Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Sztuka Świata Dysku
Autor Wiadomość
Kor 
Moderator

Wysłany: 29 Wrzesień 2004, 18:39   Sztuka Świata Dysku

:arrow: http://www.innyswiat.pl/?sekcja,4

całkiem fajne wieści. O 'The Art of Discworld ' nie wiedziałem

Black Dagger 

Wysłany: 4 Październik 2004, 12:48   

Ja już wiedziałem o tym jakiś czas, może być ciekawe. Z tego co pamiętam, to w Wielkiej Brytanii wyszło to równo z Almanachem.

A tak pozatym, to nie jest to zbytnio miejsce o informacjach dotyczących nowych książek, jak coś chcesz, to załóż odpowiedni temat, w odpowiednim dziale.

Aida
Gość
Wysłany: 4 Październik 2004, 16:01   

http://www.amazon.co.uk/e...2820613-5582246

:D
Buuu, znowu mój pomysł. :P

Black Dagger 

Wysłany: 4 Październik 2004, 17:21   

Ciekawa okładka, do tej pory widziałem jedynie tą ze Śmiercią, która jest jak mi się wydaje wersją amerykańską.

Aha, wydzielam temat i przeniosę go do "Co nowego?"

Kor 
Moderator

Wysłany: 5 Październik 2004, 11:10   

Zapowiada się ciekawie. Kidby napisze o inspiracjach, 112 stron, objaśnienia Pratchetta. Ciekawe ile z tego będzie grafik? Oby jak najwięcej

Vanti 
Moderator

Wysłany: 9 Listopad 2004, 18:04   

Dzisiaj moglem obejrzec ten album (w American Bookstore w Arkadii) i powiem jedno - ten album rzadzi!!! Mnostwo ilustracji kolorowych jak i szkicow plus komentarze PTerry'ego. Znalazlo sie kilka (jezeli nie kilkanascie) ilustracji, ktorych nigdy w zyciu nie widzialem - jak np. wstepne projekty okladek do "Koloru Magii" made by Paul Kidby. Album ten zostal wydany tak jak u nas OB czyli bardzo twarda okladka, duzy format i gruby papier kredowy. Gdyby tylko cena byla nizsza (99 zeta) to na pewno bym sobie to cudenko zakupil. Ech, ciezkie jest zycie studenta... :?

We stop, think, begin to revive
"Gandhi Mate, Gandhi" Enter Shikari

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 5 Luty 2005, 20:44   

odwiedzialem AB w Galerii Mokotow i musze sie przylaczyc do opinii Vantiego. Po prostu zakochalem sie w tym albumie!!! Co prawda nie moglem sobie go przadnie ogladnac (stojacy kumpel nad glowa z haslami "Co ty w tym widzisz" "Chodz nie mamy czasu" "Bo nam autobus spier****") i przelecialem tylko pobierznie w 10 minut ale i tak od razu sie czuje ze album pełna klasa.

Okladka twarda czarna, owijka tego samego koloru z replika "MonyOgg", zawartosc cudowna - OB po prostu sie chowa (pewnie przez to ze mial mniej obrazkow ;) ) cena boli (ta sama co w Arkadii czyli 99zł) Nic tylko tylko rozbijac skarbonki (najlepiej cudze ;) )

PS. W tym samym sklepie znajdowal sie tez Almanack na rok 2005 - wydanie twarda okladka z wysokiej jakosci papierem, niestety nie przyjzalem sie zawartsci (powod - patrz w/w kumpel) ale zapowiada sie bardzo dobrze - o ile tylko Proszynski zdecyduje sie go wydac w podobnej jakosci... cena rowniez wymiata 65zł

efzetiks 
VIP

Wysłany: 6 Luty 2005, 01:18   

hmmm... w niedlugim czasie szykuje mi sie zastrzyg gotowki i dobrze wiem ze jak czegos nie kupie to przepije... wiec tak sobie mysle, czy nie mozna byloby sie z ktoryms z Was dogadac i droga: konto > przelew > zakup > poczta zakupic w.w ksiazki bo w Szczecinie na 100% tego nie dostane.. jak ktorys bylby chetny to sie bym odezwal ze szczegolami jak w.w zastrzyk przyjdzie (jezeli)

oczywisice wymagaloby to od Was silnej woli.. bo byscie trzymali w rekach to dzielo.. u siebie w domu... za cudze pieniadze.. nic tylko kupic bilet do Armenii i uciec..

