Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Świat Dysku w eBook
Autor Wiadomość
Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 19:17   Świat Dysku w eBook

Czy ktoś wie czy książki z Świata Dysku dostępne są drogą elektroniczną po polsku? Jeżeli tak to co o nich sądzicie? Ja bym poczytał bo w najbliższej bibliotece nie ma Pratchetta :cry: A do takiej co może miec to ja mam 20km. Świat Dysku poznałem dzięki koledze który na moją prośbę wyporzyczył je gdy miał przyjechać do miejscowości w której mieszkam. Wg mnie e-book to ostateczność ale nie ma innego sposobu do czasu gdy zacznę chodzić do liceum skąd będę miał blisko do porządnej biblioteki.

EDIT: zmieniam pisownię eb-uuk! na eBook w nazwie wątku, bo korzystający z wyszukiwarki popadają w konfuzję nie mogąc znaleźć tego tematu.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 19:23   

Cytat:
Wg mnie e-book to ostateczność ale nie ma innego sposobu do czasu gdy zacznę chodzić do liceum skąd będę miał blisko do porządnej biblioteki.

E-booki są tutaj bezlitośnie tępione, jako że wszystkie książki Pratchetta można bez problemu dostać w pierwszej z brzegu księgarni.
Jeśli padnie tu jakikolwiek link, będzie ostrzeżenie.

Tak, e-booki SĄ nielegalne.

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 19:53   

Ok przepraszam. Chciałbym tez zaznaczyć, że do tej pierwszej z brzegu księgarni mam ze 20 km a w niej Świata Dysku nie ma :cry:

Słupek 
VIP

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 20:21   

Ale do pierwszego z brzegu Merlina tudzież Allegro masz tak samo daleko jak do e-booków. Ja z racji miejsca zamieszkania bardzo często z nich korzystam. E-book nie dość że nielegal, to jeszcze czytanie na komputerze nie jest fajne.

Kor 
Moderator

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 20:45   

Poza tym, że czytanie na kompie jest niewygodne, to oczy się psują.
Odnośnie ebooków, to ja się zapytam, bo nie wiem. Jest tak, że czasami można kupić legalnego ebooka danego autora. A jak jest z Pratchettem? Czy też można kupić legalnego ebooka z ŚD?

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 21:34   

Hm... audiobooki są legalne do kupienia... ale czy e-booki... nie wiem. Pewnie tak.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 21:37   

Blade_Master napisał/a:
ale czy e-booki... nie wiem. Pewnie tak.

Nie w Polsce, nie od Prószyńskiego.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 21:45   

No chodziło mi o angielskie ebooki.

---

Co do audiobooków.
Powstał jeden... Równoumagicznienia, gdzie głosu użyczyła Pani Wolszczak... chyba

edit QbaJak:
nie powstal caly a jedynie czytany byl fragment

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 21:46   

Krejt zdaje się masz kontakt z Prószyńskim (wywnioskowałem to z pobierznego spojrzenia w topicu "korespondencja...". Mółbyś mu zasugerować takie właśnie rozwiązanie. E-book kupywalny przez sms. Firma powinna dbać o klijentów ;) . A co do niefajnego czytania przed kompem zawsze można tekst wyświetlany wydrukować sobie nie? :)
Taka mała dygresja: Założyłem ten topic nie wiedząc czy jest to tu tępione. Sugeruję dodać odpowiedni punkcik do regulaminu.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 22:03   

Łukasz napisał/a:
Krejt zdaje się masz kontakt z Prószyńskim

Ja nie, ale można by dodać pytanie do kolejnego maila do Prószka.
Chociaż odpowiedź będzie brzmiała "jest to w tej chwili niemożliwe".

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 22:12   

Słupek napisał/a:
Ale do pierwszego z brzegu Merlina tudzież Allegro masz tak samo daleko jak do e-booków. Ja z racji miejsca zamieszkania bardzo często z nich korzystam.

