Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Nasze poczatki, czyli kto i jak z Pratchettem zaczynal
Autor Wiadomość
settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 10 Luty 2005, 14:45   Nasze początki, czyli kto i jak z Pratchettem zaczynał

W temacie o innych fanach zaczeto pisac o tym jak, kto i kiedy zaczynal swoja wlasna przygode z tworczoscia Pratchetta.
Jest to napewno ciekawa i zaluguje na oddzielny temat, wiec piszcie tutaj :) .

banita napisał/a:

1998 - pierwszy kontakt "Blask Fantastyczny". Faza poczwarki: ogladam okładke, czytam fragmenty. Zastanawiam się, czy nie pożyczyć jakiejś książki ze ¦D

1999 (chyba) - "Mort" przeczytany w autokarze do Paryża i stwierdzenie, że Pratchett jest OK. Faza żółwia. przeczytałem pierwszą książkę, zaczyna mnie ciekawić jakie jeszcze książki napisał, decyduje się w najbliższym czasie pożyczyć następną książkę

2002, albo 2003 (sic) wakacje - pożyczeni Zbrojni i renesans. Faza rozpędu: przeczytałem już sporą część . Chcę pożyczyć wszystkie części i wszystkie przeczytać. Jeżeli znajdę w księgarni jakąś której nie znam to nawet kupuje (tak było z "Panowie i Damy" - pierwsza jaką kupiłem) Interesują mnie wszystkie wydane w Polsce książki. Zaczynam interesować się nie wydanymi w Polsce i szperać w internecie

wakacje rok póĽniej - przeczytane już wszystko wydane w Polsce. Pierwsza faza obłędu: kolekcjonuje ksi±żki - muszę mieć wszystkie na półce - czytam po kilka razy, interesuje się tymi nie wydanymi w Polsce i wszystkim dookoła. Loguję sie na forum :D

Druga Faza Obłędu (jeszcze nie osi±gnięta) - zamieniam się w orangutana.

Trzecia Faza Obłędu: jej istnienie zakładaj± bardziej ekscentryczni psycholodzy. Teoria nie rozwinięta z powodu pustego barku.

Barraketh napisał/a:

A co do moich poczatkow - wstyd sie przyznac ( ;) ) ale przygode z Terrym zaczalem dopiero od Muzyki Duszy, ktora dostalem na urodziny od brata bodajze 2 lata temu. Od tamtej pory kiedy tylko moge kupuje ksiazki Terry'ego i mam juz prawie wszystkie (te ktorych nie mam czytalem jako e-booki, wiem, ze to haniebny postepek) i wciaz kupuje nastepne jak tylko mam okazje. Niedlugo moja biblioteczka bedzie zawierala wszystkie mozliwe Pratchetty wydane w Polsce z czego bede niezmiernie dumny. Niestety mam takie dziwne odchylenie od normy i nienawidze ksiazek z bibliotek, nie lubie kiedy ksiazka przechodzi przez setki rak, od kumpli jeszcze wytrzymam, ale to oni zazwyczaj pozyczaja ode mnie, wiec musialem sie znizyc do sciagania tych e-bookow, co jest niezbyt legalne. Mam jednak zamiar kupic wszystkie ksiazki Terry'ego, najpozniej po wakacjach (wtedy praca bedzie jakas), mam wiec nadzieje ze mi wybaczycie ;) .

Nasze początki

Jane Honesty 

Wysłany: 10 Luty 2005, 15:03   Nasze poczatki, czyli kto i jak z Pratchettem zaczynal

Ja zaczęłam w wakacje po 1 gim, czyli 2003. Dość późno, ale nie wiem, czy w podstawówce bym wszystko zrozumiała :P . Najpier KM, potem BF, no i dalej w w miarę sensownej kolejności. Ze ŚD wszystko, trochę z poza, ale zostało mi jeszcze kilka książek...

A może to jednak były wakacje po podstawówce, 2002?? Możliwe... Hm, trzeba to będzie przeanalizować...

