Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Smalec
Autor Wiadomość
VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 4 Luty 2005, 06:01   smalec

Kormaciek napisał/a:
'wee' niepowany to jest przed ostatni post. Nikt się nie podnieca niczym, a że Pratchett otwarcie mówi o tym że jedzenie w naszym kraju jest całkiem inne niż na wyspach i przy każdej następnej wizycie ci±gnie naszego pana tłumacza na tłuste potrawy, to juz inna sprawa. I że właśnie to zdecydował się zawrzeć w swoich książkach po prostu cieszy nas forumowiczów( bo mógł nie zawrzeć nic :wink: )

Nie pamiętam dokładnie, ale smalec pojawił się po raz pierwszy chyba w Piątym słoniu. Wiem, że o pokładach smalcu opowiadał Pratchett podczas swojej poprzedniej wizyty w Polsce, w 1998 roku. Po kraju, z ramienia wydawnictwa, jeździł z pisarzem Arek Nakoniecznik.
I prawdopodobnie on jest "odpowiedzialny" za to, że podczas podróży Pratchett wylądował w restauracji typu wiejska chata, w której zjadł pierogi z mięsem posypane skwarkami, czyli jak sam później to opowiadał "owinięte w ciasto kawałki tłuszczu, zatopione w tłuszczu i posypane tłuszczem". Spotkanie na Polconie w 98 roku trwało bardzo długo i wtedy właśnie Pratchett, ze znanym nam specyficznym humorem, rozwijał teorię pokładów szmalcu (tak to wymawiał).
AAA!!! Sorry za powielanie informacji. Znalazłam dopiero teraz wywiad z Pratchettem, w którym opisuje gdzie jadł te pierogi! Chłopskie jadło. No tak, widać u mnie też za dużo tłuszczu, cholesterolu i pamięć mam dobrą ale krótką...

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 21 Luty 2005, 15:27   

A ja nie lubię smalcu. Cała rodzina lubi, tylko ja nie lubie. Kurcze jak można to je¶ć ? Smakuje wam ?

Krejt 
Administrator

Wysłany: 21 Luty 2005, 15:53   

Blade_Master napisał/a:
A ja nie lubię smalcu. Cała rodzina lubi, tylko ja nie lubie. Kurcze jak można to je¶ć ? Smakuje wam ?

Taki ¶wieżutko wytopiony, doprawiony cebulk±, czosnkiem i odrobink± soli to po prostu rewelacja.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 21 Luty 2005, 16:18   

do tego rozsmarowany na siwezym chlebie podczas jednej z akademikowych imprez :D ... wczoraj poszlo mi 3/4 słoika a ja zjadlem tylko 2 kanapki :( - no przynjamniej tyle pamietam ;)

efzetiks 
VIP

Wysłany: 21 Luty 2005, 17:10   

tak tak.. swiezy chlebek plus smalczyk.. podstawa.. z duza iloscia skwarek... mala ilosc "tego takiego bialego" (tluszczu).. no i dobrze slony.. popieprzony takze.. ogorek kiszony do tego i jest pieknie.. :D patriotycznie napewno..

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 21 Luty 2005, 17:20   

Cytat:
doprawiony cebulk±, czosnkiem i odrobink± soli

A, wiecie co ? Może i jest dobry z tymi dodatkami, bo ja jadłem kiedy¶ tylko - taki na spróbę - czysty smalec.
W najbliższym czasie spróbuję :P

banita 

Wysłany: 21 Luty 2005, 17:28   

I skwarki! Zapomnieli¶cie o skwarkach!!! To jest w smalcu najlepsze. Cało¶ć zatyka żyły lepiej niż jajko po wiedeńsku, ale co tam... Ogórek kiszony jako dodatek to majstersztyk...

