|
Muzyka duszy |
| Autor |
Wiadomość |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 11 Marzec 2007, 12:04
|
|
|
| ciacho00 napisał/a: | Keisy napisał/a:
spotkanie z Susan w mojej głowie nie należalo do najprzyjemniejszych
jest w ogóle ktoś, kto lubi Susan? |
Jest. Nawet bardzo. |
|
|
|
 |
Lindilea

|
Wysłany: 8 Kwiecień 2007, 14:44
|
|
|
Ja tam mam w stosunku do niej mieszane odczucia...
z książek o Śmierci najlepszy jest wg mnie Wiedźmikołaj, po nim Mort i dopiero Kosiarz... chociaż równie dobrze można je ustawić odwrotnie i nie będę się kłócić - są mniej więcej tak samo dobre. Muzyka duszy średnio mi się spodobała, ten kruk był raczej wymuszony, niesmaczny i nieśmieszny, tylko Śmierć Szczurów go uratował od totalnej klęski. |
_________________ "nie, tylko nie pomyśl w ten sposób."
Myśl, myśl, myśl. - Kubuś Puchatek |
|
|
|
 |
Esme

|
Wysłany: 20 Sierpień 2007, 20:22
|
|
|
| Damex napisał/a: | Tak sobie myślę (a co mi tam), że fajnie by było (chyba), jakby zamiast osobnego działu na Muzykę Duszy i inne pojedyncze książki zrobić to tak jakoś bardziej tematycznie, podzielić np na działy o o Straży, ŚMIERCI, Wiedźmach, Rincewindzie i inne. To tylko taka luuuźna sugestia.
Gardło sobie podrzynam, ze się komuś (chociaż 1 osobie prócz mnie) moze spodobać. A jak nie to trudno, sela vi. |
Z tym jak najbardziej sie zgadzam, mysle ze to swietny pomysl i chyba tez latwiej bylo by sie w tedy odnalezc na forum - wszystko byloby czytelniejsze, nie?
A co do samej ksiazki, to ja uwazam, ze byla naprawde dobra. Usmialam sie szczerze w pewnych jej momentach, ale hmmm... Mort chyba i tak byl lepszy |
_________________ Musisz zaczac od nauki wiary a male klamstwa, aby potem moc uwierzyc w wielkie, takie jak sprawiedliwosc, milosierdzie, obowiazek... |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 20 Sierpień 2007, 21:58
|
|
|
| A ja na przykład uważam że każda książka powinna mieć swój temat. A Muzyka duszy ma jedną z najlepszych okładek1 |
|
|
|
 |
Artek

|
Wysłany: 4 Październik 2007, 19:59
|
|
|
Czytając Muzykę Duszy, byłem początkowo straasznie rozczarowany, ale w momencie, gdy pojawiła się ekipa Starego Smierdzącego Rona i Kaczkomena TM, po prostu odleciałem, TP wzniósł się na zupełnie nowy poziom abstrakcji. Niech mnie Demoniszcze, ale ta Ekipa TM najdłużej pozostała mi w pamięci po przeczytaniu tej książki. Nie chaciałbym spoilerować, ale wszyscy którzy czytali książkę pewnie doskonale wiedzą czego Stary Ron nie zrobi za pięć dolców No i ta okładka paluchy lizać. Bardzo dobra książka. |
|
|
|
 |
Acibuk

|
Wysłany: 6 Październik 2007, 19:55
|
|
|
Ja wczoraj wziąłem się za "Muzykę Duszy", na pewno niedługo podzielę się wrażeniami |
|
|
|
 |
Artek

|
Wysłany: 11 Listopad 2007, 12:39
|
|
|
re up: Jak tam wrażenia? Podziel się, przecież obiecałeś
[ Komentarz dodany przez: QbaJak: 11 Listopad 2007, 15:45 ]
? |
|
|
|
 |
Acibuk

