Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Scenariusz do "Zadziwiającego Maurycego"
Autor Wiadomość
I.Inni 

Wysłany: 11 Wrzesień 2004, 12:58   Scenariusz do "Zadziwiającego Maurycego"

Jako że moją przyszłość wiążę z pisaniem scenariuszy i reżyserowaniem, postanowiłem napisać scenariusz do "Zadziwiającego Maurycego". Na razie doszłem do momentu, w którym chłopak mówi:

- Orzechy kokosowe.

Nie będzie jakoś bardzo znaczących zmian w stosunku do książki. Też nie zamierzam robić z tego filmu.... No, chyba że Aida się podejmie :)

O zmianach i innych takich (kiedy dojdę do połowy, skąd będzie można ściągnąć, itp.) będę informował w tym temacie.

Aida
Gość
Wysłany: 11 Wrzesień 2004, 20:57   

Z chęci±, bo to bardzo filmowa ksi±żka. :P

Jak możesz to pomóż ze "Zbrojnymi". Tzn. wyeliminuj mi proszę niepotrzebne sceny (jestem dopiero przy wybuchu). Główne już mam ale s± i tak ¶mieszniejsze, które możnaby zostawić.

I.Inni 

Wysłany: 12 Wrzesień 2004, 17:27   

Radujmy się, bowiem ukończyłem przescenariuszowanie pierwszego rozdziału "Zadziwiającego Maurycego".

Mógłby też ktoś wyrazić jakąś opinię na ten temat, bo jak na razie tylko Aida się tu wpisała... :(

Słupek 
VIP

Wysłany: 12 Wrzesień 2004, 18:03   

I.Inni napisał/a:
Mógłby też kto¶ wyrazić jak±¶ opinię na ten temat, bo jak na razie tylko Aida się tu wpisała... :(

A może jaka¶ próbka? Jak scenariusz stoi na wysokim poziomie, to się cieszę :)

Kor 
Moderator

Wysłany: 12 Wrzesień 2004, 19:15   

nie wiem czy efekty tego co zrobiłe¶ można pokazywać, czy jeszcze na to za wczesny etap, ale jak można to udostępnij, wtedy na pewno posypi± się opinie :)
Tak jak napisał Słupek, próbka wskazana.

I.Inni 

Wysłany: 12 Wrzesień 2004, 21:58   

Okay, jak się uda, to będzie pierwszy rozdział do przeczytania na stronce Vantiego.

Aida
Gość
Wysłany: 12 Wrzesień 2004, 22:33   

Ludzie!!! Ol¶niło mnie!!!!!
:D :D :D :D :D
Nie żaden "Maurycy" ale... MORYC!!! Moryc Welt!!!!!

A idea kapitalizmu "Ziemi obiecanej": "płotkę zjada duży kiełbik, kiełbika zjada okoń, a okonia zjada szczupak, a szczupaka? Szczupaka zjada człowiek! A człowieka zjadaj± drudzy ludzie(...)To wszystko jest w porz±dku i jest bardzo ładnie na ¶wiecie, bo z tego robi się ruch."
Czyste Ankh-Morpork!!!

I przypomnijcie sobię t± scenę w fabryce w "NGN".

My¶licie, że Pterry to ogl±dał? :)

Aida
Gość
Wysłany: 12 Wrzesień 2004, 22:36   

Edit: no i motto: "ja nie mam nic, on nie ma nic, ty nie masz nic, to akurat tyle, żeby rozkręcić interes!"

I.Inni 

Wysłany: 24 Wrzesień 2004, 12:57   

SQL ERROR

Aida
Gość
Wysłany: 24 Wrzesień 2004, 21:59   

Będę zagl±dać No Problemo!!!

Vanti 
Moderator

Wysłany: 26 Wrzesień 2004, 18:54   

Na prosbe Merlosa wrzucilem probke jego scenariusza na server.

http://www.atuin.kultura.org.pl/zm.doc

We stop, think, begin to revive
"Gandhi Mate, Gandhi" Enter Shikari

I.Inni 

Wysłany: 26 Wrzesień 2004, 21:42   

Dzienks, Vanti.

I co? Podoba się wam? Macie propozycje, które sceny wyrzucić, co zmienić, jakie są błędy?

A może ktoś uważa że jest to doskonały scenar? :)

I.Inni 

Wysłany: 10 Październik 2004, 18:59   

Mijają dwa tygodnie, od kiedy poprosiłem o jakiś odzew. NIKT się nie odezwał. Ludzie, naprawdę nie macie czasu, żeby przeczytać te 9 stron ?!

Aida
Gość
Wysłany: 10 Październik 2004, 22:03   

Przysięgam, przeczytam w najbliższej wolnej chwili.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 11 Październik 2004, 07:44   

Re I.Inni: (jesli ma cie to pocieszyć to....) o ile sobie przypominam to czytałem ale ze znawca scenariuszy nie jestem wiec siedze cicho i nie wyrażam opinni ;)

I.Inni 

Wysłany: 11 Październik 2004, 17:28   

Nie musisz być znawcą. Wystarczy, czy ci się podobało lub nie.

teodork
[Usunięty]

Wysłany: 11 Październik 2004, 21:40   

Po takim kawalku trudno cos orzec. Jesli dalsza czesc bedzie tak wierna, a dialogi tak rozwlekle, to film bedzie po prostu nudny. Jesli tylko poczatek bedzie taki, to jeszcze moze byc- widzowi nalezy sie jakies wprowadzenie w fabule. Ksiazka i film to inne media, w ksiazce soczyste, dlugie i interesujace dialogi nie przeszkadzaja, ale w filmie to nieporozumienie, bo wygladalby on raczej jako program z cyklu "gadajace glowy". Chyba, ze film bylby stworzony dla Pratchettomaniakow, a same dialogi w nim trwalyby 3 godziny.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 11 Październik 2004, 22:04   

teodork ale przeciez I.Inni zaznaczyl ze nie zamierza z tego robic filmu,

a podobac sie podoba - w koncu dialogi sam PTerry pisal

teodork
[Usunięty]

Wysłany: 12 Październik 2004, 10:45   

QbaJak: Ale jesli to scenariusz filmowy, pisany w formie cwieczenia, to tak tez chyba powinien byc traktowany. Dialogi sa dobre, ale przerabianie ksiazki na scenariusz tylko poprzez wywalenie narratora i podzial na role to troche wg mnie malo. Nie znam sie na pisaniu scenariuszow, ale tak w kazdym razie mi sie wydaje.

settler 
Administrator

Wysłany: 12 Październik 2004, 15:12   

ja tez czytalem ten fragment scenariusza jakis czas temu (chyba nie caly, z tego co pamietam) i moja opinia jest podobna do Teodorka
to nie ma byc dokladna kopia ksiazki rozpisana z podzialem na role, dlatego jesli calosc ma tak wygladac to radzilbym nad tym jeszcze popracowac
nawet gdyby film mialby byc tak dlugi (badz podzielony na odcinki) bylby poprostu nudny

Odpowiedz do tematu