Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Aida
1 Październik 2006, 23:37
Matura ze Świata Dysku - pomocy!
Autor Wiadomość
pennywise

Wysłany: 17 Wrzesień 2004, 23:04   Matura ze Świata Dysku - pomocy!

Jest taka akcja, że tegoroczni maturzyści zdając ustną maturę z języka polskiego wybierają sobie temacik z ok. 200 podanych, a następnie przygotowują go przez cały rok. ja właśnie zdecydowałem się na... uwaga uwaga... "Porównanie świata nadnaturalnego Terry'ego Pratchetta z mitologią grecką". Liczę na Waszą pomoc. Jeśli ktoś zauważył jakieś związki, dorbne szczegóły, czy też główne wątki, pasujące do powyższego tematu - piszcie! Pomóżcie. Zamieszczę Was w prologu mojej pracy :D

teodork
[Usunięty]

Wysłany: 17 Wrzesień 2004, 23:38   

Polecam wszystko co sie tyczy Discworld'owych bogow.
Niektore z watkow (podaje na szybko) : Cora Celesti- Olimp, Slepy Io- Zeus, Lodowi Giganci, Srebra Orda- herosi. Ponadto pewne aluzje, np w Kolorach Magii albo w Blasku Fantastycznym dialog o nieodwracaniu sie podczas ucieczki z domu Smierci (mit o Orfeuszu). Nawiazania do mitologicznego powstania wszechswiata tez cos mi mity greckie przypominaly.

efzetiks 
VIP

Wysłany: 18 Wrzesień 2004, 01:57   

wojna trojanska w Eryk`u .. ale w sumie wymieniamy tylko zaczerpniecia a chodzi o poroownanie... hmmm.. w sumie nie taki prosty temat

Erpegis 

Wysłany: 18 Wrzesień 2004, 10:49   

Jak zwykle polecam lspace, tam znajdziesz chyba wszystkie nawiązania do czegokolwiek.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 18 Wrzesień 2004, 11:28   

No i nieśmiertelny Annotated Pratchett File - http://www.ie.lspace.org/books/apf/ (można sobie ściągnąc np. w pdfie).

pennywise

Wysłany: 18 Wrzesień 2004, 12:38   

lspace?? #-o Przepraszam, można jaśniej?? Temat może i najłatwiejszy nie jest, ale z moją ambicją i Waszą pomocą... :D Chociaż chyba i tak będę musiał mitologię przeczytać.

Black Dagger 

Wysłany: 18 Wrzesień 2004, 12:50   

Ciekawy temacik, a pozatym nie sądze by był straszliwie trudny. Dodaj nawiązanie do Prometeusza w Ostatnim Bohaterze, na pewno będzie dobrze pasować.

re:up po prostu kliknij tu.

banita 

Wysłany: 18 Wrzesień 2004, 15:29   

Dlaczego takich tematów nie było jak zdawałem maturę...
Cytat:

Chociaż chyba i tak będę musiał mitologię przeczytać.

Oj na pewno...
Jakbym mógł Ci coś doradzić...
Po pierwsze musisz przeczytać mitologię i spróbować opisać jak wyjaśniano tam pewne zjawiska, jak rozumiano świat, skupić się na opisaniu Bogów, herosów i stworów, ale nie tyle pod kątem ściśle opisowym (Atena to bogini, która wyglądała tak i tak, zajmowała się tym i tym), ile wykorzystać to, aby nakreślić wizję świata, a w szczególności tego nadprzyrodzonego, z punktu widzenia mitów greckich. Dopiero potem, przedstawić twórczość Pratchetta - wyjaśnić dlaczego tam są nawiązania do mitologii i jak przedstawiony jest tam świat nadprzyrodzony. W miarę opisywania Pratchetta nawiązywać do różnic i podobieństw w mitologii greckiej.

Jest to tamat rzeka. W dużym stopniu na to co chcesz napisać wpływ będzie mała jakaś myśł przewodnia, którą sobie obierzesz. Ponieważ akurat poranna kawa wyzwoliła we mnie wenę, przedstawię taki przykładowy szkic (a raczej potok nieuporządkowanych myśli). Tylko broń Boże się tym nie sugeruj. Ostrzegam, że mogą to być tylko moje kofeinowe majaki.

