|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
"Dlaczego czytam Pratchetta?" |
| Autor |
Wiadomość |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 19 Maj 2006, 17:10 "Dlaczego czytam Pratchetta?"
|
|
|
| Vanya w mailu do mnie napisał/a: | | Otóż potrzebuję ok 12 krótkich wypowiedzi wypowiedzi nt.: Dlaczego czytam Pratchetta? z inf. dotyczącymi wieku i zajęcia autorów (student, uczeń, pracownik fabryki sznurka, tego typu...). Pomyślałam, że najlepiej by sie było z tym problemem na jakieś forum, no i jestem. Tylko że umiejętności korzystana z netu są w moim przypadku trochę... no wiesz... powiedzmy, że umiem korzystać z Worda i Pasjansa i jakoś radzę sobie z mailem. reszta jest milczeniem... a raczej krzykiem rozpaczy. |
Pomożecie?
Temat zakładam, żeby wszystko było w jednym miejscu, poza tym "po wykorzystaniu" przez Vanye może służyć jako uzupełnienie działu. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 19 Maj 2006, 17:31
|
|
|
no to ja na pierwszy ogień, mogę?
za chwilę 34. No dobra - z wykształcenia i wykonywanego zawodu prawnik. Dlaczego czytam Pratchetta? Bo mi to sprawia przyjemność. Ponieważ mnie bawi i przy tym nie bawi bezmyślnie. Dlatego, że - poza Pratchettem - czytam dosyć dużo. Odpowiada mi sposób przedstawienia świata jaki zaserwował nam Ten Autor. No i dlatego, że przy każdym przeczytaniu znajduję nowe smaczki, a stare nie przestają wprawiać mnie w dobry nastrój. No dlatego, że jest w dużej mierze świetnie przetłumaczony. Oto moja krótka (?) wypowiedź na zadany temat. Howgh! |
_________________ |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 19 Maj 2006, 18:20
|
|
|
Trudne pytania. Na najtrudniejsze odpowiedź brzmi: 16 (i będzie przez jakiś czas). Uczeń, jak się można domyślić. W tym roku do liceum.
A dlaczego czytam tworczość Mistrza Ruchomego Żółwia?
Dlatego, że nie da się go podporządkować pod żaden praktycznie gatunek. Można go nazwać fantastą, można go nazwać filozofem. Jednak to będzie zawsze Pratchett. Ni mniej, ni więcej, tylko Pratchett.
Czytam dlatego, ze ile razy bym nie czytał którejkolwiek książki, zawsze mnie potrafi zaciekawić i nie potrafię się od niej oderwać. A to u mnie, Wybrednego Mola Książkowego, trudna rzecz. Dotąd tylko 3. czy 4. autorów zdołało to sprawić.
Czytam Pratchetta dlatego, że czytam. Strasznie dużo. Potrafię czytać wieeele godzin bez przerwy, bo czytanie to najlepsza rozrywka.
Czytam Pratchetta, bo sam kiedyś bym chciał kiedyś pisać. Może nie tak, bo po pierwsze nie chcę robić plagiatu. A po drugie, bo wątpię czy kiedyś będę tak potrafił... Ale czytając go zawsze się uczę... |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 19 Maj 2006, 20:51
|
|
|
| Krejt napisał/a: | | Pomożecie? |
Pomozemy
Lat 21. Student Politologii
Mogłoby się zdawać ze to proste pytanie. Fakt pytanie może i jest proste, odpowiedź natomiast zgoła odmienna.
Od najmłodszych lat interesuję się szeroko rozumianymi zachowaniami ludzkimi.
Pratchett w moim mniemaniu jest w opisywaniu zachowań mistrzem.
Potrafi on pod przykrywką fantastycznej opowieści zamieścić schematy którymi posługują sie ludzie w codziennym życiu. ALE. Właśnie, jest 'ale' . Pratchett nie pisze w swoich książkach wprost.
W książkach TP istnieje coś takiego jak drugie dno, ba trzecie, czwarte, itd. Jest jednak pewien kruczek. Aby się do nich dostać należy mieć jako-takie pojęcie o kulturze, historii...... No dobrze...... koniec owijania.....żartowałem.
Czytam książki Pratchetta, ponieważ dostarcza mi niesamowitej dawki humoru. Humoru tryskającego nieskrępowanym sarkazmem. Humoru wyśmiewającego wszystko dookoła.
Wreszcie nie musiałem już mrugać do ślepego nietoperza
Wsio, bo można by o tym napisać i esej, ale nie napiszę......mam chętkę zamordować czeroniutkie jabłko znajdujące się w kuchennianym koszyczku, a muszę się śpieszyć bo mnie jeszcze jakiś jabłkożerca uprzedzi. |
| |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
Wysłany: 19 Maj 2006, 22:27
|
|
|
17 lat, licealistka, profil dziennikarski.
Dlaczego?
