|
Bogowie, honor, Ankh-Morpork |
| Autor |
Wiadomość |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 15 Październik 2007, 10:50
|
|
|
Tytuł BHAM jest jak na razie w mojej 5 najsprytniej przetłumaczonych tytułów.
Bogowie, honor, Ankh-Morpork (za genialne nawiązanie kulturowe)
Równoumagicznienie (gra słów)
Czarodzicielstwo (gra słów)
Piąty elefant (za elefanta)
Kot w stanie czystym (za to, że nikt z nas nie miał pomysłu, a PWC miał i to świetny). |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 15 Październik 2007, 16:20
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | A mi sie bardzo podoba nawiązanie do polskiego Bóg, Honor, Ojczyzna |
Tytuł jest swietny, tylko ze cały problem tkwi w długosci, bo jak stoisz przy kasie w empiku i dukasz ten tytuł i gdy w koncu docierasz do Morpork to sprzedawca nie pamieta co bylo na poczatku |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 15 Październik 2007, 20:24
|
|
|
| ciacho00 napisał/a: | | bo jak stoisz przy kasie w empiku i dukasz ten tytuł i gdy w koncu docierasz do Morpork to sprzedawca nie pamieta co bylo na poczatku |
Pewnie dla tego że empik to sklep samoobsługowy i przy kasie nie prosi się o daną pozycję, tylko podchodzi trzymając książkę w łapce |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 15 Październik 2007, 23:11
|
|
|
| Cytat: | | Pewnie dla tego że empik to sklep samoobsługowy i przy kasie nie prosi się o daną pozycję, tylko podchodzi trzymając książkę w łapce |
A może mu chodziło o zamówioną książkę?
A może nie mógł znaleźć i musiał zapytać przy kasie gdzie/kiedy będzie? |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 15 Październik 2007, 23:58
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | A może mu chodziło o zamówioną książkę? |
Yhy. Dlatego nie lubie tych długich tytułów, nigdy nie sa w stanie ich zapamietać. A jak ja sie meczyłem z "Narrenturmem"* Sapkowskiego... Wiecie jaka to byla ulga odbierać Prawde?
| QbaJak napisał/a: | | tylko podchodzi trzymając książkę w łapce |
Zapraszam do raciborskiego empiku w którym wszystko hodują na zapleczu
| Uboot napisał/a: | | A może nie mógł znaleźć i musiał zapytać przy kasie gdzie/kiedy będzie? |
Z doswiadczenia wiem ze lepiej samemu poszukać. Sprzedawcy w moim empiku znaja tylko trzy zwroty: nie wiem, nie ma, zapytaj w informacji.
Ok, koniec offtopa. O BHAM sie wypowiem jak ją przeczytam czyli pewnie w weekend
*niby krótkie ale i tak sprawia problemy |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 16 Październik 2007, 16:28
|
|
|
| ciacho00 napisał/a: | | Zapraszam do raciborskiego empiku w którym wszystko hodują na zapleczu |
Bo ten wasz Empik to taki udawany trochę.
No ale opolski niewiele lepszy... |
|
|
|
 |
Leonel

|
Wysłany: 16 Październik 2007, 19:54
|
|
|
| ciacho00 napisał/a: | | Uboot napisał/a: | | A może mu chodziło o zamówioną książkę? |
Yhy. Dlatego nie lubie tych długich tytułów, nigdy nie sa w stanie ich zapamietać. A jak ja sie meczyłem z "Narrenturmem"* Sapkowskiego... Wiecie jaka to byla ulga odbierać Prawde? |
Zapamiętać cztery słowa? I to na 10 sekund, żeby zdążyć odnaleźc książkę na półce? Rzeczywiście trudne...
Poza tym jeśli masz taki problem to po prostu podawaj nazwisko, w ten sposób twoje zamówienie też będzie łatwo zlokalizowane |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 16 Październik 2007, 22:58
|
|
|
do Raciborza masz troche daleko ale jak jakims cudem bedziesz w tej okolicy to koniecznie zrób sobie wyprawe na empik. Twoja cierpliwość zostanie wystawiona na wieelką próbe...
Przypomnialo mi sie: pytalem kiedyś o plyte Rhapsody - symphony of enchanted lands... Nie dosc ze dlugie to jeszcze po angielsku, co bylo juz znacznie ponad mozliwosci intelektualne tego ...onego personelu. Ubaw miałem po pachy |
|
|
|
 |
Acibuk

|
Wysłany: 16 Październik 2007, 23:14
|
|
|
Będę się musiał wybrać, wsiąde w Sobotę do pierwszej Raciborskiej 14-stki i pojadę to sprawdzić (W Raciborzu odwiedzaliśmy tylko Sowę |
|
|
|
 |
|
|