|
,,Nie kombinuj z jeżami, ok?'' |
| Autor |
Wiadomość |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 7 Czerwiec 2006, 10:11
|
|
|
Ja wiem, ze poglos jest naturalny i spowodowany brakiem wygluszenia na mikrofonie i w pomieszczeniu . Zreszta nie ma zmartwienia.
Przesterowywanie jest tak lekkie, ze moze zostac dla mnie. Zreszta mam czasem wrazenie, ze to nawet nie jest przesterowanie, ale taki poglos dziwny.
Jakim programikiem mozna oddzielic dzwiek od od filmu? Bo Audition jest glupi i nie chcesz wczytywac dzwieku bezposrednio z avi. Wtedy bede mogl sprawdzic, czy jest w ogole sens zajmowac sie tym.
Keyff, ty nad tym pracowales to znasz material lepiej . Dobra robota. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 7 Czerwiec 2006, 10:13
|
|
|
Settler: Aby oddzielić dźwięk od filmu wystarczy użyć freeware'owego VirtualDuba (swoją drogą bardzo dobry programik).
Keyff: Chyba nie muszę wspominać, że wykonałeś porządną robotę? |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 7 Czerwiec 2006, 10:35
|
|
|
VirtualDub http://virtualdub.org: otwierasz plik i nastepnie dajesz z pierwszego menu "Save Wav" - zapisze ci sie mp3.
Jesli chcesz ją zdekodować - możesz użyć Lame'a http://lame.sourceforge.net/ - też darmowy - komenda "lame --decode --mp3input nazwa1.mp3 nazwa2.wav"
Ja to edytowałem wszystko (dźwięk) w Forge'u który się do tego nadaje duzo bardziej niz Audition - który służy do montazu dźwięku - wszak to stary dobry cooledit.
Ale mozna też podejrzeć i użyć darmowego "audacity" http://audacity.sourceforge.net/ - którego jeszcze nie miałem czaus się nauczyć.
dzięki vanti za miłe słowa
btw. vdub jest na GPL, więc to nie freeware a "open source software" I tak - to jest jeden z najepszych programów do video. Warto dorzucić do niego pluginy autorstwa Donalda Grafta: http://www.neuron2.net, oraz moskiewskiego instytutu grafiki (MSU): http://www.compression.ru/video/ oraz bardzo przydatny codec HuffYUV - też darmowy.
a poza wszystkim - jak ktoś coś chce z grafiką, to poza dogłębną lekturą helpów i stron powyzszych polecam: www.doom9.org
pzdr |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 7 Czerwiec 2006, 10:39
|
|
|
i kurcze najbardziej mi szkoda, że nie ma żadnego rozsądnego programu GPL do montażu (i to zarówno dźwięku jak i obrazu). Ale cóż - nie można mieć wszystkiego.
A tak ma narginesie, jesli ktoś z naszych forumowych informatyków będzie chciał stworzyć coś czego nie ma na GPL a jest wyjątkowo potrzebne - niech pisze do mnie, mam kilka pomysłów |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 14 Lipiec 2006, 11:10
|
|
|
Kor żyje i ma się dobrze. Ha! Ty już może Keyff nie kombinuj z jeżami, zostaw je w spokoju, tylko kombinuj już nad drugą niezatytułowaną jeszcze sztuką, co to oczywiście bez żadnej próby ją wystawimy na II spotkaniu, bo przecież próby są dla mięczaków
A teraz zasadnicza cześć posta: Jeżeli macie jakieś pomysły co do fabuły sequela minisztuki, to wysyłajcie PM, bądź informujcie mnie na gg, ewentualnie piszcie tutaj, ale to już nie będzie ewentualnej niespodzianki. Czy to ma być sequel tej, czy też w tej konwencji, ale opowiadająca o innej scenie z życia Pratchetta. Ja mam na razie jeden absurdalny pomysł, który zaraz przemyślę, malując kotłownię , bo trochę jest za bardzo absurdalny. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 15 Lipiec 2006, 08:33
|
|
|
Co to za sztuka, ktorej scenariusz bedziemy znali?
Przynajmniej prob nie bedzie, a co do scenariusza, to sie odezwe na gadu, jak wroce we wtorek.
Ty mi Kor jeszcze powiedz co ze sztuka pierwsza? Dopracowujemy ja, czy nie? |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 15 Lipiec 2006, 11:54
|
|
|
Oczywiście, ze tak, dialog z Joasią juz mam dopracowany, bo tamten był za skromny, a znajomy scenarzysta po wysłuchaniu końcowego dialogu ze Śmiercią, osądził, że za długi i nie pasuje do Śmiercia, który mówi mało a dobitnie, więc to musze zmienić. Scene z policjatnami spisałem z filmu, co nam Keyff nakręcił, ale nie przerabaiałem, jeszcze, ale będzie wziete tak z 90% z improwizacjia, bo genialnie wyszła.
