Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Uboot
10 Wrzesień 2008, 14:34
Piekło pocztowe
Autor Wiadomość
Uboot 
Moderator

Wysłany: 8 Wrzesień 2008, 20:14   

Cytat:
Chociaż ja miałam akurat na myśli Gałązkę.

Od Kiedy to Dobry Omen dzieje siew ŚD?

Henna 
Aniołek Krejta

Wysłany: 8 Wrzesień 2008, 20:17   

Uboot napisał/a:
Ja naliczyłem trzech tłumaczy Pratchetta w Polsce

Chodziło mi ogólnie o tłumaczy Pracza, a nie tylko o tych od ŚD. Czasem warto przeczytać wypowiedź w kontekście, bo to ku wielkiemu zaskoczeniu potrafi wiele zmienić....

"Już lepiej powiedz Feniks. Fenomen to diabli wiedzą, co to jest, może jakieś świństwo" -
A Midsummer Night's Dream

Uboot 
Moderator

Wysłany: 8 Wrzesień 2008, 20:23   

Gehenna napisał/a:
Chodziło mi ogólnie o tłumaczy Pracza, a nie tylko o tych od ŚD. Czasem warto przeczytać wypowiedź w kontekście, bo to ku wielkiemu zaskoczeniu potrafi wiele zmienić....

A teraz oytanie ze strony Discworld.pl:
3. Ile wydanych w Polsce książek T.Pratchetta, których akcja osadzona jest na Świecie Dysku, nie zostało przetłumaczonych przez Piotra W. Cholewę?

Mówiąc o trzech miałem na myśli Cholewę, Grupińską i Kotarskiego. Nie byłem pewien czy Dywan nie dział się w ŚD. O Gałazce w ogóle nie myślałem.
Ela mi odpada bo to komiks.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 8 Wrzesień 2008, 20:28   

Pozostaje zagadka, czy pytanie postawione na stronie discworld.pl uwzględnia pozycje "przedDyskowe_ale jednak powiązane" jak Strata, czy The Dark Side of the Sun.....
Kupię sobie PP, a co!;-)

Uboot 
Moderator

Wysłany: 8 Wrzesień 2008, 20:42   

Trzy ksiażki i nie ma żadnego tricky.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 8 Wrzesień 2008, 21:51   

jeżeli za podstawę weźmiemy słowo "osadzona" to masz rację Panie U. aczkolwiek ten ..ony prawnik ze Świata Dysku pewnie by się nie zgodził ;)

Kor 
Moderator

Wysłany: 8 Wrzesień 2008, 22:42   

Mówiłem, że tricky? 8-)

Turin Dagnir 

Wysłany: 9 Wrzesień 2008, 06:08   

Już dzisiaj a ja mam lekcje do 16.00 :( . Ale poprosiłem siostrę żeby mi kupiła w Empiku. Mam nadzieję, że jej nie poniesie i nie kupi sobie nowych butów. Mówiłem jej, żeby jeśli nie będzie plakatu- nie kupowac. Najwyżej jutro przejdę się po księgarniach i znajdę wersje z plakatem... Tylko czy w dniu premiery książka będzie już w takich zapyziałych Suwałkach? No, ale wszystkie części HP były na czas, więc PRAWIE się nie martwie. Pozostaje tylko czekac. Życzę wszystkim miłego czytania :D .

PS: Settler, U- boot, Krejt: to jakaś akcja z tymi avatarami? Bo dostrzegam podobieństwo :) .

Gosia 

Wysłany: 9 Wrzesień 2008, 18:57   

w łódzkim empiku i matrasie wszystkie "piekła.." stojące na półce z nowościami zawierają plakat
mina sprzedawców na widok mnie przeglądającej każdy egzemplarz- bezcenna 8-)

Uboot 
Moderator

Wysłany: 9 Wrzesień 2008, 21:37   

W Ostrowcu Świętokrzyskim też leży pełno egzemplarzy w Kolporterze w Galerii Ostrowieckiej.
Plakaty wyszły bardzo fajnie. Z ciekawostek można dodać, że wśród okładek jest już Nauka Świata Dysku 3. :))

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 9 Wrzesień 2008, 21:38   

Uboot napisał/a:
W Ostrowcu Świętokrzyskim też leży pełno egzemplarzy w Kolpolterze w Galerii Ostrowieckiej.

A w Gdansku w Empiku w Baltyckiej nima. O!

Uboot napisał/a:
wśród okładek jest już Nauka Świata Dysku 3

Fajno.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 10 Wrzesień 2008, 17:19   

No, na takiego Pratchetta czekałam. Piekło wciąga jak Straż Nocna, ale jego tematyka jest o wiele lżejsza. Świetna pozycja. Nie jestem tylko pewna, która instytucja bardziej przypomina Pocztę Polską - czy od lat nieczynna ankhmorporska poczta, czy Wielki Pień kontrolowany przez niemoralne kierownictwo ;) .

O fabule może będę rozpisywała się, jak ją przeczytam drugi raz, ale już teraz nawiasem powiem, że pewny fakt z książki pozwala sądzić, że tytuł: Thud! zostanie przetłumaczony jako: Łups!

Turin Dagnir 

Wysłany: 10 Wrzesień 2008, 17:23   

Patrycjusz i golemy wymiatają :) .

