Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Krejt
23 Luty 2008, 11:47
Straż nocna
Autor Wiadomość
Kor 
Moderator

Wysłany: 23 Styczeń 2008, 07:36   Straż nocna

Już całkiem niedługo możemy spodziewać się tej pozycji, ponieważ PWC skończył tłumacznienie. Tytuł jak w tytule :wink: Ja czytałem Straż nocną w oryginale i b mi się podobała. Vimes rządzi, Veti rządzi, Carcer rządzi. Z resztą PWC też się b. podobała. Pierwsza aż tak mroczna powieść z ŚD.

Zostało w takim razie wypatrywać na stronie Prószka, albo discworld.pl kiedy premiera u nas.

[ Komentarz dodany przez: QbaJak: 24 Styczeń 2008, 00:26 ]
tyle lat na forum i jeszcze się nie nauczył... co to niby znaczy "Tytuł jak w tytule"... w tym wypadku powinno być napisane Tytuł: Straż nocna... Korze :P

[ Komentarz dodany przez: Kormaciek: 25 Styczeń 2008, 16:31 ]
Nie ucz ojca dzieci robić :mrgreen:

Uboot 
Moderator

Wysłany: 23 Styczeń 2008, 14:29   

A czy krew się poleje?
Zawsze mi tego brakowało u Pratchetta. Tzn. było oczywiście sztyletowanie, zrzucanie z wież itp, ale wszystko robione było z jajem. Umarł woźnica, ale zaraz wstawał i żartował ze Śmierciem.

Marzę o chociaż jednej książce zrobionej "na poważnie" w ŚD. Czy Straż nocna spełni moje marzenia?

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 23 Styczeń 2008, 16:16   

Uboot napisał/a:
A czy krew się poleje?

No trochę będą się tłukli, również czytałam w oryginale i dzięki Bogu nie rzucę się na książkę zaraz po wydaniu w języku polskim :)
Ale zgadzam się z Korem - jest naprawdę dobra :)

Kor 
Moderator

Wysłany: 23 Styczeń 2008, 16:18   

Poleję się. Antybohater - Carcer - to w zasadzie psychopata.

ciacho00 

Wysłany: 23 Styczeń 2008, 17:40   

Kormaciek napisał/a:
Poleję się

Kup pampersy...

[ Komentarz dodany przez: Krejt: 23 Styczeń 2008, 17:43 ]
I na tym kończymy rodzący się offtop.

[ Komentarz dodany przez: QbaJak: 24 Styczeń 2008, 00:27 ]
Krejt, zepsułeś moją jedyną nadzieję na osta dzisiaj :(

Artek 

Wysłany: 24 Styczeń 2008, 18:03   

Z postów powyżej wynika, że szykuje się książka w klimacie noir i bardziej na serio.Już nie mogę się doczekać. Jedną z moich ulubionych książek są Zbrojni, która również ma mroczny klimacik i świetną intrygę. Może źródła zbliżone do tłumacza znają jakiś przybliżony termin wydania?

Kor 
Moderator

Wysłany: 25 Styczeń 2008, 16:33   

Planowana data wydania Straży nocnej - 21 lutego, br. Dla mnie bomba.

Artek 

Wysłany: 25 Styczeń 2008, 22:31   

Dzięki Ci za dobrą nowinę!!!

Koticzka 

Wysłany: 27 Styczeń 2008, 00:20   

A ja naiwnie szukalam tego w ksiegarni przy okazji ostatniej Gwiazdki'07. Oryginal doskonaly, ale moj angielski polegl na opisach potyczek bezposrednich. Zastanawialam sie, jak to zaklasyfikowac...
Spoiler:

w sensie chronologii Swiata Dysku. Koncowka mnie tez zastanawia, tym razem nie ze wzgledu na jezyk - relacja Vetinari - Vimes stala sie zbyt zagadkowa i zbyt gleboka nagle.

Hura-hura :)
W oryginalnym wydaniu hardcover (nie pomne wydawcy, a zaostala w Polsce ze wzgledu na nadbagaz i nowe zapasy) jest swietna okladka - z tylu jest obraz "Nocna Straz", ktory zdaje sie mozna bylo niedawno w Warszawie obejrzec w ramch wystawy malarstwa flamandzkiego, a z przodu wersja Dyskowa :) Nie wiem, czy nie spedzilam wiecej czasu na studiowaniu okladki i znajdowaniu roznic i podobienstw niz na samej lekturze. Doskonaue!

To chyba nie jest spoiler, jesli poprosze o pomoc w zidentyfikowaniu, kto mowi Boo? Szukalam zawziecie, ale mam niekompletna biblioteczke, a nie daje mi to spokoju - mam wrazenie, ze to z jakiejs innej ksiazki Dyskowej... To zaczelo mnie przesladowac obsesyjne. (dlatego sie powtarzam z moja prosba - tylko ten raz, juz nie bede)

Uboot 
Moderator

Wysłany: 29 Styczeń 2008, 17:04   

Okładka Straży nocnej.

Okładka jest jakby lustrzanym odbiciem obrazka kidbiego, ale to pewnie z racji tego, że dalsza cześć rysunku jest z tyłu.

