan, który jest ... tak tak ... gumowym kurczakiem. Śniadanie, wykłady, wyprawy itp. itd. Zawsze wystawał z plecaka i zawsze kogoś bolało jak dostał nim po nerach.
I to by było na tyle... ekhem ... budzić się ! nie spać zwiedzać !

Odpowiedz do tematu