Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiedźmikołaj
Autor Wiadomość
QbaJak 
Moderator

Wysłany: 13 Sierpień 2004, 10:37   

w morde ale Wy marudzicie nie dosc ze chca nam podsunac ksiazeczke pod nos juz 20 września to nagle zaczynaja sie narzekania, ze NIE, ze PO CO przeciez na świeta lepiej... normalnie jakbym był wydawcą to bym sie ciężko zastanowił zanim podałbym do informacji date wydania koeljnej książki - ba wszystkie książki wydawałbym na Święta i nie było by problemu ze komus nie pasuje tematycznie ](*,) normlanie NIEDOGODZISZ ](*,)

Vanti 
Moderator

Wysłany: 13 Sierpień 2004, 19:19   

QbaJak: Polak to potrafi tylko narzekac... :wink:

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

banita 

Wysłany: 15 Sierpień 2004, 00:29   

Ja tam nie widzę powodów do narzekań. NŚD 2 może wyjść dla mnie na samym końcu i wcale nie będę płakał. Wolę, szybciej dostać Jingo...
Mam już gdzieś jakieś dziwne okna w wydawaniu dysku powodowane "Ostatnim bohaterem" i "Maurycym" z całym szacunkiem dla tych pozycji. Przez te dziwne pomysły trzeba było czekać prawie rok na kolejne po Maskaradzie NGN. Niech najpierw wydadzą po kolei do Going Postal w przyzwoitym tempie, a potem można się brać za "poboczne" rzeczy...

Oczywiście to moje prywatne zdanie, wiem, że niektórzy czekają na NSD 2 równie niecierpliwie jak na inne pozycje. Mimo wszystko, uważam, że rozsądniej jest najpierw nadgodzić serię, a dopiero potem wydawać rzeczy "hors-serie", bo w to, że będą wydawane jednocześnie nie mając wpływu na terminy wydania kolejnych Jingo - Last Continent - Carpe Jugulum, 5th elephant itd... nie wierzę

A Wiedźmikołajem Prószyński mile mnie zaskoczył i oby więcej takich niespodzianek.

Kor 
Moderator

Wysłany: 15 Sierpień 2004, 17:38   

Ja NIE NARZEKAM. :) to nie z narzekania. Tak sobie po prostu mówię, że tematycznie by pasował!! Ja też jestem za tym żeby dojechali do Going Postal, [co pewnie nastąpi za 3 lata, znając Prószyńskiego i częstotliwość, a Mistrz zdąży przez ten czas napisać jeszcze około 6 :) ]a potem dopiero perełki w stylu książki kucharskiej.

efzetiks 
VIP

Wysłany: 15 Sierpień 2004, 18:31   

co do takich ksiazek jak Nauka czy Kucharska Ksiazka to powinny zostac wydane w Polsce wtedy kiedy byly wydane orginalnie czyli miedzy tymi samymi ksiazkami. Ostatni Bohater mimo achronologicznosci byl naprawde milym akcentem wiec nie ma co narzekac :) Chociaz gdyby wydali teraz Nauke 2 to mialbym tak jakby dwie ksiazki, bo do tej pory nie przebrnalem przez Nauke 1 mimo kilku prob

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 20 Sierpień 2004, 11:54   

czyli jeszcze ponad miesiac czekania, a przez ten czas wiele sie moze zdazyc ;)

miejmy tylko nadzieje, ze jak sie doczekamy to przynajmniej bedzie porzadnie wydana (jak nam powiedziano)

ciekawe czy to powrot do stabilnego planu - ksiazka co 4 miesiace... moze nie jest to wspaniala perspektywa, ale na pewno tak bedzie lepiej niz ostatnio

efzetiks 
VIP

Wysłany: 20 Sierpień 2004, 15:40   

moze przez ten miesiac na stronie pokaza okladke :) no chyba ze wydadza bez okladki zupelnie (zrobia to dla fanow, bo sie nie podobaly im dotychczasowe okladki)

Black Dagger 

Wysłany: 20 Sierpień 2004, 16:32   

Ja, jako urodzony pesymista uważam że i tak plany się zmienią, w końcu co Proszyńskiego to obchodzi. Skoro wszystkie daty są według nich umowne, więc naprawdę nie sądze by interesowałaby ich jakakolwiek rzeteloność i dokładnośc w tym co mówią. A tymczasem możemy się przygotowywać do premiery Wiedźmikołaja na Święta, a i tak może się przesunąć.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 20 Sierpień 2004, 18:20   

wiecie... tylko, ze tu chodzi o pieniazki.... dlatego mysle, ze mimo wszystko Proszynskiemu tez troche zalezy na czasie
zmiana daty premiery moze sie wiazac z blednym jej oszacowaniem, a nie z checi wydania pozniej
co prawda troche nie rozumiem sytuacji, ktora miala miejsce jakis czas temu, kiedy premiery byla zadsze niz te standardowe 4 miesiace

banita 

Wysłany: 21 Sierpień 2004, 00:41   

Cytat:

