Przesunięty przez: Krejt 21 Sierpień 2009, 22:26 |
Świat finansjery |
| Autor |
Wiadomość |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 28 Luty 2007, 23:16
|
|
|
| Lu-Tze napisał/a: | | to stworzenie obok Moista to nie jest terier |
pug?
znaczy mops...... |
_________________ |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 1 Marzec 2007, 09:18
|
|
|
Moist na okładce wygląda jak Fred Asteir. Kojarzył mi się od razu, jak ją zobaczyłem, tylk uświadomiłem to sobie w pełni, jak przeczytałem gdzieś, że komuś się też z Fredem kojarzy.
Co do okładki, to właśnie wkurza mnie to. Mówię, taka ładna okładka do Wintersmitha, pełna, A tu znowy tylko centralny rysunek, bez tła. Bez sensu.
Co do gadżetów, to szanowny pan od znaczków - Bernard Pearson - pracuje zawzięcie nad monetami i banknotami. Mają się pojawić razem z książką, czyli na jesień. Kolejna droga gratka dla fanów w Anglii. Jak znaczki. |
|
|
|
 |
Venasque

|
Wysłany: 1 Marzec 2007, 13:14
|
|
|
Ta okladka jest ladna sama z siebie, jak zreszta wszystko co tworzy Kidby. Lubie jego styl. Ale martwi mnie wlasnie to, ze, mimo tego ladnego stylu, okladki sa strasznie schematyczne Sliczne ale ciagle to samo... Kirby tak pieknie nie malowal ale za to jego okladke mozna bylo 'odcyfrowywać' godzinami. Tutaj tego zdecydowanie brakuje. I DW mocno na tym traci - glownie oryginalny wyglad jego ksiazek. |
_________________ Wisdom comes from experience. Experience is often a result of lack of wisdom
-Jesteś mądrzejszy od Detrytusa-pocieszył kolegę Nobby.
-Też sobie to powtarzam. Mówię:" Fred, cokolwiek się stanie, jesteś mądrzejszy od Detrytusa". Potem mówię: "Fred... ale drożdże też są".
 |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 1 Marzec 2007, 19:18
|
|
|
| Cytat: | | Nie ma co ŚD stacza się w stronę gadżetów... Niedługo będą pluszowe niedźwiadki typu ewoki... |
To w sumie dobrze... Każdy kiedyś chciał jakiś gadżetów związanych z ŚD, filmów itp.
A jak już je dostaliśmy to tylko krytykujemy... Co jest? |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Venasque

|
Wysłany: 1 Marzec 2007, 19:50
|
|
|
Jezeli takie gadziety nie przekraczaja granic dobrego smaku (mocno zreszta w dzisiejszych czasach rozciagnietych ) to nie ma problemu - chodzi jedynie o to zeby DW nie zamienil sie w taka maszyne do produkowania gadzetow jak, nie przymierzajac, SW |
_________________ Wisdom comes from experience. Experience is often a result of lack of wisdom
-Też sobie to powtarzam. Mówię:" Fred, cokolwiek się stanie, jesteś mądrzejszy od Detrytusa". Potem mówię: "Fred... ale drożdże też są".
 |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 16 Marzec 2007, 00:59
|
|
|
Na stronie Kidby'ego (patrz post Kora w odpowiednim temacie) mozna znalezc wieksza okladke Making Money. (okladka ta tez jest na Wikipedii)
http://www.paulkidby.net/MakingMoneyFinal1.jpg
Dokladniej widac postacie z tylu, bedace najprawdopodobniej tlumem A-M. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 16 Marzec 2007, 06:50
|
|
|
| settler napisał/a: | | Dokladniej widac postacie z tylu, bedace najprawdopodobniej tlumem A-M. |
Od kiedy to w A-M wszyscy chodzą w smokingach, garniturach i cylindrach?
No chyba że wszyscy zaczęli nagle grać na giełdzie Finansiści.
Z lewej widać wśród tłumu Śmierć. |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 16 Marzec 2007, 11:59
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | Finansiści. |
Finansiści, finansiści... Mi się wydaje, że nawet zombie wsrod jest. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 16 Marzec 2007, 16:55
|
|
|
Może to nie są zwyczajni mieszkańcy A-M, tylko Ci zagadkowi Shed People, którzy mają się pojawić w MM |
|
|
|
 |
faj3r