Morgana 

Wysłany: 10 Luty 2005, 23:35   

ja zaczynałam od Dobrego Omena (jednocześnie zaczynając z Gaimanem ;] ) jakieś 2 , 3 lata temu ;)

efzetiks 
VIP

Wysłany: 11 Luty 2005, 00:53   

hmm.. ale w sumie mnie najbardziej interesuje to "czemu zaczelismy?" "skad dowiedzielismy sie o Pratchett`cie"... ja jak juz pisalem:

- krotka notka o Terry`m apro po opisow Discworld 1 i 2 w Secret Service
- wywiad i dluzszy artykul w Secret Service z okazji wizyty..
- artykul w Resecie
- wycieczka do EmPiku podczas glodu ksiazkowego tak about Styczen 2001
- zakup Kolorow Magii i chlup... wpadlem dosyc szybko.. fajny byl czas gdy nie musialem czekac na nowe wydanie tylko poprostu kupowalem ksiazki, ktorych jeszcze nie czytalem.. ale jak juz przeczytalem to zaczalem meczyc Proszynskiego mail`ami "kiedy nowy Pratchett?"

Jane Honesty 

Wysłany: 11 Luty 2005, 11:38   

Ja dowiedziałam się z internetu, na www.prorok.pl pojawiło się kiedy¶ kilka artykułów na temat czego¶ ze ¦D... Zainteresowało mnie to, więc spytałam kilka osób (też z internetu) o ksi±żki Terry'ego (i ich kolejno¶ć!!). KM kupiłam sobie w Empiku, i wyjechałam nad jezioro (godzina drogi mniej więcej z Lublina). Tylko że ksi±żkę przeczytałam w tempie szybszym, niż przewidywałam :D Więc poprosiłam mamę, żeby mi kupiła dwie kolejne i przywiozła, kiedy przyjedzie...

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 11 Luty 2005, 14:36   

na starym forum tez byl taki temat, ale napisze jeszcze raz :)

Moja przygoda z Pratchettem zaczela sie, o ile nie pomylilem sie w obliczeniach w 2000 roku.
Poczatek byl trudny bo wygladal tak, ze kolega pozyczyl mi Kolor Magii. Po przeczytaniu z 5 stron stwierdzilem, ze ksiazka jest nudna i mu ja oddalem. (Dlatego nie denerwujcie sie na tych co tak robia, bo moga jeszcz byc z nich fani ;) ).
Na majowke w tamtym roku jechalem na jakies 3 dni nad jeziorko, wiec wczesniej zaszedlem do ksiegarni Proszyskiego (tej ktora byla kiedys kolo Dlugiej). Przegladajac polki trafilem na ¦wiat Dysku i na zasadzie skojarzenia - "to chyba jest cos fajnego" - kupilem. Wybrana losowo ksiazka okazalo sie Rownoumagicznienie. Potem kupowalem juz wszystkie ksiazki po kolei.
Gdzies na poczatku mojego zainteresowania ¦D, bylo tez miejsce na gre Discworld 2, ktora to tylko mnie utwierdzila w geniuszu tej serii.

Morgana 

Wysłany: 11 Luty 2005, 14:44   

kumpela naopowiadała mi jaka to fajna i beczna książka, przeczytałam, kupiłam no ...no i tak poszło ;]

natasha
[Usunięty]

Wysłany: 11 Luty 2005, 15:42   

Jak sobie przypominam zaczęłam czytać ¦wiat Dysku jeszcze w podstawówce, jakie¶ 6 lat temu. Nikt mi go nie polecał, nie słyszałam wtedy o nim zupełnie nic. Prosta historia - pewnego dnia poszłam do biblioteki, i jak zwykle przegl±daj±c ksi±żki w dziale -fantastyka- spodobała mi się okładka Blasku Fantastycznego, a po przeczytaniu pierwszej strony od razu wypożyczyłam. Wci±gnęło mnie tak, że pochłonełam j± w jeden dzień i zd±żyłam jeszcze wrócić do owej biblioteki po następne czę¶ci :) (to były wakacje i miałam dużo czasu :) )
I to by było na tyle.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 11 Luty 2005, 16:03   

u mnie wszystko zaczęło sie w 2002 - koleżanka z klasy pożyczyła mi Kolor Magii, potem przy pierwszej wyprawie do Empiku kupilem sobie chyba 2 tomy (tyle ze nie w kolejnosc bo innych nie było). PoĽniej, od tej samej koleżnki dostałem BF - tak sie złożyło że akurat kiedy miłem jej go oddać był dzień chłopaka wiec tylko uslyszala ze może juz sie z nim porzegnać no i dostałem dedykacje na stronie tytułowej (dzieki Karolina :D ). Nastepnie był wielki wylew gotówki w merlinie (co¶ koło 8 tomów), a reszty to juz mozecie sie tylko domyslac ;)

