Przesunięty przez: settler 24 Maj 2006, 23:48 |
Carpe jugulum |
| Autor |
Wiadomość |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 22 Grudzień 2005, 15:55 Carpe jugulum
|
|
|
Z nieoficjalego info od wydawnictwa wiemy, ze ksiazki o wampirach mozemy sie spodziewac w maju.
Przyjdzie czas na porownanie pracy fanowskiej oraz profesjonalnej. No i zobaczymy jak PWC poradzi sobie Feegle'ami. |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 22 Grudzień 2005, 16:47
|
|
|
Jeśli sobie poradzi, i zadowoli mnie tak, że aż podskoczę ze śmiechu czytając jakąś wypowiedź, albo nazwę związaną z figlami, to się zabiję za to, że DMG tłumaczy YA
Wiem, że narzekam, ale właśnie sobie uświadomiłem, że nie przeczytałem do końca ani KPN, ani WCL... Świat jest okrutny.
W każdym bądź razie czekam z niecierpliwością na tą książkę. |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 23 Grudzień 2005, 12:18
|
|
|
A mnie nurtuje co zrobić z Figlami. Znaczy co PWC zrobi. Czy powinien splycić je tak jak to zrobiła DMG, żeby zachować ciągłość (chociaż, chronologicznie rzecz ujmując, to Carpe Jugulum jest pierwsze i jakby PWC oddał ich zachowanie i język, to wyjdzie, że DMG nie zachowała ciągłości ), czy oddać ich siarczysty język i rubaszne zachowanie. Wiadomo Figle zostaną w nazwie Figlami, i imiona chyba też bez zmian, ale sam sposób mówienia? Ciekawa kwestia. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 23 Grudzień 2005, 13:36
|
|
|
| Moim zdaniem powinien popracowac i pokazac pani DMG jak to powinno byc zrobione. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 23 Grudzień 2005, 13:41
|
|
|
A jak będzie dobrze, to trzeba zawalić proszynskiego mailami o nazwie:
"PWC do serii YA", "Niech pani DMG da sobie spokój", "Uśmiercacie ŚD YA!"
Może by to coś dało, ale wątpie, w sens takich uczynków...
Co się stało tego się nie odwróci |
 |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 23 Grudzień 2005, 21:05
|
|
|
No wiesz... To ty chyba książki nie czytałaś. Przecież tam jak byk co jakiś czas występują figle. |
 |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 24 Luty 2006, 01:14
|
|
|
Figle... Jezu aż mnie coś ściska w środku. Nazwa dobra dla bohaterów Teleranka. Ciekawi mnie co by się stało, gdyby pani Malinowska zaczepiła jakiegoś Szkota i nazwała go Figlem...
Co do terminu wydania mogę powiedzieć tylko jedno. Zacnie, zacnie. |
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 31 Marzec 2006, 10:16
|
|
|
A wiecie co jest najfajniejsze z tego wszystkiego? Że jak PWC zrobi Feegle właśnie takie jak napisałem, czyli przez 'ee' i Nac i Mac (w końcu będzie widać, że jest to odwołanie to szkockich nazwisk), to CJ jest chronologicznie wcześniej niż WCL i KPN
Czyli osoby nie w temacie, patrzące na chronologię serii, a nie na kolejność wydawania w Prószku pomyślą, że to DMG nie zastosowała się do obowiązujących nazw własnych w CJ i zpaszteciła to po swojemu. |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 31 Marzec 2006, 13:42
|
|
|
Ludziom się nie będzie chciało patrzeć pewnie na rok wydania... Ale DMG będzie miała za swoje. I dobrze |
|
|
|
 |
Nobby

|
Wysłany: 31 Marzec 2006, 21:36
|
|
|
| Kurcze ciesze sie wielce ze juz miesiac i nowa ksiazka - nawet dosc szybko po OK. Mniejwiecej sie orientuje oco chodzi. Ponoc nowa czarownica ma byc? |
_________________ Wykluczony z gatunku ludzkiego za faule. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 31 Marzec 2006, 21:46
|
|
|
| Nobby napisał/a: | | Ponoc nowa czarownica ma byc? |
Nie wiem skad wziles takie informacje ale sa one bledne, zadnej nowej czarownicy nie bylo.. . jest za to mnostwo wampirow i NacMacFeegle, ale nie bede spoilerowal |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 31 Marzec 2006, 22:29
|
|
|
| Nobby napisał/a: | | Ponoc nowa czarownica ma byc? |
Nobby'emu pewnie chodziło o Agnes, która nie jest nową czarownicą, bo już wystąpiła w Maskaradzie, w krotkim opowiadaniu Rybki małe ze wszystkich mórz, i chyba w PiD, ale tej ostatniej pozycji nie jestem pewien. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 31 Marzec 2006, 23:06
|
|
|
w PiD była Magrat w zbroi wiec nie moglo byc tam Agnes, przynajmniej tak mi sie wydaje
no i w Rybkach Agnes nie odegrala praktycznie zadnej roli poza tą, że zostalawa wskazana placem i wymieniona, jako biorąca udział w rozgrywkach czarwonic, a cale opowiadnko jestraczej o Babci |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Henna
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 31 Marzec 2006, 23:09
|
|
|
| A jednak była. Jedna z kilku dziewcząt z Lancre, które chciały zostać czarownicami. Pamiętacie "poejdyniek" z babcią Weatherwax? Agnes miala strącić jej kapelusz z glowy... |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2006, 07:49
|
|
|
Dwody na Agnes Nitt w PiD
| Cytat: | | To Agnes Nitt, córka starej Trzypensówki - powiedziała. - I dziewucha Tockleyów. I parę innych. |
| Cytat: | Diamanda Tockley rzeczywiście nosiła miękki czarny kapelusz. Miała też woalkę.
Perdita Nitt, która, zanim popadła w czarownictwo, była zwykłą Agnes Nitt, także nosiła czarny kapelusz z woalką, ponieważ tak robiła Diamanda. Obie miały po siedemnaście lat. Żałowała, że nie jest naturalnie koścista jak Diamanda, ale skoro człowiek nie może być chudy, to może przynajmniej niezdrowo wyglądać...... | I dalej cały rozdział na stronie 61.
| Cytat: | Po kilku porozumiewawczych spojrzeniach niania Ogg ruszyła na rynek i na środku spotkała się z Perditą. Młoda przyszła czarownica wyglądała pod makijażem na dość zmartwioną. Nerwowo ściskała w dłoni czarną koronkową chusteczkę.
- Dzień dobry, pani Ogg - powiedziała.
- Witaj, Agnes.
- Hm... Co teraz?
Niania Ogg wyjęła fajkę z ust i poskrobała się nią w ucho. |
strona 73
etc. etc |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2006, 09:06
|
|
|
No tak mi się wydawało, że ją Pratchett od PiD wprowadził. Ale nie sądze, żeby Pratchett wymyślił już coś nowego z wiedźmami. Carpe Jugulum będzie chyba ostaatnią typowo wiedźowską książką. Nie wiem czy da się wymyślić coś świezego i ciekawego. Dlatego PTerry wprowazdił podcykl z Akwilą. Dlatego czekam wg mnie na ostatnią pozycję z wiedźmami. |
|
|
|
 |
Vaila
|
|
|
|
 |
Uboot
Moderator