Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Bogowie, honor, Ankh-Morpork
Autor Wiadomość
Erpegis 

Wysłany: 24 Maj 2005, 22:19   

A swoją drogą to chyba najbardziej przegięta była edycja Równoumagicznienia po niemiecku, gdzie mniej więce w środku akcji wrzucono ramkę z napisem: "mmm, nasi bohaterowie muszą być niezwykle głodni. Dlaczego nie sięgniesz po batony marki "gutenczekoladen"?"

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 25 Maj 2005, 00:39   

hahaha powinni to zastowoswac w Ruchomych Obrazkach, przynajmniej nie musieliby sie potem za bardzo tlumaczyc :P

SStefan 
VIP

Wysłany: 25 Maj 2005, 22:41   

Erpegis napisał/a:
A swoją drogą to chyba najbardziej przegięta była edycja Równoumagicznienia po niemiecku, gdzie mniej więce w środku akcji wrzucono ramkę z napisem: "mmm, nasi bohaterowie muszą być niezwykle głodni. Dlaczego nie sięgniesz po batony marki "gutenczekoladen"?"

Naprawdę było coś takiego? O, lol, dobrze, że nie czytam po niemiecku, bo nie rozumiem...

Cóż, jeśli o mnie chodzi... Zgwałciłam kolegę o wyjazd do Poznania na "zemstę szyitów", żeby móc dorwać Jingo w empiku... Nie w Koninie, nie we Wrześni, tylko w Poznaniu...
Cóż mogę powiedzieć? Świetna książka, joł tej ziom. Gdybym miała zacytować najlepszy cytat, przepisałabym całą książkę. Jak dla mnie- mistrzostwo. No, może trochę faworyzuję ulubioną serię... Kiedy Fifth elephant? Wiecie przecież wszystko...
"Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD

kore17 

Wysłany: 26 Maj 2005, 15:22   

Co do Jingo - to książka jest świetna - najlepszy cytat znalazłam przy końcu - podsumowuje własciwie całego Vetinariego: Veni, vici... Vetinari ;]
Jeśli chodzi o Fifth Elephant, to na pewno nie w tym roku :[

SStefan 
VIP

Wysłany: 27 Maj 2005, 19:43   

Czyli sobie jeszcze poczekam...
Tja, widzę, że ten cytat Ci się tak spodobał, że nawet do podpisu wrzuciłaś... Mnie też to hasełko zabiło..
"Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD

kore17 

Wysłany: 27 Maj 2005, 19:49   

To hasełko jest rzeczywiście świetne - zbija z nóg ;] Zresztą cała książka jest więcej niż dobra - muszę przyznać, że to jedna z lepszych, jakie czytałam, a muszę się pochwalić, że jak dotąd wszystko, co wyszło po polsku Pratchetta, czytałam... I chyba nawet BHAM zdetronizują moją ukochaną Straż! Straż! (cieszyć się czy płakać ;)

Sayoko 
VIP

Wysłany: 27 Maj 2005, 21:10   

Najlepsiejsza część o Straży to NGN, i nikt mi nie wmówi,że jest inaczej...ale faktycznie, BHA-M trzyma poziom.

Monkey 

Wysłany: 27 Maj 2005, 21:23   

Ja ci wmówię, że Jingo jest lepsze, bo jest tam Reg :twisted: :twisted: :twisted: !!
Jingo wkracza w dobrą strefę twórczości PTerry'ego. Choć dla mnie następne, niewydane książki są jeszcze lepsze. Serio.
BHA-M trzyma poziom.
Już książeczkę kończę. :cry:

Sayoko 
VIP

Wysłany: 27 Maj 2005, 21:43   

Ja,jak ją dostałam w łapy w zeszły piątek, w sobotę o 9:00 miałam już książkę z głowy...za szybko czytam,nie umiem się delektować :?

SStefan 
VIP

Wysłany: 28 Maj 2005, 10:03   

Esme napisał/a:
Najlepsiejsza część o Straży to NGN, i nikt mi nie wmówi,że jest inaczej...ale faktycznie, BHA-M trzyma poziom.

Hm... Ja nic na ten temat nie powiem, bo nie czytałam pierwszej części serii... Ale już nad tym pracuję, mam 23 złote XD

Bibliotekarka napisał/a:
Ja ci wmówię, że Jingo jest lepsze, bo jest tam Reg Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil !!
Jingo wkracza w dobrą strefę twórczości PTerry'ego. Choć dla mnie następne, niewydane książki są jeszcze lepsze. Serio.
BHA-M trzyma poziom.
Już książeczkę kończę. Crying or Very sad

W topicu o cycatach bałam się offtopować, ale tu... Przyznaję Ci rację. Reg jest niesamowity XD. No, i masz oryginalną ulubioną postać, a nie ciągle te Śmiercie i Vietinarie...

