Już całkiem niedługo możemy spodziewać się tej pozycji, ponieważ PWC skończył tłumacznienie. Tytuł jak w tytule Ja czytałem Straż nocną w oryginale i b mi się podobała. Vimes rządzi, Veti rządzi, Carcer rządzi. Z resztą PWC też się b. podobała. Pierwsza aż tak mroczna powieść z ŚD.
Zostało w takim razie wypatrywać na stronie Prószka, albo discworld.pl kiedy premiera u nas.
[ Komentarz dodany przez: QbaJak: 24 Styczeń 2008, 00:26 ]
tyle lat na forum i jeszcze się nie nauczył... co to niby znaczy "Tytuł jak w tytule"... w tym wypadku powinno być napisane Tytuł: Straż nocna... Korze
[ Komentarz dodany przez: Kormaciek: 25 Styczeń 2008, 16:31 ]
Nie ucz ojca dzieci robić
A czy krew się poleje?
Zawsze mi tego brakowało u Pratchetta. Tzn. było oczywiście sztyletowanie, zrzucanie z wież itp, ale wszystko robione było z jajem. Umarł woźnica, ale zaraz wstawał i żartował ze Śmierciem.
Marzę o chociaż jednej książce zrobionej "na poważnie" w ŚD. Czy Straż nocna spełni moje marzenia?
No trochę będą się tłukli, również czytałam w oryginale i dzięki Bogu nie rzucę się na książkę zaraz po wydaniu w języku polskim
Ale zgadzam się z Korem - jest naprawdę dobra
Z postów powyżej wynika, że szykuje się książka w klimacie noir i bardziej na serio.Już nie mogę się doczekać. Jedną z moich ulubionych książek są Zbrojni, która również ma mroczny klimacik i świetną intrygę. Może źródła zbliżone do tłumacza znają jakiś przybliżony termin wydania?
A ja naiwnie szukalam tego w ksiegarni przy okazji ostatniej Gwiazdki'07. Oryginal doskonaly, ale moj angielski polegl na opisach potyczek bezposrednich. Zastanawialam sie, jak to zaklasyfikowac...
Spoiler:
w sensie chronologii Swiata Dysku. Koncowka mnie tez zastanawia, tym razem nie ze wzgledu na jezyk - relacja Vetinari - Vimes stala sie zbyt zagadkowa i zbyt gleboka nagle.
Hura-hura
W oryginalnym wydaniu hardcover (nie pomne wydawcy, a zaostala w Polsce ze wzgledu na nadbagaz i nowe zapasy) jest swietna okladka - z tylu jest obraz "Nocna Straz", ktory zdaje sie mozna bylo niedawno w Warszawie obejrzec w ramch wystawy malarstwa flamandzkiego, a z przodu wersja Dyskowa Nie wiem, czy nie spedzilam wiecej czasu na studiowaniu okladki i znajdowaniu roznic i podobienstw niz na samej lekturze. Doskonaue!
To chyba nie jest spoiler, jesli poprosze o pomoc w zidentyfikowaniu, kto mowi Boo? Szukalam zawziecie, ale mam niekompletna biblioteczke, a nie daje mi to spokoju - mam wrazenie, ze to z jakiejs innej ksiazki Dyskowej... To zaczelo mnie przesladowac obsesyjne. (dlatego sie powtarzam z moja prosba - tylko ten raz, juz nie bede)
_________________ There are 10 types of people - these who understand the binary and those who do not (stolen)
Okładka jest jakby lustrzanym odbiciem obrazka kidbiego, ale to pewnie z racji tego, że dalsza cześć rysunku jest z tyłu.
Zacytuję discworld.pl
"Jak informuje wydawnictwo Prószyński i S-ka, kolejny tom Świata Dysku trafi do nas juz 21 lutego. Tytuł brzmiał będzie "Straż Nocna" [org. Night Watch], przekład przygotował Piotr W. Cholewa.
Po sukcesie Zimistrza wydawca już planuje olbrzymi nakład i szeroko zakrojoną kampanię reklamową - możemy się więc spodziewać kolejnego bestsellera i napływu nowych fanów PTerry'ego."
I fragment:
Cytat:
Komendant Sam Vimes ze Straży Miejskiej Ankh-Morpork miał wszystko. Ale teraz wrócił do swojej własnej, twardej i ostrej przeszłości, pozbawiony nawet ubrania, które miał na sobie, gdy uderzyła błyskawica.
Życie w przeszłości jest trudne. Śmierć w przeszłości jest niezwykle łatwa. Musi jednak przeżyć, by wykonać swoją robotę. Ma wyśledzić mordercę, nauczyć swoje młodsze ja, jak być dobrym gliną, i zmienić rezultat krwawej rewolucji. Jest też pewien problem: jeśli wygra, straci żonę, straci dziecko, straci przyszłość.
Dyskowa "Opowieść o jednym mieście", z pełnym zespołem ulicznych urwisów, dam negocjowalnego afektu, rebeliantów, tajnej policji i innych dzieci rewolucji.
hmm... wygląda nieźle okładka. Widzę, że rozciągneli obrazek, więc pewnie grzbiet będzie tradycyjny. Ciekawe jak sobie poradzą z tym przy "Thud!" gdzie obrazek nie jest "panoramiczny"?. (uznajcie za retoryczne pytanie i nie róbcie offtopu)
_________________ may you live in interesting times.
Sayo ma refleks. Niesamowity wręcz Refleks.
Dziś zauważyła, co się kroi u Prószka.
NW było pierwszą ksiązką, jaką przeczytałam w oryginale. Potem wracałam do niej jeszcze dwakroć, a do fragmentów z Vetinarim - dziesiątki razy.
Uwielbiam atmosferę zbliżającej się rewolucji - zawsze podobały mi się tego typu historie. A Night Watch jest jedną z moich najulubieńszych części ŚD, więc kupię niehybnie, choćby po to, żeby zobaczyć, jak PWC przetłumaczył "dog- botherer"
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement
No, to mogę zapomnieć, szkoda że nie jest tak łatwy jak Proszyńskiego, ten z Zimistrza ;P
_________________ "Tu właśnie odeszły smoki.
Leżą...
Nie sa martwe i nie są uśpione. Nie czekają, bo czekanie implikuje cel. Być może odpowiednim słowem jest...
...drzemią."
Jest okladka i jest obok caly obrazek. Zaczalem miec nadzieje, ze oznacza to iz uzyja projektu Vantiego i bedziemy miec cala grafike z tylu. Pierwszy raz nie podchodze do tego sceptycznie i trzymam kciuki.
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu
Sett - widzialem tyl okladki, niestety jest jeszcze gorzej niz z przodu.. kadr mniej wiecej ten sam, odrobine tylko przesuniety ale za to wiekszosc zaslonieta jest typowa dla starych wydan ramka z opisem.
Pisalem do Pani z Proszka o tym wszystkim, niestety juz za pozno zeby cokolwiek zmieniac... bedziemy musieli walczyc o Regiment, zeby zostal porzadnie wydany. A obrazek na stronie jest, jak sie domyslam, w celach pogladowych - zeby fani mogli sobie zobaczyc obrazek w calosci wlasnie tam
_________________ "Spotkamy się u studni i będziemy znów tacy młodzi... "
http://discworld.pl