Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Planszówka ze Świata Dysku
Autor Wiadomość
aschar 

Wysłany: 27 Styczeń 2011, 18:44   Planszówka ze Świata Dysku

Dzisiaj natrafiłem na coś takiego:

Ankh-Morpork Boardgame

Słyszał może ktoś coś więcej?
Ja z chęcią pograłbym w coś takiego. Jakiś czas temu bardzo narzekałem na brak planszówek z uniwersum dyskowego. Nadzieje o Łupsie! w Polsce pewnie spełzną na niczym, ale może z tym tytułem się uda coś wywojować :)

Co sądzicie? :)

PS. Wybaczcie, jeśli ktoś już w innym temacie wspominał o tej grze. Po prostu nic nie znalazłem, więc wrzucam tutaj :)

Stolec 

Wysłany: 28 Styczeń 2011, 07:48   

Na pierwszy rzut oka wspaniałe! Już sama okładka jest warta kupna całej gry :P do tego 132 karty i jest na co polować w internecie.

Tutaj więcej szczegółów po englisz:

http://boardgamegeek.com/...12/ankh-morpork

Zasady: ciąąąągniemy kartęęę i robimy co tam jest napisane...trochę proste, ale kart jest dużo i poleceń więcej niż jedno! I tak myślę, że kreatywni fani poradzą sobie z rozbudowaniem całej rozgrywki i fabuły.

Dzięki ashar za temat :) będę śledził tą grę.

aschar 

Wysłany: 28 Styczeń 2011, 08:35   

"Aschar", jeśli można :)

Cytat:
Ankh-Morpork has been sublicensed to Mayfair Games for the North American market and Kosmos for the German market.

Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, gra będzie, przynajmniej początkowo, wypuszczona na rynek amerykański i niemiecki, tak?
U nas przydałoby się, żeby PWC przetłumaczył teksty. O ile oczywiście ktoś wpadnie na genialny pomysł i wypuści tę grę u nas. Fajnie by było...

PS. Dzięki kolego za linka, są foty z prototypem planszy. Kurczę, nawet po angielsku chcę to :D

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 28 Styczeń 2011, 14:03   

I jeszcze info z oficjalnej strony wydawcy gry: http://www.treefroggames.com/ankh-morpork

Na stronach BoardGameGeek podanych przez Stolca widać że zdjęcia pochodzą z mocno prototypowej wersji - zastanawia mnie jak będzie wyglądała ta ostateczna. Drugie pytanie, które mi się nasuwa to czy plansza z A-M jest wzorowana na "The Streets of Ankh-Morpork" Brigssa.

Jeśli chodzi o samego wydawce to jeszcze nie miałem do czynienia z jego planszowymi, więc trudno mi się nastawiać na choćby przybliżoną jakoś wykonania i grywalność. Co do polskiego wydania, chyba bym wolał, żeby tłumaczeniem zajęli się ludzie, którzy z tłumaczeniem planszówek mieli już do czynienia, ewentualnie taki zespół + PWC. Niestety wszystkie błędy i dwuznaczności pozostawione w zlokalizowanych zasadach zawsze działają na minus wydania, przynajmniej jeśli chodzi o grywalność. Z drugiej strony wykonałem pobieżny przegląd internetu i chyba żadna z gier Treefrog Games nie doczekała się polskiego wydania - więc do polskiej wersji A-M jeszcze daleka droga.

Stolec 

Wysłany: 28 Styczeń 2011, 14:52   

Wybacz, Aschar. Na początku napisałem dużą literą, ale jak zobaczyłem, że nad zdjęciem masz z małej to dałem z małej :D ;)

Moje przemyślenia na temat tego projektu są takie: nie obawiam się o stronę grywalności, zasad oraz samego przebiegu rozgrywki, martwię jednie o to, żeby jakość wykonania była na wysokim poziomie, bo to chyba będzie miało (przynajmniej dla mnie) wielki wpływ na wrażenia z gry.