Esme napisał/a:
Ja,jak ją dostałam w łapy w zeszły piątek, w sobotę o 9:00 miałam już książkę z głowy...za szybko czytam,nie umiem się delektować Confused

Ja też szybko czytam, tyle, że dostałam ją dopiero w niedzielę... Ale wiesz co? Teraz bardzo chętnie wracam do ulubionych fragmentów, losowo. Abstrachując, że cała książka jest moim ulubionym fragmentem :lol:

Monkey 

Wysłany: 28 Maj 2005, 15:33   

SStefan napisał/a:
W topicu o cycatach bałam się offtopować, ale tu... Przyznaję Ci rację. Reg jest niesamowity XD. No, i masz oryginalną ulubioną postać, a nie ciągle te Śmiercie i Vietinarie...

Bardzo Ci dziękuję, nikt nigdy nie powiedział mi czegoś tak miłego :oops: :D
Rega polubiłam od razu :wink:

A teraz na temat:

http://disquemonde.free.fr/galerie/images/guet.jpg

Wszystkie te postacie już wystąpiły w BHAM. Czy potraficie je rozpoznać? :twisted:
Zmierzcie się z wyzwaniem!!
(podpowiadam, że przed stopą Vimesa jest Buggy) :wink:

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 28 Maj 2005, 16:00   

od prawej do lewej - Nobby, Colon, Vimes, Marchewa, Cudo,(up) KTOŚ, ( w prawo ) Angua, Reg, (up) ( od lewej prawej ) Detrytus, Dorfl. No i na samym dole gnom...

Kor 
Moderator

Wysłany: 28 Maj 2005, 16:15   

Ten ktoś to posterunkowy Wizytuj :wink:

Re Kore_17: Rzeczywiście cytat jest świetny (to już chyba 3, czy 4 temat w którym go umieszczasz :wink: ). Zwala po prostu z nóg (cytat oczywiście). I Jingo rzeczywiśćie jest świetną książką. Byłęm pełęn obaw o nią, bo NGN było słąbsze, Wiedźmikołaj też, NŚD II (chociaż w oryginale wydana w innym czasie) nie taka fajan jak jedynka...i myślałęm że Jingo też będzie na równi pochyłej...w dół. A tu niespodzianka. Jest po porstu genialny.

Re Bibliotekarka: Reg jest fantastyczny, może p oczęści dlatego że jest "nowy" i chociaz wcześniej o nim było to tutaj jakby debiutuje jako strażnik. No bo ile można czytać o tych samych strażnikach wkółko naokrągło.

Monkey 

Wysłany: 28 Maj 2005, 16:19   

Wszystkie zgadliście :( koniec zabawy... jesteście za dobrzy!!
Kidby mógłby porobić więcej takich obrazków... ten jest genialny :mrgreen:

Kor 
Moderator

Wysłany: 28 Maj 2005, 17:55   

Czyżby jedna z inspiracji do napisania BHA-M :?:

Sprawdźcie, bo warto:

link1

link2

Chyba nawet umieszczę w PAP...

Na przyszłość długie linki proszę w taga [url= ][/url] pakować. :)

Sayoko 
VIP

Wysłany: 28 Maj 2005, 19:53   

Nieeeee...to raczej proroctwo. "Jingo" pochodzi z 1997. PTerry ma zdolności paranormalne? Niech się przy nim Pani Cake schowa!

SStefan 
VIP

Wysłany: 28 Maj 2005, 21:55   

Cóż, faktem jest, że to nie zjawisko paranormalne, takie wydobywanie się małych wysepek, raczej zwykła geografia i fizyka...

Sayoko 
VIP

Wysłany: 28 Maj 2005, 22:03   

Ale zjawiskiem paranormalnym jest przewiddywanie reakcji społeczeństwa na pojawienie się takowych wysepek...

mackey 

Wysłany: 28 Maj 2005, 22:49   

http://www.mogilev.by/alb...album=26&pos=72

Wiem, ze to nie dyskusja o okladce, ale chyba raczej pasuje bardziej tutaj :)
I chyba przy okazji mamy wyobrazenie Patrycjusza, i dwoch znanych wszystkim glin u Kirbiego ;P

Monkey 

Wysłany: 28 Maj 2005, 22:56   

Oni mają wszystko :shock: :shock: :shock:
Dotąd myślałam, że ten obrazek jest JEDYNIE w Kosmicznym Rogu Obfitości...
Niespodzianki się czasem zdarzają. :)

A co do obrazka... Tak, Nobby jest odpowiedni (a nie jestem skłonna zazwyczaj chwalić jego postaci), Colon w miarę, Leoś spoko - czy można było inaczej? :wink: Nie, nie wydaje mi się. :D
Za to Veti jest za stary, nie ma czarnej szaty (jest to wyjaśnione w KRO, za ciemno na obrazie by było) i po kiego borowika ma tą śmieszną czapeczkę?

Odpowiedz do tematu