Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Uboot
14 Luty 2009, 13:20
Nauka Świata Dysku III. Zegarek Darwina
Autor Wiadomość
Erpegis 

Wysłany: 17 Grudzień 2005, 14:53   

NŚD 3 będzie faaajna :> Będzie wiktoriańsko. Na święta przeczytam i wam powiem :P

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 17 Grudzień 2005, 15:34   

Rzeczywiście zapowiada się na COŚ.
Mam nadzieję, że będzie to lepsza pozycja, niż te poprzednie, i że nie wydam kasy w błoto.

Kor 
Moderator

Wysłany: 17 Grudzień 2005, 16:47   

A ja mam przeczucie że będzie licha. Jeszcze nudniejsza niż 2-jka. Pożyjemy zobaczymy, ale z opinii w Internecie to też nie spotkała się z super-hiper ciepłym przyjęciem. Dla mnie wzorem jak na razie jest 1-nka.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 17 Grudzień 2005, 16:57   

Ja mam nadzieje (wiaze je z podtytulem 'Darwin's Watch'), ze ksiazka bedzie mniej humanistyczna niz 2. Mi tez sie pierwsza czesc bardziej podobala.

Kor 
Moderator

Wysłany: 17 Grudzień 2005, 17:08   

Ja też mam taką nadzieję settler, ale małą nadzieję. O ile w 1-ce proporcje między fabułą Pratchetta a wywodami panów C&S, były w odpowiednich ilościach, to już niestety w 2-ce tak nie było. I fabuła ciut bardziej kulawsza i w wywodach dużo powtórzeń. Poza tym w 1-ce, panowie C&S nie skupiali się dokładnie na jednym zagadnieniu, tylko podjęli dużo ciekawych wątków, przestawili dużo tez, smaczków naukowych, co było ciekawe, można było o wielu paradoksach, ciekawych zjawiskach pobieżnie przeczytać, a potem zasięgnąć o cociekawszych trochę informacji.

W 2-ce panowie skupili się na w sumie jednym zjawisku, i jakby to powiedzieć, przynudzali. Boję się, że tak samo będą przynudzać o ewolucji i Darwinie w 3-ce. Ciekawe jak tam fabuła Pratchetta w 3-ce, muszę poszukać informacji o tym...

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 17 Grudzień 2005, 18:09   

Moja opinie o NŚD 2 mozna przeczytac w odpowiednim watku. Na takie tematy to wole rozmawiac, bo po przeczytaniu ksiazki nie ma jak polemizowac z autorem... A tutaj nie podobaly mi sie niektore twierdzenia.

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 17 Grudzień 2005, 19:45   

Straszydło napisał/a:
A NŚD2 wyglada idiotycznie koło NŚD1, albo odwrotnie... jakby Prószek się nie mógł zdecydować na zaden konkretny rozmiar #-o
Gdy w Polsce wydawano NŚD (2000 r.), istniała tylko jedna i nikt nie wiedział, że będą jakieś następne tomy, gdyż kolejny ukazał się w Anglii dopiero dwa lata później. Pewnie stąd niefrasobliwość co do formatu. Zresztą wtedy wydawnictwo wydało kilka innych książek z fantastyki w takim właśnie formacie (O.S.Card, J.Morrow).

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 18 Grudzień 2005, 12:27   

Jak kupiłem NŚD1 to pierwsze 5-6 rozdziałów czytałem 2 tygodnie. Potem jak się wciągnąlem to resztę 2 dni :) . I dostałem 1 z fizyki za "pyskowanie", czyli wmawianie, że właśnie czytam książkę związaną z przedmiotem :P .

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Straszydło 

Wysłany: 18 Grudzień 2005, 12:47   

gadio napisał/a:
I dostałem 1 z fizyki za "pyskowanie", czyli wmawianie, że właśnie czytam książkę związaną z przedmiotem .

Widzisz zatem, jakie zgubne skutki ma czytanie Pratchetta. Trzeba było posłuchać takiego jednego radia, co ma ryja , a wszystko byłoby w porządku i by Cię heretyckie myśli w stylu dyskutowania z nauczycielem nie nachodziły :mrgreen:

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 18 Grudzień 2005, 13:01   

"Jedyne Wolne Radio Polskie Prawdziwych Polaków" mnie nie za bardzo interesuje. Nie na darmo kiedy wychodzę z domu to noszę plakietkę z przekreśloną kaczką :)

cut this offtop! juz i tak nam sie zrobila rozmowa o poprzednich czesciach NŚD, a teraz zaczyancie o stacjach radiowych gadac... teraz czekamy tylko na wiesci o NŚD 3, jak chcecie sie wypowiedziec o poprzednich czesciach to zapraszam albo do tematu o 2, albo do zalozenia tematu o 1 (bo chyba takiego nie ma). - sett

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 02:09   

mi sie sett wydaje że dyskusje na temate tego jaka będzie trojka na tle 1 i 2 to jest rozmowa w temacie. bo co innego możemy o tym wiedzieć/powiedzieć.

ja powiem tyle - 1. była fajna ale wyłącznie przez wzgląd na część pop-naukową bo wstawki pratchetta byly słabo połączone z treścią (jak dla mnie). w dwójce natomiast fabuła dyskowa już wogóle jest doklejona, nic nie wnosi i na siłę. co do zawartości to jedynka była znacznie ciekawsza (szersze zgadanienia). w Dwójce duzo było powtórzeń po 'wytworach rzeczywistości' ale powiem szczerze że pierwsze pół ksiazki czytało mi się dobrze, drugiego natomiast nie mogłem zmęczyc, ale w koncu mi sie udało (w między czasie przeczytałem 3 inne książki).

generalnie - na plus. i trójke kupię i moze nawet przeczytam :)

a tak na marginesie to ciekawe co ich tak wzięło na wydawanie tych wszystkich dodatków może pula fanow się nasyciła i doszli do wniosku że lepiej powydawać niż żeby fani sobie pokupowali wersje oryginalne?

