Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
PBF Świat Dysku
Autor Wiadomość
Vetinari 

Wysłany: 15 Maj 2006, 08:45   PBF Świat Dysku

Możę na początek zacznę od siebie. Jestem „początkującym” fanem Świata Dysku i Pratchetta, na koncie mam dopiero 4 książki: BHA-M/ Piramidy/ O.Kontynet/Carpe Jugulum/
Natomiast nie jestem początkującym graczem – w tym przypadku chodzi mi o sesje rpg :)
Chciałbym połączyć oba projekty i stworzyć – z waszą pomocą – PBF’a ze Światem Dysku w roli głównej. Oczywiście wszystko jest jeszcze do przygotowania i omówienia, ale chciałem się zapytać czy byłby ktoś chętny? Co o tym sądzicie?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Play_By_Forum
Cytat:
Play by Forum (skr. PbF) to gra fabularna (ang. RPG), rozgrywana na forum internetowym (ang. by Forum), która oczywiście nie zastąpi prawdziwej sesji. PbFy są skierowane głównie do ludzi nie posiadających dużo czasu, czy oddalonych od siebie o dziesiątki, setki, czy tysiące kilometrów, co uniemożliwiałoby ich bezpośrednie spotkanie w celu gry. Dodatkowo w trzecim przypadku często barierę stanowi język.

Najlepszym tego przykładem (według mnie) są miasta portalu Brama Światów ;)
http://bramaswiatow.pl/

Może nie najlepiej napisałem na początek ale chyba zrozumiecie o co mi chodzi ;)

Aida
Gość
Wysłany: 16 Maj 2006, 14:01   

Pomysł o tyle ciekawy, że moja siostra się bawi w takie toto i jest to ponoć całkiem zabawne. Z drugiej strony kiedyś już próbowaliśmy i wychodziło średnio. Ale jak się dobrze dobierze ekipę to może wypalić. Kto chętny?

Sayoko 
VIP

Wysłany: 16 Maj 2006, 18:41   

Aida napisał/a:
Kto chętny?

JAAAAA!

Tylko gdzie to się będzie rozgrywać? XXXX? Ankh-Morpork? Lancre?

Łukasz 
Moderator

Wysłany: 16 Maj 2006, 18:56   

Ja poproszę więcej informacji. :P Ot chociażby listę dostępnych klas/ras/profesji i informację czy wybór takowych w ogóle będzie. :P

Krejt 
Administrator

Wysłany: 16 Maj 2006, 19:14   

Sayoko, Łukasz, czytajcie ze zrozumieniem:
Vetinari napisał/a:
Chciałbym połączyć oba projekty i stworzyć – z waszą pomocą – PBF’a ze Światem Dysku w roli głównej.

Mnie tam pomysł nie rusza, ale przecież zabraniać nie będę.

Słupek 
VIP

Wysłany: 16 Maj 2006, 20:19   

Ja bym się może nawet na to zapisał. Kiedyś chciałem brać udział w PBF-ie planescape'owym, ale jakos to nie wypaliło. Tylko może nie tutaj, ale kiedyś widziałem właśnie serwis w całości takim PBF poświęcony. Adresu niestety już nie mam.

Vetinari 

Wysłany: 18 Maj 2006, 08:53   

Cytat:
tylko gdzie to się będzie rozgrywać? XXXX? Ankh-Morpork? Lancre?

Na poczatek proponowałbym Ankh-Morpork a w innych miastach można by rozgrywać poprzez sesję. Zresztą - jak wolicie. Ja nadrabiam braki w książkach by więcej wiedzieć na temat Świata Dysku. Najwazniejsze byłoby znaleźć osoby, które by się podjeły stworzenia tego świata (przeniesienia na jakieś forum) ponieważ sam nie dam rady. Tu można by skorzystać wielce z książek ;)
Na razie nie chce wnikać w przyszłość ale jeżeli by to sięrozwineło to dodawalibyśmy kolejne miasta.

Cytat:
Ja poproszę więcej informacji. Ot chociażby listę dostępnych klas/ras/profesji i informację czy wybór takowych w ogóle będzie.

Ja proponuje iść na maxa. Wszystkie możliwe rasy, a klas i profesji nie byłoby (w pewnym sensie) jako, że rozgrywka odbywałą się przez system narracyjny (chyba, że ktoś sięposkąpi i wymyśli coś lepszego). Ktoś chciałby być magiem NU - nie ma psrawy. Złodziejem, skrytobójcą, strażnikiem itd... najważniejsza jest zabawa ;)

Cytat:
Tylko może nie tutaj, ale kiedyś widziałem właśnie serwis w całości takim PBF poświęcony. Adresu niestety już nie mam.

Gdzie - nie wiem? Prawdopodobnie powstało by onwe forum specjalnie na PBF. Szkoda, że nie masz tego linka. A kiedy zamierzałbym z tym wystartować - czerwiec, może w połowie, może na wakacje - teraz nie - niektórzy mają matury a ja niestety mam za mało czasy by siedzieć na kompie. Dlatego poddałem to ogólnej ocenie. Jeżeli nie byłoby dużo chętnych to po co wogóle rozpoczynać. Natomiast jeżeli byliby chętni by kiedyś spróbować to czemu nie. Wszystko jest jeszcze do przemyślenia ;) pozdrawiam

Cer 

Wysłany: 18 Maj 2006, 18:47   

Aida napisał/a:
Kto chętny?

Ja :) . Mam pewne doświadczenie z RPGami i z chęcią zagram przez forum.

BTW jeśli akcja miałaby się dziać w Ankh-morpork to przydatne byłyby "the streets of Ankh-Morpork" - posiada ktoś tą książkę?

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 18 Maj 2006, 20:11   

Ja :D Prowadzę PBFa na szkonym forum, biorę udział wtakowych na forum D&D.
Kto będzie robił za MG?
I trzeba ustalić, czy gramy istniejącymi postaciami, czy wymyślamy własne (np. ślepy sprzedawca soczewek kontaktowych, czy inne badziewia ;-) )

Odpowiedz do tematu