No niby mam niedaleko :) ale kasy aktualnie nie posiadam. A gdy kasę posiadałem to jeszcze internetu nie miałem a kupić chciałem. Fortuna kołem sie toczy.
A co do niemożliwości kupna przez sms. Skoro prawdopodobna odpowiedź brzmi: "Jest to w tej chwili nie możliwe" to oznacza, że za czas jakiś będzie :D A taka elektroniczna książka byłaby o wiele tańsza bo nie trzebaby zbyt dużo inwestować w produkcję więc ok 98%(na oko) ceny byłoby zyskiem dla wydawnictwa!

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 22:19   

Ty im to powiedz. Wątpie żeby się na takie cos zgodzili.

W sumie to nie mają do wydawania tylko książek z serii ŚD. I tak wiele już dla nas zrobili. Mam nadzieję, że to nie będzie koniec i dadzą nam jeszcze jakieś gadżety.

A jak kasy nie masz to zawsze można kupić to gorsze wydanie (ile tego części jest, tych kieszonkowych ŚD?)

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 22:22   

Ja wcale kasy nie mam :P A jak będę miał to wolę sobie kupić pełnowartościowe wersje!

Kor 
Moderator

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 22:24   

Ale Broń Cię Panie Boże, nie czytaj ebooków. Pratchetta :wink:

Krejt 
Administrator

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 22:35   

Łukasz napisał/a:
A taka elektroniczna książka byłaby o wiele tańsza bo nie trzebaby zbyt dużo inwestować w produkcję więc ok 98%(na oko) ceny byłoby zyskiem dla wydawnictwa!

Tyle, że ktoś sobie taką e-książkę kupi i puści ją w obieg na jakiejś sieci p2p. Zero zysku.

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 22:37   

Kormaciek napisał/a:
Ale Broń Cię Panie Boże, nie czytaj ebooków. Pratchetta :wink:

Odpowiedź nieco spóźniona :wink: To samo wywnioskowałem z postów Krejta tyle, że nieco wcześniej.

dodałem--> A biblioteki na jakiej zasadzie działają? Można czytać za darmo i jeszcze sobie skserować! Niedobre biblioteki :P

Kor 
Moderator

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 22:43   

spalmy biblioteki, taki wniosek. Kto kseruje książki z bibliotek???

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 22:44   

według polskiego prawa skserwac niesety nie mozesz, przynajmniej calej pozycji (ksiazki)

a bibioteki placa za ksiazki, a do tego wyporzyczanie ksiazek i tak jest regulowane przez jakies przepisy, ktore na to pozwalaja, wiec nie masz na co narzekac tylko sie cieszyc ze instytucja biblioteki wogole istanieje

edit:
Kormaciek napisał/a:
Kto kseruje książki z bibliotek???

ja - tzn. o ile sa to ksiazki techniczne, ktore moge wyporzyczyc na 7 dni, a ja walsnie zakuwam na arcywazny egzamin....

teoretycznie mozna sobie ksiazke wypozyczyc przed samym egzaminem ale niesety, w praktyce takie cuda sie nie zdarzaja

Kor 
Moderator

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 22:47   

Dokładnie, poza tym, można by tak zabezpieczyć egzemplarze mające trafic do bibliotek, że tylko powiedzmy ksero biblioteczne mogło je kserować, bo na zwykłym ksero, czy skanerze domowym wychodziłaby biała kartka. Wiem, nierealen :wink:

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 22 Grudzień 2005, 22:51   

Ty myślisz, że ja się nie cieszę? Gdyby nie biblioteki (i mój kolega, który przywiózł mi książki ŚD a którego chciałbym teraz serdecznie pozdrowić choć pewnie nie czyta tego forum) nie poczytałbym sobie Świata Dysku. (ani Wiedźmina ale to juz inna historia) A z tymi złymi bibliotekami to ja zartowałem jakiby ktoś się nie "kapnął" :wink:

Odpowiedz do tematu