Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Mort
Autor Wiadomość
Farmer 

Wysłany: 24 Sierpień 2008, 13:29   Mort

Hej. Nie znalazłem osobistego tematu książki Mort ,więc zakładam ten. Możecie w nim rozmawiać o całym Morcie ;] A przy okazji mam bardzo nietypową prośbę ,która bardzo mnie irytuje. Otóż dwa lata temu zacząłem czytać "Mort" i urwałem w momencie kiedy wchodzili to jakieś piramidy (Mort i Ysabell). Wczoraj postanowiłem do niego wrócić i napotkałem problemy - otóż zapomniałem co było przed wejściem do owej piramidy. Książki nie chce (albo nawet nie mogę) czytać od nowa. I tu nasuwają moje pytania.

1. Po co Mort wchodzi do tej piramidy z Ysabell?
2. Jak to było z tą księżniczką Keli , czy jakoś tak , on przeżyła czy nie? :)
3. O co chodził z tym zachwianiem się równowagi losu spowodowanym przez Morta? Bo pamiętam ,że jakiś drugi świat się otworzył ,gdzie ta księżniczka Keli żyła ,a na tym podstawowym nie ,czy jakoś tak. Jak to było w końcu? ;]
4. Mógłby mi ktoś jakoś dokładniej streścić Morta od początku do wejścia do tej piramidy? Byłbym totalnie i ogromnie wdzięczyny.

Jako już mówiłem jest to prośba bardzo nietypowa.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 24 Sierpień 2008, 13:52   

Mózg staje a wszystko inne opada... Zastanawiam się, jak można tak bezwstydnie przyznawać się do aż takiego lenistwa? A może ci jeszcze streszczenie z opracowaniem przygotować? Bierz książkę i sam przeczytaj, leniu; nikt tu tego za ciebie nie zrobi!

Farmer 

Wysłany: 24 Sierpień 2008, 13:53   

Nie chodzi o lenistwo. Wspomniałem ,że nie mogę jej czytać od nowa ze znanych tylko sobie powodów.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 24 Sierpień 2008, 13:58   

A co, zmusza cię ktoś do czytania? Jak nie możesz, to nie czytaj i nie zawracaj głowy głupimi pytaniami [pisać streszczenie książki, też coś... Ciekawe, co jeszcze wymyślą :roll: ].

Farmer 

Wysłany: 24 Sierpień 2008, 14:15   

Hmm...skoro nie masz ochoty pisać streszczenia mogłabyś odpowiedzieć na te 3 pierwsze pytania. Nie widze w nich nic złego...

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 24 Sierpień 2008, 14:43   

Farmer napisał/a:
Hmm...skoro nie masz ochoty pisać streszczenia mogłabyś odpowiedzieć na te 3 pierwsze pytania. Nie widze w nich nic złego...

Ty nie widzisz w tym nic złego, ale odpowiedź wymagałaby napisania streszczenia całej książki. A co o tym sądzę to Agata się już wypowiedziała.

Mort ma, o ile pamiętam, coś około 300 stron. Może ja czytam dość szybko, ale przeczytanie go zajmuje mi 1-2 dni zakładając, że na lekturę nie jestem w stanie poświęcić całego dnia.
Wybacz jeżeli Cię urażę, ale w wieku 17 lat (co podałeś w profilu) powinieneś być zdolny do podobnie szybkiego czytania. A nawet jeśli nie to zwróć uwagę, że masz w tej chwili wakacje, co powoduje przypływ wolnego czasu. Dlatego twoja prośba, jak wspomniała Agata jest wyrazem tylko i wyłącznie czystego lenistwa.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Anakolut 

Wysłany: 24 Sierpień 2008, 15:07   

Hm.. faktycznie, pisac streszczenie to troche bez sensu. Jak znasz angielski, to tutaj - http://discworld.pl/viewpage.php?page_id=85 - znajdziesz fanowski filmik, animowana adaptacje Morta - moze to odswiezy Ci pamiec.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 24 Sierpień 2008, 20:05   

Nietypowa prośba?
Wyjątkowo typowa....
Farmer napisał/a:
nie mogę jej czytać od nowa ze znanych tylko sobie powodów.

alergia na druk?
Szkoda słów i w mojej opinii temat niepotrzebny.
Farmer napisał/a:
Nie znalazłem osobistego tematu książki Mort

W mojej osobistej opinii powinieneś skulić uszy i przeczytać książkę.
Osobny, to zupełnie inne słowo.