W miedzy czasie trafiłem na UAM które wtedy miesciło się na TN. Pamietam ze przez pierwsze 2-3 tygodnie tylko czytalem, bo jakos nie bylo nic waznego do powiedzenia - wogole wiekszosc tematow byla taka o niczym :P - ale w koncu sie wciagnalem i to tak ze w ramach przeprowadzki zostalem modem ;)

A tak juz poza tematem jak sobie wszystko przemysle to wychodzi na to, że ze ¦D jedyn± ksi±żka któr± tkn±łem a ktora nie należała do mojej prywatnej kolekcji był wlasnie KM (no i BF ale on juz sie nie liczy ;) )

Aureus 

Wysłany: 11 Luty 2005, 17:47   

"Kosiarz"...

Pocz±tkuj±cy fan fantastyki, recenzje od kolegów i słuchanie cytatów z ust fanów z różnych ksi±żek. Następnie "Trzy WiedĽmy", "Mort", a dalej nie pamiętam : D

Bogienka 

Wysłany: 11 Luty 2005, 20:26   

Pocz±tki pratchettomanii, tak? :D Miałam 14 lat i szukałam po księgarniach prezentu dla taty, który lubi fantastykę. Szukałam, szukałam... Trafiłam na "Blask fantastyczny", spodobał mi się napis z tyłu, zapowiadał ¶mieszn± ksi±żkę, któr± będę mogła przeczytać po nim :D

No i okazało się, że tata to już ma, więc ksi±żka trafiła do mnie :D Zaczęłam czytać i... wpadłam po uszy :D Przy okazji naruszyłam swoj± opinię osoby zdrowej psychicznie, a to przez te nieopanowane wybuchy ¶miechu... znacie je chyba :D

Potem było wszystko, co Pratchett napisał, w kolejno¶ci czysto przypadkowej. Gdy miałam już wszystkie przeczytałam jeszcze raz, tym razem po kolei :)

No i teraz pozostaje mi już tylko czekać na kolejne, a także od czasu do czasu "przypominać sobie" cało¶ć :D

Monkey 

Wysłany: 12 Luty 2005, 13:21   

Miałam 13 lat, maj 2004. Czytałam wtedy władcę pier¶cieni i ludzie z klasy chcieli mi poprzynosić różne ksi±żki. W końcu jeden gostek 10 maja na ostatniej lekcji wręczył mi ksi±żeczkę. Patrzę "Eryk", czytam z tyłu, takie sobie pewnie co¶ jak HP. :nauka: Zaczęłam czytać tego samego wieczoru, dochodz±c do połowy poprosiłam tatę, który mi ¶ci±gn±ł więcej czę¶ci (na pocz±tku zawsze jest spis paru), następnego dnia odkupiłam Eryka od tego gostka, a na Dzień Dziecka dostałam Kolor... Czarodzicielstwo i Blask... (w takiej kolejno¶ci), potem Muzyka duszy, Zbrojni (wcze¶niej już przeczytałam S!S! na kompie), Ruchome Obrazki itd. i jestem tu teraz z wami. :chat:

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 12 Luty 2005, 22:21   

A mnie kiedyś wpadł w ręce Dobry omen. Wydany przez CIA-Books–Svaro. W tym samym roku Almapress wydało Warstwy wszechświata (też zakupiłam). Warstwy były świetne, więc jak tylko Nowa Fantastyka wypuściła Kolor magii w odcinkach, wpadłam w ŚD po uszy. W tym samym roku ukazało się wydanie książkowe KM.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 12 Luty 2005, 23:12   

Cytat:
"Burn this book..."

Niech Neil nie będzie wobec siebie taki krytyczny. :)

U mnie zaczęło się wszystko gdzies w okolicach wydania Trzech WiedĽm, sama ksi±żka wpadła mi w łapki prawie od razu po polskiej premierze. No i wsi±kłem. Zabawna sprawa, że teraz uważam TW za tytuł jak na Pratchetta przeciętny.
A potem już z górki, zakupiłem KM, BF i Morta, potem sukcesywnie uzupełniałem kolekcję (niezbyt chronologicznie).

