Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Na glinianych nogach
Autor Wiadomość
banita 

Wysłany: 26 Kwiecień 2004, 16:00   Na glinianych nogach

Nareszcie !!!!
Na stronie Prószyńskiego pojawiła się już zapowiedź nowej dyskowej książki "Na glinianych nogach". Oficjalna premiera zapowiadana jest na 13 maja.
Oto link: http://www.proszynski.pl/...ksiazka_id=3291
Kryminalna zagadka w świecie Dysku.

Kto morduje nieszkodliwych staruszków? Kto próbuje otruć Patrycjusza? Kiedy jesienne mgły spowijają Ankh-Morpork, Straż Miejska musi schwytać mordercę, którego nie może zobaczyć. Może golemy coś wiedzą - ale poważni ludzie z gliny, którzy pracują całe dnie i noce, i nigdy nikomu nie wadzą, nagle zaczęli popełniać samobójstwa. Zresztą straż ma także własne problemy. Pewien wilkołak cierpi na syndrom napięcia przedpełniowego.
Kapral Nobbs zaczyna bywać wśród jaśniepaństwa, a u nowego rekruta-krasnoluda można dostrzec pewne bardzo dziwne cechy - zwłaszcza kolczyki i cienie do oczu. Komu można zaufać, kiedy motłoch krąży po ulicach, spiskowcy kryją się w mroku, a wszystkie ślady wskazują niewłaściwy kierunek?
W nocnych ciemnościach komendant straży, sir Samuel Vimes, przekonuje się, że gdzieś tam, być może, wcale nie ma prawdy. Prawda może być wśród słów w jego głowie.

i okładka: http://www.proszynski.pl/...anychnogach.jpg

W oczekiwaniu na 13-tego proponuję zabawę w typowanie koloru grzbietu książki. Mieliśmy już zielone (np Trzy Wiedźmy), niebieskie (np. Pomniejsze Bóstwa), łososiowe (Panowie i Damy), Pomarańczowe (Piramidy) i najpopularniejsze żółte... Jak będzie teraz?

Edit: Stawiam po wysokim kursie - czerwony

Vanti 
Moderator

Wysłany: 26 Kwiecień 2004, 17:04   

Hmmm.... Sadzac po kolorystyce okladki to grzbiet bedzie pomaranczowy.
Zastanawia mnie tylko jeden fakt - dlaczego w "Patronach medialnych" jest magazyn 'Viva!'??? :?

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

Skonto 

Wysłany: 26 Kwiecień 2004, 17:14   

Bo napiszą dwa zdania o książce w nieczytanej kolumnie i mają reklamę :P

Black Dagger 

Wysłany: 27 Kwiecień 2004, 11:38   

Mam angileską wersję w domu, więc kolor okładki znajdę jak dzisiaj do domu wrócę. Czytałem trochęangileskiej wersji i jak dla mnie-świetnie. A że seria o straży jest najlepsza ze wszystkich, spodziewam się czegoś bardzo dobrego. A jak na razie: count down do 13 maja.

Edit: Zapomniałem że angielskie wersje nie mają tych kolorwych okladek. W tej sytuacji stawiam na pomaranczowy.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 27 Kwiecień 2004, 11:43   

Wypasik, bo książka wyjdzie dzień po moich urodzinach (nie żebym coś sugerował... ;) ), więc na niedobór gotówki narzekać nie powinienem.

banita 

Wysłany: 7 Maj 2004, 17:30   

Uff... ja już powoli dostaję nerwowej terii. Jeżeli Prószyński jeszcze raz zafunduje rozbrat ze światem dysku na tak długo i wyda na przykład "WiedĽmikołaja" na Boże Narodzenie (co nie jest wcale wykluczone) to do tego czasu wyłysieje, a następnie jeszcze dodkowo osiwieję. 5 dni a ciągnie się jak 5 lat... Po raz kolejny sprawdza się teoria względności tłumaczona obecnością po różnych stronach drzwi od ubikacji. Tylko teraz dotyczy daty 13 maja

Vanti 
Moderator

Wysłany: 7 Maj 2004, 19:54   

Mozliwe jest tez to, ze ksiazka ukaze sie kilka dni wczesniej - tak jak to bylo z "Maurycym"...

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

zolt4n
Gość
Wysłany: 7 Maj 2004, 19:56   

Cytat:

W sprzedaży od 21 maja br.

Taka informacja dotyczaca powyzszej ksiazki ukazala sie na stronie proszynskiego :evil:

Słupek 
VIP

Wysłany: 7 Maj 2004, 20:42   

zolt4n napisał/a:
Cytat:

Taka informacja dotyczaca powyzszej ksiazki ukazala sie na stronie proszynskiego :evil:

Identycznie w gazetce reklamowej z KKKK ( jakiś klub Prószyńskiego, raz zamawialem przez neta ksiazki i przyslali pozniej to)- 21.05

banita 

Wysłany: 7 Maj 2004, 21:27   

Cytat:

Noż ku.... mać :evil: Ale nowinę teraz przynieąliącie, dwa tygodnie... szkoda, że nie lipiec. Widzę, że Prószyński wie jak fanom zapewnić dodatkowe emocje...

Hmm... emocje opadły wł±czył się rozum. Wszedłem na stronę Prószyńskiego i faktycznie napisali, że w sprzedaży od 21 maja br. Tyle, że pytanie w jakiej sprzedaży, bo widać, że można już składać zamówienia do sprzedaży wysyłkowej. Może więc data 21 maja dotyczy właąnie sprzedaży wysyłkowej, a w Empiku pojawi się już 13. Co prawda data wydania też jest zmieniona, ale kto wie. Tak jak napisał Vanti wczeąniej też już tak bywało. Więc niechaj żywi nie trac± nadzieii... Odmeldowywuje się.

zolt4n
Gość
Wysłany: 8 Maj 2004, 15:50   

Ksiazke wydaje proszynski czy empik ??