Kor 
Moderator

Wysłany: 24 Sierpień 2008, 21:48   

Może po prostu ktoś usunął pedeefa :))

A tak już nie gadając o 3 pytaniach, Mort to jedna z moich ulubionych książek. Nie pamiętam szczegółów, dlatego nie odpowiadam, ale nie dziwię się, Pracz napisał do niej scenariusz - oprócz tego że akcja szybko idzie do przodu, Mort jest ciekawą postacią, pierwszy raz mamy tak dużo śmierci, to ogólnie jest bardzo filmowa. Mam do Morta sentyment, tak jak do KM i BF.

nanom 

Wysłany: 25 Sierpień 2008, 16:08   

Farmer napisał/a:
A przy okazji mam bardzo nietypową prośbę ,która bardzo mnie irytuje

nas też

Farmer napisał/a:
4. Mógłby mi ktoś jakoś dokładniej streścić Morta od początku do wejścia do tej piramidy?

Jest sobie Mort, jest sobie Śmierć, potem jakoś wszystko tak się komplikuje, że Mort z Ysabell wchodzą do takiej piramidy, a potem jest zakończenie...

Farmer napisał/a:
Książki nie chce (albo nawet nie mogę) czytać od nowa.

Czyli do niej wracasz (czyt. masz dostęp do książki), ale nie możesz przeczytać tych x stron wcześniej? Skleiły się czy nieuczciwy sprzedawca wyrwał? Gods, powinni tego zabronić...

Farmer napisał/a:
Byłbym totalnie (...) wdzięczyny.

Ja jestem totalnie zaskoczony Twoim lenistwem. Pani od polskiego też powiesz, że nie mogłeś przeczytać pierwszych 500 stron (czy ile tam tego jest) "Lalki" i przeczytałeś tylko zakończenie?

Ufff, ulżyło mi. A o Morcie jako takim - świetna książka, pod koniec nieco zagadkowy Śmierć i "z roszkoszą zamorduję porcję curry" :D imo jedna z najlepszych, obok TW, początkowych książek Pracza.
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!!

I.Inni 

Wysłany: 25 Sierpień 2008, 16:14   

Mort to, jak dla mnie, to idealna pozycja dla kogoś, kto chce dopiero wziąć się za ŚD. Jest w niej dość humoru i refleksji, by zachęcić do sięgnięcia po pozostałe części.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 25 Sierpień 2008, 16:33   

Nawet gdybym chciał odpowiedzieć na zadane przez Ciebie pytania, to nie jestem w stanie. Dlaczego? Ponieważ Morta czytałem tak dawno temu, że pamiętam tylko ogólny zarys fabuły. Musiałbym przeczytać książkę jeszcze raz.
Tobie radzę zrobić to samo.

Albo czekaj aż ktoś się nad Tobą ulituje i udzieli Ci odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.

Keisy 

Wysłany: 31 Sierpień 2008, 19:32   

Siedzę od pięciu minut i zastanawiam się jakie to mogę być te powody. Poza nie posiadaniem tej książki w domu i spaleniu się wszystkich bibliotek w twoim mieście nic mi nie przychodzi do głowy. Ale przecież w takiej sytuacji można sobie wejść na targi na pierwszym lepszym forum fantasy i poprosić o przesłanie PDFie ^^'

Mort to była moja pierwsza pozycja świata dysku. Chyba już nawet cztery, może pięć lat temu to było... Nie wiem ile razy od tamtej pory ją czytałam, ale zawsze chętnie do niej wracam. To od niej zaczęła się moja fascynacja Śmiercią i od tej pory mam do niej wielki sentyment. I zgadzam się z I.Inni, jest to idealna pozycja dla początkującego.
<bum>
Hm... Odkupie?

Uboot 
Moderator

Wysłany: 31 Sierpień 2008, 19:35   

Keisy napisał/a:
Ale przecież w takiej sytuacji można sobie wejść na targi na pierwszym lepszym forum fantasy i poprosić o przesłanie PDFie ^^'

O co chodzi? Jeżeli mogłabyś rozwinąć myśl, bo nie wiem niestety co masz na myśli.

[ Komentarz dodany przez: Vanti: 1 Wrzesień 2008, 09:41 ]
U, nie wiesz co to sarkazm czy tam inna ironia (nie, to nie owoc ;) )?

Słupek 
VIP

Wysłany: 3 Wrzesień 2008, 20:20   

Copyrightowi zamordyści :mrgreen:

Odpowiedz do tematu