|
Wysłany: 13 Listopad 2007, 15:51
|
|
|
Oj, przeczytałem już dawno ale jakoś tak mi wyleciało Tak więc:
Bardzo podobał mi się wątek w którym śmierć próbował zapomnieć... Rozwalił mnie zupełnie.
Trochę nie zrozumiałem zakończenia, spodziewał się innego trochę... |
|
|
|
 |
paw_90
|
Wysłany: 13 Listopad 2007, 19:39 Kosiarz
|
|
|
| Co sądzicie o "Kosiarzu"?? |
_________________ .lol. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 13 Listopad 2007, 20:08
|
|
|
| Cytat: | | Co sądzicie o "Kosiarzu"?? |
Przerzuciłem pytanie tutaj. Kosiarz już parę lat ma i nie wydaje mi się, abyśmy potrzebowali nowego tematu dla cyklu o Śmierci. Niechaj pozostanie nim Muzyka Duszy (Temat o Wiedźmikołaju to zupełnie inna para kaloszy). |
|
|
|
 |
LeeLa

|
Wysłany: 28 Grudzień 2007, 10:35
|
|
|
(nie jestem pewna, czy pytanie powinno znaleźć się w tym dziale)
Czy ktoś z Was w trakcie czytania Muzyki Duszy zauważył jakieś odniesienia muzyczne wplecione przez Piotra Cholewę przy tłumaczeniu? Przejrzałam te wypisane na l-space i są przetłumaczone dosłownie z tego co widzę, może przypadkowo coś się Wam skojarzyło albo wiecie coś na temat takich niecnych praktyk
(Nie, to nie jest prośba do kogokolwiek o ponowne czytanie książki, może Wam coś utkwiło w pamięci.. ) |
_________________ "me have feeling you only have books" |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 28 Grudzień 2007, 13:18
|
|
|
| "Dziwny jest ten Dysk" jest jedną z piosenek, którą śpiewa Buddy. Nie wiem jak było w oryginale. |
| |
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 28 Grudzień 2007, 13:32
|
|
|
| Nie skomentuję Gadio... W oryginale jest "Dziwny jest ten świat"... |
_________________ "Wiele może się wydarzyć rzeczy niespodziewanych między ustami a brzegiem pucharu." |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 28 Grudzień 2007, 14:14
|
|
|
| arekrem napisał/a: | | Nie skomentuję Gadio... W oryginale jest "Dziwny jest ten świat"... |
Nie skomentuję.
W oryginale = po angielsku. |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 28 Grudzień 2007, 16:57
|
|
|
| arekrem napisał/a: | | Nie skomentuję Gadio... W oryginale jest "Dziwny jest ten świat"... |
Nie skomentuję.
Albo jednak: czytamy z myśleniem Arku! |
|
|
|
 |
LeeLa

|
Wysłany: 29 Grudzień 2007, 16:11
|
|
|
Ja skomentuję, mogęmogęmogę?
Dzięki, przyda się |
_________________ "me have feeling you only have books" |
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 29 Grudzień 2007, 16:22
|
|
|
Ech, wydawało mi się że chodziło o polski oryginał piosenki Kajam się acany |
_________________ "Wiele może się wydarzyć rzeczy niespodziewanych między ustami a brzegiem pucharu." |
|
|
|
 |
bele

|
Wysłany: 29 Grudzień 2007, 16:29
|
|
|
| Ja jeszcze nie czytałem "Muzyki duszy", po polsku raczej nie przeczytam, bo na półce stoi wersja angielska tylko brak czasu nęka. Ale oglądałem tą słabą wersję animowaną z lat '90. |
_________________ may you live in interesting times. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 2 Styczeń 2008, 22:59
|
|
|
| Wszystkie nawiązania są zachowane. A inne odniesienie muzyczne znajdziesz w bodajże OK: Defekt muzgó. |
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 21:55
|
|
|
"Defekt Muzgó" kojarzy mi się tylko i yłącznie z Brain Damage Floydów
[ Komentarz dodany przez: Krejt: 4 Styczeń 2008, 21:58 ]
Zabawne że nie kojarzysz tak znanego zespołu... |
|
|
|
 |
|
|