Pratchett posługuje się stylem, który mnie urzeka, uwiebiam jego poczucie humoru i sama często piszę historie podparte absurdem, jednakże do pięt mistrzowi nie dorastam. Pomaga w oderwaniu się od rzeczywistego świata, sprawia że wybucham nieopanowanym śmiechem w środkach komunikacji miejskiej i dzięki temu ludzie na mnie dziwnie patrzą, a to przecież najbardziej sympatyczn arzecz na świecie |
_________________ Nie daj się zwieść polskim producentom cyckonoszy! Sprawdż swój PRAWDZIWY rozmiar! |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 19 Maj 2006, 23:41
|
|
|
Lat 15, gimnazjum.
Czytam Pratchetta, bo jego książki tryskają humorem. Są mądre. Ciekawe. I "najgorsza książka Pratchetta" należy rozumieć jako "nawet dobra", a to już nieźle. |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 20 Maj 2006, 07:25
|
|
|
14 lat - Uczeń Publicznego Gimnazjum nr 2 w Ostrowcu Św.
Hm... Co to za pytanie... "Dlaczego czytam książki (imię autora)".
Z reguły książki czyjegoś autorstwa czyta się dlatego, ponieważ sprawiają przyjemność Czytelnikowi - czyli Mnie. Więc biorąc to na logikę - Czytam Pratchetta, ponieważ jego książki sprawiają mi przyjemność. Ale to zbyt proste, prawda? Żeby uzyskać satysfakcjonującą odpowiedź muszę powiedzieć dlaczego sprawiają mi przyjemność, a to ciągnie za sobą wiele innych pytań Postaram się więc przynajmniej przybliżyć dlaczego sprawia mi przyjemność Czytanie książek Pana Pratchetta. Oto kilka powodów:
- Ciekawy Świat (Świat Dysku, oraz inne)
- Dużo ciekawych nawiązań, do świata rzeczywistego.
- Styl autora.
- Humor zawarty w każdej książce.
- Sympatyczne postacie.
- Fabuła.
- Oraz wiele wiele innych...
---
No, dawno tak inteligentnego posta nie napisałem |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 20 Maj 2006, 08:25
|
|
|
Lat 14. Uczennica pierwszej klasy gimnazjum.
Pratchetta czytam przede wszystkim z powodu postaci, które pokochałam miłoscią szczerą za budowę psychologiczną.
Poza tym uwielbiam u Pratchettta nawiązania do innych książek, filmów i sztuk... oraz sposób narracji i parodiowanie fantastyki.
A poza tym... kocham sposób, w jaki Pratchett w utworach pozornie komicznych przemyca swoją filozofię i poważne przemyślenia.
No i najważniejszy powód- lord Vetinari |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
|
|
|
 |
Agutii

|
Wysłany: 20 Maj 2006, 11:23
|
|
|
A ja czytam Pratchetta, bo można się przy nim świetnie bawić
A poza tym jego książki są pełne aluzji do naszego świata... I to (między innymi) strasznie mi się podoba.
Dziwi mnie tylko: DLACZEGO TAK MAłO LUDZI W MOIM WIEKU WOGóLE NIE ZAUWAżA KSIążEK pRATCHETTA????????????????????????????? |
_________________ "-Dlaczego chcesz patrzeć na gwiazdy?
-Tam mieszkam.
-Wśród gwiazd?
-Tak..."
"K-Pax" |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 20 Maj 2006, 14:45
|
|
|
Trzeba sobie zdać sprawę, że Prtachett nie jest dla każdego. Jedni nie zauważają drugiego dna i traktują to jako "głupie bajeczki o niczym" a inni jak powiedział wspominany w naszej czytelni Konrad T. Lewandowski "Nie interesuje mnie taki ugładzony humor" - innymi słowy brak wątków seksualnych, wulgaryzmów i takich rzeczy, które częściowo wynikają z tego jak Terry pisze a częściowo z tego (jednak) jak PWC tłumaczy - powoduje, że dla niektórych ludzi jest to zbyt ugładzone a tym samym "dla dzieci".
Ale to jak mówie, jest kwestia osobista każdego człowieka. |
|
|
|
 |
LudoS

|
Wysłany: 21 Maj 2006, 11:10
|
|
|
No wiec Pratchetta czytam zeby sie zrelaksowac, jego ksiazki sa przezabawne i jestem ciekawy jak najlepiej mozna sparodiowac nasz swiat, podobaja mi sie te paradoksy wzgledem swiata rzeczywistego zawarte w ksiazkach ŚD.
A lat mam 19, w tym roku juz student. |
_________________ This is all get a little bit complicated.
Póg Mo Thón. |
|
|
|
 |
Cer

|
Wysłany: 23 Maj 2006, 13:31
|
|
|
Lat 15 - uczeń gimnazjum
Czytam Pratchetta ponieważ w jego książkach widzę nasz świat, opisany przewrotnie i humorystycznie, ale zawsze bardzo dosadnie. Oprócz tego każde jego dzieło charakteryzuje się ciekawą fabułą, która dla mnie jest najistotniejszym elementem książki.
