Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Współpraca z Prószyńskim
Autor Wiadomość
Aida
Gość
Wysłany: 3 Czerwiec 2004, 10:49   Współpraca z Prószyńskim

Cytat:
Jakie propozycje można złożyć Prószyńskiemu?
Trochę się rozpiszę.
Mam pewien pomysł - przede wszystkim - dla osób prowadzących internetowe strony o dysku (ale nie tylko).
Nie wiem, czy w oparciu o którąś z już istniejących stron, czy na bazie jakiegoś nowego tworu (fuzja, coś zupełnie nowego) stworzyć oficjalny polski serwis ŚD we współpracy z Prószyńskim. Co można uzyskać od Prószyńskiego. Dla niego to promocja. Podejrzewam, że na dzień dobry nikt pieniędzy na to nie wyłoży, ale na informacje, pomoc i ewentualne kontakty można liczyć na bank. Prowadząc taką stronę można wejść też w jakąś luźną (bardzo) współpracę z WP - jako internetowym patronem ŚD w Polsce.

Prószyński dzięki temu miałby znakomitą dodatkową promocję a
jakie bonusy mogłyby być dla nas?
Po pierwsze dostęp do informacji zakulisowych że tak powiem, czyli dokładne plany wydawnicze, informacje na jakim etapie znajduje się tłumaczenie itd itp.
Po drugie możliwość otrzymania książek przed premierą - aby napisać recenzję (na przykład)
Po trzecie - może udałoby się nawiązać bliższy kontakt z naszym tłumaczem PWC. Nie na zasadzie siedzenia mu na głowie i mędrkowania jak co przetłumaczyć - bo człowiek by dostał nerwicy, ale na zasadzie luźnego kontaktu. Nawet jeżeli byłby to po prostu wywiad lub chat.
po czwarte - jeżeli pomysł by wypalił i strona miałaby dużo odwiedzin kto wie czy z czasem nie zaczęła by na siebie zarabiać (w dłuuuugiej perspektywie, pełnej wytrwałości i uporu oczywiście )

Na stronie możnaby spróbować też uruchomić księgarnię on-line

Ponadto korzyści płynące z prowadzenia oficjalnego serwisu pod patronatem Prószyńskiego są ogomne otwierają bowiem możliwość współpracy że tak powiem międzynarodowej. Począwszy od wymiany informacji skończywszy na może kiedyś wirtualnej wizycie PTerrego.
(z kajtkiem nikt nie będzie poważnie rozmawiał, jako oficjalny serwis mamy możliwość załatwienia o wiele wiele więcej)

Temat myślę, że jest wart przemyślenia. Ale trzeba go potraktować poważnie. Potrzebny jest czas. Nie kryję.
Wiem, że osoby, które prowadzą swoje strony raczej niechętnie my¶l± o poł±czeniu sił, ale niestety kapitalizm to system, w którym wszystko d±ży do kumulowania kapitału (także intelektualnego i pracy) Baza jaka¶ już jest, teraz trzeba się zdecydować na kolejny krok. Tyle, że... powiedzmy sobie prosto w oczy. Taki serwis może nie byłby w 100 % profesjonalny(typu zajerestrowanie firmy i siedzenie przy nim po osiem godzin dziennie), ale to już na pewno nie byłaby zabawa.
Co wy na to?

Brzmi rozs±dnie i zachęcaj±co. ;)

Tylko rzeczywi¶cie wymaga już od nas profesjonalizmu. Pytanie czy będzie nas na niego stać. Ja się chętnie podejmę pomocy, ale to nie jest robota na jednego człowieka.

A co do inicjatyw - własne forum już udało nam się zrobić (modzi się leni± jak na Karaibach, ale to szczegół). Może pora na kolejny krok?

Oficjalny polski fanzin Terrego Pratchetta. :lol: I like it! 8-)

Aida
Gość
Wysłany: 7 Czerwiec 2004, 14:56   

Więc (nie zaczyna się zdania od "więc") ja dopiszę, co mi na ten temat przekazał nasz tłumacz p.Cholewa po rozmowie z Pterrym.