Takoż, jeśli nas poproszą o bis, to możemy Nie kombinuj z jeżami beta zagrać na bis. A co! |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 17 Lipiec 2006, 08:43
|
|
|
Tylko teraz scenariusz troche wczesniej, bo Sosnowcy to my sie przesiadka martwilismy, a nie kartkami, ktore akurat wyciagnales .
Zreszta, odezwe sie jutro wieczorkiem. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 17 Lipiec 2006, 09:07
|
|
|
Scenario już jest w 75%, znaczy inaczej, jest podział na Sceny i jest napisane jak ma sie zaczynać Scena i jak kończyć, czyli wszstyko co nam w sumie potrzeba |
|
|
|
 |
Ariel_Lindt

|
Wysłany: 31 Sierpień 2006, 20:22
|
|
|
Yo! Co do tego filmiku, który nakręciliście - świetny byl! Co za scenariusz, co za aktorstwo, co za rezyseria, co za kostiumy... W nastepnym ja tez chce grać - jako Niania Ogg of course
Tylko powiedzcie mi jedno, bo albo mam cos z głosem, albo ze słuchem - co powiedzial Kormaciek, przed tym zanim powiedział "To się wytnie" - oglądałam ta scenkę kilka razy, ale za Howondalandy nie mogłam zrozumieć |
_________________ "To, co nazywamy normalnością, to tylko krąg światła wokół ogniska." - Pszaszesik ^_^
Sorry, I missed church. I was busy practicing witchcraft and becoming a lesbian
Queer rocks !!! XD
 |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 31 Sierpień 2006, 22:00
|
|
|
Próbowałem wwołać Settlera (ŚMIERĆ) na scenę, bo zapomniał, że ma jeszcze wejść |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 31 Sierpień 2006, 22:14
|
|
|
Ja stalem za sciana i probowalem cos przeczytac w tych strzepkach scenariusza. Niestety przez maske nic nie udalo mi sie rozszyfrowac i wszedlem nie majac pojecia o co chodzi. |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 1 Wrzesień 2006, 11:56
|
|
|
| Cytat: | Ja stalem za sciana i probowalem cos przeczytac w tych strzepkach scenariusza. Niestety przez maske nic nie udalo mi sie rozszyfrowac i wszedlem nie majac pojecia o co chodzi. |
I w rezultacie wyszła wam, moim zdaniem, jedna z najlepszych scen |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 1 Wrzesień 2006, 16:49
|
|
|
To była totalna improwizacja, w której ja kilka razy zaskoczylem Seta, on mnie, on coś wymyslił na poczekaniu, ja też i przy okazji tak sie spociłem, że potem Agata nie chciała koło mnie siedzieć |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 1 Wrzesień 2006, 16:56
|
|
|
Ale scena rozwalenia telefonu wyszła Wam fenomenalnie. |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 1 Wrzesień 2006, 17:50
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | okazji tak sie spociłem, że potem Agata nie chciała koło mnie siedzieć |
CO? Ja? Kiedy? Na pocieszenie ci powiem, że jak tak bardzo chcesz, to możesz całe II spotkanie koło mnie przesiedzieć. Najwyżej będę się odwracać z niesmakiem .
I dobrze, że Krejt przypomniał - czy ten telefon przeżył nieludzkie traktowanie? |
|
 |
Aida
Moderator
|
Wysłany: 1 Wrzesień 2006, 17:59
|
|
|
Nie no scena z telefonem była najlepsza. Brawa dla Qby za refleks. |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 1 Wrzesień 2006, 20:58
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | I dobrze, że Krejt przypomniał - czy ten telefon przeżył nieludzkie traktowanie? |
Przeżył. Twardy to był model, niczym Hard Gay. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 3 Wrzesień 2006, 15:16
|
|
|
Przeżył, chociaż mi szwankuje, ale racja, to byla kolejne miejsce z zaimprowizowanych w tej sztuce, w którym spostrzegawczość i refleks aktorów okazały sie być ogromne. Najpierw właśnie Qba z telefonem, a potem Set kilka razy na koniec (ulica Leśna i jeże, idą jak pączki). Brawa dla tych panów. Dodam jeszcze, dla tych co mogą nie wiedzieć, że np Qba wiedział tylko przed sceną gdzie grał policjanta tyle, że ma być twardy na przesłuchaniu - ot cały scenariusz jaki miał. Z resztą, wiekszosć osób grajacych wiuedziała tylko jak ma się dana scena zakończyć, i co ma sie w niej wydarzyć, i tylko nieliczni mieli czas za sceną, żeby przeczytać scenariusz i ewentualnie coś zapamiętać |
|
|
|
 |
|
|