Jane Honesty 

Wysłany: 7 Luty 2005, 19:13   

A ja mam ;)
I uważam że jest absolutnie cudowny. Grafik, szkiców, ilustracji - wszystkiego tego typu jest tyyyle. Plus komentarze Paula i Terry'ego, oraz przedmowy obu panów ;) .

A dostałam to od rodziców i gdzie kupili - tego nie wiem, ewentualnie mogłabym się dowiedzieć :)

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 10 Luty 2005, 00:13   

wiecie jakos nie moglem sie powstrzymac i od jakiej godziniki (to nie zupelnie prawda bo podorodze wpadl kumpel - obalilismy 2 browary post od jakiejs 22:30 czekal na skonczenie ;) ) jestem szczesliwym posiadaczem tego tytulu :D (zdazylem na 30 minut przed zamknieciem Galerii Mokotow) jutro wieczorem podziele sie pewnie wrazeniami

ale do tych ktorzy juz maja, jedna rzecz rzucila mi sie w oczy... zaraz za strona tytulowa, w miejscu gdzie znajduje sie wprowadzenie popelnione przez Pterryego u dolu znajduje sie 8 motywow wycietych z calego albumu - spojrzcie na Rinca.... a teraz na Vimesa

albo inczaej - pierwsze strony dzialu o strazy - gorny obrazek po prawej stronie przedstawiwajacy Vimesa...... przeciez to te same twarze rozniace sie jedyni ksztaltem nosa (oraz zarostem i wielkoscia worow pod oczami)...... czyzby Kidbiemu zabraklo pomyslow??

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 10 Luty 2005, 20:29   

tak jak obiecalem - czas zrecenzowac pozycje

Do czytania zabralem sie dopiero po trzyktornym przejrzeniu albumu. No i mile sie zaskoczylem bo tekst jaki zaserwował nam Terry jest swoistym, krotkim przewodnikiem Świecie Dysku, gdzieniegdzie (jak to sie pisze?) opatrzonym dodatkowymi komentarzami Paula odnosnie sposobu rysowania czy tez opiesem tego co w danym obrazie szczegolnie staral sie uchwycic.

Obrazki zawarte w ksiazce świetne - tak jak pisał Vanti - czesc to zwykle ryciny, inne to obrazy z naniesionymi juz kolorami, a jeszcze inne przedstawiaja rozne fazy tworzenia danego obrazka.

Chyba jedna rzecza do ktorej mozna sie przyczepic jest fakt ze... ponad polowe z nich mozna z powodzeniem znalezc w innych zrodlach - przede wszystkim w terminarzach, jest tez pare obrazkow z OB (m.in. Krzyczacy Rincewind) oraz chyba wszystkie te ktore kraza po internecie

Jednym slowem jesli podobal sie Wam OB (chodzi mi glownie o czesc graficzna) to AoD jest obowiazkowa pozycją.

PS. Bylbył zapomniał - wczoraj podczas zakupu ksiazki w Galerii Mokotow natknąłem sie tez na o połowe tanszy "The Discworld Portfolio" (50 zł) wiec jesli komus brakuje akurat kasy to w tej pozycji takze znajdzie cos aby nacieszyc oko... choci (Art i tak jest lepszy ;) )

banita 

Wysłany: 10 Luty 2005, 20:34   

"The Discworld Portofilo" A zapytam jak jełop. Jakie są różnice między tym a tym?

