Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Krejt
19 Maj 2009, 20:55
Łups!
Autor Wiadomość
settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 10 Kwiecień 2007, 09:48   

Gooseberry z Thuda to BlackBerry.

Lu-Tze 
VIP

Wysłany: 10 Kwiecień 2007, 10:14   

eee tam, żaden BlackBerry nie ma TAKICH funkcjonalności :)
no i nie będzie czule nazywał właściciela "Insert Name Here"...

Aida 
Moderator

Wysłany: 11 Kwiecień 2007, 18:46   

Taki telefon 3G ;)
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 13 Sierpień 2007, 19:40   

Ponieważ podczas wyjazdu w Beskidy trochę padało (a konkretnie - ostatnie 3 dni), z nudów skończyłem sobie THUD!a.
Plusy:
+ książka jest cholernie mroczna i poważna, oprócz okazjonalnych humorystycznych wstawek i paru porównań nie ma w tej książce nic śmiesznego. I to - wbrew pozorom - pasuje.
+ jest mało Marchewy (uff...), wszystko kręci się wokół Vimesa.
+ jest jedno dramatyczne wydarzenie, które naprawdę mnie zaskoczyło (Pratchett w pewnym momencie postąpił z Vimesem dość... radykalnie).
+ Mr Shine, A.E. Pessimal i Willikins z nożem do lodu.
+ Cherry, Sally, Angua i Tawneee robiące nocną rundkę po knajpach (Screaming Orgasm coś mi przypomina... :mrafroamerykanin: ).

Minusy:
- ... ale to wszystko już było! Miks 5E, CJ i BHAM.
- [SPOILER!] robienie z Vimesa na samym końcu kogoś w rodzaju pół-boga. [/SPOILER!]
- [SPOILER!] niepotrzebne IMO angażowanie magów w wyprawę do Koom Valley. [/SPOILER!]
- i ogólnie zakończenie lekko mi nie trybi. Niby wszystko się ładnie kończy, ale... no właśnie - tak mroczna historia nie zasługuje na cukierkowy happy-end.
- i jeszcze raz - to już było.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 14 Sierpień 2007, 14:37   

No ja za Thud sie wzielam, po czym oddalam go drugiej (gorszej :P ) polowce, by najpierw przeczytac Going Postal... Thud jak na razie pokazuje mi, ze pratchett zachowuje schematycznosc caly czas - nie mamy jeszcze wampira w strazy? To go dorzucimy...

Silmone 

Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 10:02   

Krasnola napisał/a:
Thud jak na razie pokazuje mi, ze pratchett zachowuje schematycznosc caly czas - nie mamy jeszcze wampira w strazy? To go dorzucimy...

Kiedy znajomy powiedział mi że w Thud! będzie wampir moją pierwszą myślą było - OMG Vimes nie żyje. :shock: Tak się zawsze zarzekał biedaczysko, że po jego trupie i w ogóle. :D
Książka jest świetna i moim zdaniem tylko Night Watch jest lepsza.

Erpegis 

Wysłany: 19 Styczeń 2008, 17:10   

Małe pytanko, bo kupiłem sobie paperback (wychodzi taniej niż polskie wersje, choć przecierpieć trzeba paskudne amerykańskie okładki Corgi), i teraz się zastanawiam, czy mi coś wcześniej nie umknęło.

A mianowicie, wątek Cudo z gragiem Bashfullsonem. Głowę bym dał, że jak czytałem pierwszy raz, to oni ku sobie się nieco mieli. A teraz mam amerykański paperback, i dziwne, ale nie zauważam tego wątku. Może mi coś umknęło? Bo ZTCP to wcześniej było to też leciutko zasygnalizowane.
To co? Zdawało mi się, amerykańscy purytanie wyrzucili, czy może myli mi się z inną książką?