Kor 
Moderator

Wysłany: 8 Maj 2004, 16:26   

no w Empiku krakowskimstoi jak byk - T.Pratchett - 'Na glinianych nogach' - data UKAZANIA - 13. maj

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 8 Maj 2004, 17:00   

zolt4n napisał/a:
Ksiazke wydaje proszynski czy empik ??

przeciez Empik to ksiegarnia, niczego nie wydaje, a juz na pewno Pratchett'a

jednak nie raz było tak, że sieć salonów Empik miała książki ze ŚD jescze przed ogółnopolską premierą - zapewne na specjalnych zasadach jako patron medialny, ale to juz zawiłości marketingu w ktorych dokładnej zasady działania nie chce znać (przynajmnije na chwile obecną)

banita 

Wysłany: 8 Maj 2004, 17:11   

To może jest tak, że książka pojawi się w ogólnopolskiej sprzedaży 21 maja, natomiast w Empiku będzie mozna ją kupić od 13?

Na WP też już pojawiła się oficjalna zapowiedĽ. http://ksiazki.wp.pl/kata...a.html?kw=76155

W Merlinie można już dzisiaj składać zamówienia. Termin realizacji 9 dni czyli, gdyby dziś zamówić przysłali by ją 17. maja...

Mało tego... oto co znalazłem na Allegro. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25072130

Kor 
Moderator

Wysłany: 9 Maj 2004, 10:53   

Ale, czujecie reklama najnowszej powieści Pratchetta na szklanym ekranie.
Ekran czarny na wstępie, gdzieś tam migotnie zabłąkana gwiazdka.
Ktoś grobowym głosem [TAKIM WŁAŚNIE] mówi, a raczej pyta :
GDZIE WYSTĘPUJĄ ŻÓŁWIE?
I najazd kamery na A'Tuina i na dysk z boku, coraz większy, koło trąby słonia, przez wodospad i na dysk lotem ptaka, ponad oceanem krawędziowym, aż do WAnkh-Morpork. To tylko mógłby być 7 sekundowy wstęp oczywiście. wzdłuż zatłoczonych ulic kamera mija ludzi, trole, krasnoludy, Dibblera [ w tle ktoś gra w kręgle po Ankh ], aż dociera na mroki spowite mgłą, jakiś cień skrada się po ścianie, jakkieś krzyki, na kamienicy obok skrytobójca ucieka po ścianie, a głos mówi w tle
Tu. Gdzieś Tu. Ktoś morduje staruszków......Jest niewidzialny. Nawet Straż go nie może dostrzec i złapać na czas. [najazd kamery na Vimesa] skradającego się z tyłu. Czy miastu ubędzie kolejnyh mieszkaniec? [ obvrót kamery do zaułku gdzie we mgle znikają czyjeś nogi ciągnięte po bruku.] Czas się właśnie przesypał!
Materializuje się Śmierć i tnie kosą. Ekran znowu czarny.
Grobowy głos mówi kończąc:
PRATCHETT.
NOWY.
13-EGO.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 9 Maj 2004, 13:48   

pewno te obie sa niedokladne :P bo ja nie pamietam kiedy kupilem Pratchetta w dniu oficjanej premiery, zawsze bylo to chwile przed lub po tym 'oficjalnym dniu', wiec nalezy poprostu cierpliwie zagladac do empiku i jak ktos zobaczy, ze juz jest niech tu krzyczy :)

Po pierwsze - z opinii o ksiazce, jakie slyszalem to bedzie 5 ja czytalem, kiedys przy okazji jakies 50 stron (kumpel ma po angielsku) i tez uwazam, ze bedzie wysoko
slyszalem nawet opinie, ze to najlepsza ksiazka serii - poczkajmy jeszcze chwile to sie przkonamy

A klimat Discworld Noir jest wspanialy, az szkoda, ze Lewton nie wystapil w zadnej ksiazce

Black Dagger 

Wysłany: 10 Maj 2004, 11:39   

Ksiązka z Lewtonem to byłby świetny pomysł, jak tylko Noira w moje łapska dostałem to o tym myślałem :) Może coś sprzed opisanego w grze sledctwa?

A co do oceny, to będzie 5, tak jak każda ksiązka o straży dotychczas. A trochę czytałem po angielsku i moje teorie siępotwiedzają.

Vende
Gość
Wysłany: 13 Maj 2004, 13:26   

To ja sobie niewinnie zlamie cisze:

"Na glinianych nogach" nawet nie wiadomo, czy wyjdzie 21.05. Dzisiaj empiki twierdza, ze premiera jest 29.05.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 13 Maj 2004, 17:37   

w Gdanskim Empiku zupelnie wcielo tabliczke informacyjna o satach wydan, a juz nie mialem czasu scigac obslugi i pytac co tam oni maja za informacje

Kormaciek, nie denerwuj sie :) chodzi o to, ze jak widac taka cisza nie ma wiekszego sensu, gdyz czasem ktos sie moze czegos ciekawego dowiedziec i wtedy to napise, a w momencie, gdy ksiazka wyjdzie to zaczna pojawiac sie o tym informacje, a chwile pozniej opinie

Kor 
Moderator

Wysłany: 13 Maj 2004, 18:09   

dobra z tą ciszą nie wyszło.
A miałem taką nadzieję że wejdę do domciu dzisiaj z książką, odpalę forum, a tu nie będzie żadnego posta w stylu " Pierwszy!!! hehe, to mam piwo od wszystkich forumnowiczów co ? "

To był żart, ale tak na poważnie to im dłużej się czeka tym lepiej sie czyta :)

Odpowiedz do tematu