Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Uboot
10 Wrzesień 2008, 14:34
Piekło pocztowe
Autor Wiadomość
ciacho00 

Wysłany: 8 Sierpień 2008, 17:08   

Skoro juz widzimy jak miewa sie grafik, to ciekawość nakazuje zapytać co tam u korekty słychac :roll:

[ Komentarz dodany przez: Alkochochlik Drukarski: 8 Sierpień 2008, 23:33 ]
A dzięki, jakoś żyję.

Suhayl 

Wysłany: 9 Sierpień 2008, 16:45   

Ja nie czytuję tych książek po angielsku, nawet całej serii po naszemu nie mam. Jednakowoż nigdy nie przeszkadzała mi kolorystyka okładek, na które przestałem zwracać uwagę. Tutejsze kolory również mi pasują. Powód jest dość próżny: Wszystkie postaci wyobrażam sobie młodziej, stroje inaczej itp. Więc okładki często wprawiają mnie w depresję, ukazaniem wyglądu.

[ Komentarz dodany przez: Agata_G: 10 Sierpień 2008, 22:39 ]
Twój post mnie wpędził w depresję. PROZAICZNY powód, zapamiętaj: PROZAICZNY! [i na litość boską: NIE UŻYWAJ WYRAŻEŃ, KTÓRYCH NIE ZNASZ!]

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 10 Sierpień 2008, 21:29   

Czerwień na okładce mnie dobiła. :shock: Prószyński! Zmień grafika!
A tytuł bardzo mi się podoba, PWC ma całkiem niezły plan na tytuły kolejnych książek o Moiscie :)

Szczery 

Wysłany: 11 Sierpień 2008, 22:34   

Kolorki takie ... mam nadzieję że nikt mnie nie zgani za użycie słowa "oczkojebne". Ale mogło być gorzej. Tabelka z tytułem i ten pasek "Świat Dysku" są względem siebie trochę przesunięte ale to pewnie z czasem wyrównają.
Przyznam że już nie mogę się doczekać nowego roku szkolnego :D
To naprawdę Prószyński wydaje? Info na Discworld.pl jest, na stronie Prószka ani słowa...
...drzemią."

Kapitanka 

Wysłany: 12 Sierpień 2008, 11:50   

Mnie również bohaterowie dysu wydają mi się być inni niż są na okładkach :-kale lubię patrzeć na tego typu okładki :wink: Zszokował mnie za to wiek Rincewinda jakiego przedstawiono w filmie ''Kolor magii'' i ''Blask fantastyczny'' Przecież on tu ma ok. 70 lat, a sądzę, że powinnien mieć ok. 33lat. Poza tym poodejowali kilka fajnych scen, dodali parę swoich :| Książka wydaje mi się dużo lepsza..

Uboot 
Moderator

Wysłany: 12 Sierpień 2008, 13:05   

Mnie już tam okładki nie przeszkadzają. Obrazek jest jaki być powinien, treść zapewne też, więc nie ma problemu. Kolory są troszkę przejaskrawione, ale być może to specjalny zabieg, mający przypominać nam o tytułowym piekle. Zobaczymy.
Normalnie nie mogę się już doczekać. :))

Kapitanka 

Wysłany: 12 Sierpień 2008, 14:03   

8-) Ja również nie mogę się doczekać. Humor jest jedyny w swoim rodzaju. :mrgreen:

Trino 

Wysłany: 15 Sierpień 2008, 18:02   

Ja do doboru kolorów chyba zdążyłam się przyzwyczaić, bo niespecjalnie mnie już rusza. A może to po prostu radość z tego, że Panu Grafikowi nie chciało się kadrować ilustracji na okładkę, uczyniła mnie całkiem nieczułą na zestawienie czerwieni z granatem? ;) Co prawda okładka rzeczywiście zbyt jaskrawa, przez co obrazek nie jest już tak klimatyczny jak w oryginale (;P), ale nie można mieć wszystkiego.

"Piekło Pocztowe"... Tłumaczenie tytułu oryginałowi niestety nie dorównuje, ale jakoś nie potrafię wymyślić niczego lepszego, więc i tak chylę czoła przed PWC - bo mogło być gorzej.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 21 Sierpień 2008, 11:03   

Z Discworld.pl :
Cytat:
Niestety, choć poprzednio podany termin wydawał się ostateczny (był potwierdzony przez wydawnictwo), data wydania "Piekła Pocztowego" przesunie się na drugą połowę września, z powodu opóźnień w tłumaczeniu. Trzymajcie kciuki za PWC'a - wszystko leży w jego rękach

Kor 
Moderator

Wysłany: 21 Sierpień 2008, 11:27   

Ja tam zawsze byłem za tym, że lepiej później i dokładniej aniżeli szybciej i na chybcika. A w sumie na PP czekam z niecierpliwością!