Ah, i ten styl... |
|
|
|
 |
Vanya
Gość
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2006, 18:40
|
|
|
Dziękuję wszystkim! Dzięki waszym wypowiedziom mój indeks wzbogacił się dziś o śliczną piąteczkę, może nie jedyną, ale na pewno najlepiej wspominaną . To miło wiedzieć, że w dzisiejszych okrutnych czasach można liczyć na bezinteresowne wparcie (i to nie tylko wtedy, gdy się w akademiku żebrze o trochę oleju:))... No ale przecież wszyscy uwielbiamy
Pratchetta, prawda?
Jeszcze raz dzięki,szczeg. Tobie , Krejt, za zorganizowanie wszystkiego!
pa! |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 8 Lipiec 2006, 10:25
|
|
|
A tutaj taka ciekawostka. Akcja z tego tematu miała miejsce nie tylko na naszym forum
http://www.kasumi.pl/inde...bea95cd773d13d1
i cytacik który został wycięty:
| Cytat: | | ...jesteś pierwszy na liście użytkowników, a to może znaczyć, że jesteś ważny... |
LOL, Krejt pewnie sobie pomyślał że jest wyjątkowy |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 27 Lipiec 2006, 01:34
|
|
|
Nie pisałem, bo do tej pory nie wiedziałem co napisać. A teraz chyba wiem. Dzięki tematowi: dokąd zmierza Świat Dysku.
Przede wszystkim Świat Dysku to moja pasja. Jedni hodują rybki, inni się wspinają, a ja mam drugi świt, do którego bardzo często uciekam - Świat na 4 słonaich i na żółwiu. Jako idealista i marzyciel wierzę, że są takie osoby jak Vimes, Marchewa, chciałbym mieć takie przygody jak Rinso, albo TAKIEGO dziadka. Świat Dysku pozwala mieć marzenia, a ja bardzo często marzę. Bo tak smutno by było bez muzyki, wolności, bez marzeń. I seria o wiedźmach może się skończyć zwyciestwem nad wampirami, i potem może już nic nie być dziwacznych siostrniach, ale jak nie będzie to ja sobie sam wymyśle.
I właśnie to dał nam Pratchett - świat, całkiem inny niż nasz, świat w którym kazdy znajdzie dla siebie mejsce, inne miejsce, jako ktolowiek, gdziekolwiek, i będzie mógł żyć sobie w tym świecie, mieć niesamowite przygody. Swoje marzenia.
I ktoś móglby powiedzieć, że gdzie indziej też można, np. w Hogwarcie. A tam nawet jest jeszcze wiecej magii. No cóż, kazdy ma swoje marzenia, swoje historie i opowieści, które mogą zdarzyć się jedynie w jego marzeniach. A ja mam w Świecie Dysku. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 31 Lipiec 2006, 12:46
|
|
|
| Tak. |
|
|
|
 |
Peggy Sue

|
Wysłany: 31 Lipiec 2006, 18:12
|
|
|
A ja rozumiem Kormaćka.
Znaczy... już mi odrobinę przeszło, ale jeszcze jakieś 3 miesiące temu napisałabym to samo co Kormaciek, a nawet i bardziej zadziwiające rzeczy. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 1 Sierpień 2006, 10:28
|
|
|
Tak dużo nas łączy, a jednak tak wiele nas dzieli.
Ja już pewnie książki Pratchetta będę kupował "do samego końca - mojego lub jej" Ale to już raczej przyzwyczajenie. Najlepszym dowodem na to fakt, że już dawno nikomu nie proponowałem tej lektury. Tzn. ciagle moje książki TP wędrują i średnio 5-6 brakuje na półce zawsze. Ale to raczej ktoś, kogo kiedyś zaraziłem albo sam się skądś dowiedział.
Chociaż... zdarzyło mi się kilka razy powiedzieć, że "Carpe Jugulum" to naprawdę dobra książka i "nawet jeśli inne Ci się nie podobały - tę powinieneś przeczytać". Może zatem całkiem oderwany nie jestem, ale daleko mi do postawy Kora |
|
|
|
 |
Aida
Moderator
|
Wysłany: 4 Sierpień 2006, 19:36
|
|
|
Ja się zgadzam z Korem, chociaż przyznaję, że jego wypowiedź jest wielce romatyczna.
Jeśli dołożymy do tego fakt, że w światach wymyślonych (pierwotnie we własnych, obecnie głównie w ŚD) spędzam więcej czasu niż w realnych, pozostanie mi coś w rodzaju skromnej schizofrenii. No ale co ja poradzę. Mam tylko trochę kaca moralnego, że ten świat nie mój jest, chociaż po tym co ja z nim wyrabiam, to tam się takie rzeczy dzieją, że Pterry by się z okna rzucił. Próbkę widział kiedyś Qbajak, ale to mały procent tego co się tak wyprawia.
No a jak wiadomo, takie działania wyobraźni prowadzą z czasem do własnej twórczości co widać już chyba gdzieniegdzie w kinie. |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - recenzje anime |