|
Zadziwiający Maurycy i jego uczone szczury |
| Autor |
Wiadomość |
settler
Administrator

|
Wysłany: 15 Luty 2004, 13:45 Zadziwiający Maurycy i jego uczone szczury
|
|
|
Juz niewiele dni zostalo do polskiej premiery tego tomiku.
Gdy juz go ktos dostanie w swoje lapy, niech sie podzieli opnia.
Puki co to moge powiedziec, ze bardzo interesuje mnie tlumaczenie, w koncu niemala niespodzianka, ze to nie PWC.
http://www.proszynski.pl/...ksiazka_id=3036 - info u Proszynskiego
Data wydania: 24 lutego 2004 |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 15 Luty 2004, 17:44 mau
|
|
|
Czytała po angielsku, i dla mnie - bomba. Ale nie będę Wam psuć nastroju. Miejscami zalatuje Disneyem. W pozytywnym tego zwrotu znaczeniu, jeśli takowe istnieje...
A tłumaczenie mnie ciekawi, może sobie poczytam w empiku. |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 19 Luty 2004, 19:47 "Zadziwiajacy Maurycy" juz jest!!!
|
|
|
UWAGA! UWAGA!
Pragne wszystkich poinformowac, ze od dnia dzisiejszego (tj. 19 lutego 2004) mozna zakupic najnowsza ksiazke Pratchetta w warszawskim Empiku Megastore Junior na Marszalkowskiej! Cena 29,90 zl. |
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 19 Luty 2004, 19:54
|
|
|
AAAAAAAA!!!
pewno u mnie bedzie jakis poslizg, chociaz historia zna przypadki, ze i w Gdansku bylo przed premiera
jutro wyjezdzam na 2 dni (jak to forum tyle beze mnie wytrzyma ), ale mam nadzieje, ze rano zdaze sprawdzic empik |
|
|
|
 |
Black Dagger

|
Wysłany: 22 Luty 2004, 12:35
|
|
|
A ja już mam Maurycego od wczoraj Muszę pochwalić krakowski Empik, nie dość że przed premiera, to jeszcze bardzo ładnie wystawiony. Naprawdę cieszy to duszę pratchettomaniaka |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 22 Luty 2004, 12:50
|
|
|
Bądź tak miły i wypisz nam imiona szczurów. |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 22 Luty 2004, 17:20
|
|
|
Pozwol, ze ja to zrobie
Szynkawieprz, Sardynki, Ciemnaopalenizna, Sliczna, Odzywka, Wsolance, Niebezpieczny Groszek, Sklad
Jezeli jakiegos szczurka pominalem to wybacz, ale wszystko pisalem z pamieci... |
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 23 Luty 2004, 01:20
|
|
|
Aha, jasne. Dangerous Beans - dobrze. Tomato jeszcze był. Dlaczego Darktan jest Ciemnaopalenizna, tu chodzi o pastę do butów... |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 23 Luty 2004, 21:42
|
|
|
mam, mam, mam
ponoc byla juz w piatek, pewno przywiezli po mojej porannej wizycie
czyli dla wszystkich zainteresowanych - ksiazka dostepna w gdanskim megastorze
a opinia wkrotca
edit;
SPOILER!!!
chyba trzeba umiescic informacje o tym, ze sa spoilery w tym temacie
powolutku delektuje sie ta ksiazka (niestety nie mialem czasu przeczytac wczesniej) i trafilem na to czego nie lubie... cos mi tu nie pasuje i wydaje sie nielogiczne (jak cos takiego dzieje sie w filmie kilka razy to wylaczam )
otoz... gdy oddzial do rozbrajania pulapek zaczyna akcje, jeden z plutonow dostaje nowego dowodce i jest powiedziane, ze stary zginal. wiec pytam, czemu jesli szczury ginely przez te akcje oszukiwania to sie nie zbuntowaly, ze to niebezpieczne i wogole - tak by zrobily istoty myslace, a w ksiazce jest podkreslone pare razy, ze upodobniaja sie do ludzi |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 25 Luty 2004, 23:20
|
|
|
| Spytaj jakiegoś zołnierza... |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 25 Luty 2004, 23:25
|
|
|
ale zwroc uwage na takiego Groszka, ktory upodabnia sie do ludzi, a o to sie nie czepia, tymbardziej ze jesli jest wogole przeciwny robieniu takich akcji to 'niepotrzebna smierc' bylaby dobrym argumentem
edit:
Mam pytanie do tych co czytali:
Co sadzicie o tlumaczeniu?
Ja mam nadzieje, ze to jednak PWC bedzie tlumaczyl wszystkie ksiazki...
Przed kupnem ksiazki mialem obawy co do nowego tlumacza (pani tlumacz) i niestety sie potwierdzily.
Trafilem na zdanie:
"No i Maurycy właśnie w coś takiego skoczył."
ja nie jestem humanista, ale nawet mnie poraza forma tego zdania, ale zobaczmy jak to bylo w oryginale
"Maurice landed in it. It went 'gloop'."
teraz to oprocz dziwnego stylu pisania pani tlumacz widzimy strate stylu PTerry'ego...
Dla wyjasnienia wskoczyl w cos bardziej niz bloto . |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Black Dagger

