Przesunięty przez: Krejt 19 Maj 2009, 20:55 |
Łups! |
| Autor |
Wiadomość |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 30 Sierpień 2004, 19:48 Łups!
|
|
|
| Banita napisał/a: | Kolejna pozycja ze Świata Dysku planowana jest na listopad 2005. Tytuł: "Thud" po polsku (v, 1 głuchy odgłos 2 kołat 3 łomot 4 walić (o coś z głuchym odgłosem) 5 odgłos 6 wydać głuchy odgłos). Ze wstępnych enigmatycznych informacji możemy dowiedzieć się, ze będzie to książka o Straży. Pojawi się w niej nowy członek. Ponad to dowiemy się więcej o odwiecznym konflikcie trolli i krasnaludów - który poprowadzi nas do Doliny Koom...
Oto zapowiedź po angielsku:
Terry read some pages from this book at the Discworld Convention 2004. It is another Watch book, and the bits we heard focused on Vimes being, um, persuaded by the Patrician to accept a female vampire as a Watch member. Terry did not divulge major plot points, but as the title indicates, Dwarf/Troll rivalry and Koom Valley can be expected to feature. |
coraz mniej zaczyna mi się to podobać - jak można planować 2 książki do przodu!!!! - no i do tego znowu Straż
pocieszający jest fakt że Wintersmith bedzie o Tiffany bo po poziomie WeeFreeMen po tej serii mozna sie dużo spodziwać mimo ze teoretycznie kierowana jest do "dzieci" |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 30 Sierpień 2004, 22:21
|
|
|
Planować m o ż n a i trzydzieści...
Zdaje się, że się Pterry ostro wziął do pracy. Osobiście nie mam nic przeciwko "straży", ale wziąwszy pod uwagę schematyczność tej podserii i to, że ma wysoką poczytność, eee, a z resztą każdy pisze co mu najlepiej pasuje.
Oby tylko ilość przeszła w jakość... Bo ten tytuł to taki trochę eee... Wiecie. Kolejna książka o Vimesie, co wyniuchał przestępstwo, zrobił "Łup!" i po kłopocie... |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 30 Sierpień 2004, 22:37
|
|
|
co do tytułu to nie ma czasami gry bitewnej/figurkowej (czy jak to sie tam nazwywa - w kazdym badz razie cos w stylu WarHammera) o tym samym tytule opartej na Świecie Dysku?.... czy to moze mi sie pokiełbasiło?
edit: hehe nie myliłem sie - macie tulinka http://www.thudgame.com/ |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 30 Sierpień 2004, 22:42
|
|
|
Czyżby wazelina...? :):):):):):):):):):):):):):):):):) ...żartuję.
Mnie się Thud kojarzy z tym komiksem co był kiedyś w MiM. Ale wątpię, żeby Pterry to czytał... :):) |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 31 Sierpień 2004, 01:05
|
|
|
| Thrud Barbarzynca.. az musialem sprawdzic... ciekawe jest to ze w numerze ktory chwycilem do reki Thrud gral w jakims filmie.. no normalnie "Moving Pictures". Napewno czytal MiM.. |
|
|
|
 |
Black Dagger

|
Wysłany: 31 Sierpień 2004, 16:38
|
|
|
Mnie się Thud kojarzy z grą, o czym już wspomniał QbaJak. Dobrze że będzie o Straży, miejmy nadzieję że będzie równie dobra co pozostałe.
A tak przy okazji, to ciekawe jak to zostanie przetłumaczone? Póki nie dowiemy się więcej nie ma co strzelać, ale sądze że Cholewa stanie na wysokości zadania. |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 31 Sierpień 2004, 18:07
|
|
|
| Ja wiem. "Łup!". |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 31 Sierpień 2004, 19:21
|
|
|
efzetiks ale książka będzie się nazywać Thud nie Thrud
co do straży to wierze że książka będzie dobra ale mam tę świadomość, że wśród nie wydanych u nas jeszcze książek seria o straży zajmować będzie prawie połowę wiec wiadomość o kolejnej nie cieszy mnie tak jak powinna, z drugiej strony Wintersmith ..... - ale o tym już chyba pisałem |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 31 Sierpień 2004, 19:32
|
|
|
| Cytat: |
A tak przy okazji, to ciekawe jak to zostanie przetłumaczone?
|
Za jakies 10 lat się okaże |
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 31 Sierpień 2004, 22:52
|
|
|
Jak tłumacz dożyje, to bedziemy wiedzieli... |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 1 Wrzesień 2004, 01:10
|
|
|
QbaJak: ale ja sie odnosze do wypowiedzi Aidy ktorej ta nazwa kojarzy sie z w.w komixem w MiM..