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 15:49   

Keyff napisał/a:
mi sie sett wydaje że dyskusje na temate tego jaka będzie trojka na tle 1 i 2 to jest rozmowa w temacie.

Gdyby ktokolwiek cos takiego napisala to bym nie mial uwagi, ale zwroc uwage chociazby na swojego posta. Nie napisales "jaka będzie trojka na tle 1 i 2" tylko co Ci sie podobalo, a co nie w 2 pierwszych.
That's the point.

Gdyby osoba, ktora czytala w oryginale (chociaz kawalek) wyrazila swoja opinie i porownanie do 2 poprzednich, to sytuacja bylaby inna. Gdyby ktos zamiescil jakas zajawke czesci 3 i wyszla rozmowa porownujaca to z 1 i 2. to sytuacja bylaby inna.

Taki offtop z mojej strony, ale zastalem wyciagniety do odpowiedzi :) . Jesli cos jeszcze na ten temat to nie tutaj.

O samej Nauce 3 PL (jak zaraz napisze w innym temacie) mozecie chwilowo zapomniec.

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 18:57   

settler napisał/a:
O samej Nauce 3 PL (jak zaraz napisze w innym temacie) mozecie chwilowo zapomniec.

Czemu zaraz zapomnieć? Skoro CJ jest planowany na maj, to NŚD3 pewnie tuż po wakacjach. Ta pozycja ukazała się w hardcoverze dopiero w tym roku. I tak będziemy ją mieli bardzo szybko. Skąd to marudzenie?
A książka zaczyna się słowami: "Discworld is real." :mrgreen:

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 23 Grudzień 2005, 00:02   

Vena nie marudzenie. Przeciez powolywalem sie na informacje od wydawcy. Specjalnie dla ciebie cytat z maila.
Cytat:
Co z Nauka ŚD 3 jeszcze nie wiemy.

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 23 Grudzień 2005, 00:17   

A ja słyszałam, że planują w przyszłym roku wydanie trzeciej części, więc chyba po CJ. (Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam). Więc jeżeli nie wykombinują jakiegos DC, książki kucharskiej, albo albumu, albo inkszego dodatku, to mam nadzieję, że będzie jednak NŚD3.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 23 Grudzień 2005, 00:23   

Ajaj, to ja w poprzednim mailu dostalem info o tym, ze bedzie w przyszlym roku - stad istnienie takiego topicu i jego tytul. Patrz pierwszy post w temacie.

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 23 Grudzień 2005, 00:40   

Tak, to świadczy tylko o tym, że powinnam pójść już spać. Dobranoc i Wesołych Świąt. Oby was wszystkich odwiedził Wiedźmikołaj, Tatuś Prosiaczków, Gwiazdor - czy kto tam kogo lubi najbardziej i przyniósł to, co lubicie najbardziej. O:)

Kor 
Moderator

Wysłany: 2 Czerwiec 2006, 03:08   NŚD3: Darwin's Watch

W Anglii, NŚD 3 w miękiej oprawie, ukaże się 3 sierpnia. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że będzie bonus, to znaczy w ksążce będzie dodatkowo umieszczone jakieś krótkie nowe opowiadania Terry'ego. Jeżeli to jest to to: http://www.cheerycomic.co.uk/thesstory.html , to fajnie, bo chyba nie ma tego w zbiorze Once more * with footnote.

A jako że widzieliśmy na półce u PWC 5 elefanta i właśnie Naukę 3 (tylko, że w hardbacku), może warto wysłać maila wydawnictwu, co? Co by poczekali, czy jak, wyjasnić im sprawę, że niedługo będzie wersja poszerzona o dodatkowe opowiadanie. Co wy na to?

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 2 Czerwiec 2006, 08:07   

Kormaciek napisał/a:
Co wy na to?

Przecież połowa wydawnictwa zaczyna poranek w pracy od zalogowania się na forum UAM :-)
A tak poważnie - pomysł jak najbardziej godny poparcia, niech sobie przypomnę, kto to był tym etatowym korespondentem do Prószka...? [god mode /on]

Uboot 
Moderator

Wysłany: 2 Czerwiec 2006, 08:59   

Cytat:
A tak poważnie - pomysł jak najbardziej godny poparcia, niech sobie przypomnę, kto to był tym etatowym korespondentem do Prószka...?

Pewnie że dobry :wink:
Chyba Settler ? Nieważne kto, byle by użył forumowego maila.

Odpowiedz do tematu