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 10 Luty 2005, 21:05   

Ogromne - przede wszystkim sa to dwie rozne pozycje - obie co prawda zawieraja rysunki Paul'a ale naturalnie - (chyba) zadne sie nie powtarzaja.

Do tego DP jest wydany w miekiej obrawie i jest chyba 3 razy cienszy niz AoD - co do zawartosci (dotyczacej tekstu) to nie mam pojecia o czym jest bo bylem "troche" przejesty swiom zakupem i chcialem sie jak naszybciej znalezc w cieplym akademiku z herbata w reku zeby moc podziwiac nowo nabyte cudo, wiec DP tylko przekartkowałem.

Do tego AoD zostało wydane w roku 2004 natomiast daty wydanie Portfofio troszke wczesniej w 1996

Edit: Poszukalem troche na L-space... chodziło mi o "The Pratchett Portfolio" nie Discworld

Kor 
Moderator

Wysłany: 27 Lipiec 2005, 23:15   

Oto co napisali w najnowszym Discworld Monthly (nr 100):

Cytat:
Goldmann (German), Talpress (Czech) and Proszynski (Polish) are
going to publish 'The Art of Discworld'.

Tylko jedno mogę jeszczy wyrazić oprócz NIESAMOWITEJ uciechy: :mrgreen:

Uboot 
Moderator

Wysłany: 28 Lipiec 2005, 09:44   

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A ja moge tylko w ten sposob wyrazic swoje szczescie.
Powiem szczerze ze zanim Kormaciek dal tego posta to chcialem zadac pytanie czy ktos moze juz cos wie o AoD :lol: Ale przeczucie mialem :D

A co do daty premiery to pewnie bedzie rok 2006r, bo jak wiadomo Proszynski sie zarzekal co do tego roku i ich planu wydawniczego. Jednak byloby milo gdyby zrobili nam prezent na tegoroczna Gwiazdke :lol:

Aida
Gość
Wysłany: 29 Lipiec 2005, 13:19   

Dawno mnie tu nie było i proszę jaka miła niespodzianka!!!!
Jak tylko będę mogła to sobie kupię. :) Ale to najprędzej we wrześniu, październiku bo jako biedny student raczej nie mam szans wcześniej. :) :) :)

A tak na marginesie uwielbiam czarne albumy. :P

efzetiks 
VIP

Wysłany: 29 Lipiec 2005, 15:06   

no to pieknie.. teraz sie ciesze ze nie kupilem w orginale tego.. ufff.. cale szczescie ze w chwilach posiadania gotowki przypominalem sobie ze mozna ja przepic.... ufff..

Słupek 
VIP

Wysłany: 1 Sierpień 2005, 18:33   

Kormaciek napisał/a:
Oto co napisali w najnowszym Discworld Monthly (nr 100):

Cytat:
Goldmann (German), Talpress (Czech) and Proszynski (Polish) are
going to publish 'The Art of Discworld'.

Tylko jedno mogę jeszczy wyrazić oprócz NIESAMOWITEJ uciechy: :mrgreen:

Mnie do pełni szczęścia starczy potwierdzenie Prószyńskiego. Niby, ze DW Monthly jest wiarygodne, ale 'I've got bad feelings about this'. Jeśli moje obaw się nie potwierdzą, to "Woooohoooo!" :P

settler 
Administrator

Wysłany: 2 Sierpień 2005, 10:56   

Jak napisalem w temacie 'korespondencja z Proszynskim' abumik jest planowany na pazdziernik. Coz... wpaniale, tylko czekac!

Krejt 
Administrator

Wysłany: 9 Wrzesień 2005, 19:44   

Ciekawe, którą okładkę Prószyński wybierze.
Czy tą ogólnie znaną z Moną Ogg...
Czy też tą...

Odpowiedz do tematu