Kor 
Moderator

Wysłany: 19 Styczeń 2008, 18:26   

Ja np. nie wiem, o czym piszesz :))

Sayoko 
VIP

Wysłany: 10 Luty 2008, 10:02   

Przeczytałam przez ferie i muszę powiedzieć, że jest... dobre. Co prawda nie będzie moją ulubioną częścią ŚD, ale uważam go za jedną z lepszych.

A.E. Pessimial rządził. Naprawdę się cieszyłam z jego przemiany, bo od początku wzbudził we mnie sympatię (przy pytaniu Vimesa, jak zwracają się do niego przyjaciele).
Bashfullsson też mi się bardzo podobał. Jedna z najmądrzejszych postaci Dysku...

Sally wydaje mi się być całkowicie pozbawiona charakteru natomiast. Rozumiem, nie można z każdego wampira robić kogoś jak Maladict(/a), ale... jest inteligentna, pewna siebie, dowcipna i zdolna. Świetnie. A teraz niech ktoś da łopatę, zrobimy głębię.
Jej jedyną cechą jest właściwie to, że jest wampirem. Terry, stać Cię na więcej...!

W końcu dostaliśmy porządny ogląd na krasnoludzką i trollową kulturę - ich wierzenia, tradycje, okultyzm. To duży plus, przedtem byli przedstawiani jako małe/wielkie skurczybyki z toporem/gołą pięścią, które wszczynają tylko kolejne burdy.
Krasnoludzki okultyzm troszkę mnie przerażał. Czułam się cholernie niepewnie wieczorem, kiedy na każdej stronie było "Summoning Dark" (w wydaniu Corgi spełniało funkcję taką, jak u Prószka "słoniki"). Nocą chowałam książkę do szafy, żeby coś z niej nie wylazło :oops:

Erpegis napisał/a:
A mianowicie, wątek Cudo z gragiem Bashfullsonem. Głowę bym dał, że jak czytałem pierwszy raz, to oni ku sobie się nieco mieli. A teraz mam amerykański paperback, i dziwne, ale nie zauważam tego wątku

KE?! Żartujesz....
Też mam paperbacka, więc nie znalazłam nic takiego. Ale w gruncie rzeczy to byłoby ciekawe, a wątek faktycznie zapowiadałby się sympatycznie. Nawet całkiem by do siebie pasowali, całkowicie nietradycjonalny grag myślący o toporach i Cudo, krasnoludzka feministka.

Jeszcze jedno. Tawnee :mrgreen:

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 10 Luty 2008, 13:10   

Sayoko napisał/a:
"Summoning Dark" (w wydaniu Corgi spełniało funkcję taką, jak u Prószka "słoniki")

Tak tez bylo oryginalnym wydaniu. To zapewne pomysl Pratcha i od samego poczatku zastanawiam sie, czy Proszek go zachowa.

Sayoko napisał/a:
Jeszcze jedno. Tawnee

:spoko:

Uboot 
Moderator

Wysłany: 10 Luty 2008, 15:05   

Szczwana Kuna napisał/a:
ak tez bylo oryginalnym wydaniu. To zapewne pomysl Pratcha i od samego poczatku zastanawiam sie, czy Proszek go zachowa.

Masz poczucie humoru Seciu.
Jak u prószka nie widzą nawiązania do obrazu Rembrandta to myślisz, że zobaczą nawiązanie do krasnoludów Tolkiena?

Będą słonie na bank.

Anakolut 

Wysłany: 13 Luty 2009, 23:20   

Temat można już przechrzcić na "Łups!" ;)

Okładka do obejrzenia na http://discworld.pl w zapowiedziach na górze strony

grafik pojechał znowu hardcorowo i mamy czerwone tabelki na błękitno-szarym rysunku :O

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 14 Luty 2009, 00:39   

Anakolut napisał/a:
grafik pojechał znowu hardcorowo

A moim zdaniem jest duzo lepiej niz ostatnio bywalo. Czerwony moglby byc ciemniejszy (jak w logo na dole), ale o dokladnych odcieniach nie mam co mowic, bo wiadomo, ze na kazdym monitorze jest inaczej, a w druku to juz zupelnie.
W kazdym razie teraz kolory sa dobrane z sensem, moze lepiej by bylo, gdyby to co szare (litery i ramka) byly czerwone, a tlo szare, ale bym musial zobaczyc, zeby porownac.