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 21 Sierpień 2008, 12:14   

Ja też, bo w Anglii zdążyłam przeczytać tylko do połowy ;-)

sokołek 

Wysłany: 21 Sierpień 2008, 12:49   

Czyżby jednak nie druga połowa września?
Discworld.pl donosi: Na stronie wydawnictwa Prószyński i S-ka, ukazała się oficjalna zapowiedź Piekła Pocztowego. Data jego wydania to: 09.09.2008.
Już się nie mogę doczekać :D

Uboot 
Moderator

Wysłany: 21 Sierpień 2008, 13:01   

Zmienia się to jak w kalejdoskopie.

Jeszcze raz okładka:

I oficjalny opis:

Cytat:
Moist von Lipwig to artysta oszustwa. A także hochsztapler i człowiek, który musi dokonać życiowego wyboru: zostanie powieszony, albo postawi na nogi konające usługi pocztowe w Ankh-Morpork. To trudna decyzja. Musi dopilnować, by przesyłki docierały na miejsce, choćby na przeszkodzie stanął im deszcz, grad, śnieg, psy, Przyjazne i Dobroczynne Stowarzyszenie Pracowników Pocztowych, zły prezes zarządu kompanii semaforowej Wielkiego Pnia oraz nocny zabójca. Randka z Adorą Belle Dearheart też byłaby miła.

Radość Pratchetta z jego dzieła, z żarcików, gier słownych, pomysłu z listami i samego języka czyni "Piekło pocztowe" jednym z najznakomitszych przykładów jego niewyczerpanej humorystycznej inwencji.
„The Times”

Jak wiele najlepszych humorystycznych powieści Pratchetta, jest to powieść o odkupieniu... Pratchett nigdy nie pisze o rzeczach błahych.
„Time Out”

Właśnie mroczny klimat oraz żelazna moralność odróżnia jego książki od licznych naśladowców z angielskiej szkoły fantasy spod znaku absurdalnego humoru...
„Guardian”

Pratchett jest brakującym ogniwem między Douglasem Adamsem a J.K. Rowling. Inteligencja i wyobraźnia zdobyły mu rzesze fanatycznie wiernych czytelników.
„Financial Times”

Terry Pratchett jest jednym z wielkich twórców tego, co Auden nazwał „światami wtórnymi”. Jego pomysłowość zdaje się niewyczerpana.
A.S. Byatt, „Daily Mail”

http://www.proszynski.pl/Pieklo_pocztowe-p-29943-1-30-.html

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 21 Sierpień 2008, 18:54   

Financial Times napisał/a:
Pratchett jest brakującym ogniwem między Douglasem Adamsem a J.K. Rowling. Inteligencja i wyobraźnia zdobyły mu rzesze fanatycznie wiernych czytelników.

wynikałoby z tego, że JKR jest wyższym tworem ewolucji..... argh?!

Anakolut 

Wysłany: 21 Sierpień 2008, 20:11   

http://discworld.pl/news.php?readmore=21 :]

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 22 Sierpień 2008, 15:43   

Spodziewałem się czegoś innego. Mam nadzieję, że będzie to chociaż ładnie wyglądało. :D

Marzyłem o jakiejś figurce, plakacie z grafiką, ale to... zaskoczyli mnie.

Ale i tak z chęcią powieszę na ścianie.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 22 Sierpień 2008, 16:13   

Anakolut napisał/a:
http://discworld.pl/news.php?readmore=21 :]

Mysmy z Krejtem pomysleli dokladnie o tym samym. Plakat A2 zlozony w kosteczke do formatu ksiazki, to tak srednio. Rozumiem, ze inaczej sie nie da, ale nie wiem, czy nie lepiej bylo dac ladna zakladeczke (nie taka ulotkowa jak poprzednio). Koszt podobny, a jakosc lepsza.

nanom 

Wysłany: 22 Sierpień 2008, 16:40   

Szczerze mówiąc to zestawienie wszystkich okładek mam na półce, dziękuję bardzo uprzejmie. Natomiast plakat z jakąś grafiką Kidby'ego to by było coś...
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!!

ciacho00 

Wysłany: 22 Sierpień 2008, 17:59   

Wieczne narzekanie:P dostajecie całkiem niezły prezent za darmo i jeszcze wymyślacie :P

Anakolut 

Wysłany: 22 Sierpień 2008, 19:11   

"<lament mode on>", jak widze..? juz sie pomalu rzygac chce :|
Ciacho ma racje - dostajecie cos gratis i jeszcze narzekacie. Nie przesadzacie czasem troche? Nie podoba sie, to wyrzucicie do kosza... kazdy inny prezent [poza zakladka oczywiscie] wiazalby sie na pewno ze wzrostem ceny ksiazki - chcielibyscie tego? [chyba, ze bylaby opcja jak z kolorowymi czasopismami - z prezentem lub bez, ale to imo niepotrzebne wprowadzanie zamieszania]

[ Komentarz dodany przez: Agata_G: 22 Sierpień 2008, 20:32 ]
A nie mógłbyś napisać: "wymiotować" zamiast "rzygać"? I łatwiejsze, i bardziej kulturalne...

Odpowiedz do tematu