Można więc wyjść od słynnej wizji Platona. To jak postrzegamy świat, jest tylko cieniemi na ścianie jaskini. Tym co widzimy może być odbicie świata nadprzyrodzonego. Stąd jego nazwa. Nadprzyrodzony, a więc z punktu widzenia hierarchicznego, będący gdzieś ponad naszym światem. Mitologia miała na celu tutaj tłumaczenie świata, ale zakładała, że rzeczywistość w niej opisana rozgrywa się gdzieś obok nas, gdzieś nad nami. My obserwujemy tylko cienie tej rzeczywistości. Stwory mitologiczne takie jak centaury, minotaury miały być czymś co te światy łączyło. Czymś co fascynowało, budziło grozę, ale z załorzenia pochodziło nie z tego świata.

Pratchett wychodzi z zupełnie innego założenia. On opisuje je tak, jakby na samym początku zadał sobie pytanie "co by było, gdyby centaur zamieszkał w moim bloku". Jego obraz to nie cień, na ścianie jaskini, ale mozaika obrazów, które czerpie z całego dorobku kulturalnego świata, a które układają się w krzywe zwierciadło naszej rzeczywistości. Jego świat ma na celu nie wyjaśnianie rzeczywistości, ale opis. W tym celu posługuje się różnymi archetypami - między innymi mitologią grecką (spory i wojny bogów), ale nie tylko. Lekturą ważną będą tu Pomniejsze Bóstwa (pertraktacje Oma z boginią Morza) i słynne zdanie, że bogowie świata dysku zajmują się wybijaniem szyb w oknach ateistów. To co łączy więc Świat Dysku z mitologią to personifikacja Bogów - ich ludzkie zachowanie mimo nadprzyrodzonego charakteru (oddaje to też w pewien sposób ludzką naturę - nie tylko starożytnych - która zawsze, rzeczy niezrozumiałe tłumaczy i wyjaśnia ze swojego punktu widzenia i w oparciu o własne doświadczenia i obserwacje (dopiero nauki Jezusa głosiły, że niezbadane są boskie wyroki) Pratchett doskonale sobie z tego zdaje sprawę i bawi się tym. Mitologia miała być próbą zrozumienia świata, odkodowaniem cieni z platońskiej jaskini, natomiast w Świecie Dysku nadprzyrodzony świat jest jednym z elementów mozaiki. Tyle jeżeli chodzi o samą przyczynę istnienia mitu w obu światach...

Mam nadzieję, że pomogłem

Aida
Gość
Wysłany: 18 Wrzesień 2004, 16:17   

Ojojoj.

Tak, tak wszystko pięknie ale przecież Pterremu nie chodzi tylko o opis. Popatrzcie na to całe tzw. "drugie dno". On bierze wątki i rekwizyty mitologiczne a następnie miesza je tak, żeby wydobyć z nich nowy, właśnie jakby mitologiczny - jeśli założymy, że opowieść mitologiczna to historia z morałem - głeboki sens.

Kontrast polega tu głównie na tym, że bierze on fantastyczne wątki i miesza je z "odheroizowanymi", normalnie, rozsądnie myślącymi bohaterami. Zauważ, że w mitach każdy bohater "myśli" i postępuje w sposób pasujący do patetycznego przesłania mitu (stąd nierzadko nieracjonalne postępowanie, podobnie jest z bohaterem romantycznym). U Pratchetta ludzie są jakby "nie z tej bajki", a konkretniej, są z krwi i kości na ile tylko jest to dla autora możliwe.

I to powoduje zgrzyt, który wywołuje śmiech, chociaż sytuacja bohaterów wcale nie zawsze jest taka śmieszna. :) Weź takiego Vimesa, który dobrze wie, że metody Sherlocka Holmesa w rzeczywistości nie działają.

