Przesunięty przez: Kor 10 Październik 2007, 07:59 |
Kolor magii - komiks |
| Autor |
Wiadomość |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Listopad 2006, 08:16 Kolor magii - komiks
|
|
|
Normalnie ekstaza
Z tego co mi wiadomo, Prószek zakupił prawa do komiksu Kolor Magii, i wyjdzie on już najprawdopodobniej w 2007 (jeszcze nie wiadomo kiedy, ale prędzej niż póxniej).
Dla mnie bomba, tym bardziej, że PWC nie będzie miał tak dużo roboty, od momentu jak dostanie, bo większość dymków, to żywcem cytaty z książek, czasem bez kilku dodatkowych słów, co by było zwięźlej.
Ja mam nadzieję, że jak już kupili KM, to wydadzą wszsytkie 4, bo przecież byłoby bez sensu, gdyby tylko jeden. Albo inaczej. Na pewno jest szansa, żeby BF też wydali.
Ogólnie, bomba. |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 24 Listopad 2006, 08:31
|
|
|
JEEEEEEEEEEEEEEEEE!
*skacze z radości. Potyka się od dywan*
Jest pewne, że PeWuC tłumaczy? Bo pomimo, iż będzie miał do tłumaczenia niewiele, mogą to dać DMG...
No i pytanie, tórym się kompromituję (po raz osiemdziesiąty ósmy): kto jest rysownikiem?
Coś mi świta Stephen Briggs, ale jakoś nie pamiętam, żeby był rysownikiem. Eee... o__O |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
|
|
|
 |
Aida
|
Wysłany: 24 Listopad 2006, 10:43
|
|
|
| Eee... czy to ten w którym Vetinari wygląda jak stary Żyd? (Niee, to chyba "Straż!Straż!" był...?) |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 24 Listopad 2006, 11:02
|
|
|
Nie kupię.
Komiksy są średnie, z całego pakietu komiksów ŚD interesowałby mnie tylko S!S! - bo jest ciekawie narysowany (oprócz Veta w jarmułce). |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Listopad 2006, 11:17
|
|
|
Straż! Straż! jest zdecydowanie najlepsza, jeżeli chodzi o kreskę i klimat. KM i BF też są fajne, tylko Mort jest taki sobie.
Co do DMG, to mi nawet przez myśl nie przeszło, że ona może to tłumaczyć, poza tym, czytaj Say uważnie, większość dymków, jak już pisałem, to po prostu zdania żywcem z ksiażki KM, a kto tłumaczył książkę? |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 24 Listopad 2006, 11:39
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | Straż! Straż! jest zdecydowanie najlepsza, jeżeli chodzi o kreskę i klimat. |
Potwierdzam! Mam wersję angielską i moim zdaniem kreska jest bardzo miodna. |
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 24 Listopad 2006, 11:42
|
|
|
Ilustracje do Koloru Magii, jak i Blasku Fantastycznego popełnił Steven Ross
Mort i Straż!Straż! to Graham Higgins.
Właśnie sobie uświadomiłem że Śmierć z filmowego Hogfathera jest bardzo Higginsowy. |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 24 Listopad 2006, 11:57
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | Mort i Straż!Straż! to Graham Higgins |
Tyle że różnica w kresce jest kolosalna! Moźe to przez to, że do pracy zaprzęgnięto komputer? |
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 24 Listopad 2006, 14:14
|
|
|
Cieszę się, że wreszcie ktoś to wyda. I mam nadzieję, że wydadzą dobrze, bo Prószyński nie ma zbyt wielkiego doświadczenia z komiksami.
A skąd masz to info, Korze? |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 24 Listopad 2006, 17:11
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | Co do DMG, to mi nawet przez myśl nie przeszło, że ona może to tłumaczyć, poza tym, czytaj Say uważnie, większość dymków, jak już pisałem, to po prostu zdania żywcem z ksiażki KM, a kto tłumaczył książkę? |
Ty czytaj uważnie
| Códna Ja napisał/a: | | est pewne, że PeWuC tłumaczy? Bo pomimo, iż będzie miał do tłumaczenia niewiele, mogą to dać DMG... |
Miłam na myśli "czy POMIMO iż dymki sa żywcem z KM, Prószek tego nie zauważy i będzie tłumaczyła DMG? ". Wiesz przecież sam doskonale, że wszystko może się zdarzyć... |
|
|
|
 |
Szczery

