|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
Korespondencja z Prószyńskim |
| Autor |
Wiadomość |
banita

|
Wysłany: 15 Lipiec 2004, 01:39 Korespondencja z Prószyńskim
|
|
|
W w±tku o NGN wywi±zała się dyskusja dotycz±ca skandalicznego wydania nowej ksi±żki i padł pomysł wysłania maila w tej sprawie do Prószyńskiego.
http://uam.dmkhosting.com...t=132&start=120
Zgodnie z wcze¶niejszymi ustaleniami zamieszczam jego tre¶ć. Jeżeli macie jakie¶ uwagi, lub znajdziecie błędy (pewnie jest ich sporo, bo pisałem w nocy, po powrocie z pracy) piszcie.
Szanowni Państwo,
Reprezentujemy największe w Polsce internetowe forum dyskusyjne dotycz±ce twórczo¶ci Terrego Pratchetta – Ulice Ankh-Morpork http://uam.dmkhosting.com/forum/. Istniejemy już od ponad dwóch lat, wcze¶niej funkcjonuj±c jako czę¶ć Twój Netu. Przez ten czas w dyskusjach na naszym forum czynny udział brały dosłownie setki osób. Dzi¶ możemy pochwalić się liczb± 121 zarejestrowanych użytkowników, którzy od lutego bież±cego roku zd±żyli napisać prawie 4 tysi±ce wiadomo¶ci. Niektórzy z nas prowadz± internetowe strony dotycz±ce wydawanych przez Państwa ksi±żek (np. http://www.atuin.kultura.org.pl/, http://www.swiat-dysku.prv.pl/, http://www.discworld.z.pl/, http://www.discworldcovers.piwko.pl/), niejednokrotnie zupełnie bezinteresownie po¶więcaj±c na to swój czas, a nawet pieni±dze. Można powiedzieć, że jeste¶my największ± zorganizowan± grup± fanów Terrego Pratchetta w Polsce. Piszemy do Państwa nie tylko w swoim własnym imieniu, ale także w imieniu tych wszystkich, którzy dziel± z nami tę pasję. A o skali zainteresowania ¦wiatem Dysku najlepiej ¶wiadcz± tłumy, jakie przyci±gały spotkania z tym pisarzem podczas jego ostatniej wizyty w naszym kraju, oraz ilo¶ci sprzedanych przez Państwa ksi±żek firmowanych jego nazwiskiem. Mamy nadzieję, że problemy jakie tu poruszymy spotkaj± się z Państwa zrozumieniem, a na wszystkie pytania otrzymamy wyczerpuj±ce odpowiedzi.
Chcieliby¶my zacz±ć od sprawy, która nas ostatnimi czasy bardzo zbulwersowała, a dotyczy jako¶ci wydawanych przez Państwa ksi±żek. Przede wszystkim chodzi o najnowsz± pozycję - „Na glinianych nogach”. Jako¶ć jej pierwszego wydania to po prostu skandal, a suma 30 złotych, niezależnie od wspaniałej pracy tłumacza Pana Piotra W. Cholewy, wydaje się chyba kwot± zbyt wygórowan± za produkt, który wygl±da jakby był żywcem przeniesiony z czasów PRL. Po oczach bije różnokolorowy papier, kartki wygl±daj± jakby przeżyły powódĽ, a następnie zostały wysuszone, ilustracja z pierwszej strony okładki nierówno zachodzi na grzbiet, a po przeczytaniu z samej okładki zaczyna odchodzić folia. Drugie wydanie z 7 czerwca br. jest już poprawne i pozostaje tylko zadać pytanie, czy nie mogło tak być od pocz±tku? Dlaczego osoby, które kupiły mizernej jako¶ci pierwsze wydanie ksi±żki zapłaciły za ni± tyle samo, co kto¶ kto ma okazję nabyć j± teraz? Każdy z nas ze zniecierpliwieniem wypatruje kolejnej pozycji ze ¦wiata Dysku, a kiedy w końcu widzi upragnion± ksi±żkę na półce, ta nagle okazuje się być bublem. W cywilizowanym ¶wiecie egzemplarze gorszej jako¶ci sprzedaje się po niższej cenie. Nie pierwszy raz zreszt± mamy do czynienia z tak± sytuacj±. Suma 30 złotych przy obecnej sytuacji ekonomicznej przeciętnego Polaka wcale nie jest mała. Jednak skoro taka musi być, to mamy prawo wymagać, aby jako¶ć nie pozostawiała żadnych zastrzeżeń. Żywimy głębok± nadzieję, że tego rodzaju sytuacje już się nie powtórz± i 20 wrze¶nia wszyscy będziemy cieszyć się z poprawnie wydanego i wartego swojej ceny „WiedĽmikołaja”.