Chce dużo większej planszy! Kart takich jak choćby 'Magic'! I...miniaturowe figureczki! Ha! To by było zbyt piękne.

aschar 

Wysłany: 28 Styczeń 2011, 15:53   

No dobra, przecież się nie gniewam ;) (PS. Chodziło mi raczej o to, że prosiłbym przez 'ch' a nie 'h' ;) )

Karty formatu Magic the Gathering faktycznie były by świetne w takiej roli.
Nie jestem do końca pewien swojego stanowiska w sprawie bohaterów, w których się wcielamy w grze. Ciężko mi określić, czy to, że wcielamy się w tak wielkie postacie, jak Vimes czy Vetinari, nie wpłynie negatywnie na radość z gry. Nie wiem, czy nie wolałbym czegoś w stylu... 'Jestem sobą w Świecie Dysku', ale spotykam postaci, o których czytałem w książkach... Mam nadzieję, że rozumiecie, o co mi chodzi.

Treefrog Games może i w Polsce nic nie wypuściło... ale może udałoby się nakłonić któreś z polskich wydawnictw na wykupienie licencji na nasz kraj... czy coś takiego. Spróbować zawsze warto ;)

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 29 Styczeń 2011, 00:56   

aschar napisał/a:
Nie wiem, czy nie wolałbym czegoś w stylu... 'Jestem sobą w Świecie Dysku', ale spotykam postaci, o których czytałem w książkach... Mam nadzieję, że rozumiecie, o co mi chodzi.

zagraj w Mafię w ŚD;-)
ja to zrobiłem tylko jeden raz, ale warto było.

aschar 

Wysłany: 29 Styczeń 2011, 22:17   

wawrzyniec napisał/a:
zagraj w Mafię w ŚD;-)

A co konkretnie masz na myśli? Bo w Mafię nie grałem, ale tytuł kojarzę... Ale Mafia w ŚD?
tego u mnie nie grali ;)

settler 
Administrator

Wysłany: 30 Styczeń 2011, 15:21   

aschar napisał/a:
A co konkretnie masz na myśli? Bo w Mafię nie grałem, ale tytuł kojarzę... Ale Mafia w ŚD?
tego u mnie nie grali ;)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gra_w_mafię

Na spotkaniach grywaliśmy w wersje dyskową, gdzie każdy wymyślał sobie obywatela A-M, policjantem był Vimes, a mafia to chłopcy Chryzopraza (z nim samym na czele).

Kor 
Moderator

Wysłany: 31 Styczeń 2011, 10:47   

Normalna mafia tylko że opowiedziana w konwencji ŚD.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 31 Styczeń 2011, 13:45   

Pasikorek napisał/a:
Normalna mafia tylko że opowiedziana w konwencji ŚD.

Normalna w wydaniu użytkowników UAM... Ta. Jasne! ;)

Dla tych którzy już nie umieją się doczekać, a posiadają w domu Osadników z Catanu znalazłem *.pdf z opracowanymi alternatywnymi zasadami do gry w "Guilds of Ankh-Morpork"

http://files.boardgamegee...-english-1.pdf?

LudoS 

Wysłany: 18 Wrzesień 2011, 02:02   Całkiem, całkiem

Jestem po rozegraniu pierwszej partyjki (3 osobowej). Podczas gry poznawaliśmy jej zasady i teraz wydaja się nawet proste, niestety nie doszliśmy nawet do "brązowych" kart akcji gdy jedna z osób ogłosiła zwycięstwo (kontrola 5 dzielnic) więc nie było zabawy z trollami i demonami. Grało się całkiem fajnie i mam nadzieje pograć jeszcze w cztery osoby coby było ciekawiej. ogólnie gra przypadła mi do gustu i jestem ciekaw następnych partii.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 18 Wrzesień 2011, 23:36   

rozumiem, że piszesz o
tym:
Nie reklamuję sprzedawcy, żeby było jasne;)!

Odpowiedz do tematu