Przesunięty przez: Aida 1 Październik 2006, 23:37 |
Matura ze Świata Dysku - pomocy! |
| Autor |
Wiadomość |
Aida
Gość
|
Wysłany: 30 Listopad 2004, 21:26
|
|
|
Nic nie wiem o żadnym eseju naukowym. Może spytaj samego Pterrego?
W ogóle dziwne założenie, jeżeli wybierasz żyj±cego autora to niekoniecznie muszą o nim zaraz powstawać eseje naukowe. O nieżyjących też nie zawsze powstają.
Ten wymóg jest na pewno niezbędny? |
|
|
|
 |
pennywise
|
Wysłany: 8 Grudzień 2004, 20:11
|
|
|
| Jest taka książeczka angielska wyglądająca jak nasza polska mappa o śmierci. Death's Domain z tego co pamiętam, ale nie jest to żaden naukowy esej. Nie wiem, nie czytałem, ale znając Pterry'ego to napewno znajdziesz tam coś dla siebie. Tylko ta cena przerażająca... |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 8 Grudzień 2004, 21:10
|
|
|
jako, ze posiadam to sie moze wypowiem
w mapce Death's Domain o samym Śmierci sa ze 3 strony, reszta to opis jego domu i okolic
calosc jest poprostu kolekcjonerskim gadzetem
duzo lepszym zrodlem informacji jest Discworld Companion, gdzie jest skomasowane wszystko co wiemy o Śmierci z ksiazek
oprocz tego DC to naprawde niezla skarbnica wiedzy o Świecie Dysku |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Vampek [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Grudzień 2004, 18:36
|
|
|
| Nooo... przede wszystkim bogowie. Jak już wcześniej zostało wymienione: Ślepy Io - Zeus, Lodowi Giganci, Srebrna Orda- herosi. Ja bym jeszcze wskazał discworldową boginię mądrości, której atrybutem jest... pingwin (czuję tu skojarzenia z moim avatarem- nie zmieniam go od ponad roku na kilkunastu forach). Można tu jeszcze szukać tematu w "Pomniejszych Bóstwach", w których to jest wiele na temat bogów, np. Omnia, która uważa, że świat jest w kształcie kuli (choć to swoista parodia Kościoła w średniowieczu). |
|
|
|
 |
Pedro [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Styczeń 2005, 21:15 Kreacja ¶wiata przedstawionego....
|
|
|
Na wstępie witam wszystkich, gdyż dopiero co się zarejestrowalem.
Pełna treść wątku brzmi: <b>"Kreacja świata przedstawionego w literaturze fantasy. Omów, analizując wybrane utwory."</b> Konkretnie jest to temat na nową maturę ustną z polskiego, który wybrałem. Wybrałem kilka utworów, głównie serii jak "Wiedźmin", "Ziemiomorze", "Władce P" i "Świat Dysku" jednak profesor polskiego polecił żebym wybral max dwie, no to zdecydowalem się na "WP" i "Świat Dysku".
Jestem ciekaw co wy byście przedstwaili w takiej pracy, jak ją zaprezentowali, etc.. Myśle że zadanie dość ciekawe. Dla tych co nie wiedzą na czym polega "nowa matura", bo np. maja juz to za sobą (zazdroszcze), lub przed sobą (współczuje), temat można przedstawić na wiele sposobów zaczynając od pospolitego wykładu, przez puszczanie filmow, muzyki, pokazywanie zdjęć itp., po prezentacje multimedialną (na nia się chyba zdecyduje). Oczywiście taka prezentacja musi byc przeze mnie omawiana komentowana i takie tam bzdury. Czas prezentacji to jakies 15-20 minut z ktorych 5 moge przeznaczyc na puszczenie np. jakiegoś filmiku, a potem musze nawijac, ciekawie i na temat nawijać.
Czekam na wasze rady i pomysły. |
|
|
|
 |
ruido [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Styczeń 2005, 13:53
|
|
|
jak juz temat został odnowiony... ( w sumie to nie wiem o co chodzi w tym odnawiającym go poście ale nic)
tez sie chcialem pochwalic ze maturke z PTerrym zwiazana pisze (w sumie mowie) .
