|
Bogowie, honor, Ankh-Morpork |
| Autor |
Wiadomość |
Erpegis

Wiek: 27 Dołączył: 15 Lut 2004 Skąd: Miasto moje a w nim.
|
Wysłany: 24 Maj 2005, 22:19
|
|
|
| A swoją drogą to chyba najbardziej przegięta była edycja Równoumagicznienia po niemiecku, gdzie mniej więce w środku akcji wrzucono ramkę z napisem: "mmm, nasi bohaterowie muszą być niezwykle głodni. Dlaczego nie sięgniesz po batony marki "gutenczekoladen"?" |
_________________ Najbardziej cyniczny i zblazowany użyszkodnik forum. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 25 Maj 2005, 00:39
|
|
|
hahaha powinni to zastowoswac w Ruchomych Obrazkach, przynajmniej nie musieliby sie potem za bardzo tlumaczyc |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
SStefan
VIP

|
Wysłany: 25 Maj 2005, 22:41
|
|
|
| Erpegis napisał/a: | | A swoją drogą to chyba najbardziej przegięta była edycja Równoumagicznienia po niemiecku, gdzie mniej więce w środku akcji wrzucono ramkę z napisem: "mmm, nasi bohaterowie muszą być niezwykle głodni. Dlaczego nie sięgniesz po batony marki "gutenczekoladen"?" |
Naprawdę było coś takiego? O, lol, dobrze, że nie czytam po niemiecku, bo nie rozumiem...
Cóż, jeśli o mnie chodzi... Zgwałciłam kolegę o wyjazd do Poznania na "zemstę szyitów", żeby móc dorwać Jingo w empiku... Nie w Koninie, nie we Wrześni, tylko w Poznaniu...
Cóż mogę powiedzieć? Świetna książka, joł tej ziom. Gdybym miała zacytować najlepszy cytat, przepisałabym całą książkę. Jak dla mnie- mistrzostwo. No, może trochę faworyzuję ulubioną serię... Kiedy Fifth elephant? Wiecie przecież wszystko... |
_________________ "Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD |
|
|
|
 |
kore17

|
Wysłany: 26 Maj 2005, 15:22
|
|
|
Co do Jingo - to książka jest świetna - najlepszy cytat znalazłam przy końcu - podsumowuje własciwie całego Vetinariego: Veni, vici... Vetinari
Jeśli chodzi o Fifth Elephant, to na pewno nie w tym roku :[ |
_________________ Veni, Vici... Vetinari. |
|
|
|
 |
SStefan
VIP

|
Wysłany: 27 Maj 2005, 19:43
|
|
|
Czyli sobie jeszcze poczekam...
Tja, widzę, że ten cytat Ci się tak spodobał, że nawet do podpisu wrzuciłaś... Mnie też to hasełko zabiło.. |
_________________ "Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD |
|
|
|
 |
kore17

|
Wysłany: 27 Maj 2005, 19:49
|
|
|
To hasełko jest rzeczywiście świetne - zbija z nóg Zresztą cała książka jest więcej niż dobra - muszę przyznać, że to jedna z lepszych, jakie czytałam, a muszę się pochwalić, że jak dotąd wszystko, co wyszło po polsku Pratchetta, czytałam... I chyba nawet BHAM zdetronizują moją ukochaną Straż! Straż! (cieszyć się czy płakać |
_________________ Veni, Vici... Vetinari. |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 27 Maj 2005, 21:10
|
|
|
| Najlepsiejsza część o Straży to NGN, i nikt mi nie wmówi,że jest inaczej...ale faktycznie, BHA-M trzyma poziom. |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 27 Maj 2005, 21:23
|
|
|
Ja ci wmówię, że Jingo jest lepsze, bo jest tam Reg !!
Jingo wkracza w dobrą strefę twórczości PTerry'ego. Choć dla mnie następne, niewydane książki są jeszcze lepsze. Serio.
BHA-M trzyma poziom.
Już książeczkę kończę. |
_________________ "Chociaż pożarli przedmioty służące do szerzenia mądrości, nie stali się przez to mądrzejsi." |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 27 Maj 2005, 21:43
|
|
|
Ja,jak ją dostałam w łapy w zeszły piątek, w sobotę o 9:00 miałam już książkę z głowy...za szybko czytam,nie umiem się delektować |
|
|
|
 |
SStefan
VIP