I.Inni 

Wysłany: 13 Luty 2005, 18:23   

Ja słyszałem, że książki Pratchetta fajne są, więc poszedłem do bibilioteki dla dzieci i wypożyczyłem BF i TW oraz parę nieświatodyskowych. A potem to już poszło z górki...

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 14 Luty 2005, 16:44   

Eah ... Ja sam nie pamiętam jak to się zaczeło.

2000 - Zafascynowanie grą Simon the sorcerer - co się z tym wiąże - Discworld 1 (game)
2001 - Jakimś cudem wpadłem na jakąś Discworldową stronę :wink: Zacząłem interesować się Pratchettem
2001/2002 - Czytam pierwsze książki : Mort, KM, BF i inne
20001/2005 - Czytam, nadal, czytam i pogłębiam swą Discworldową wiedzę :)

---
Napisane Ładnie i Przejrzyście, Nie ?

Blek_Rajder 

Wysłany: 14 Luty 2005, 18:01   

A u mnie zaczęło się od forum Opowaidań Action Maga, gdzie aktywnie się udzielam. Słyszałem sporo pozytywnych opinii o Pratchettcie, póĽniej z nudów zajrzałem na jedn± ze stron traktuj±cych o tym pisarzu, a póĽniej kupiłem swoje dwie pierwsze ksi±żki czyli Kolor Magii i Blask Fantastyczny. W t± sobotę kupiłem Czarodzicielstwo i Straż! Straż! i s±dzę, że na tym nie ma prawa się skończyć! :)

http://www.last.fm/user/blekrajder/

Niania_Ogg
[Usunięty]

Wysłany: 15 Luty 2005, 15:31   

Ja z kolei, jako częsty wizytator księgarni, z pewnych niewyja¶nionych przyczyn skupiłam swój wzrok na Wyprawie Czarownic. Nie jestem w stanie stwierdzić, czy to ta zielona okładka uspakajaj±co wcyi±gnęła swoj± magiczn± dłoń w moim kierunku, czy też zwariowane czarownice jakim¶ cudem wleciały na miotle do mojego umysłu, w każdym razie kupiłam :] To było w wakacje chyba z trzy lata temu. Zakochałam się w Practhettcie, a może żeby nie było tak perfidinie zauroczył mnie styl jego pisania tak, że trafił na najwyższ± pozycję moich ulubionych autorów :) Mało skomplikowana historia, żeby przetworzyć cał± na ekran to niestety nie pamiętam. Opis banity jest niesamowity :)

Szczery 

Wysłany: 16 Luty 2005, 10:58   

Moje skromne pocz±tki miały miejsce w 5 klasie podstawówki. Siostra zapożyczyła z biblioteki "Eryka", którego szybko wchłonęła.Ja natomiast przeczytałem tylko kawałek bo... nie wiem jak to możliwe ale ona mnie... nudziła.
Jednakże "Eryk" znów wpadł mi w ręce gdy jechałem do sanatorium w 6 klasie. Zacz±łem go czytać jad±c w autokarze, i skończyłem przed obiadem. Wtedy to tak bardzo polubiłem imć Terry'ego. Następnym krokiem było zakupienie "Straż!Straż!" , następnie pożyczałem z biblioteki kolejno:
-Zbrojni
-Muzyka Duszy
- Seria o Jonym i seria o Nomach, ale to nie ¦D
-Ciekawe Czasy
Dalej s± już następne fazy, ale to nie pocz±tki już.
Potem zostały mi sprezzzentowane "Kosiarz", "Muzyka Duszy", "Zbrojni" "Na glinianych Nogach" "WiedĽmikołaj". Potem pożyczyłem BF, i "Dysk". Jestem w połowie czytania Maskarady.
...drzemią."

Thaurantiel
[Usunięty]

Wysłany: 24 Luty 2005, 15:13   

Ja zaczęłam za spraw± mojego rodzeństwa (Szczerego i Vanatellumaiel). W sumie jestem jeszcze w fazie pocz±tkowej, bo przeczytałam na razie tylko serię o strażnikach i Muzykę Duszy. Ale oczywi¶cie mam zamiar przeczytać resztę i żałuję, że tak zwlekałam z przeczytaniem "Straż!Straż!" - pierwszej ksi±żki Pratchetta, któr± wzięłam do ręki.

Odpowiedz do tematu