I na koniec taka rada. Wbrew pozorom kanapka ze smalcem jest kiepsk± zagryzk± do wódki (skoro już o patriotycznych daniach) To z uwagi na chleb. W żoł±dku chleb pod wpływem alkoholu dodatkowo fermentuje i potem ludzie dziwi± się dlaczego s± niepritomi po wypiciu 3/4 na dwóch :D

efzetiks 
VIP

Wysłany: 21 Luty 2005, 20:40   

hmmm.. a to dziwne bo moj kumpel mial sposob zagryzania wodki wlasnie kromkami chleba co jakoby mialoby spowodowac "bede sie dobrze czul".. co prawda za przeproszeniem zwracal pozniej ale to bylo nad morzem i moze to wplyw cytrynowych nalewek takze.. trzeba jesc.. :D

Szczery 

Wysłany: 23 Luty 2005, 22:58   

hmmm... albo ja głupia slepota nie dopatrzyłem, albo nikt tu nie napisał jaka była reakcja PTeryy'ego na smalczyk. Ludzie, opiszcie co¶. (chyba że po prostu nie ma co) :?
...drzemią."

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 26 Luty 2005, 11:36   

No, dobra załatwiłem sobie odrobinkę smalcu ze skwarkami i zamierzam testować.
Wypróbuję opcję z : ogórkiem, cebul±, czosnkiem, ¶wieżym chlebkiem i odrobin± soli.
Może macie jakie¶ inne udoskonalenia do smalcu ?

Krejt 
Administrator

Wysłany: 26 Luty 2005, 15:59   

Cytat:
Może macie jakie¶ inne udoskonalenia do smalcu ?

Jasne.
Kupujesz słoninkę, boczek i trochę wędzonki. Kroisz wszystko w drobn± kostkę i rozpoczynasz proces wytapiania (:P ). Jak cała słonina się już ładnie wytopi, dodajesz posiekan± cebulę i jedno starte jabłko. Pyrkasz to jeszcze jakie¶ 5 minut i zlewasz do słoika, albo lepiej do kamionkowego garnczka. To chyba najsmaczniejszy smalec, jaki kiedykolwiek zrobiłem.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 26 Luty 2005, 17:23   

Próbowałem i muszę wam powiedzieć, że nawet smakowało :wink: Dzięki wam polubiłem smalec. Możecie być z siebie dumni ...

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 26 Luty 2005, 17:28   

A z wynalazków to ponoć jest jeszcze bardzo dobry z ¶liwkami tyle ze nie wiem dokladnie jak sie go robi - w kazdym badz razie jak sie kumpel z akademika jeszcz eniw wyprowadzil to moze sie dowiem

Aida
Gość
Wysłany: 26 Luty 2005, 21:37   

Ale i smaku narobili¶cie! :P
Z jabłkiem jest pycha i cebulk±. :)

efzetiks 
VIP

Wysłany: 26 Luty 2005, 23:57   

ale z jablkiem? nie no.. z jablkiem takim? i jeszcze sliwka? nie wierze.. ostatnio sie przekonalem do owocow z rzeczami mniej owocowymi (czyt. mieso) ale do smalcu? brrrrr..

Blade: smalec zakupiony probowales czy smalec robiony w pieleszach (domowych)?

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 27 Luty 2005, 00:11   

Cytat:
smalec zakupiony probowales czy smalec robiony w pieleszach (domowych)?

Oczywi¶cie, że najpierw skosztowałem tego - jak to kto¶ się wypowiedział w tym temacie - " ekologicznego. Zakupiłem oczywi¶cie ¶wieży chlebek, i zacz±łem testować.

Dopiero potem, spróbowałem kupnego - i szczerze mówi±c to smakował jak woda

efzetiks 
VIP

Wysłany: 27 Luty 2005, 00:18   

taaa.. rzeczy zrobione w domu zawsze pozostana rzeczami najlepszymi znaczy ogolnie o jedzenie mi chodzi, bo z innymi to roznie bywa :) w kazdym badz razie ciesze sie niezmiernie, ze kolejna osoba pozytywnie ustosunkowala sie do smalcu ...

Odpowiedz do tematu