Oczywiście cały dowcip polega na tym, że ŚD jest też wymyślony. :P Pratchett buduje tu własną "mitologię".

Aida
Gość
Wysłany: 18 Wrzesień 2004, 16:20   

A tak, i jeszcze jedno mi jest w głowie.

Możesz się rozpisać sporo na temat filozofii greckiej. Pterry czerpie z niej całymi garściami: od własnych poglądów zgadzających się, bądź przeczących greckim filozofom, po samą "parodię" postaci historycznych i wypaczone do granic absurdu (metoda Sokratesa :P ) przykłady.

banita 

Wysłany: 18 Wrzesień 2004, 16:51   

Cytat:

On bierze wątki i rekwizyty mitologiczne a następnie miesza je tak, żeby wydobyć z nich nowy, właśnie jakby mitologiczny - jeśli założymy, że opowieść mitologiczna to historia z morałem - głeboki sens.

O to właśnie mi chodziło pisząc o mozaice, która układa się w pewien obraz. Jest on skrzywiony, ale tworzy całość - czy dobitniej mówiąc pewien mit. Chociaż właśnie słowo mit mnie nie za bardzo tu pasuje. Jeżeli użyć szerszej definicji, że każda historia z morałem to mit - owszem. Ale wtedy popadamy w spore uproszczenie, bo na upartego, każde dzieło literackie (nie tylko z resztą) ma jakiś morał, czy myśl przewodnią. Każde więc można podciągnąć pod definicje mitu. A w szczególności, gdy rozgrywa się w fantastycznym świecie. To co decyduje o tym, ze Świat Dysku zrywa z takim rozumieniem mitem jest właśnie to o czym wspomniałeś. Bohaterowie Pratchetta nie zachowują się jak klasyczni "sztampowi herosi". A obecność takiej właśnie - prostej w swojej konstrukcji postaci jest jednym z warunków istnieniaq mitu.

Erpegis 

Wysłany: 18 Wrzesień 2004, 19:13   

Polimeryzowałbym z przedmówcą.

Świat Dysku jest swego rodzaju Neverlandem, czyli uniwersum działającym zgodnie z określonymi prawami fizyki, podobnie jak np. era Hyboryjska Howarda, czy Śródziemie lub Newhon. Ale różnica polega na tym, że ŚD nie jest Ziemią z dodanymi kontynentami, czy magią. Cały wszechświat praczetowski działa na magii niż na nauce.
Nie jest mitem, oraz opowieścią sensu stricte. Jest opowieścią o opowieściach.Zauważcie, że w wielu książkach jest mowa właśnie o narracji, o władzy historii nad umysłami...
Bohaterowie świata dysku jednak realizują jakieś archetypy - tylko skrzywione i wypaczone. Kiedy myślimy o magu, staje nam przed oczyma mędrzec, władający potężną mocą... a Pratchett daje nam Rincewinda. W fantasy barbarzyński bohater jest piękny i młody - a Cohen raczej nie. Krasnoludki, gnomy, klasyczne elfy vs. Elfy i Feegles.

pennywise

Wysłany: 18 Wrzesień 2004, 22:50   

Dziękuję wszystkim za tak wielkie zainteresowanie tematem. widzę, że mi tu całą pracę napiszecie. Jest jeszcze jeden kruczek. Praca ta nie ma być zwykłym suchym textem, ale mową popartą animacjami, filmami, muzyką, obrazami. Więc jeszcze jedna prośba (ale was qrde wykorzystuję :D ) może macie jakieś prace/filmy/animacje/lub_tym_podobne, które miałyby jakiś związek z przerabianym tutaj tematem?? Proszę o informację lub kontakt. Pozdrawiam.
Cytat:

A tak, i jeszcze jedno mi jest w głowie.

