Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejność czytania
Autor Wiadomość
BrTeK 

Wysłany: 11 Grudzień 2010, 22:38   Kolejność czytania

Tak wiem ,że jest temat na forum gdzie pokazane jest które książki należą do jakich cykli jednak ja czytam według kolejności z jednej z pierwszych kartek książek ze ŚD. Czy najlepiej jest tak czytać? Czy może według cykli podanych w tym temacie?
Przygodę ze ŚD zacząłem nie dawno dopiero kończe 3 książke i nadal mam czas na zmiany :)
Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam

settler 
Administrator

Wysłany: 11 Grudzień 2010, 23:42   

Wszystko masz w podanym przez siebie temacie. Tak jak Kor napisał, moim zdaniem najlepiej czytać książki chronologicznie. Dzięki temu masz płynny rozwój zarówno świata, jak i stylu autora. No i taka kolejność na pewno jest bezpieczna (dla osób, które nie mają pojęcia o istnieniu cyklów).

Oczywiście, nie trzeba tak, ale (znowu - jak zostało napisane w tamtym temacie) warto trzymać się chronologii cyklów (Rincewind, Straż, wiedźmy). Szczególnie w niektórych życie bohaterów stopniowo rozwija się przez kolejne tomy i losowe skakanie po nich nie jest wygodne.

Reasumując - czytać chronologicznie, przynajmniej wewnątrz cyklów wymienionych i opisanych w podanym przez ciebie temacie.

BrTeK 

Wysłany: 11 Grudzień 2010, 23:50   

czyli najlepiej po przeczytaniu ksiązki blask fantastyczny zaczął czytać równoumagicznienie? a nie według cyklów?Dzięki za odpowież

Gadzinisko 
Moderator

Wysłany: 12 Grudzień 2010, 00:01   

Jedna różnica. Najlepiej przełożyć "Ostatni kontynent" przed "Ostatniego bohatera", jeśli czytasz podług tabelki z polskich edycji. Prószek wydał to poza kolejnością. Zresztą w ogóle na całym świecie wydawali to poza kolejnością.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

settler 
Administrator

Wysłany: 12 Grudzień 2010, 00:29   

Oczywiście miałem na myśli chronologie oryginalną, nie polskich wydań. Choć różnice to właśnie wcześniej wydany "Ostatni bohater", Maurycy oraz cykl o Tiffany, czyli niewielkie.

Jeśli nadal coś jest niejasne to kolejność chronologiczną masz na przykład na DWC - http://wiki.dyskowe.info/index.php/Main_Page

Odpowiedz do tematu