Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
PROJEKT - czyli Discworld Covers
Autor Wiadomość
Krejt 
Administrator

Wysłany: 1 Październik 2006, 22:44   PROJEKT - czyli Discworld Covers

Tajemniczy PROJEKT, o którym mówiliśmy od kilku dni...
... to zapowiadana od jakiegoś czasu nowa odsłona Discworld Covers. :)
Stary serwis już się zakurzył, postanowiliśmy więc dać Wam możliwość "własnoręcznego" wpływania na jego zawartość - wykorzystując popularny skrypt MediaWiki.
Każdy kto tylko ma jako-takie pojęcie o wiki może dodać pominięte przez nas okładki, uploadować lepsze wersje już zapisanych w bazie i inne tego typu cuda.
Na razie prezentujemy okładki powieści, już wkrótce baza powiększy się o dodatki ("Nauki...", albumy, companiony, terminarze...). Prawdopodobnie zmieni się też layout - na bardziej "forumowy".
Jutro powinien już działać stary alias Discworld Covers. A póki co można się tam dostać klikając ten zawiły link:
http://uam.dmkhosting.com...p/Strona_główna

Słupek 
VIP

Wysłany: 1 Październik 2006, 22:48   

Po takiej tajemnicy spodziewałem się czegoś bardziej spektakularnego :mrgreen: Jednak dobrze jest. Małymi kroczkami do celu :)

settler 
Administrator

Wysłany: 1 Październik 2006, 23:04   

To jeszcze kilka slow, kto byl wplatany w PROJEKT.

Krejt - admin i ostoja, dzieki ktorej zawilosci techniczne skryptu MediaWiki nie byly takie straszne.

Uboot - przeszukiwanie internetu w poszukiwaniu zdjec skąpo ubranych panienek, czasem przy okazji wylapal tez jakas okladke.

Qba - z jego strony pochodzi wiekszosc okladek, a zebranie i skatalogowanie ich to naprawde niezly wyczyn.

settler - przeszkadzal reszcie w pracy.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 1 Październik 2006, 23:05   

A!
Bym zapomniał. Żeby czynnie uczestniczyć w zyciu Discworld Covers Wiki, trzeba sie najpierw zarejestrować. Szukajcie w prawym górnym rogu ekranu.

TeaTime 
VIP

Wysłany: 1 Październik 2006, 23:23   

No no ;] niezła robota :mrgreen:

shampoo 

Wysłany: 2 Październik 2006, 12:58   

Nareszcie stronka, w której nie ma chaosu. =D>

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 3 Październik 2006, 15:23   

Oglądałam sobie uważnie Projekt i dostrzegłam, że jednak Czesi nie są tak do przodu z Pratchettem, jak to było gdzieś na UAM głoszone. Jeżeli nie ma większych braków w Projekcie, to są trzy książki do przodu, ale za to nie mają żadnej z cyklu YA, nie mają też OB. Ciekawe jak u nich z NŚD i SŚD...
I w ogóle patrząc na okładki innych krajów, to akurat wychodzimy całkiem, całkiem... :mrgreen:

A kiedy będą "oboczne" pozycje, ale jednak należące do ŚD?

I jeszcze - gratulacje za ogrom dobrej roboty! =D>

settler 
Administrator

Wysłany: 3 Październik 2006, 15:47   

Akurat czeskie okladki nie byly uzupelniane, wiec to jest najlepszy wykladnik.
Czesi juz maja Thud!, z tego co widze na Wikipedii, czyli bardziej na czasie byc nie moga. Zreszta juz od paru ksiazek chyba maja tlumaczenia na biezaco. (jak widze od czasu Night Watch)

Biore sie za uzupelnianie czeskich okladek ;) .

Uboot 
Moderator

Wysłany: 4 Październik 2006, 00:14   

settler napisał/a:
Biore sie za uzupelnianie czeskich okladek

Czeskie okładki juz są. Możliwe że cos przeoczyliśmy, ale powinny być wszystkie.
Jutro zajmę się tureckimi, ale i dzisiaj(wczoraj) wiele nowych przybyło, w tym tak egzotycznych jak okładki z Taiwanu (2), czy Japonii (2-3).

Miłego oglądania.

