Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Potworny regiment
Autor Wiadomość
aschar 

Wysłany: 18 Kwiecień 2008, 21:25   Potworny regiment

zapowiedź na portalu proszynski.pl

Nie wiem czy tu powinienem to wrzucić, nie wiem, pewnie już ktoś o tym pisał...
Ale "Potworny regiment" uszczupli w maju kilka kolejnych portfeli... :)

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 18 Kwiecień 2008, 22:16   

Grafik daltonista strikes back.

Trzeba PWCowi znalezc jakies nowe hobby, bo sie nam biedny zapracuje na smierc utrzymujac takie tempo.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 18 Kwiecień 2008, 23:05   

Już w maju?

Chociaż nieco mi to komplikuje pewne PLANy.

Vanti 
Moderator

Wysłany: 19 Kwiecień 2008, 06:48   

No fajnie, jeszcze nawet nie zabrałem się za SN, a tu już kolejna książka na horyzoncie... I to w najgorszym dla mnie miesiącu... :? Grrrrrrrrrr...
settler napisał/a:
Faktycznie, znowu coś zwalono w okładce. O ile tym razem sama grafika dobrze wygląda (ciężko byłoby chyba ją popsuć), to już kolorki mogli inne dobrać (np. jakiś fiolecik? ;) ).

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

Szczery 

Wysłany: 19 Kwiecień 2008, 11:01   

Kolejna książka dojdzie do kolekcji... tylko jak ja mam uzbierać starsze tomy jak co chwila nowe trzeba kupować, a na złocie nikt nie śpi? ;P
...drzemią."

Uboot 
Moderator

Wysłany: 19 Kwiecień 2008, 14:06   

Szczery napisał/a:
Kolejna książka dojdzie do kolekcji... tylko jak ja mam uzbierać starsze tomy jak co chwila nowe trzeba kupować, a na złocie nikt nie śpi? ;P

Szczerze Ci powiem, że zazdroszczę Ci tego kolekcjonowania. Wpadnie Ci w kieszeń bonusowe 100zł i idziesz sobie kupić 3 pratchetty. Coś wspaniałego. :)

A co do daty premiery. Troszkę imo na wyrost, ale jak by dotrzymali terminu to będzie o co męczyć Piotra na spotkaniu. :))
Ciężko mi będzie się przyzwyczaić się do polskiego tytułu. Ciągle tylko był Monstrous i Monstrous, a Piotr mi z Potwornym wyjeżdża. :P

Swoją drogą to tempo wydawania kolejnych Praczy wzrosło "Potwornie". Biedny Piotr. :mrafroamerykanin:

aschar 

Wysłany: 19 Kwiecień 2008, 16:21   

Uboot napisał/a:
Szczerze Ci powiem, że zazdroszczę Ci tego kolekcjonowania. Wpadnie Ci w kieszeń bonusowe 100zł i idziesz sobie kupić 3 pratchetty. Coś wspaniałego. :)

Dokładnie ;)
Mnie zostało prócz tego nowego jeszcze 18 do kolekcjonowania z ŚD. a do przeczytania całej serii... 5 chyba :)
Dobrze że pojawia się coś nowego ;)

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 19 Kwiecień 2008, 17:36   

Uboot napisał/a:
Ciągle tylko był Monstrous i Monstrous, a Piotr mi z Potwornym wyjeżdża. :P

Dla mnie to jakoś dziwnie brzmi, ale chyba lepiej się nie dało. "ogromny" nie pasowałby do treści, a mi do tej pory taki tytuł chodził po głowie.

Sayoko 
VIP

Wysłany: 19 Kwiecień 2008, 20:23   

Zawsze myślałam o MR jako o właśnie "potwornym" regimencie, ale... wiadomo, nie da się przetłumaczyć na polski odniesienia do Knoxa, jednak liczyłam, że PWC mnie zaskoczy. W końcu on potrafi wszystko.
Cóż, trzeba się jakoś pogodzić z faktem, że tego tytułu n i e d a ł o się przetłumaczyć, nie pozbawiając go podtekstu. Ciekawam, jak z resztą książki. Zwłaszcza kwestia nazwiska.
Spoiler:

Strappi uporczywie przekręca nazwisko Polly, tak że wychodzi z tego private Parts.

Czy PWC jakoś to obejdzie, czy uda, że sytuacja nie zaistniała?

To moja ulubiona część ŚD i jedna z czterech najlepszych książek, jakie miałam kiedykolwiek w ręku (obok LOTR, Alicji w krainie czarów i Ferdydurke). Przeczytałam jednym tchem za pierwszym, drugim i trzecim razem.
Główne atuty: zaskakujący obrót wydarzeń na ostatnich stronach (zmusza do przemyślenia od nowa tego, do czego się doszło w ciągu całej książki), nierzucanie hasłem "kobiety na traktory!" , Blouse i Mal :mrgreen:

Szczery 

Wysłany: 20 Kwiecień 2008, 14:16   

Uboot napisał/a:

U mnie raczej rzadko się taka bonusowa kasa zdarza, więc wolałbym być na miejscu np. Kora :P

Co do tytułu Monstrous Regiment... o ile to nie zaspoileruje treści książki, to objaśni ktoś ciemniakowi Szczeremu na czym ten podtekst miał polegać?
...drzemią."