|
Wysłany: 28 Maj 2005, 10:03
|
|
|
| Esme napisał/a: | | Najlepsiejsza część o Straży to NGN, i nikt mi nie wmówi,że jest inaczej...ale faktycznie, BHA-M trzyma poziom. |
Hm... Ja nic na ten temat nie powiem, bo nie czytałam pierwszej części serii... Ale już nad tym pracuję, mam 23 złote XD
| Bibliotekarka napisał/a: | Ja ci wmówię, że Jingo jest lepsze, bo jest tam Reg Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil !!
Jingo wkracza w dobrą strefę twórczości PTerry'ego. Choć dla mnie następne, niewydane książki są jeszcze lepsze. Serio.
BHA-M trzyma poziom.
Już książeczkę kończę. Crying or Very sad |
W topicu o cycatach bałam się offtopować, ale tu... Przyznaję Ci rację. Reg jest niesamowity XD. No, i masz oryginalną ulubioną postać, a nie ciągle te Śmiercie i Vietinarie...
| Esme napisał/a: | | Ja,jak ją dostałam w łapy w zeszły piątek, w sobotę o 9:00 miałam już książkę z głowy...za szybko czytam,nie umiem się delektować Confused |
Ja też szybko czytam, tyle, że dostałam ją dopiero w niedzielę... Ale wiesz co? Teraz bardzo chętnie wracam do ulubionych fragmentów, losowo. Abstrachując, że cała książka jest moim ulubionym fragmentem |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 28 Maj 2005, 15:33
|
|
|
| SStefan napisał/a: | | W topicu o cycatach bałam się offtopować, ale tu... Przyznaję Ci rację. Reg jest niesamowity XD. No, i masz oryginalną ulubioną postać, a nie ciągle te Śmiercie i Vietinarie... |
Bardzo Ci dziękuję, nikt nigdy nie powiedział mi czegoś tak miłego
Rega polubiłam od razu
A teraz na temat:
http://disquemonde.free.fr/galerie/images/guet.jpg
Wszystkie te postacie już wystąpiły w BHAM. Czy potraficie je rozpoznać?
Zmierzcie się z wyzwaniem!!
(podpowiadam, że przed stopą Vimesa jest Buggy) |
_________________ "Chociaż pożarli przedmioty służące do szerzenia mądrości, nie stali się przez to mądrzejsi." |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 28 Maj 2005, 16:00
|
|
|
| od prawej do lewej - Nobby, Colon, Vimes, Marchewa, Cudo,(up) KTOŚ, ( w prawo ) Angua, Reg, (up) ( od lewej prawej ) Detrytus, Dorfl. No i na samym dole gnom... |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 28 Maj 2005, 16:15
|
|
|
Ten ktoś to posterunkowy Wizytuj
Re Kore_17: Rzeczywiście cytat jest świetny (to już chyba 3, czy 4 temat w którym go umieszczasz ). Zwala po prostu z nóg (cytat oczywiście). I Jingo rzeczywiśćie jest świetną książką. Byłęm pełęn obaw o nią, bo NGN było słąbsze, Wiedźmikołaj też, NŚD II (chociaż w oryginale wydana w innym czasie) nie taka fajan jak jedynka...i myślałęm że Jingo też będzie na równi pochyłej...w dół. A tu niespodzianka. Jest po porstu genialny.
Re Bibliotekarka: Reg jest fantastyczny, może p oczęści dlatego że jest "nowy" i chociaz wcześniej o nim było to tutaj jakby debiutuje jako strażnik. No bo ile można czytać o tych samych strażnikach wkółko naokrągło. |
| |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 28 Maj 2005, 16:19
|
|
|
Wszystkie zgadliście koniec zabawy... jesteście za dobrzy!!
Kidby mógłby porobić więcej takich obrazków... ten jest genialny |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 28 Maj 2005, 17:55
|
|
|
Czyżby jedna z inspiracji do napisania BHA-M
Sprawdźcie, bo warto:
link1
link2
Chyba nawet umieszczę w PAP...
Na przyszłość długie linki proszę w taga [url= ][/url] pakować. |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 28 Maj 2005, 19:53
|
|
|
| Nieeeee...to raczej proroctwo. "Jingo" pochodzi z 1997. PTerry ma zdolności paranormalne? Niech się przy nim Pani Cake schowa! |
|
|
|
 |
SStefan
VIP

|
Wysłany: 28 Maj 2005, 21:55
|
|
|
| Cóż, faktem jest, że to nie zjawisko paranormalne, takie wydobywanie się małych wysepek, raczej zwykła geografia i fizyka... |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 28 Maj 2005, 22:03
|
|
|
| Ale zjawiskiem paranormalnym jest przewiddywanie reakcji społeczeństwa na pojawienie się takowych wysepek... |
|
|
|
 |
mackey

|
Wysłany: 28 Maj 2005, 22:49
|
|
|
http://www.mogilev.by/alb...album=26&pos=72
Wiem, ze to nie dyskusja o okladce, ale chyba raczej pasuje bardziej tutaj
I chyba przy okazji mamy wyobrazenie Patrycjusza, i dwoch znanych wszystkim glin u Kirbiego ;P |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 28 Maj 2005, 22:56
|
|
|
Oni mają wszystko
Dotąd myślałam, że ten obrazek jest JEDYNIE w Kosmicznym Rogu Obfitości...
Niespodzianki się czasem zdarzają.
A co do obrazka... Tak, Nobby jest odpowiedni (a nie jestem skłonna zazwyczaj chwalić jego postaci), Colon w miarę, Leoś spoko - czy można było inaczej? Nie, nie wydaje mi się.
Za to Veti jest za stary, nie ma czarnej szaty (jest to wyjaśnione w KRO, za ciemno na obrazie by było) i po kiego borowika ma tą śmieszną czapeczkę? |
|
|
|
 |
|
|