|
Twardy orzech do napisania:> |
| Autor |
Wiadomość |
Topielec
|
Wysłany: 22 Październik 2007, 23:11 Twardy orzech do napisania:>
|
|
|
Ahoj,
Otóż, jak już wspominałem wcześniej, bieżący rok stoi dla mnie pod znakiem pisania pracy licencjackiej z literatury angielskiej. Wybór padł na Pratchetta. Przyznam się, że przeczytałem zaledwie kilka jego książek, ale to wystarczyło dla mnie by uczcić a raczej skalać jego twórczość moimi bohomazami:) Od razu zaznaczam, że temat pracy mam wybrać na dzisiaj. Z natury wszystko zostawiam na ostatnią chwilę i jako że właśnie ona nadeszła, robie larmo na tym forum:)
Przechodząc do sedna sprawy. Z rad, podpowiedzi i propozycji, a także własnych (a co!:) ) przemyśleń, ograniczyłem wybór tematu pracy do dwóch wątków, które jak na razie są w stanie wyjątkowo surowym:>
A oto i one:
- Kwestia religii w Świecie Dysku (w sensie jako nawiązanie do religii naszych).
i
- Analogie, czy też nawiązania do naszego świata (turystyka, początki kina, prasa i tym podobne elementy:>)
aaa i jeszcze o jednym myślałem
- Te bardziej głębokie problemy, jak równouprawnienie, religia, feminizm, śmierć, filozofia, władza, totalitaryzm, wojna, patriotyzm, ksenofobia itd).
O co chciałbym prosić, to wszystko, wszyściuteńko co mogłoby mi pomóc w mej beznadziejnej niedoli:P |
_________________ A może rumiku?
Czarna Bandera |
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 23 Październik 2007, 19:11
|
|
|
| Pomóc może ci dokładne przeczytanie wszystkich książek z serii i obszerne notatki. Polecam tanie bruliony A4 z TESCO, taniej wyjdzie na papier... Kwestie powyższe są tak naprawdę samą esencją Pratchetta... |
_________________ "Wiele może się wydarzyć rzeczy niespodziewanych między ustami a brzegiem pucharu." |
|
|
|
 |
LeeLa

|
Wysłany: 23 Październik 2007, 19:22
|
|
|
wszyściusienieczko
chyba |
_________________ "me have feeling you only have books" |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 23 Październik 2007, 21:01
|
|
|
| Topielec, proponuję zdecydować się na jeden z tematów i nam go przedstawić. Dopiero potem będziemy mogli udzielić CI jakieś sensownej odpowiedzi - bo to trochę tak bez sensu wybierać temat za kogoś lub sugerować, który z nich jest "lepszy" |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 23 Październik 2007, 21:22
|
|
|
| A poza tym, przedstaw nam konkretne problemy / pytania, z którymi nie możesz sobie dać rady. Nie możemy wrzucać tutaj wszystkiego, co przyjdzie nam na myśl. |
|
 |
Topielec
|
Wysłany: 28 Październik 2007, 20:59
|
|
|
| Ok, ok. Słuchajcie. Jeśli będę potrzebował Waszej pomocy w trakcie pisania pracy, będę pytania zadawał w tym temacie. Żeby do wszystkiego nie tworzyć nowych tematów. A może, kto wie, poradzę sobie sam;) Jedno jest jednak pewne, zbankrutuje:P |
Czarna Bandera |
|
|
|
 |
Topielec
|
Wysłany: 25 Maj 2008, 18:38
|
|
|
Po długim okresie milczenia, przemyśliwań i medytacji nad niestety-samo-niepiszącą się pracą licencjacką, powracam do Was.
Ostateczny wybór tematyki padł na religię w Świecie Dysku.
Książki na jakich dotychczas się opieram (mam w tej chwili na oko połowę pracy) to:
'Pomniejsze Bóstwa'
'Carpe Jugulum'
'Mort'
'Piramidy'
Przechodząc od razu do konkretów, to chciałem dowiedzieć się, w których książkach oprócz tych wymienionych powyżej, pojawia się jeszcze wątek religii i bogów? Wiem, że niemal w każdej, ale chodzi mi tu o raczej jakieś konkretniejsze, czy też obszerniejsze informacje.
Pozdrawiam. |
Czarna Bandera |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 25 Maj 2008, 18:54
|
|
|
"Wiedźmikołaj" jest niemal całkowicie poświęcony opisowi "mechanizmu wiary" na Dysku, łącznie z tym jak mogą nim manipulować śmiertelnicy.
W "Ostatnim bohaterze" masz ładnie opisaną siedzibę dyskowych bóstw łącznie z rozpiską who-is-who i ilustracjami. |
|
|
|
 |
Topielec
|
Wysłany: 6 Listopad 2008, 14:33
|
|
|
Witam ponownie.