|
Wysłany: 22 Marzec 2007, 17:40
|
|
|
ha
ciekawe będzie jak śmierć włączy się do giełdy. Może być jazzda... |
_________________ www.smoking.gnu.pl
"Steal five dollars and you were a petty thief. Steal thousands of dollars and you were either a government or a hero." - Terry Pratchett, Going Postal
|
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 10 Kwiecień 2007, 16:29
|
|
|
Pratchett powiedział, przy jakiejś okazji, że MM będzie lżejsze, z większą dawką humoru.
Nie czytałem Going Postal, ale to chyba dobrze, w końcu po tych coraz mroczniejszych powieściach. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 6 Czerwiec 2007, 19:05
|
|
|
| Oficjalna Data Wydania - 24 września, 2007 r. |
|
|
|
 |
faj3r

|
Wysłany: 7 Czerwiec 2007, 22:55
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | Oficjalna Data Wydania - 24 września, 2007 r. |
ciekawe kiedy będzie można dorwać ja w Polsce... |
"Steal five dollars and you were a petty thief. Steal thousands of dollars and you were either a government or a hero." - Terry Pratchett, Going Postal
|
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2007, 07:10
|
|
|
| Fajer napisał/a: |
No ja myślę że wydania angielskie kilka dni później.
Empik, a dla niecierpliwców Amazon. (Kor? )
Jeżeli myślałeś o wersji polskiej to przemilczę datę. Nie będę wam robił nadziei. |
|
|
|
 |
faj3r

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2007, 10:04
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | Fajer napisał/a: |
No ja myślę że wydania angielskie kilka dni później.
Empik, a dla niecierpliwców Amazon. (Kor? )
Jeżeli myślałeś o wersji polskiej to przemilczę datę. Nie będę wam robił nadziei. |
z wersji polskich zrezygnowałem... hmmm... 3 lata temu? |
|
|
|
|
 |
Venasque

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2007, 12:58
|
|
|
| Calkowicie? To sporo tracisz. Moim zdaniem najlepiej czytac najpierw w oryginale a potem po polsku i porownywac. |
 |
|
|
|
 |
Kaen

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2007, 13:24
|
|
|
Właśnie nie bardzo. Ja nadal czytam obie wersje, ale imho od 5th Elephant polskie wersje są nieporównywalnie gorsze od oryginału. Może ze względu na mroczność klimatu, może ze względu na to, że Pratchett coraz częściej bawi się samym językiem angielskim.
Polska 'Prawda' strasznie mi się nie podoba na ten przykład. Wiele dowcipów łapię tylko dlatego, że wcześniej czytałem po angielsku. A nowomowa prasowa leży, pomijając już fakt, że słowo 'gazeta' już się trafiało na Dysku wcześniej.
Chwilowo czekam tylko na tłumaczenie Nanny Ogg's Cookbook, ale to tylko po to, żeby mamie sprezentować.
A na MM czekam, bo bardzo polubiłem Moista.
Nie wydaje mi się, żeby Amazon dostarczył książki szybciej niż Empik, jeśli Empik będzie miał dobry dzień. |
_________________ Wytracę mądrość mędrców, a przebiegłość przebiegłych zniweczę. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 1 Sierpień 2007, 20:09
|
|
|
| Wyszły już Proofy. I Ci co w Anglii czytali, mówią, że nikt nie będzie rozczarowany MM. No i podniesie się fala protestu, bo Pratchett uśmiercił kogoś, kto jest z nami od dawna na Dysku. Nie ujawnili kogo. Jestem ciekaw kogo mógł zabić Terry? Czyj wątek skończyć. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 1 Sierpień 2007, 21:26
|
|
|
no nie wierzę.
czyżby pterry'emu wreszcie rozum do głowy powrócił...
mam nadzieję, że będzie to jakas znacząca postać, która coś zmieni w panującym układzie. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 2 Sierpień 2007, 15:35
|
|
|
| Keyff napisał/a: | | mam nadzieję, że będzie to jakas znacząca postać, która coś zmieni w panującym układzie. |
Hmmm, któryś ze strażników? Przewodniczący którejś z Gildii? Jakiś mag? A może samego Patrycjusza? (jestem już martwy)
edit:
Właśnie rozmawiałem z Agatą i doszliśmy do wniosku że nie zabije nikogo z Żebraków bo to tak jak by zabił całą "paczkę".
Agata dodała jeszcze, że jak by Pracz uśmiercił samego tylko Andrewsa to miałby na koncie ośmiokrotne morderstwo z premedytacją. |
|
|
|
 |
|
|