Jak juz wspominalem HISTORIA RECEPCJI W POLSCE UTWOROW DOWOLNEGO AUTORA ANGLOJEZYCZNEGO. co o tym myslicie? eny ajdijas? wskazowkas? POZDR |
|
|
|
 |
Barraketh [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Luty 2005, 22:30 Piekny temat maturalny
|
|
|
| Hehe, tak to kolejny topic z serii 'matura 2005', jednak moj wiaze sie z Pratchettem i chcialem Was poprosic o rade. Temat brzmi "Rozne wizje swiata w literaturze fantasy". Oczywiscie jednym ze swiatow jaki przedstawie bedzie SD, chcialbym wiec wiedziec co Waszym zdaniem warto powiedziec, co jest godne uwagi. Przezentacja trwa 15 minut, z tego okolo 5 chce poswiecic na SD. To niewiele, chcialbym wiec wylowic sedno tego swiata, wycisnac czysta esencje SD. O czym mowic? Wiadomo, ze o ogolnej budowie swiata, o A'Tuinie i sloniach itd, ale co dalej? SD ma tyle aspektow o ktorych wartoby wspomniec, ze az strach, co z tego wybrac? To wlasnie moj apel do Was - pomozcie! |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 10 Luty 2005, 22:39
|
|
|
Barraketh - w Podłużnym znajduje sie temat dotyczacy matur - tam zostalo juz powiedziane chyba wszystko, jakbys mial jeszcze jakies watpliwosci to wtedy pytaj,
a jakiegos moda (albo najlepiej Krejta bo Black jakos ostatnio rzadko na forum gosci) poprosze o przeniesienia posta Barraketha do w/w tematu i usuniecie mojego (dajmy na to jutro zeby zainteresowany mial okazje sobie go przeczytac ) |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Barraketh [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Luty 2005, 06:31
|
|
|
| Ups! Przepraszam bardzo, nie zdazylem jeszcze wszystkich watkow na forum przejrzec... |
|
|
|
 |
Havelock

|
Wysłany: 10 Maj 2005, 17:06 Świat Dysku na maturze
|
|
|
Jako typowy świrus, wybrałem sobie na przyszłoroczną maturę ustną z polskiego taki temacik:
Śmierć jako bohater pozytywny cyklu "Świat Dysku" Terrego Pratchetta
Jako typowy asekurant postanowiłem wesprzeć się na doświadczeniu i wiedzy osób, które czytały ŚD kiedy ja jeszcze chodziłem z drabiną na truskawki.
Które książki - a konkretnie które fragmenty - z wyjątkiem oczywiście całego cyklu o Śmierci mógłbym przytoczyć? Na co zwrócić uwagę?
A może ktoś z was też wziął ŚD na maturę? A może uważacie mnie za osobę ze spaczoną psychiką? Ciekawią mnie wasze opinie.
Thank you from the mountain - z góry dziękuję |
_________________ Za coś takiego twoje oczy zostaną nabite na kolumny ognia! |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 10 Maj 2005, 18:15
|
|
|
Po pierwsze to do jasnej ***** czy kazdy maturzysta musi zakladac swoj osobny temat?
tak wiem to bylo pytanie retoryczne, ale mam nadzieje ze sytuacja w przyszlym roku sie zmieni,
info dla Haveloka - Twoja ankieta poszla sie jednać bo i nic w sobie nie zawierala tak wiec nawet nie mysl o zalozeniu drugiej takiej samej albo chociaz podobnej
co do samego Śmierci, to spoza cyklu warto siegnac po KM, jak dla mnie szczegolnie interesujaca jest tam rozmowa z Losem (pod koniec ksiazki), obecnie czytam TheLastContinent, na poczatku jest scena w ktorej Śmierć przedsawiony jest w roli naukowca studiujacego zachowanie istot ktorymi sie zajmuje (nie wiem jak dalej jesli jeszcze bedzie cos interesujacego to dam znac)
ze scen ktore jeszcze utkwily mi w pamieci, to gra z Babcia w WyprawieCzarownic o zycie dziecka, chociaz tam raczej przedsationy jest charakter Babci
w sumie nie wiem co jeszcze, ale zadanie chyba nie jest trudne jesli rzetelnie przestudiujesz główny cykl a w calej reszcie poszukasz słów wypowiadanych WIELKIMI LITERAMI |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 10 Maj 2005, 19:51
|
|
|
Tak jak mówi QbaJak, przeleć wszystkie książki w poszukiwaniu TAKICH liter.
I polecam zapoznanie się z podcyklem o Śmierci:
MORT (szczególnie końcówka)
MUZYKA DUSZY
KOSIARZ (cała [poglądy audytorów jako really bad guys])
WIEDŹMIKOŁAJ
no i jeszcze nie wydane Thief of Time. |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 10 Maj 2005, 20:08
|
|
|
| QbaJak napisał/a: | | gra z Babcia w WyprawieCzarownic o zycie dziecka, |
W "Maskaradzie" taka gra była. |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 10 Maj 2005, 20:53
|
|
|
| fakt - cykl o wiedzimach (nie liczac 3W) czytalem juz dosc dawno wiec wszystko zlewa mi sie w jedna calosc ale dzieki za sprostowanie |
|
|
|
 |
Havelock

|
Wysłany: 14 Czerwiec 2005, 14:39
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | I polecam zapoznanie się z podcyklem o Śmierci:
MORT (szczególnie końcówka)
MUZYKA DUSZY
KOSIARZ (cała [poglądy audytorów jako really bad guys])
WIEDŹMIKOŁAJ
no i jeszcze nie wydane Thief of Time. |
Ale ja napisałem:
| Havelock napisał/a: | | Które książki - a konkretnie które fragmenty - z wyjątkiem oczywiście całego cyklu o Śmierci mógłbym przytoczyć? Na co zwrócić uwagę? |
Dzięki wielkie, sorry, że nie rozejrzałem się za tym tematem wcześniej. |
_________________ Za coś takiego twoje oczy zostaną nabite na kolumny ognia! |
|
|
|
 |
junol
Gość
|
Wysłany: 27 Marzec 2006, 17:38 pratchett na maturze (:
|
|
|
hej.