Takze moim zdaniem krok na przod. Jako, ze moja teoria jest taka, ze grafik poswieca 2 min na okladke, to teraz dodal kolejne 2 na zastanowienie sie.

lady_Vetinari 

Wysłany: 14 Luty 2009, 16:47   

ten czerwony jest oczojeb... yym, oczobijny :mrgreen: bez sensu. Na litość boską, czy oni - zanim wypuszczą okładkę - nie robią czegoś w rodzaju badań marketingowych???

Uboot 
Moderator

Wysłany: 14 Luty 2009, 17:11   

lady_Vetinari napisał/a:
ten czerwony jest oczojeb... yym, oczobijny :mrgreen: bez sensu. Na litość boską, czy oni - zanim wypuszczą okładkę - nie robią czegoś w rodzaju badań marketingowych???
Niech ktos kto ma książki pod ręką sprawdzi czy gdzieś już była czerwona ramka. Nie wydaje mi się żeby była oczojebna na żywo.
Ważne że cała okładka jest.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 14 Luty 2009, 18:20   

lady_Vetinari napisał/a:
ten czerwony jest oczojeb... yym, oczobijny bez sensu

Z odcieniem zobaczymy, bo jak juz pisalem - dopoki nie zobaczymy wydruku to nie bedziemy wiedziec jak on faktycznie wyglada. Natomiast czerwony jak najbardziej pasuje. Mamy szary bo taka jest wiekszosc okladki i mamy czerwony bo jest krew na okladce. Dzieki temu calosc sie komponuje, pierwszy raz od dawna.

Do tego tak jak Uboot pisze, nie mamy zadnego gwaltu poprzez niewyjasnione kadrowanie.

Bez rewelacji, ale zdecydowanie krok na przod.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 14 Luty 2009, 19:40   

settler napisał/a:
Do tego tak jak Uboot pisze, nie mamy zadnego gwaltu poprzez niewyjasnione kadrowanie.

Szczerze to wiele grafik popsuć nie mógł tym razem, bo Kidby zrobił centralny obrazek jak w Piekle Pocztowym.
Jednak jakby się uparł to mógłby wykadrować samego Vimesa i nici z nawiązania do gry w Thuda. :))

Nie wiem jak Wy, ale ja się już cieszę na Łupsa. ;)

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 14 Luty 2009, 19:49   

Uboot napisał/a:
Szczerze to wiele grafik popsuć nie mógł tym razem, bo Kidby zrobił centralny obrazek jak w Piekle Pocztowym.
Jednak jakby się uparł to mógłby wykadrować samego Vimesa i nici z nawiązania do gry w Thuda.

Gorzej niż w Night Watch już nie bedzie - tym się można pocieszać. Nie ma to jak włócznia na pierwszym planie i lustrzane odbicie, nie? :wink:

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Stasiek 

Wysłany: 14 Luty 2009, 21:14   

Nie wiem czy ktoś już o tym pisał, ale natrafiłem na zakładkę na której są przedstawione najnowsze zapowiedzi prószka odnośnie Pratchetta.

Łups! jest zapowiedziany na maj z tym, że książka nie wygląda tak jak ta z discworld.pl Napisy i grzbiet książki są jasnoniebieskie.

Na zakładce znajduje się także zapowiedż "Świata Finansjery" na sierpień. Okładka wygląda identycznie jak ta z Piekła pocztowego.

lady_Vetinari 

Wysłany: 14 Luty 2009, 22:05   

"Świat finansjery" w sierpniu? To świetnie, będę czekać na sierpień, mimo tego, że wtedy kończę 18 i nie będzie już beztroskiego dzieciństwa.. :)

Odpowiedz do tematu