Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Muzyka duszy
Autor Wiadomość
Keyff 
Moderator

Wysłany: 5 Styczeń 2008, 17:48   

w końcu takie hiciory jak:

"wszyscy jedziemy na tym samym wózku, z strachu ratuje nas tylko defekt mózgu"

i

"szkoła pali się - pomóżmy jej"

cytaty z pamięci, szalonej młodości :_)

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

Art00Det00 

Wysłany: 8 Styczeń 2008, 12:19   

Ja znalazłem nawiązanie do "Stairway to heaven" gdy w sklepie z gitarami zakazują grania "Ścieżki do raju" przy wypróbowywaniu gitar przez klientów.

Jestem jeszcze w trakcie czytania książki ale na razie bardzo mi się podoba, sam pomysł by do świata dysku wpleść rocka jest genialny, w zasadzie to nie piszę już więcej tylko wracam do lektury bo ciekaw jestem co będzie dalej:)

bele 

Wysłany: 8 Styczeń 2008, 15:02   

Cytat:
Ja znalazłem nawiązanie do "Stairway to heaven" gdy w sklepie z gitarami zakazują grania "Ścieżki do raju" przy wypróbowywaniu gitar przez klientów.

zaleciało Wayne's World. Tam była identyczna scena.

"No 'Stairway'? Denied?" :D

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 8 Styczeń 2008, 17:05   

Ew. można też dodać Tenaciuos D, film "Pick of destiny". KG i JB wchodzą po "Stairs to heaven", żeby zdobyć kostkę (już w muzeum).
Ale to chyba mały offtop...

Phil 

Wysłany: 8 Styczeń 2008, 19:39   

Cytat:
nawiązanie do "Stairway to heaven" gdy w sklepie z gitarami zakazują grania "Ścieżki do raju" przy wypróbowywaniu gitar przez klientów

To normalka w muzycznych przecież... Nie można grać trzech piosenek, bo to rzeczywiście wkurza.(Stairway, Smells i Nothing Else Matter) A ja i tak jak próbuję to je gram :P Bo przecież co innego można grać? ;)

Cytat:
Ew. można też dodać Tenaciuos D, film "Pick of destiny".

Wogóle Tenacious D można zobaczyć w wielu filmach, nie? Pick of destiny nie jest jedyne, z tego co wiem. Aczkolwiek jakoś wielce nie przepadam. Ale filmy można obejrzeć :P

Racja już nie róbmy off topu, niech ktoś coś napisze o Muzyce Duszy :p

fieloryb 

Wysłany: 21 Kwiecień 2009, 20:26   

Postaram się w tym i następnych postach (z waszą pomocą, mam nadzieję) odnaleźć jak najwięcej odniesień do historii muzyki w Muzyce...
Dzisiaj króciutko, bo czas nagli do snu:

Imp y Celyn wybierając sobie pseudonim artystyczny (w rozmowie z kolegami z zespołu) tłumaczy, że jego imię oznacza "Holi" ("taką salle, gdzie odbywają się turnieje"). Następnie wybiera sobie imię Buddy.
Buddy Holly to amerykański piosenkarz, jeden z prekursorów rock'n'rolla (zainteresowanym polecam np. pl.wikipedia.org dla ogarnięcia tematu).

Z kolei Troll zmienia imię na Klif. Ciekawe jak jest w oryginale. Jeśli Cliff to oczywiście Richard, tym razem brytyjski wokalista.

Na bezpłatnym festiwalu pojawia się zespół &U (I Ty). To oczywiste nawiązanie do U2. Pada nawet komentarz Asfalta, że nie są najlepsi.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 21 Kwiecień 2009, 22:20   

Ok. wiem. Mamy moderatorów.
Napisałem obszernego posta, a w międzyczasie uzmysłowiłem sobie po raz kolejny, iż ważne jest to co powyżej.
Zapraszamy do udziału w konkursie związanym z czajnikiem.
Taka wiedza nie może się zmarnować.

Odpowiedz do tematu