Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Krejt
19 Maj 2009, 21:55
Łups!
Autor Wiadomość
Keyff 
Moderator

Wysłany: 28 Grudzień 2011, 16:09   

a jak tak w okolicach wakacji zakupiłem sobie wszystko czego mi brakowało, czyli ostatnie kilka wydanych w Polsce powieści - i Łups podobał mi się najbardziej, nie przez wzgląd na zagadkę kryminalną (nie jestem fanem kryminałów) ani na istniejące lub nie napięcie. Książka tryska rzetelnymi żartami filozoficznymi i przemyśleniami na temat ludzkiej natury. Bardzo dobrze mi się ją czytało i przeczytane późniejsze tomy - wypadły na jej tle słabo.

Oczywiście nie jestem tego absolutnie pewien, bo musiałbym przeczytać całą serię, jedną książkę po drugiej - ale dla mnie Łups to chyba najlepsza pozycja w całej serii.

Łukasz 
Moderator

Wysłany: 28 Grudzień 2011, 17:00   

Keyff napisał/a:
dla mnie Łups to chyba najlepsza pozycja w całej serii

Owszem, Łups należy do czołówki Świata Dysku, ale jeśli chodzi o serię o straży, to w mojej ocenie rzutem na taśmę przegrywa ze Strażą Nocną. Ta druga ma ma po prostu ciekawszy pomysł na fabułę i lepiej w napięciu trzyma. Za to w Łupsie jest o wiele większe zagęszczenie humoru.

bele 
Moderator

Wysłany: 30 Grudzień 2011, 09:46   

Łups jak dla mnie jest na trzecim miejscu w Straży. Najpierw jest "Straż! Straż!" potem "Straż Nocna" (ale to pewnie przez wielki sentyment jakim darzę S!S!) a potem Łups. Zupełnie nie pamiętam Zbrojnych.

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 2 Styczeń 2012, 12:07   

No proszę, ilu czytelników, tyle opinii. Dla mnie w straży przoduje Nightwatch, następnie Fifth Elephant, Jingo, Men at Arms i Thud, a na końcu Straż! Straż!

Moje Dziewczęta updated!

Odpowiedz do tematu