a co do samej ksiazki to strazy nigdy za wiele.. chociaz sam najbardziej lubie prawdopodobnie Rincewinda.. bo w sumie myslac Swiat Dysku mysle Rincewind (moze to przez to ze 1st kontakt mialem przez opis gry w SS) |
|
|
|
 |
wuja morgoth [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Listopad 2004, 20:49
|
|
|
| a mnie tam "Thud" pasuje, kolejna książka wydana w Polsce- kolejna książka w mojej bibliotece, a jeśli naprawdę nie spełni naszych oczekiwań to pójdę do Empiku i zamiast kupić, tam sobie przeczytam |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 26 Listopad 2004, 23:01
|
|
|
| wuja morgoth napisał/a: | | kolejna książka wydana w Polsce |
Oj, nie zapędzasz się za bardzo? Zanim w Polsce to wydadzą, to... hoho
A straży ostatnimi czasy rzeczywiście coś za dużo Może Pterry rzeczywiście mógłby już zmienić s(cen)erię Póki co, czekam na efekty |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 1 Styczeń 2005, 13:01
|
|
|
“The next Discworld novel is called Thud—the word has a nice, noirish feel to it, like the sound of a falling body, and it’s a political murder mystery, a (Commander Sam) Vimes novel. There’s civil war brewing, the Watch is falling apart, things are boiling over everywhere in the city… but Vimes has to get home each night to read ‘Where’s My Cow?’ to his infant son…
“After that, I’m writing Wintersmith, the next ‘Wee Free Men’ story.” This led to a humorous anecdote about how he substituted a chocolate for the Carnegie Medal he’d won. Biting into it at the awards ceremony, he provoked a profound silence instead of the laughter he’d expected, when everyone wondered if the medal had been chocolate all along. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 10 Kwiecień 2005, 09:48
|
|
|
| Thud może okazać się naprawdę ciekawy. Jaskółki donoszą, żę może zaistnieć realne zagrożenie śmierci Vetinariego, a wtedy przyszłość będzie miała kolor jaskrawy - mniej więcej koloru ognisto-rudego. |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 10 Kwiecień 2005, 17:05
|
|
|
| NIEEEE!!! |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 10 Kwiecień 2005, 18:55
|
|
|
Tak sobie mysle, ze Pratchett ma plan w stosunku co do Vetinariego i Marchewy. No bo jakby nie patrzec, to mamy krola, a ze akurat jest on w strazy...
Choc ja sobie nie wyobrazam nikogo innego niz Vettinari za sterami Ankh-Morpork.
Ale jak juz powiedzialem, mysle, ze Pratchett ma ciekawe plany co do przyszlosci Ankh-Morpork.
I zarowno Vettinari, Marchewa jak i Vimes odegraja jeszcze duze role...
Moze byc ciekawie.... |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 14 Kwiecień 2005, 10:21
|
|
|
Veni, Vidi, Veto!!! Jak utrupi Patrycjusza to przestaję czytać.
Ej, ej zaraz a co z "Men at Arms"?! Co za królcze, kura... kulcze, kóla... tego... kurcze, króla?! To co, Cruces i parę innych osób sobie zginęło tak dla jajów?!
Ej, Hawliczka chyba nie utrupi, nie zarzyna się kury znoszącej złote jaja! Co on myśli, że dlaczego 60% amerykanek czyta tą książkę? Dla zezowatego Nobbiego?! |
|
|
|
 |
Rekinek

|
Wysłany: 16 Kwiecień 2005, 22:05
|
|
|
Troche to tak dziwnie wyglada. Sa u nas nie wydane jeszcze 3 ksiazki o Strazy (wlasciwie 3 i pól jesli liczyc MR) i zapowiada sie nastepna, a Rincewind jak na XXXX skonczyl tak go nie widac Moze troche wiecej o wiedzmach, o Smierci albo o magach, panie Terry zamiast ciagle jechac po popularnym temacie? |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 23:39
|
|
|
Tak przy okazji.
Krótki opis jaki znajdzie na tyle okładki "Thud!":
THUD! Koom Valley? That was where the trolls ambushed the dwarves, or the dwarves ambushed the trolls. It was far away. It was a long time ago. But if he doesn't solve the murder of just one dwarf, Commander Sam Vimes of Ankh-Morpork City Watch is going to see the battle fought again, right outside his office. With his beloved Watch crumbling around him and war-drums sounding, he must unravel every clue, outwit every assassin and brave any darkness to find the solution. And darkness is following him. |
|
 |
|
|