|
Muzyka duszy |
| Autor |
Wiadomość |
Mattiah

|
Wysłany: 13 Luty 2006, 21:16 Muzyka duszy
|
|
|
Muzyka Duszy - kolejna książka z serii o Śmierci. Moim zdaniem może się równać z Mortem i Wiedźmikołajem. Dużo humoru, dużo mądrości, trochę mroku i świetna okładka. Czyli wszystko co powinna spełniać każda szanująca się książka z serii ŚD.
Jakoś nie mam dziś siły się rozpisywać, zostawiam to zadanie wam. |
_________________ A mulato, an albino, a mosquito
My libido |
|
|
|
 |
Koziasty
|
Wysłany: 14 Luty 2006, 19:05
|
|
|
Hmm.. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale Muzyka Duszy jest przed Wiedźmikołajem (poprawcie mnie jeżeli się mylę).
Osobiście - wcale niezła, ale nie powiem, że tak dobra jak Mort / Kosiarz.
(Do W. jestem trochę uprzedzony)
Możliwe, że to dlatego, ze byłem na straaasznym zadupiu przez 2 tygodnie. I miałem tylko tą książkę. Efekt przeczytana z 9 razy ;P |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 23 Luty 2006, 12:11
|
|
|
Ah, MD. Uwielbiam tą ksiażkę. Może dlatego że tak samo jak książki uwielbiam muzykę, sao coś gram i wogóle. Zacznijmy od przepięknej okładki. Przepiękna, prawda?
Sama książka - naprawdę fajna - odniesienia i nawiązania do muzyk, klimat książki, główne posatcie, i niezapomniane teksty (jesteśmy z misją od Bouga ). Oczywiście ksiażka dużo lepsza od filmu animowanego.
Pamiętam, że w jakimś wywiadzie PWC mówił, że ciężko mu się tłumaczyło tę książkę, bo nie chciał ominąć żadnego nawiązania do muzyki, których to Pratchett poukrywał mnóstwo.
Co do stawiania jej w szeregu z Mortem i Wiedźmikołajem. Dla mnie stoi po środku, czyli:
M, MD i W. Mort nieco fajnieszy od MD, za to MD dużo ciekawsza od W. Wiedźmikołaj to mi się średnio podobał, ale o tej książce jest inny temat. |
|
|
|
 |
Straszydło

|
Wysłany: 25 Luty 2006, 10:08
|
|
|
| Koziasty napisał/a: | | zadupiu |
Protestuję przeciw używaniu Brzydkich Słów! To może zostawić trwały uraz na mej młodej psychice!
Ewentualnie "zapupie" jest dopuszczalną formą
A co do "Muzyki Duszy"... nie jestem fanką książki. Nie jest zła, ale mogłaby byc lepsza. Z cyklu o Smierci bez wątpienia najlepszy jest "Kosiarz". |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 25 Luty 2006, 12:47
|
|
|
| Straszydło napisał/a: | | Z cyklu o Smierci bez wątpienia najlepszy jest "Kosiarz". |
Ja jednak wolę MD. Ze względu na muzycznę nawiązania. Fajnie mi było myśleć o tym do czego nawiązują. Co nie znaczy, że odrzucam Wiedźmikołaja. Jest on jednak książką w trochę innym stylu. |
|
|
|
 |
Henna
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 5 Marzec 2006, 15:49
|
|
|
| MD rzeczywiscie bardzo dobra. Chociaż cały czas się zastanawiam jak wyglądałby człowiek z rozżażoną kamizelka pod skórą... Hmmm... A co do Wiedźmikołaja to właśnie jestem w trakcie. Tak szczerze to Śmierć nie pasuje mi do tej roli - był zdecydowanie lepszym Kosiarzem... |
| |
|
|
|
 |
Angelina

|
Wysłany: 5 Marzec 2006, 17:30
|
|
|
Co tak mało odpowiedzi w tym temacie? Książka moim zdaniem bardzo dobra, ciekawy był wątek o muzyce. Okładka też mi się podobała. Najlpeszy był fragment o fortepianie |
|
|
|
 |
Nobby