Kor 
Moderator

Wysłany: 20 Kwiecień 2008, 17:51   

Krejt napisał/a:
Już w maju?

Prószyński chce zdążyć na targi majowe. PWC jeszcze nie skończył tłumaczyć, także nie wiadomo czy Potworny regiment ukaże się zgodnie z planami wydawniczymi.

settler napisał/a:

Tym razem jest lepiej. Nic nie przestawił, kolory w miarę podobne do przynajmniej mojego oryginału (Corgi), niebieska czcionka pasuje do tła. A kolor grzbietu pozostanie pewnie wielką tajemnicą :))

Szczery napisał/a:
Co do tytułu Monstrous Regiment... o ile to nie zaspoileruje treści książki, to objaśni ktoś ciemniakowi Szczeremu na czym ten podtekst miał polegać?

LSpace napisał/a:
The title of this book is a reference to the pamphlet The First Blast of the Trumpet against the Monstrous Regiment of Women, written by John Knox in 1558, complaining about the sudden appearance of female monarchs such as Elizabeth of England and Mary of Scotland pre-empting the natural position and authority of men.

Co do tytułu, to raczej nie dało się inaczej. Poza tym Pratchett, czyli siłą rzeczy również PWC, użył już tego zwrotu wcześniej - w Piątym elefancie i PWC przełożył go właśnie jako potworny regiment. Z tego co wiem, Piotr miał się kontaktować z historykami odnośnie pamfletu Knoxa.

Sayoko 
VIP

Wysłany: 20 Kwiecień 2008, 20:20   

Kormaciek napisał/a:
Tym razem jest lepiej. Nic nie przestawił, kolory w miarę podobne do przynajmniej mojego oryginału (Corgi), niebieska czcionka pasuje do tła. A kolor grzbietu pozostanie pewnie wielką tajemnicą :))

Tak myślę, jaki najmniej by pasował i mi wychodzi seledyn albo czerwień. Przypuszczalnie więc właśnie między nimi Prószek będzie wybierał :roll:

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 20 Kwiecień 2008, 22:13   

Monstrus Regiment w maju? Suuuper. A ja dopiero za parę dni dostanę Straż nocną :roll:

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Kor 
Moderator

Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 09:18   

Nie wiem, czy mój agent undercover kontaktował się z PWCem, ale dostałem dzisiaj informacje, że PR będzie na 15 maja na targi książek w Warszawie.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 12:31   

Kormaciek napisał/a:
Nie wiem, czy mój agent undercover kontaktował się z PWCem, ale dostałem dzisiaj informacje, że PR będzie na 15 maja na targi książek w Warszawie.

To będzie tak, że 3/4 książki będzie po polsku, a reszta po angielsku. :wink:

Kor 
Moderator

Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 13:16   

W każdym bądź razie coś mi nie gra w opisie książki na stronie Prószka. Jakby go PWC nie robił. Znaczy bywało już, że nie robił, tylko w wydawnictwie ktoś tam tłumaczył.

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 14:58   

Bo to jest tak, że blurba tłumaczy ktoś inny i wklejają to na stronę zapowiadając, a po premierze już jest lepszy. Tzn. PeWuCowy. Patrz np. OK, gdzie w pierwszym opisie na stronie był "Pasztecikowy Pływak" 8-)

[ Komentarz dodany przez: Agata_G: 21 Kwiecień 2008, 16:07 ]
A w Carpe Jugulum zamiast Wielce Oates było: "Wielce Owies". 8-)

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Kor 
Moderator

Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 21:38   

Nie jest tak. PWC chciał zrobić Oatesa Owsem, ale zrezygnował z tego pomysłu. Czasami robi ktoś z wydawnictwa, czasami proszą jego, czasami potem zmieniają. Nie ma reguły.

aschar 

Wysłany: 23 Kwiecień 2008, 07:26   

Kormaciek napisał/a:
Nie ma reguły.

No bo to taki sport, gdzie jedyną zasadą jest brak wszelkich zasad ;)

Ale póki co to nie wiadomo nic, żeby termin wydania się zmienił? :P

Bo 13 akurat na 8.30 mam ustną maturę z polskiego gdzie opowiadam sobie o ŚD, a potem prosto ze szkoły w ramach nagrody pocieszenia idę do księgarni kupić sobie Potworny Regiment :P

Erpegis 

Wysłany: 23 Kwiecień 2008, 18:42   

Dlaczego nie "Przedziwny?" byłoby znacznie fajniej i seksistowsko :P

Odpowiedz do tematu