Zacytuję discworld.pl

"Jak informuje wydawnictwo Prószyński i S-ka, kolejny tom Świata Dysku trafi do nas juz 21 lutego. Tytuł brzmiał będzie "Straż Nocna" [org. Night Watch], przekład przygotował Piotr W. Cholewa.
Po sukcesie Zimistrza wydawca już planuje olbrzymi nakład i szeroko zakrojoną kampanię reklamową - możemy się więc spodziewać kolejnego bestsellera i napływu nowych fanów PTerry'ego."

I fragment:

Cytat:
Komendant Sam Vimes ze Straży Miejskiej Ankh-Morpork miał wszystko. Ale teraz wrócił do swojej własnej, twardej i ostrej przeszłości, pozbawiony nawet ubrania, które miał na sobie, gdy uderzyła błyskawica.

Życie w przeszłości jest trudne. Śmierć w przeszłości jest niezwykle łatwa. Musi jednak przeżyć, by wykonać swoją robotę. Ma wyśledzić mordercę, nauczyć swoje młodsze ja, jak być dobrym gliną, i zmienić rezultat krwawej rewolucji. Jest też pewien problem: jeśli wygra, straci żonę, straci dziecko, straci przyszłość.

Dyskowa "Opowieść o jednym mieście", z pełnym zespołem ulicznych urwisów, dam negocjowalnego afektu, rebeliantów, tajnej policji i innych dzieci rewolucji.

Prawda! Sprawiedliwość! Wolność!

Fristron 

Wysłany: 29 Styczeń 2008, 18:31   

Ej! Uciąłeś ostatnią linijkę.

Cytat:
Prawda! Sprawiedliwość! Wolność!
I Jajko Na Twardo!

Anakolut 

Wysłany: 31 Styczeń 2008, 13:19   

Fragment ksiazki w http://discworld.pl :]

aschar 

Wysłany: 1 Luty 2008, 20:05   

Czyli 21 lutego.. a nie grudzień zeszłego roku, jak wyczytałem swego czasu na wikipedii... :P

Ale dobrze dobrze, pójdę jutro w księgarni sobie zamówić, żeby mi nie zwinęli :P

bele 

Wysłany: 2 Luty 2008, 10:30   

hmm... wygląda nieźle okładka. Widzę, że rozciągneli obrazek, więc pewnie grzbiet będzie tradycyjny. Ciekawe jak sobie poradzą z tym przy "Thud!" gdzie obrazek nie jest "panoramiczny"?. (uznajcie za retoryczne pytanie i nie róbcie offtopu)

Sayoko 
VIP

Wysłany: 9 Luty 2008, 20:16   

Sayo ma refleks. Niesamowity wręcz Refleks.
Dziś zauważyła, co się kroi u Prószka.

NW było pierwszą ksiązką, jaką przeczytałam w oryginale. Potem wracałam do niej jeszcze dwakroć, a do fragmentów z Vetinarim - dziesiątki razy.
Uwielbiam atmosferę zbliżającej się rewolucji - zawsze podobały mi się tego typu historie. A Night Watch jest jedną z moich najulubieńszych części ŚD, więc kupię niehybnie, choćby po to, żeby zobaczyć, jak PWC przetłumaczył "dog- botherer" :mrgreen:

Anakolut 

Wysłany: 11 Luty 2008, 00:10   

"Straz..." do wygrania na http://discworld.pl :]

Konkurs zakonczy sie niedlugo po premierze ksiazki, wiec nagrody powinny trafic do zwyciezcow jeszcze jako cieply i swiezy towar ;)

Zapraszam do udzialu :]

Szczery 

Wysłany: 11 Luty 2008, 19:43   

No, to mogę zapomnieć, szkoda że nie jest tak łatwy jak Proszyńskiego, ten z Zimistrza ;P
...drzemią."

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 17 Luty 2008, 19:33   

Wlasnie wszedlem na stronie Proszka, zeby przypomniec sobie date premiery, a tu niespodzianka.

:arrow: http://www.proszynski.pl/...9804-1-30-.html

Jest okladka i jest obok caly obrazek. Zaczalem miec nadzieje, ze oznacza to iz uzyja projektu Vantiego i bedziemy miec cala grafike z tylu. Pierwszy raz nie podchodze do tego sceptycznie i trzymam kciuki.

Anakolut 

Wysłany: 17 Luty 2008, 22:03   

Sett - widzialem tyl okladki, niestety jest jeszcze gorzej niz z przodu.. kadr mniej wiecej ten sam, odrobine tylko przesuniety ale za to wiekszosc zaslonieta jest typowa dla starych wydan ramka z opisem.
Pisalem do Pani z Proszka o tym wszystkim, niestety juz za pozno zeby cokolwiek zmieniac... bedziemy musieli walczyc o Regiment, zeby zostal porzadnie wydany. A obrazek na stronie jest, jak sie domyslam, w celach pogladowych - zeby fani mogli sobie zobaczyc obrazek w calosci wlasnie tam

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 18 Luty 2008, 00:23   

argh...
trzeba juz pisac, zeby nastepna ksiazka byla wydana dobrze... :P

Odpowiedz do tematu