1. Pterry nie chce mieć "oficjalnego fanzinu".
a) ponieważ nie chce, żeby zrobiło się takie co¶ jak z Tolkienem, gdzie czytelnicy z obłędem w oczach i pian± na ustach latami dyskutuj± wył±cznie nad jednym tekstem.
b) ponieważ oficjalny "fanzin" (co za nazwa do pioruna?!) musiałby kontrolować, a przeszkadza mu w tym geografia (np. to, że Polska nie leży w Wielkiej Brytanii).

Z tych samych przyczyn odpada założenie "oficjalnej strony internetowej". Pan z Prószyńskiego nie wiedział w tej sytuacji, na czym nasza współpraca w takim razie miałaby polegać (krótko mówi±c, nie jeste¶my nikomu potrzebni buuu... :cry: ).

KACEK 

Wysłany: 7 Czerwiec 2004, 16:46   

nieprzeczytalem calosci bo nmie mam czasu..ale proponuje cos takiego zeby trzeba bylo wyznaczyc najpierw jednego bosa..:Dna poczatek droga glosowania..jezeli 6 osob pracuje nad tematem to jest 6 e\wersji i jedna tylko siedzi i zbiera to w calosc a pozniej to omawiaja...pierwszy boss moglby byc przez 0,5 miecha a pozniej ten kto najwiecej sil wlozyl wsiada na stoilek i tak w kolko..ponadto boos mozna przedwczesnie zdymisjonowac jak cos spier****..nie pznacza to ze od razu ale jakby sie lenil tak baardzo..wiec podsumowujac mamy wtedy element rywalizacji oraz element wladzy..:D
wedlug mnie cos takiego moze istniec ale z scisle okreslonymi zasadami..:]czesc..:D

Vanti ma rację-nie kln±c ,w razie potrzeby dawać gwiazdki. Przekleństwo poprawiłem-Black Dagger

Vanti 
Moderator

Wysłany: 7 Czerwiec 2004, 17:28   

Kacek: Mala prosba - jak mozesz to nie przeklinaj. Ale jezeli juz musisz (czasami trzeba :wink: ) to wygwiazdkuj dany wyraz, oki?

We stop, think, begin to revive
"Gandhi Mate, Gandhi" Enter Shikari

Aida
Gość
Wysłany: 7 Czerwiec 2004, 20:03   

"Osoby, które nie potrafi± wypowiedzieć (w tym wypadku napisać) zdania bez chociażby jednego przekleństwa, maj± bardzo ubogie słownictwo i trudno jet im dobrać odpowiedni cenzuralny synonim" ;)

KACEK 

Wysłany: 8 Czerwiec 2004, 14:14   

przepraszam..:Djak pisalem to nawet tego nie zauwazylem..:Dtroszke sie spieszylem..a gdybym mial wiecej czasu to dopracowalbym ta wypowiedz uzywajac bogatszego slownictwa..:Pi moge cie zapewnic droga Aido ze nie dlugo szukalbym "cenzuralnego synonimu":P
p.s. przeklalem ok nie zdalem sobie z tego sprawy..poprawie sie..:Pale nie powiedzieliscie slowa na temat mojego pomyslu..:]..po doczytaniu w trackcie pisanie stwierdzam ze sie spoznilem..:D:PPP

Kor 
Moderator

Wysłany: 29 Lipiec 2006, 17:51   

W ramach współpracy z Prószkiem, może napsizemy im, że ktoś nieodpowiedialny uzupełniał tę podstronę:

:arrow: http://www.proszynski.pl/...ksiazka_id=1707

Zwróćcie uwagę na ang. tytuł. :shock:

settler 
Administrator

Wysłany: 29 Lipiec 2006, 18:39   

Spokojnie Kor, to tylko literowka :P .

Aida 

Wysłany: 30 Lipiec 2006, 17:46   

Ale o co chodzi cena się nie podoba?
Żartuję. :mrnigga:
Po niemiecku też można taką literówkę pacnąć. Schreibenwelt zamiast Scheibenwelt. :)
Discword też pasi, w końcu to world made from words... :]
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje.

Odpowiedz do tematu