|
Wysłany: 26 Luty 2004, 18:50
|
|
|
| Mnie denerwuję przetłumaczenie tytułu. W orginale jest ,,The Amazing Maurice and his Educent Rodents'', co jak wszyscy wiedzą oznacza Zadziwiający Maurycy i jego edukowane gryzonie, a nie uczone szczury. Niby mała różnica , ale ładniej brzmi. |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 26 Luty 2004, 22:19
|
|
|
Ech... Potwierdza sie teza, ze Polacy potrafia tylko narzekac... Coz, nikt nie jest doskonaly - nawet pani tlumacz. Jednak uwazam, ze powinnismy sie cieszyc tym, ze 'ZM' ukazal sie tak szybko. A jak dobrze pojdzie to moze i 'The Wee Free Man' bedzie szybciej wydane (w koncu jest to tez powiesc dla mlodszego czytelnika). |
|
|
 |
OPeCe
|
Wysłany: 27 Luty 2004, 08:48
|
|
|
z ksiazek dla dzieci bylo jeszcze cos o kotach, ale nie pamietam jak brzmial tytul. Un... Cat. Warto sie w to zaopatrzyc?
Unadultarated Cat.
Pzdr, Krejt. |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 27 Luty 2004, 09:14
|
|
|
| OPeCe napisał/a: | | z ksiazek dla dzieci bylo jeszcze cos o kotach, ale nie pamietam jak brzmial tytul. Un... Cat. Warto sie w to zaopatrzyc? |
to Pratchett napisal troszke wczesniej i nie zadnego zwiazku ze Swiatem Dysku |
|
|
|
 |
Erpegis

Wiek: 27 Dołączył: 15 Lut 2004 Skąd: Miasto moje a w nim.
|
Wysłany: 27 Luty 2004, 13:48
|
|
|
| Mimo to warto. Książka jest świetna, wyśmienicie sięnadaje do czytania na przerwie, czy pod ławką. |
|
|
|
 |
Vende
Gość
|
Wysłany: 27 Luty 2004, 23:54
|
|
|
Uhhhhh.... tlumaczenie powialo Kotarskim.... Maurycy jest o niczym... czytalem kiedys tam pare stron w oryginale i mnie bardziej zainteresowalo niz po polsku, ktore wyszlo jakos tak plytko.
BTW - nie wiem czy zwrociliscie uwage, ale w ksiazce nie ma podanego nazwiska tlumacza Proszynski zapomnial, czy jest to celowy zabieg zeby czesc pomyslala sobie, ze to pewnie Cholewa? |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 2 Marzec 2004, 09:12
|
|
|
ajajaj
zdziwilo mnie to, ze na Dysku tez ludzie wieza w kosmitow, a w tym samym wersie jest o kosiarkach, ktorymi ludzie robia kregi
coz... tak bylo w oryginale, kosiarka juz sie kiedys przewinela, wiec jeszcze mozna to bez wiekszej trudnosci przyjac
ale pani tlumacz to sie popisala... w momencie gdy Maurycy rozmawia ze Smiercia, ON mowi, ze przejechala go w zeszlym tygodniu ciezarowka
tu sie zalamalem, nie dosc, ze w oryginale jest 'last month', co wydaje sie duzo logiczniejsze zwazywszy na tourne szczurow i Maurycego, a poza tym tam NIE MA zadnej ciezarowki, tylko jest 'cart'!!!
ja nierozumiem jak mozna zle przetlumaczyc i to jeszcze wstawiajac ciezarowke do Swiata Dysku... zawsze jak sie nie wie to mozna zajrzec do slownika |
|
|
|
 |
Black Dagger

|
Wysłany: 17 Marzec 2004, 22:12
|
|
|
Maurycy zająl pierwsze miejsce w liście bestsellerów Proszyńskiego w kategorii literatura zagraniczna. To miło |
|
|
|
 |
Skonto

|
Wysłany: 9 Kwiecień 2004, 18:09
|
|
|
| Cytat: |
zdziwilo mnie to, ze na Dysku tez ludzie wieza w kosmitow, a w tym samym wersie jest o kosiarkach, ktorymi ludzie robia kregi
coz...
|
O kręgach w zbożu (owsiance ) było jużw Panach i Damach |
_________________ H20, CO2, KSG, ET - rzeczy do życia niezbędne!! |Uuk! - cała prawda o życiu |
|
|
|
 |
|
|