|
Potworny regiment |
| Autor |
Wiadomość |
Szczery

|
Wysłany: 24 Maj 2008, 10:51
|
|
|
Zgłoś się do Kora, może zamieni się z tobą egzemplarzami i jeszcze dopłaci ;P
Ja niestety nie streszczę bo mój egzemplarz ruszył w trasę po kumplach ;P |
_________________ "Tu właśnie odeszły smoki.
Leżą...
Nie sa martwe i nie są uśpione. Nie czekają, bo czekanie implikuje cel. Być może odpowiednim słowem jest...
...drzemią." |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 25 Maj 2008, 19:29
|
|
|
OT
| Figgin napisał/a: | | Noo nie . Czytam sobie ten Potworny Regiment, muszę przyznać, że całkiem się wciągnąłem, a tu nagle... brakuje stron 241-256 :/. Jak znam moje szczęście, to pewnie trafiłem na jakiś rzadki błąd, który trafia się w jednym na milion egzemplarzy książki . Ale, tak dla pewności: czy u was też tak jest? |
Napisz do Kormaćka. Pewnie od Ciebie odkupi
EOT |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 25 Maj 2008, 22:04
|
|
|
| Figgin napisał/a: | | a tu nagle... brakuje stron 241-256 :/ |
Figgin zareklamuj u wydawcy, na pewno wymienią. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 25 Maj 2008, 22:09
|
|
|
| Cytat: | | Figgin zareklamuj u wydawcy, na pewno wymienią. |
A czy sklep nie ma takiego obowiązku?
Swoją drogą, to ja po powrocie sprawdzę swój egzemplarz. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 26 Maj 2008, 00:37
|
|
|
| Figgin, ja mówię teraz poważnie. Ja sie z Tobą mogę zamienić. Serio. Serio. Jak coś to dalej będę pisał na pw. |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Szczery

|
Wysłany: 26 Maj 2008, 14:15
|
|
|
Kor, ja mam Zimistrza bez paru stron, chętnie ci sprzedam... Tylko najpierw nożyczki znajdę ;P
A nie offtopując już to nawiążę do okładki - polskie wydanie zrobiło chyba w zasadzie co mogło żeby było dobrze, ale przyznam że nie sądziłem że uda mi się zawieść na rysunku Kidby'ego... A ten mnie rozczarował, nie ma w nim takiego klimatu jak chociażby w SN, w zasadzie nie przedstawia zbyt wiele a przynajmniej nic konkretnego. Gdybym miał oceniać po okładce, nie kupiłbym. |
Leżą...
Nie sa martwe i nie są uśpione. Nie czekają, bo czekanie implikuje cel. Być może odpowiednim słowem jest...
...drzemią." |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 26 Maj 2008, 14:33
|
|
|
| Obraz jest nawiązaniem do Iwo Jimy, tak piszę dla informacji. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 26 Maj 2008, 14:48
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | Obraz jest nawiązaniem do Iwo Jimy, tak piszę dla informacji. |
Do słynnego zdjecia zrobionego po zdobyciu tej wyspy przez Amerykanow (zreszta pozniej zdjecie stalo sie symbolem amerykanskiego zwyciestwa). Wielokrotnie wykozystywany pozniej obraz, powstal np. pomnik.
i jeszcze obrazek
(zreszta chyba bylo o tym forum) |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Szczery

|
Wysłany: 27 Maj 2008, 07:18
|
|
|
| A to przepraszam. Choć i tak sądzę że do tej książki potrzeba by było jakąś inną okładkę zrobić. No, ale nie ma co marudzić, dobrze że w ogóle jakaś jest, i przynajmniej się wszystko nie roztapia jak u Kirby'ego... |
Leżą...
...drzemią." |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
|
|
|
 |
ti-ti-uu
|
Wysłany: 28 Maj 2008, 20:09
|
|
|
Uff! Przebrnęłam, chociaż zaczynałam wątpić, czy zdzierżę. I nie to, żeby mi się jakoś specjalnie "Regiment..." nie podobał, bo jest to bardzo miłe czytadło. Aczkolwiek z jednak strony zawiodłam się boleśnie, a z drugiej cieszyła mnie niezmiernie fabuła. Mam takie mieszane uczucia i nie jestem w stanie precyzyjnie stwierdzić, co tak naprawdę o tym wszystkim sądzę.
Co do wydania: najbardziej chyba mnie ubodło coś, co zauważyłam już w "Straży Nocnej". A mianowicie to, o czym ktoś wcześniej już wspomniał: brak znajomych słoni. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie słonie były bardzo ważne. (Może to dlatego, że gapa jestem i łatwo się gubię w wątkach.)
No i jeszcze wielkość czcionki, którą przemawia Śmierć, ale to akurat jestem w stanie przeboleć.
Nie wypowiem się za wiele na temat obrazka na okładce, bo podoba mi się tylko jego kolorystyka. Najważniejsze dla mnie jest, żeby się szybko nie niszczyła, ale mojemu egzemplarzowi już w rogach zaczęła odklejać się folia, chociaż nie męczyłam go za bardzo przez te dwa dni. Zastanawia mnie jeno, czy tylko ja mam takie szczęście do szybkiego rozwalania się okładek, czy to problem większości populacji |
_________________ {to nieprawda że najmniej
interesuje nas sztuka umierania
byle meble nie znikały} |
|
|
|
 |
Willow