Możesz się rozpisać sporo na temat filozofii greckiej. Pterry czerpie z niej całymi garściami: od własnych poglądów zgadzających się, bądź przeczących greckim filozofom, po samą "parodię" postaci historycznych i wypaczone do granic absurdu (metoda Sokratesa ) przykłady.

filozofia jest częścią kultury, a nie mitologi starożytnej Grecji niestety... :(

Wielkie dzięki Banito. Gratuluje pomysłowości i pktu widzenia. Odzywaj się często.

banita 

Wysłany: 19 Wrzesień 2004, 01:56   

eee. Erpegis, ale o co w zasadzie Ci chodzi ?!

re pennywise: polecam się na przyszłość

Vanti 
Moderator

Wysłany: 26 Wrzesień 2004, 19:27   

Pennywise: Mozesz wykorzystac grafiki Josha Kirby'ego i Paula Kidby'ego (zamieszczone w Eryku i Ostatnim Bohaterze + kilkanascie ilustracji dostepnych na necie)

We stop, think, begin to revive
"Gandhi Mate, Gandhi" Enter Shikari

Aureus 

Wysłany: 4 Listopad 2004, 06:27   

Obrazek bogów możesz ściągnąć ze strony Vantiego (czy to nielegalna reklama?)
Są dwie obowiązkowe książki: Pomniejsze Bóstwa, w których dowiesz się wszystkiego o bogach, z nich też weźmiesz wszystkich bogów, którzy krótko mówiąc, są na chama zerżnięci z mitologii. Druga nie jest "aż-tak-ważna", czyli "Ostatni Bohater". Tam jest duże porównanie do mitów greckich. Tam też uzyskaś obrazki.
Czytałem tylko kilka pierwszych postów, więc może się powtarzam...
Jeszcze jedno: Teodork niejasno napisał, iż Lodowi Giganci to herosi, jednak są oni zastępcami potężnych tytanów, których bogowie pokonali. Tak samo w obu mitologiach, wyjście tytanów i gigantów oznacza zagładę ludzkości.

tycia_miko
[Usunięty]

Wysłany: 16 Listopad 2004, 19:17   Ratunku !! Matura

Mam nielada kłopot... Na Mature wybrałam temat zwiazany między innymi z DISCWOLDem....
A do każdej omawianej książki potrzebna jest literatura naukowa. Moze ktoś z was zna jakieś ksiażki, eseje dotyczące ŚWIATA DYSKU , bradzo wazne eseje i literarura podmiotowa musi byc pisana przez jakiegoś PROFESORA.... a watpie zeby PWN wydało coś co sie tyczy swiata dysku ...

Macie może jakies pomysły ?

Mój temat to : "przedstaw obraz śmierci w wybranej epoce na przykładzie literatury i sztuki"

:) Epoka współczesna :) rzecz jasna , jeśli chodzi o stuke poradze se bez problemu ,,,, tak samo z inna literaturą ... ale zalezy mi na Discworldzie bo odejzewam ze mało kto wpadnie na taki ppomysł

Dziękuje wszystkim serdecznie {tuli tuli MIKA }

Aureus 

Wysłany: 16 Listopad 2004, 19:30   

Książki o Śmierci, po kolei:
Mort-Kosiarz-Muzyka Duszy-Wiedźmikołaj. Z nich się dowiesz większości informacji wg. Pratchetta. Książki PROFESORA nie znam żadnej.

Kor 
Moderator

Wysłany: 17 Listopad 2004, 15:14   

:arrow: http://www.ie.lspace.org/books/analysis/index.html

Tylko niestety w języku angielskim :) , ale może być pomocne

tycia_miko
[Usunięty]

Wysłany: 26 Listopad 2004, 23:35   

Yh ksiazki gdzie śmierć występuje too ja znam :P niewybierałabym tego tematu gdybym nieczytała świata dysku :) baa a czytałam go nawet w wersji oryginalno jezycznej :P

Za linke dziękuje przyda się napewno,,,
leeecz....

hmm bo własciwie jest potrzebne opracowanie podmiotowe ... najlepiej naukowe :( ( moze byc w wersji angielskiej , jakis esej naukowy pisany przez jakiego-kolwiek profesora :( hyy

hyy moze jesio sie trafi ktoś co cos bedzie wiedział ale i tak dziekuje

Dziękuje

Odpowiedz do tematu