Oto jak potoczyły się moje licencjackie losy. W pocie czoła ukończyłem SAMODZIELNIE! swoją pracę licencjacką i oddałem do weryfikacji:
Temat pracy:
The power of belief: the satire on human beliefs at the turn of centuries in Terry Pratchett's books.
Tłumaczenie:
Potęga wiary: satyra wierzeń ludzkości na przełomie wieków w książkach Terry'ego.
Praca odrzucona.
Powód:
"Niewiele z tego wszystkiego wynika. Nie wiadomo jakie są Pana intencje.
To wszystko jest bardzo powierzchowne. Poza tym brak jakichkolwiek krytycznych odniesień!
Bibliografia jest nie do przyjęcia."
No, czyli wszystko na marne. Albo pisze od nowa pracę na inny temat, albo tak modyfikuję tą, że będzie dobrze. Jeśli chcę zostać przy religii u Terryego, to muszę jakoś zawężyć tematykę i dobrać do tego innych autorów fantasy, z którymi mógłbym porównywać to o czym piszę.
Podrozdziały z mojej pracy (w pobieżnym tłumaczeniu):
Rozdział I. Świat absurdu.
1. Bajki, ludowe opowieści i legendy.
2. Powstanie świata i teoria istoty bóstw.
3. Mitologia.
4. Potęga wiary.
Pierwszy rozdział skupia się głównie nad elementami zapożyczonymi przez Terryego z istniejących już tekstów (mity, legendy, podania) i po pomysłowej modyfikacji wkomponowaniu ich do jego książek.
Rozdział II. Satyra chrześcijaństwa i kościoła katolickiego.
1. Omnia.
2. Inkwizycja.
3. Prorocy i Biblia.
4. Nieszczera wiara.
5. Krucyfikacja (nie wiem czy jest takie słowo po polskiemu:P)
Drugi rozdział skupia się z kolei na podobieństwach i satyrze chrześcijaństwa w Pomniejszych Bóstwach.
Nie wiem kompletnie co z tą pracą zrobić i najchętniej bym ją wywalił do kosza, jednak szkoda mi pracy i czasu jaki jej poświęciłem, dlatego zastanawiam się nad powalczeniem z przerobieniem jej w coś konkretnego.
Za wszelkie sugestie i pomoc będę dozgonnie wdzięczny. |
Czarna Bandera |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 6 Listopad 2008, 16:10
|
|
|
| Topielec napisał/a: | | dobrać do tego innych autorów fantasy |
Ode mnie:
Lois McMaster Bujold, książki Klatwa nad Chalionem i Paladyn dusz.
Nie wiem co dokładnie możesz z tego wyciągnąć, ale jesli chodzi o religię w fantasy to jest to moja pierwsza odpowiedź. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 6 Listopad 2008, 17:43
|
|
|
ode mnie:
Marion Zimmer Bradley - Mgły Avalonu
mitologia celtycka vs chrześcijaństwo, wiele innych rzeczy.
Fakt, obszerna pozycja;]
Popróbuj też z Annotated Pratchett File z podanego już lspace.org. To jest kopalnia odniesień. |
_________________ |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 6 Listopad 2008, 22:11
|
|
|
| Cytat: | | Rozdział I. Świat absurdu. |
The Folklore of Discworld Terry'ego Pratchetta i Jacqueline Simpson ci się spodoba i wydatnie pomoże. |
|
|
|
 |
Topielec
|
Wysłany: 18 Listopad 2008, 10:49
|
|
|
A co sądzicie o przekształceniu tego w taki temat:
'Fantasy story as a tool to present author’s subjective view upon the topic of human beliefs, faith and various religions on the example of Small Gods and other books by Therry Pratchett.'
Czyli mniej, więcej:
'Opowieść fantasy jako narzędzie do przedstawienia własnych poglądów autora na temat ludzkich wierzeń, wiary i różnych religii na przykładzie Pomniejszych Bóstw i innych książek Terryego Pratchetta."
Byłoby chyba bardziej konkretnie? |
Czarna Bandera |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 18 Listopad 2008, 12:29
|
|
|
| Na pewno bardziej skonkretyzowane. |
|
|
|
 |
Topielec
|
Wysłany: 18 Listopad 2008, 13:00
|
|
|
| Cytat: | | Na pewno bardziej skonkretyzowane. |
Ale i tak do dupy, czy może być?:)
Chodzi o to, że jeśli zmienię temat w ten sposób, to będę miał najmniej do roboty i tym samym wiele rzeczy ze starej pracy będę mógł użyć w Vol.2 |
Czarna Bandera |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 18 Listopad 2008, 15:07
|
|