|
Wysłany: 28 Maj 2008, 20:57
|
|
|
ha! przeleciałam sobie wczoraj SN jako człowiek wolny, beztroski i bez matury na karku :]
i na początku książki jest wzmianka o tej wojnie ^^ tłumaczą Vimesowi dlaczego to jest takie ważne ;p
co do PR... miałam tak wielkie nadzieje, że to będzie kolejny fenomen, i się niestety zawiodłam, zaczynało się baaardzo fajnie, a potem czegoś zabrakło
stanowczo za mało Vimes'a
i do końca kibicowałam Madictowi, żeby chociaż on jeden pozostał tym za kogo się podawał
i kto w końcu tak naprawdę władał całym tym państewkiem? |
|
|
|
 |
Lorien
|
Wysłany: 2 Czerwiec 2008, 19:01
|
|
|
Znajomi zapytali mi się czy warto przeczytać "Potworny Regiment". Odpowiedź była prosta. TAK. Niestety zapytali także dlaczego i pojawił się problem. W sumie książka, którą przyjemnie się czyta, a jednak w którymś momencie robi się schematycznia. Każde kolejne "ujawnienie" czy "ujawnienie się" kobiety było raczej męczące niż zaskakujące.
I zgodzę się z Willow, ja także miałam nadzieję, że choć Maladict pozostanie facetem. |
|
|
|
 |
nanom

|
Wysłany: 4 Czerwiec 2008, 23:36
|
|
|
Dziwna to książka...
Przede wszystkim wkurza mnie już od Straży Nocnej brak słoni (jak można!) i inna czcionka Śmierci. Jakieś takie to... obce.
Co do samego czytadła. Przeczytałem raz, obowiązkowo wrócę do niej jeszcze, ale nieprędko. "Ujawnianie się" robi się nudne mniej więcej w połowie, a Jackrum i Maladict jako kobiety to totalne nieporozumienie. Chyba Terry jedynie Bluzę oszczędził (no nie do końca, ale jednak). No i fabuła jakaś taka ślamazarna.
Co mi się podobało. Przede wszystkim analiza socjologiczna, imo coś podobnego Pterry popełnił w Wiedźmikołaju. A poza tym podobała mi się... Loft. Kocham takich introwertycznych piromanów |
_________________ stalowe ostrze twojego miecza
tysiące głów kruszy i tnie
niewinna krew, tysiące ciał
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!! |
|
|
|
 |
Artek

|
Wysłany: 14 Czerwiec 2008, 11:24
|
|
|
| Wczoraj zakończyłem swoją wędrówkę z Potwornym Regimentem i po przeczytaniu ostatniej strony pomyślałem sobie-uffffffff. W postach powyżej padło określenie"czytadło" i jest to chyba najlepsze określenie tej książki, nic nowego i szczególnie zabawnego nie uświadczyłem niestety. Książeczkę pewnie nieźle by się czytało w długodystansowych środkach komunikacji publicznej, jednakże czytając w domowych pieleszach umęczyłem się boleśnie, bo dookoła tyle pokus, a tu Panie trzeba z obowiązku niemalże dobić do ostatniej strony. Obawiam się, że gdybym zaczął moją przygodę ze Światem Dysku od tej książki to pewnie byłaby ona bardzo krótka, ale z drugiej strony nie można cały czas pisać arcydzieł vide Straż Nocna, każdemu zdarzają się spadki formy nawet Mistrzowi. Książkę oceniłbym w skali szkolnej na trzy z plusem.Ot takie czytadło. |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 21 Czerwiec 2008, 22:59
|
|
|
Nie pamietam czy ktos o tym pisał: na http://katedra.nast.pl/konkursy/151/ mozna wygrać PR. Zakończenie i losowanie: 2008-06-30 23:59:00
Nawiasem mowiąc, zna ktoś odpowiedzi na dwa ostatnie pytania konkursowe? |
|
|
|
 |
nanom

|
Wysłany: 22 Czerwiec 2008, 00:08
|
|
|
ja znam na przedostatnie, a w ostatnim będę strzelał |
_________________ stalowe ostrze twojego miecza
tysiące głów kruszy i tnie
niewinna krew, tysiące ciał
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!! |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 1 Lipiec 2008, 17:08
|
|
|
Lista zwycięzców:
Arkadiusz Lewandowski, Ostróda
Łukasz Jastrzębski, Dziewule
Aniela Wichrowska, Szczecin
Karol Kurzawa, Gdynia
Komu pogratulować?
Odpowiedzi dla ciekawych:
http://katedra.nast.pl/konkursy/151/ |
|
|
|
 |
Liia

|
Wysłany: 1 Lipiec 2008, 21:17
|
|
|
Mi, mi, mi. No nie wierzę, odpowiedzi wysyłam zawsze dwa razy, na siebie i na mojego faceta i padło na niego. Ha, ha, to teraz będę miała dwa egzemplarze (akurat jestem w trakcie pierwszego). |
|
|
|
 |
|
|