|
Wysłany: 25 Listopad 2006, 20:29
|
|
|
| Ktoś by miał może po planszy ( czyt. stronie) z każdego komiksu coby zaprezentować mi kreskę? I przepraszam za tak krótki post, ale może te przeprosiny go trochę wyciągną. No, i ten tekst po przeprosinach... i ten poprzedni... i ten.... |
_________________ "Tu właśnie odeszły smoki.
Leżą...
Nie sa martwe i nie są uśpione. Nie czekają, bo czekanie implikuje cel. Być może odpowiednim słowem jest...
...drzemią." |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
|
|
|
 |
Szczery

|
Wysłany: 25 Listopad 2006, 22:29
|
|
|
Heh, dzięki...
jakoś mi w tym KM niezbyt kreska leży... a raczej nie tyle nie pasuje co nie wzbudza żadnych uczuć... o, jakby to Jean-Louis Mourier* rysował! To by był kawał dobrego komiksu! Książka Pratchetta rysowana przez Mouriera!
*Autor np. "Trolle z Troy"
Zmieniam zdanie. ta kreska mi się NIE podoba.
A rysowac mógłby jeszcze Tarquin. |
Leżą...
Nie sa martwe i nie są uśpione. Nie czekają, bo czekanie implikuje cel. Być może odpowiednim słowem jest...
...drzemią." |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 25 Listopad 2006, 22:40
|
|
|
| Proszę. To wszytkie komiksy juz. Patrz wyżej |
|
|
|
 |
Szczery

|
Wysłany: 25 Listopad 2006, 23:02
|
|
|
<Prostuje szyję>
Dzięki! Z tego co widzę najciekawszą kreskę ma S!S!... natomiast w Morcie trochę przypomina pierwsze tomy Lanfeusta z Troy, ale raczej wątpię żeby to był ten sam autor...
Tylko te krasnoludy trochę krzywe... to pewnie od machania kilofem.
Zobaczymy co to się będzie dalej działo po wydaniu u nas KM. |
Leżą...
...drzemią." |
|
|
|
 |
Inkwizycja
VIP

|
Wysłany: 26 Listopad 2006, 12:18
|
|
|
Kilka stron z komiksu S!S! można obejrzeć na Amazon . Styl rysownika jest całkiem przyjemny. Niestety na tych stronach nie widać Vetinariego, a wciąż zastanawiam się, czy tylko żartujecie z tym, że wygląda jak rasowy Żyd, czy też mówicie serio .
Ciekawe, ile taki komiks będzie kosztował. Obstawiam między 45-50 zł, bo mniej więcej tyle kosztuje wydanie czeskie, a ceny ich wydań są zbliżone do naszych. |
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 26 Listopad 2006, 12:44
|
|
|
| Inkwizycja napisał/a: | | Niestety na tych stronach nie widać Vetinariego, a wciąż zastanawiam się, czy tylko żartujecie z tym, że wygląda jak rasowy Żyd, czy też mówicie serio |
Oceń sama. Vetinari Żydem?
Mnie on bardziej przypmina mojego dziekana i wykładowcę filozofii.
Mam uprzedzenie do tej postaci
Zauważyłem coś innego. Jako że widziałem komiks u Pewuców zaobserowałem coś w stylu znudzenia Higginsa wmiarę rysowania komiksu.
Na początku mamy świetle plansze z wieloma szczegółami, świetną kreską i wyrazistymi postaciami (Nobby). Ale im dalej w komiks tym kreska jest jakby uboższa, prostsza a kolory mniej nasycone. |
|
|
|
 |
Szczery

|
Wysłany: 26 Listopad 2006, 12:50
|
|
|
Jeżeli porównać mam pierwsze kilka stron, a planszę z Czołowym Wrogiem Ojca Dyrektora, to rzeczywiście - albo komuś się już rysowanie wydało nużące, albo w ogóle pokazał czeladnikowi jak się trzyma ołówek i poszedł na piwo....
A ten Chińczyk to Wonse?? |
Leżą...
...drzemią." |
|
|
|
 |
XXXX-janka

|
Wysłany: 26 Listopad 2006, 14:08
|
|
|
Ojej, Vetinari wygląda okropnie (rzeczywiście jak Żyd!) |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 26 Listopad 2006, 14:23
|
|
|
A ja jakoś mogę go znieść. Żyd, a owszem... ale to typowo żydowska cecha, taki wydatny nos. Choć mnie dziwi kolor jego skóry- przecież Vetinari był bardzo blady! No i w jednym kadrze, widziany z góry, wygląda jakoś tak... hmm... masywnie*?
*Masywnie- jak Sayo w krótkiej spódnicy |
|
|
|
 |
|
|