Przesunięty przez: Krejt 19 Maj 2009, 21:55 |
Łups! |
| Autor |
Wiadomość |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 28 Grudzień 2011, 16:09
|
|
|
a jak tak w okolicach wakacji zakupiłem sobie wszystko czego mi brakowało, czyli ostatnie kilka wydanych w Polsce powieści - i Łups podobał mi się najbardziej, nie przez wzgląd na zagadkę kryminalną (nie jestem fanem kryminałów) ani na istniejące lub nie napięcie. Książka tryska rzetelnymi żartami filozoficznymi i przemyśleniami na temat ludzkiej natury. Bardzo dobrze mi się ją czytało i przeczytane późniejsze tomy - wypadły na jej tle słabo.
Oczywiście nie jestem tego absolutnie pewien, bo musiałbym przeczytać całą serię, jedną książkę po drugiej - ale dla mnie Łups to chyba najlepsza pozycja w całej serii. |
|
 |
Łukasz
Moderator

|
Wysłany: 28 Grudzień 2011, 17:00
|
|
|
| Keyff napisał/a: | | dla mnie Łups to chyba najlepsza pozycja w całej serii |
Owszem, Łups należy do czołówki Świata Dysku, ale jeśli chodzi o serię o straży, to w mojej ocenie rzutem na taśmę przegrywa ze Strażą Nocną. Ta druga ma ma po prostu ciekawszy pomysł na fabułę i lepiej w napięciu trzyma. Za to w Łupsie jest o wiele większe zagęszczenie humoru. |
|
 |
bele
Moderator

|
Wysłany: 30 Grudzień 2011, 09:46
|
|
|
| Łups jak dla mnie jest na trzecim miejscu w Straży. Najpierw jest "Straż! Straż!" potem "Straż Nocna" (ale to pewnie przez wielki sentyment jakim darzę S!S!) a potem Łups. Zupełnie nie pamiętam Zbrojnych. |
_________________ may you live in interesting times. |
|
|
|
 |
Apaczyk
VIP

|
Wysłany: 2 Styczeń 2012, 12:07
|
|
|
| No proszę, ilu czytelników, tyle opinii. Dla mnie w straży przoduje Nightwatch, następnie Fifth Elephant, Jingo, Men at Arms i Thud, a na końcu Straż! Straż! |
_________________ Moje Dziewczęta!
Moje Dziewczęta updated! |
|
|
|
 |
|
|