|
Wysłany: 5 Marzec 2006, 17:35
|
|
|
MD przeszedlem z zaciekawieniem ale chyba jednak Kosiarz wywarl na mnie wieksze wrazenie. Chodz muzyke wykrokowa slucham na codzien (chodzi o rock) a co ja glupoty gadam...jednak wole MD |
_________________ Wykluczony z gatunku ludzkiego za faule. |
|
|
|
 |
Henna
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 5 Marzec 2006, 18:39
|
|
|
| A ja mam pytanko trochę z innej beczki - w tytule jest napisane, że temat ogólny, możliwe spoilery. Czy te spoilery mogą być na zasadzie: "a propo chleba mam ochotę na jablko"?? |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 5 Marzec 2006, 18:41
|
|
|
| Gehenna napisał/a: | | Czy te spoilery mogą być na zasadzie: "a propo chleba mam ochotę na jablko"?? |
??? Co to za zasada? |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
Henna
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 5 Marzec 2006, 18:50
|
|
|
| Zasada wymyślona przez moją kumpelę - tzn. podstawa rozmowy jest ta sama (jak np. kalkulator i samolot - to i to maszyna) ale tak właściwie to zupełnie co innego... |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 5 Marzec 2006, 18:52
|
|
|
| Chyba tępy jestem, bo nadal nie rozumiem... |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 5 Marzec 2006, 18:55
|
|
|
| Gehenna napisał/a: | | Czy te spoilery mogą być na zasadzie: "a propo chleba mam ochotę na jablko"?? |
| Kod: | Spoiler, psuj (ang. to spoil - psuć) to informacje zdradzające ważne
elementy fabuły filmu/książki/rtc. np. zakończenie, kto zabił, kto zginął; inaczej mówiąc są to szczegóły, mogące popsuć zabawę, tym którzy nie
widzieli filmu/nie czytali książki/etc. Zazwyczaj stosuje się tzw spoilerspace, czyli nie umieszcza się od razu soilera, tylko przygotowuję się czytających post do spoileru, używając takiego, bądź podobnego oznaczenia:
U
W
A
G
A
S
P
O
I
L
E
R |
Tak więc, to co napisałeś, to można z braku fantazji nazwać jako: niewiadomoco, napewno nie jest to spoiler. |
|
|
|
 |
Henna
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 5 Marzec 2006, 19:07
|
|
|
Mhm, dzięki za wyjaśnienie... Ale mnie się podoba bo ładnie brzmi Tak szczerze to pierwszy raz spotkałam się z określeniem spoiler... Stąd te błędy - wszystkiemu winna niewiedza... (na kogoś przecież muszę zwalić...) |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 5 Marzec 2006, 19:18
|
|
|
| A przypomniało mi się: PWC mówił na spotkaniu w Trafficu, że miał dylemat z tytułem do Muzyki Duszy. No bo jednak samo soul music, to muzyka soul. |
|
|
|
 |
Damex

|
Wysłany: 7 Marzec 2006, 16:05
|
|
|
| Wg. mnie to najbardzie drętwa z ksiązek o ŚMIERCI do Kosiarza i Wiedźmikołaja sie nie umywa! |
|
|
|
 |
Nobby

|
Wysłany: 7 Marzec 2006, 16:36
|
|
|
| Damex napisał/a: | | Wg. mnie to najbardzie drętwa z ksiązek o ŚMIERCI do Kosiarza i Wiedźmikołaja sie nie umywa! |
czem uwazasz ja za dretwa? ja uwazam ze jest calkiem dobra . Moze nie najlepra ale calkiem dobra- no i te dowcipy z nazwami grup i ich tlumaczeniami - chyba ze to juz pomysl tlumacza.
dziwny jest ten dyskkkkkk....
Tak jakoś mi nie podchodzi, po za tym Susan m tej kisążce jakaś taka...no nie wiem inne książki o ŚMIERCI są moim zdaniem lepsze |
_________________ Wykluczony z gatunku ludzkiego za faule. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 7 Marzec 2006, 20:29
|
|
|
| sie zrobilo - wlasnie z tego powodu zostal zmakniety temat "Kosiarz" (o potrzebie usuniecia ktorego mi walsnie przypomniales) coby dla kazdej ksiazki oddzielnego tematu nie robic |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 7 Marzec 2006, 22:29
|
|
|
| Nobby napisał/a: | | chyba ze to juz pomysl tlumacza. |
Na spotkaniu mówił właśnie ów tłumacz, że ciężko się tłumaczyło tę pozycję, bo naszpikowana była odniesieniami, cytatami i innymi faktami muzycznymi. |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 19 Marzec 2006, 19:08
|
|
|
| Jak skończył się wątek Susan w Muzyce duszy? Bo jakoś nie załapałem. |
|
|
|
 |
|
|