wiecie... tylko, ze tu chodzi o pieniążki

I o to się wszystko rozbija! Trafiłeś w samo sedno. Jak Prószyńskiemu ma zależeć na szybkim wydawaniu Świata Dysku, skoro taka seria jest dla wydawnictwa dojną krową i im dłużej będzie trwało "nadrabianie" polskich zaległości tym dłużej ta dojna krowa pozostanie w jego zagrodzie...
Skąd pomysł wydania "Wiedźmikołaja" tak szybko po Glinianych Nogach? Ano stąd, że przyjazd Pratchett’a do polski był dość głośnym wydarzeniem i teraz trzeba kuć żelazo póki gorące. Kuć, póki to wydarzenie pozostaje w świadomości potencjalnego klienta gotowego kupować Świat Dysku. Szybko więc trzeba mu podać pod nos nową książkę. Później wszystko wróci do normy, bo nowy czytelnik będzie już oczekiwał kolejnej książki i tak łatwo o niej nie zapomni. Ot cała zagadka... Ukazanie się "Wiedźmikołaja" w oficjalnych zapowiedziach Prószyńskiego na dwa miesiące przed premierą też dziełem przypadku nie jest...
Pieniądz rządzi, a my tu naiwnie gorączkujemy się i kalkulujemy kiedy to ukarze się następna pozycja... Prószyńskiemu w to graj. Parafrazując "Misia": im coś jest bardziej wyczekiwane tym... koniaczek?

Bodhi
[Usunięty]

Wysłany: 25 Sierpień 2004, 19:21   

Ja również jestem zszokowana.
Mam nadzieję, że ksi±żka będzie równie cudowna jak reszta.
A wła¶nie... moze mi kto¶ powiedzieć ile Pratchett ma lat?

Vanti 
Moderator

Wysłany: 25 Sierpień 2004, 19:43   

PTerry urodzil sie 28 kwietnia 1948 roku. Tak wiec w tym roku skonczyl 56 lat.

Słupek 
VIP

Wysłany: 26 Sierpień 2004, 22:19   

Vanti napisał/a:
PTerry urodzil sie 28 kwietnia 1948 roku. Tak wiec w tym roku skonczyl 56 lat.

To młody facet jeszcze ;) Doliczmy, że pisarze oraz ludzie z poczuciem humoru żyj± dłużej i wychodzi, że seria ¦wiata Dysku może mieć jeszcze ze 100 tomów :P Tyle, że Prószyński przed moj± ¶mierci± by tego nie zd±żył wydać. Chyba, że się spręż±, naprawdę wydadz± WiedĽmikołaja we wrze¶niu i wszyscy będ± szczę¶liwi :D

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 27 Sierpień 2004, 16:33   

polska okladeczka do wgladu:
http://www.proszynski.pl/...iedzmikolaj.jpg

banita 

Wysłany: 27 Sierpień 2004, 20:11   

Na pierwszy rzut oka trochę pstrokata (chodzi mi o kolory Prószyńskiego)... Ale przynajmniej jest duża szansa, że unikniemy żółtego grzbietu.
Tak, czy owak miły widok. Nawet bardzo miły :D

Na stronie podali też cenę. 29,90, a więc obyło się bez podwyżki. Ciekawe jak będzie z jako¶ci± wydania.

Vanti 
Moderator

Wysłany: 27 Sierpień 2004, 20:16   

Oby sie nie powtorzyla sytuacja taka jaka byla przy NGN...

banita 

Wysłany: 28 Sierpień 2004, 10:48   

Typuje, że kolor grzbietu bedzie taki jak w "Panowie i Damy" - bo po prostu wynika to z kolorów jakie dodał do rysunku Kirbiego Prószyński. A więc łososiowy.

Niebieski byłby najlepszy, ale tylko do rysunku Kirbiego. Jak zobaczyłem kolorki jakie dodał Prószyński (łososiowy, niebieski i zielony - połaczenie wygl±da jak bełt) to raczej nie widzę w tym niebieskiego grzbietu... Może to zestawienie będzie lepiej wygl±dać "na żywo" - bo po tym JPGu nie widać, żeby zbyt wiernie oddawał kolorystykę.

Black Dagger 

Wysłany: 28 Sierpień 2004, 19:28   

Jeszli chodzi o termin wydawania, to s±dze, iż wydać now± ksi±żkę po spotkaniu z Pratchett'em byłoby najlepiej. W końcu po tym wydarzeniu wywiady z Pratchett'em pojawiły się w wielu gazetach, a o wspaniałej twórczo¶ci Mistrza dowiedziało się więcej osób. Sam pamiętam sytuację w Empiku, w oczekiwaniu na przybycie Pratchett'a ustawiła się taka kolejka, że mimowolnie wiele osób zainteresiowało się czemu tu stoimy. Duża czę¶ć z nich wyszła potem z ksi±żkami.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 28 Sierpień 2004, 19:36   

ale NGN był wydawany akurat na spotkanie z PTerrym wiec jakby pu¶cili W szybciej to by sie dochody rozłożyły na 2 ksi±zki a tak sa takie same dochody z NGN i drugie beda z W ;)

banita 

Wysłany: 2 Wrzesień 2004, 13:14   

Coraz bardziej niepokoj±ce wie¶ci dotycz±ce WiedĽmikołaja...
Na stronie WP pojawiła się oficjalna zapowiedĽ, ale datę wydania przewiduje się na... paĽdziernik:

http://ksiazki.wp.pl/zapo...ml?data=2004-10

Odpowiedz do tematu