Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: settler
24 Maj 2006, 23:48
Carpe jugulum
Autor Wiadomość
Willow 

Wysłany: 26 Czerwiec 2006, 15:04   

to co znaczy ta "antaba"? :)
i powracając do CJ, ogolnie to mam takie pytanie, moze ktos sie orintuje. Agnes do konca miala porwana bielizne? :wink:

Henna 
Aniołek Krejta

Wysłany: 26 Czerwiec 2006, 16:39   

Cytat:
Antaba - stały lub ruchomy uchwyt z metalu na skrzyni, kufrze, drzwiach, bramie. Ruchomy składa się z dwóch części. Formą antaby jest kołatka.

:mrgreen:

Willow napisał/a:
Agnes do konca miala porwana bielizne?

A przepraszam bardzo czy Ty w obliczu śmiertelnego zagrożenia przejmowałabyś się jakąś podarta bielizną? :P

"Już lepiej powiedz Feniks. Fenomen to diabli wiedzą, co to jest, może jakieś świństwo" -
A Midsummer Night's Dream

Sayoko 
VIP

Wysłany: 26 Czerwiec 2006, 17:15   

Gehenna napisał/a:
A przepraszam bardzo czy Ty w obliczu śmiertelnego zagrożenia przejmowałabyś się jakąś podarta bielizną?

Taaak... przynajmniej wiedziałabym , że umrę w porządnych majtkach :mrgreen:

Henna 
Aniołek Krejta

Wysłany: 26 Czerwiec 2006, 18:23   

Sayoko napisał/a:
Taaak... przynajmniej wiedziałabym , że umrę w porządnych majtkach

Ale skąd byś je wzięła? I skąd Agnes miała wziąć? Przecież w międzyczasie tak zwanym :P nie wracała do swojej chatki :mrgreen:

"Już lepiej powiedz Feniks. Fenomen to diabli wiedzą, co to jest, może jakieś świństwo" -
A Midsummer Night's Dream

banita 

Wysłany: 27 Czerwiec 2006, 13:00   

Cytat:
Aha, żeby było jasne, i żeby Banita nie wsadził mnie zaraz do jednego worka z wielbicielami DMG.

Nikogo nie wsadzam do żadnych worków, rzeby była jasność. :lol:

Willow 

Wysłany: 28 Czerwiec 2006, 13:42   

No cóż, skoro nia miała tych majtek, to wampyry;) musialy miec niezły ubaw kiedy Vlad pokazywał jej, że mhrok i latanie jest fajne :)

Uboot 
Moderator

Wysłany: 28 Czerwiec 2006, 13:58   

Takie coś mnie naszło, że w CJ jest więcej fabuły, dobrej fabuły, twardej fabuły niż we wcześniejszych ksiażkach Pterrego.
Chodzi mi o to że humor zastąpiła opowieść. Ciezko szukać tylu widocznych na pierwszy rzut oka słownych dowcipów jakie zdarzały się na każdej stronie wcześniejszych ksiażek.
Ktos już kiedyś napisał że powieści Pratchetta z każdą następną są poważniejsze, i widać to szalenie na przykładzie CJ, ale jak widać i takie "poważne" Pratchetty nam się podobają.

Widać to między innymi po trzesących się uszach postów, które zachwalają CJ :)

Keyff 
Moderator

Wysłany: 28 Czerwiec 2006, 21:59   

z drugiej strony tuż przed CJ miałeś coś totalnie chaotycznego.

Poza tym może i żartów mniej - ale za to dużo lepsze.

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

efzetiks 
VIP

Wysłany: 30 Czerwiec 2006, 21:12   

wniosek, ze CJ jest jakos specyficznie i wyjatkowo "fabularne" i "tresciwe" jest moim zdaniem wnioskiem nad wyrost.. mamy takie odczucie ze wzgledu na Ostatni Kontynent - zbior mniej lub bardziej smiesznych gagow z Rincewindem....

kierujac sie w strone upragnionego przez wszystkich konsensusu bojkotuje twierdzenie, ze w CJ jest wiecej fabuly niz w poprzednich ksiazkach (poprzedniej tak, ale na liczbe mnoga sie nie zgadzam) bo czy w takim NGN czy PB jest mniej fabuly?

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 30 Czerwiec 2006, 21:41   

No tak... ale trzeba przyznać, że sama książka jest taka, no... inna.

---
Sporo romantycznych wątków się znajduje :]
Ja bym tam z chęcią zobaczył Agnes w roli wampira :D Już nawet myślałem, że babcia pogryzie tego księdza...

