|
Kolejność czytania |
| Autor |
Wiadomość |
BrTeK
|
Wysłany: 11 Grudzień 2010, 22:38 Kolejność czytania
|
|
|
Tak wiem ,że jest temat na forum gdzie pokazane jest które książki należą do jakich cykli jednak ja czytam według kolejności z jednej z pierwszych kartek książek ze ŚD. Czy najlepiej jest tak czytać? Czy może według cykli podanych w tym temacie?
Przygodę ze ŚD zacząłem nie dawno dopiero kończe 3 książke i nadal mam czas na zmiany
Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 11 Grudzień 2010, 23:42
|
|
|
Wszystko masz w podanym przez siebie temacie. Tak jak Kor napisał, moim zdaniem najlepiej czytać książki chronologicznie. Dzięki temu masz płynny rozwój zarówno świata, jak i stylu autora. No i taka kolejność na pewno jest bezpieczna (dla osób, które nie mają pojęcia o istnieniu cyklów).
Oczywiście, nie trzeba tak, ale (znowu - jak zostało napisane w tamtym temacie) warto trzymać się chronologii cyklów (Rincewind, Straż, wiedźmy). Szczególnie w niektórych życie bohaterów stopniowo rozwija się przez kolejne tomy i losowe skakanie po nich nie jest wygodne.
Reasumując - czytać chronologicznie, przynajmniej wewnątrz cyklów wymienionych i opisanych w podanym przez ciebie temacie. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
BrTeK
|
Wysłany: 11 Grudzień 2010, 23:50
|
|
|
| czyli najlepiej po przeczytaniu ksiązki blask fantastyczny zaczął czytać równoumagicznienie? a nie według cyklów?Dzięki za odpowież |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Moderator

|
Wysłany: 12 Grudzień 2010, 00:01
|
|
|
| Jedna różnica. Najlepiej przełożyć "Ostatni kontynent" przed "Ostatniego bohatera", jeśli czytasz podług tabelki z polskich edycji. Prószek wydał to poza kolejnością. Zresztą w ogóle na całym świecie wydawali to poza kolejnością. |
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 12 Grudzień 2010, 00:29
|
|
|
Oczywiście miałem na myśli chronologie oryginalną, nie polskich wydań. Choć różnice to właśnie wcześniej wydany "Ostatni bohater", Maurycy oraz cykl o Tiffany, czyli niewielkie.
Jeśli nadal coś jest niejasne to kolejność chronologiczną masz na przykład na DWC - http://wiki.dyskowe.info/index.php/Main_Page |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
|
|