Właśnie skończyłem czytac. Dużo humoru, a mało przemyśleń. Chociaż motyw aniołów był niezły.

Grzbiet okładki żółty. Papier nie jest idealny i to mnie irytuje. Wydajemy w końcu te 30 zł to chociaż papier mógłby byc biały, a nie "papier toaletowy''. Nie jest jednak aż tak źle. Szkoda, że NŚD III nie bedzie jednak w tym roku :( .

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 10 Wrzesień 2008, 17:34   

Agata_G napisał/a:
No, na takiego Pratchetta czekałam.

Zobacze jak za rdugim razem i po Polsku, ale juz wielokrotnie pisalem, ze dla mnie ta ksiazka jest jedna z najlpeszych (jesli nie najlepsza). Moze pomaga fakt tematyki bliskiej mojemu (juz wkrotce) zawodowi, ale chyba to bardziej ogolna konstrukcja ksiazki tak bardzo mi odpowiada. Do tego jest to dowod, ze Pracz jakims cudem sie nie wypalil. Dobra Straz Nocna (osobiscie nie uwazam jej za az tak rewelacyjna), pozniej naprawde niezly Regiment, ale juz Pieklo Pocztowe i pozniej Thud!, to juz super sprawa.

Moze dlatego, ze te ksiazki sa mroczniejsze. Straz, a tymbardziej Thud! na pierwszy rzut oka, w Regimencie Pratchett nie boi sie rzucac trupami na lewo i prawo. GP ma swoje tajemnice i spiski.

Agata_G napisał/a:
pewny fakt z książki pozwala sądzić, że tytuł: Thud! zostanie przetłumaczony jako: Łups!

?_?
Odglos jaki wydaje palka uderzajaca w glowe to "łups". Jak dla mnie niezbyt...

Aha, ksiazka jest juz dostepna w wyzej wymienionym Empiku. Niestety grzbiet znow zolty i pasuje jak... no zupelnie nie pasuje.

Fluffy 

Wysłany: 10 Wrzesień 2008, 17:53   

Jedyny mankament dostępności "Piekła pocztowego" to brak pozycji na stronie Empiku :/ Na półkach owszem, pojawił się, ale na internecie jak nie było w zapowiedziach, tak nie ma w nowościach. A może ktoś znalazł? Interesuje mnie na stronie Empiku, nie innej.
A swoimi pochwałami robicie mi smaka ^^ zżera mnie ciekawość ^^

http://podpisdlaklimatu.vattenfall.pl/ - podpisz, ratuj klimat!

Szczery 

Wysłany: 10 Wrzesień 2008, 21:51   

Mnie żółty grzbiet ucieszył, wręcz stęskniłem się za nim :P Lepiej będzie pasował do półki.
W Matrasie we Wrocławiu nie widziałem w dzień premiery, za to widziałem w empiku, choć zazwyczaj na odwrót było. Po plakacie spodziewałem się przynajmniej lepszego papieru, ale za darmochę to wszystko dobre :D
...drzemią."

nanom 

Wysłany: 11 Wrzesień 2008, 14:53   

fabularnie ok, Moist psychologicznie przynajmniej lepszy od biednego de Worda, dobre przemyślenia na temat golemów, Patrycjusz tradycyjnie... Patrycjuszowski, fajna gwara korporacyjna (agatejski mur, dobre), świetnie ukazani semaforowi hakerzy :)
z minusów: rozdziały! i związane z tym gwiazdki i brak słoni... Ludzie, przez ponad 20 tomów były słonie i sprawiały, że Dysk był niepowtarzalny... komu to przeszkadzało, hę? Oprócz tego znowu żółty grzbiet... No i wydaje mi się, czy żartów coraz mniej i mniej?
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!!

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 11 Wrzesień 2008, 16:31   

Nie narzekaj, dobrze, że chociaż są rozdziały. W poprzednich częściach brakowało i słoni, i gwiazdek rozdzielających, przez co można było się nieźle zakręcić. Zresztą wydaje mi się, że te rozdziały [i ich streszczenia] to wyróżnik całej serii o Moiście.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 11 Wrzesień 2008, 18:40   

nanom napisał/a:
Ludzie, przez ponad 20 tomów były słonie i sprawiały, że Dysk był niepowtarzalny...

A czy slonie to nie byl patent Proszka? Czy ja cos mieszam.

Bo w miekkich oprawach angielskich nie bylo nic, nie wiem jak w twardych, bo mam GP, Wintersmitha i MM (gdzie sa rozdzialy) oraz Thud!, ktory jest specjalny w inny sposob.

Wiec patrzac na strone angielska (Pracza), to wczesniej nie bylo nic. Ani gwiazdek, ani rozdzialow (jak u nas w SN), wiec to jest dla mnie na plus.

Tak jak Agata mowi, rozdzialy sa w serii o Tiffany i o Moiscie.

nanom 

Wysłany: 11 Wrzesień 2008, 21:01   

Chodziło mi o to, że słoni nie ma żadna inna książka w Polsce :P Poza tym wiem, że rozdziały są w Ciutludziach i w Nauce. Tyle, że dotąd nie było ich w głównych książkach i przez to jakoś nie mogę przywyknąć (przy czym rozdziały same w sobie nie są aż takie złe, ale jakoś mam awersję do takiego enigmatycznego przedstawiania na początku treści danego działu...)
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!!

Odpowiedz do tematu