|
Scenariusz do "Zadziwiającego Maurycego" |
| Autor |
Wiadomość |
I.Inni

|
Wysłany: 11 Wrzesień 2004, 12:58 Scenariusz do "Zadziwiającego Maurycego"
|
|
|
Jako że moją przyszłość wiążę z pisaniem scenariuszy i reżyserowaniem, postanowiłem napisać scenariusz do "Zadziwiającego Maurycego". Na razie doszłem do momentu, w którym chłopak mówi:
- Orzechy kokosowe.
Nie będzie jakoś bardzo znaczących zmian w stosunku do książki. Też nie zamierzam robić z tego filmu.... No, chyba że Aida się podejmie
O zmianach i innych takich (kiedy dojdę do połowy, skąd będzie można ściągnąć, itp.) będę informował w tym temacie. |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
| |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 11 Wrzesień 2004, 20:57
|
|
|
Z chęci±, bo to bardzo filmowa ksi±żka.
Jak możesz to pomóż ze "Zbrojnymi". Tzn. wyeliminuj mi proszę niepotrzebne sceny (jestem dopiero przy wybuchu). Główne już mam ale s± i tak ¶mieszniejsze, które możnaby zostawić. |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 12 Wrzesień 2004, 17:27
|
|
|
Radujmy się, bowiem ukończyłem przescenariuszowanie pierwszego rozdziału "Zadziwiającego Maurycego".
Mógłby też ktoś wyrazić jakąś opinię na ten temat, bo jak na razie tylko Aida się tu wpisała... |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
| |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 12 Wrzesień 2004, 18:03
|
|
|
| I.Inni napisał/a: | Mógłby też kto¶ wyrazić jak±¶ opinię na ten temat, bo jak na razie tylko Aida się tu wpisała... |
A może jaka¶ próbka? Jak scenariusz stoi na wysokim poziomie, to się cieszę |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 12 Wrzesień 2004, 19:15
|
|
|
nie wiem czy efekty tego co zrobiłe¶ można pokazywać, czy jeszcze na to za wczesny etap, ale jak można to udostępnij, wtedy na pewno posypi± się opinie
Tak jak napisał Słupek, próbka wskazana. |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 12 Wrzesień 2004, 21:58
|
|
|
| Okay, jak się uda, to będzie pierwszy rozdział do przeczytania na stronce Vantiego. |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 12 Wrzesień 2004, 22:33
|
|
|
Ludzie!!! Ol¶niło mnie!!!!!
Nie żaden "Maurycy" ale... MORYC!!! Moryc Welt!!!!!
A idea kapitalizmu "Ziemi obiecanej": "płotkę zjada duży kiełbik, kiełbika zjada okoń, a okonia zjada szczupak, a szczupaka? Szczupaka zjada człowiek! A człowieka zjadaj± drudzy ludzie(...)To wszystko jest w porz±dku i jest bardzo ładnie na ¶wiecie, bo z tego robi się ruch."
Czyste Ankh-Morpork!!!
I przypomnijcie sobię t± scenę w fabryce w "NGN".
My¶licie, że Pterry to ogl±dał? |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 12 Wrzesień 2004, 22:36
|
|
|
| Edit: no i motto: "ja nie mam nic, on nie ma nic, ty nie masz nic, to akurat tyle, żeby rozkręcić interes!" |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 24 Wrzesień 2004, 12:57
|
|
|
| SQL ERROR |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 24 Wrzesień 2004, 21:59
|
|
|
| Będę zagl±dać No Problemo!!! |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 26 Wrzesień 2004, 18:54
|
|
|
Na prosbe Merlosa wrzucilem probke jego scenariusza na server.
http://www.atuin.kultura.org.pl/zm.doc |
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 26 Wrzesień 2004, 21:42
|
|
|
Dzienks, Vanti.
I co? Podoba się wam? Macie propozycje, które sceny wyrzucić, co zmienić, jakie są błędy?
A może ktoś uważa że jest to doskonały scenar? |
| |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 10 Październik 2004, 18:59
|
|
|
| Mijają dwa tygodnie, od kiedy poprosiłem o jakiś odzew. NIKT się nie odezwał. Ludzie, naprawdę nie macie czasu, żeby przeczytać te 9 stron ?! |
| |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 10 Październik 2004, 22:03
|
|
|
| Przysięgam, przeczytam w najbliższej wolnej chwili. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 11 Październik 2004, 07:44
|
|
|
Re I.Inni: (jesli ma cie to pocieszyć to....) o ile sobie przypominam to czytałem ale ze znawca scenariuszy nie jestem wiec siedze cicho i nie wyrażam opinni |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 11 Październik 2004, 17:28
|
|
|
| Nie musisz być znawcą. Wystarczy, czy ci się podobało lub nie. |
| |
|
|
|
 |
teodork [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Październik 2004, 21:40
|
|
|
| Po takim kawalku trudno cos orzec. Jesli dalsza czesc bedzie tak wierna, a dialogi tak rozwlekle, to film bedzie po prostu nudny. Jesli tylko poczatek bedzie taki, to jeszcze moze byc- widzowi nalezy sie jakies wprowadzenie w fabule. Ksiazka i film to inne media, w ksiazce soczyste, dlugie i interesujace dialogi nie przeszkadzaja, ale w filmie to nieporozumienie, bo wygladalby on raczej jako program z cyklu "gadajace glowy". Chyba, ze film bylby stworzony dla Pratchettomaniakow, a same dialogi w nim trwalyby 3 godziny. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 11 Październik 2004, 22:04
|
|
|
teodork ale przeciez I.Inni zaznaczyl ze nie zamierza z tego robic filmu,
a podobac sie podoba - w koncu dialogi sam PTerry pisal |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
teodork [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Październik 2004, 10:45
|
|
|
| QbaJak: Ale jesli to scenariusz filmowy, pisany w formie cwieczenia, to tak tez chyba powinien byc traktowany. Dialogi sa dobre, ale przerabianie ksiazki na scenariusz tylko poprzez wywalenie narratora i podzial na role to troche wg mnie malo. Nie znam sie na pisaniu scenariuszow, ale tak w kazdym razie mi sie wydaje. |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 12 Październik 2004, 15:12
|
|
|
ja tez czytalem ten fragment scenariusza jakis czas temu (chyba nie caly, z tego co pamietam) i moja opinia jest podobna do Teodorka
to nie ma byc dokladna kopia ksiazki rozpisana z podzialem na role, dlatego jesli calosc ma tak wygladac to radzilbym nad tym jeszcze popracowac
nawet gdyby film mialby byc tak dlugi (badz podzielony na odcinki) bylby poprostu nudny |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
|
|