Jeszcze jedno. Kormaciek wrzuciał już cssa w stylu forumowym, i od razu człowiekowi się lepiej pracuje, czy zwiedza. :)
Dzięki Kor.

Znaczy było, ale zniknęło. Pewnie chłopina coś tam jeszcze kombinuje i poprawia. :o

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 4 Październik 2006, 01:16   

Taiwańska okładka do WCL bardzo przypadła mi do gustu. Niespecjalnie za to spodobał mi się tytuł zarówno czeski jak i włoski - jeden zbyt mało mówiący, drugi zbyt opisowy. :)
Ciekawe zaś czemu w Going Postal po czesku jest wyróżniona na okładce jedna litera - L. Hmm...

Keyff 
Moderator

Wysłany: 4 Październik 2006, 08:33   

moje gratulacje :)

cieszę się, że udało sie w końcu przeskoczyc problemy techniczne.

małe pytanko - engine nie pozwala na przeglądanie krajami? tzn. np. wszystkie okładki z bułgarii? Bo jak pozwala to miło by było gdyby się taka funkcja pojawiła. Oczywiście to tylko sugestia.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 4 Październik 2006, 09:49   

Keyff napisał/a:
małe pytanko - engine nie pozwala na przeglądanie krajami? tzn. np. wszystkie okładki z bułgarii? Bo jak pozwala to miło by było gdyby się taka funkcja pojawiła.

Jako żem tylko Przeszukiwacz_Internetu_w_Poszukiwaniu_Zdjec_Skąpo_Ubranych_Panienek_Czasem_Przy_Okazji_Wylapywacz_Jakiejś_Okładki, to nie potrafię Ci na to odpowiedzieć, gdyż to wykracza poza moje kompetencje. :P
Ale pomysł IMO trafiony.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 4 Październik 2006, 10:22   

Keyff napisał/a:
małe pytanko - engine nie pozwala na przeglądanie krajami? tzn. np. wszystkie okładki z bułgarii? Bo jak pozwala to miło by było gdyby się taka funkcja pojawiła. Oczywiście to tylko sugestia.

Chyba nie byłoby problemu ze zrobieniem kategorii. Wrócę sobie do Brzegu i w sobotę zobaczę co i jak.
Bo pomysł dobry jest.

Kor 
Moderator

Wysłany: 4 Październik 2006, 13:16   

Przychodząc z pracy mam godzinę zanim nie padnę, więc wczoraj zrobiłem tylko 1/3 css-a (przegięcie go zrobili), ale się zrobi. A co do okładek, to i tak estońskie rządzą :wink: .

Uboot 
Moderator

Wysłany: 4 Październik 2006, 14:35   

No to lecimy teraz Chorwację. Niah niah niah.

settler 
Administrator

Wysłany: 4 Październik 2006, 14:50   

Keyff napisał/a:

MediaWiki to nie jest baza danych, ale mozna sie pobawic w kategorie. Nie czytalem o tym, gdyz nie bylo wczesniej potrzebne.
Skoro Krejt mowi, ze nie powinno byc problemem to pewnie tak jest.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 4 Październik 2006, 15:00   

settler napisał/a:
Nie czytalem o tym, gdyz nie bylo wczesniej potrzebne.

Sam się nad tym zastanawiałem, bo jak wiadomo wyszły (i to nie tylko w 'UK') też książki które są trylogiami.
A takie wciskanie na sile okladki trylogii o Bogach do każdej ksiażki o bogach jest troszkę naciągane.

Czyli kolejny argument Za.

settler 
Administrator

Wysłany: 4 Październik 2006, 15:02   

re Uboot
Te mozemy uwzglednic, jak bedziemy poszerzac baze o dodatki.

Słupek 
VIP

Wysłany: 4 Październik 2006, 15:55   

VenaKruczowłosa napisał/a:
Ciekawe zaś czemu w Going Postal po czesku jest wyróżniona na okładce jedna litera - L. Hmm...

Ja tam pod L widzę kontury litery R. I wszystko jasne :mrgreen:

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 4 Październik 2006, 16:06   

Masz rację. A mój monitor jest... ](*,)
Chociaż wobec wieloznaczności oryginalnego tytułu, to taka zagrywka baaaardzo średnio mi się podoba. :? Bo chyba jednak nie o to w tym biega.

Odpowiedz do tematu