na maturze ustej mam temat:
To się czyta dzisiaj – modni pisarze, modne książki. Omów – na przykładzie dwóch – trzech twórców spoza szkolnego kanonu – przyczyny popularności niektórych autorów i książek. Sformułuj własną opinię na ten temat [Wharton, Coelho, Caroll, Libera, Pilch i in.].
chce wziasc m. in. terrego (ostania ksiazke)
na nowej maturze, czesc ustna, oddaje sie bibiliografie. wpisuje sie ksiazki do tematu plus ksiazki "na temeta" czyli jakies opracowania (przy lekturach), recenzje, wywiady itd. w sumie ogolnie mam problem z ta czescia bo mam tylko jakies 3 artykuly o Coelho.
i teraz moje pytanie:
czy znacie jakies ksiazki, artykuly, wywiady, ktore by mi pomogly i pasowaly do tematu (najlepiej dostepne w formie papierowaj, ew. z mozliwoscia podania dokladnego zrodla (jaka gazeta, nr, strona, autor) dotyczace prattcheta (i nie tylko )
P.S. jak zwykle robie wszystko rychlo w czas, bo musze to oddac do konca tygodnia mniej-wiecej [/b] |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 27 Marzec 2006, 17:47
|
|
|
przeszukaj forum: w zjawiskach okołodyskowych masz taki temaci jak wywiady z terrym, tam znajdziesz tego mnostwo (wiekszosc po angielsku) nastepnie jest tez temat odnsnie esejów analiz itp.
do tego w czelusciach naszej bazy jest gdzies temat poświęcony maturom i ludziom, ktorzy tak jak Ty potrzebowli pomocy - mozliwe ze cos z niego wyniesiesz link tutaj http://uam.dmkhosting.com...p?t=252&start=0
a tak poza tym to nie wiem o czym chcesz pisac wiec trudno jest Ci pomoc
PS temat polezy 2 dni, potem scale go poprzednim, do ktorego linka Ci podalem wiec nie zdziw sie jak gdzies go wsiaknie |
|
|
|
 |
junol
Gość
|
Wysłany: 27 Marzec 2006, 17:59
|
|
|
no w sumie, sam jeszcze dokladnie nie wiem co napisze
mam trzech autrow: coelho, pratchett i danielle steel
chce ich przedstawic jako rozne typy popularnosci
paulo - ksiazki dobre, ogromnie poczytne, dajace czytelnikowi mase przezyc, w sumie dla dosc szerokiego grona odbiorcow
terry - jako autor dla w sumie juz wezszej grupy odbiorcow, dosc specyficzna litertura
no i zostaje danielle steel - jej nie znam kompletnie, bibliotekarka mi ja podpowiedziala, jako ksiazka, czytadlo dla kobiet, "przeczytasz jedna, przeczytales wszystkie", chyba romansidla jakies. ksiazki ktore nie daja w sumie nic czytelnikowi, ale sa popularne tak samo jak sa popularne seriale 'M jak Milosc'
(no i do niej mam artykul o kreowaniu bestsellerow w kotrym jest jednym z bohaterow) |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 27 Marzec 2006, 20:10
|
|
|
| junol napisał/a: | | terry - jako autor dla w sumie juz wezszej grupy odbiorcow, dosc specyficzna litertura |
Czemu pelno osob tak pisze? Taka niepopularna ksiazka, a zawsze laduje na szczycie listy bestsellerow. Nie mowiac juz o popularnosci PTerry'ego w Anglii.
Na maturze poprostu musisz wiedziec o czym mowisz, tyle wystarczy. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
junol
Gość
|
Wysłany: 27 Marzec 2006, 21:14
|
|
|
| czemu? bo wiecej osob zna (trzymajac sie listy) coelho niz pratchetta, nawet jak nie czytalo to kojarzy. natomiast terry jest popularny, ale patrzac obiektywnie jest raczej za paulo. |
|
|
|
 |
|
|