Zaskakujące rozwiązania - to czyni tę książkę bardzo ciekawą (zresztą nie tylko tą)

Sayoko 
VIP

Wysłany: 1 Lipiec 2006, 07:09   

A OK było przewidywalne. Podobało mi się, ale "drugiego dna" w nim nie uświadczysz.
A ja znów obserwuję to samo- zaraz po wydaniu nowej książki wszyscy są nią totalnie zachwyceni, a gdy wychodzi następna, książka owa nagle robi się słaba i nikomu się ie podoba.
Czy to znaczy, ze Pratchett jest lepszy z każą częścią? Czy tylko i jedynie to, że dana część traci urok nowości?

Ja uważam obecnie CJ za jedną z najlepszych części. Stawiam je koło książek o SMAM, czyli naprawdę musiała mi sę spodobać bardzo.

filozof 

Wysłany: 2 Lipiec 2006, 21:14   

a mnie się CJ średnio podobało ponieważ było tam moim zdaniem za mało humoru, bardziej mi się podobały wcześniejsze książki Pratchetta.
a trzeci o honor"

efzetiks 
VIP

Wysłany: 3 Lipiec 2006, 08:47   

rzeczywiscie dopiero teraz zauwazylem, ze CJ jest powazne i ogolnie nie mozna sie posmiac dobrze.. takie wampyry czy Igor to Marcinowi Dancowi moga buty czyscic... a Agnes / Perditta to nie bede z szacunku pisal kim jest/sa przy O.T.T.O ho ho ho... no i nikt sie nie poslizgnal na skorce od banana , po przeczytaniu CJ musialem obejrzec kilka odcinkow Smiechu Warte zeby jakos funkcjonowac (dobrze, ze nagrywam wszystkie na video)... zycie suma jest przypadkow ze sklonnoscia do upadkow i szukaniem swego szczescia w peeeechu...

(a dzis poniedzialek i znowu do pracy...)

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 4 Lipiec 2006, 15:30   

A dziś wtorek i w końcu wróciłam...
Wczoraj skończyłam czytać CJ i naprawdę stwierdzam, że to kawał dobrej literackiej roboty. Kumpela na wyjeździe usiadła obok mnie i zaczęła czytać mi przez ramię, po czym stwierdziła, że myślała, że ja ambitniejsze książki czytam...
W nocy też ktoś tam się dorwał i zaczął czytać na głos fragment o tym, jak Babcia zgubiła but w błocie.... Ci, co zaczęli nabijać się z książki zostali zgromieni przez resztę. "Cicho! To naprawdę dobre książki!" - nawet nie musiałam się odzywać, by bronić honoru Pratchetta.
Marginesy pobazgrałam ołówkiem, jak zwykle, ale też cytatów do zaznaczenia było sporo, szczególnie gdy babcia z Oatsem się dobrali...

filozof 

Wysłany: 5 Lipiec 2006, 17:14   

A pies Igora nazywał się Skrawek czy Stskrawek ? (no bo jak Igor go nazwał to chyba powinno się jego imię wymawiać tak jak Igor) :-k
a trzeci o honor"

Krejt 
Administrator

Wysłany: 5 Lipiec 2006, 19:52   

filozof napisał/a:
(no bo jak Igor go nazwał to chyba powinno się jego imię wymawiać tak jak Igor)

Jeżeli L. Kaczyński sapie w orędziu do Narodu, to znaczy że Naród też musi zacząć sapać przy każdej wypowiedzi?
Pies to Skrawek i nie ma nad czym dyskutować.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 5 Lipiec 2006, 19:55   

Krejt napisał/a:
Jeżeli L. Kaczyński sapie w orędziu do Narodu, to znaczy że Naród też musi zacząć sapać przy każdej wypowiedzi?

Albo jak Jarosław śpiewa hym używajac słów z kosmosu, to Naród też musi "fałszować" ?
Pies to Skrawek i jak mówi Admin, nie ma nad czym dyskutować.

Willow 

Wysłany: 6 Lipiec 2006, 11:23   

Igor ma po prostu wade wymowy. Troche sepleni ale momo to da sie go zrozumiec. NIe ma Lacrimostsy tylko jest Lacrimosa, więc w ten sam sposób mamy Skrawka ;)

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 6 Lipiec 2006, 13:37   

filozof napisał/a:
A pies Igora nazywał się Skrawek czy Stskrawek ? (no bo jak Igor go nazwał to chyba powinno się jego imię wymawiać tak jak Igor) :-k

Powiem Wam, że ja nawet o takim podejściu do sprawy bym nie pomyślała... Ale cóż, Filozof to filozof, jak wynika z nicka...
Skrawek, jak nic.

Sayoko 
VIP

Wysłany: 6 Lipiec 2006, 14:56   

OT
A mi się wydaje, że w tym myśleniu jest sporo słuszności. Imię nadawał Igor, nie? Więc pies powinien mieć na imię tak, jak go po raz pierwszy nazwał jego właściciel. Nawet jeśli miał wadę wymowy.

Odpowiedz do tematu