Zdajemy sobie sprawę jak ważne s± dzisiaj dla firmy relację z klientem i tak zwane Public Relations, dlatego bardzo gor±co zapraszamy Państwa do odwiedzenia naszego forum http://uam.dmkhosting.com/forum/ , które mogłoby stać dla obu stron owocn± form± kontaktu. Byłaby to dla nas znakomita okazja do wyja¶nienia wielu nurtuj±cych nas problemów i pozwoliłoby nam uzyskać odpowiedzi na wiele naszych pytań. Państwu, jako wydawcy zapewniłoby stały kontakt z czytelnikiem, oraz dałoby możliwo¶ć dodatkowej promocji swoich ksi±żek.
Korzystaj±c z okazji chcieliby¶my także zadać Państwu kilka pytań dotycz±cych planów wydawniczych.
1. Czy planuj± państwo wznowienie wydania „Mappy ¦wita Dysku”, oraz wydanie innych map. Chodzi o „Tourist Guide to Lancre” i „Death Domain” i "Streets of Ankh-Morpork".
Wiele osób byłoby bardzo zainteresowanych kupnem tych pozycji.
2. Na kiedy planowane jest wydane drugiej czę¶ci Nauki ¦wiata Dysku?
3. Kiedy, i czy w ogóle, planuj± Państwo wydać „Discworld Companion”
Z szacunkiem,
Użytkownicy forum dyskusyjnego „Ulice Ankh-Morpork" |
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 15 Lipiec 2004, 09:25
|
|
|
moze byc mam tylko 2 zastrzezenia
1. wydaje mi sie niepotrzebne atakowac za RO i WC
2. czemu w adresach nie ma Discworldcovers ? :clever: |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 15 Lipiec 2004, 11:14 Re: Mail do Prószyńskiego ws. jako¶ci ksi±żek it
|
|
|
| Cytat: | | Terrego Pratchetta – Ulice Ankh-Morpork. |
moze juz tutaj w nawasie dac adres forum, a dalej moze zostac powtorzony
| Cytat: | | Jako¶ć jej pierwszego to po prostu skandal |
powinno byc "Jako¶ć jej pierwszego wydania..." bo inaczej nie jest to od razu zrozumiale
| Cytat: | | zniecierpliwieniem wypatruje kolejnej pozycji ze ¶wiata dysku |
¦wiata Dysku - duzymi
| Cytat: | | 1. Czy planuj± państwo wznowienie wydania „Mappy ¦wita Dysku”, oraz wydanie innych map. Chodzi o „Tourist Guide to Lancre” i „Death Domain”. Wiele osób byłoby bardzo zainteresowanych kupnem tych pozycji. |
mozna jeszcze napisac trzeci tytul - "Streets of Ankh-Morpork"
dzieki, ze podjales sie napisania [/quote] |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 15 Lipiec 2004, 12:00
|
|
|
| QbaJak napisał/a: | moze byc mam tylko 2 zastrzezenia
1. wydaje mi sie niepotrzebne atakowac za RO i WC
|
No wlasnie, juz nie rozstrzasujmy dawnych ich bledow [moge to pisac dosc subiektywnie, bo mam wydanie RO z dobra okladka, a moj WC nie jest na papierze toaletowym {jak to fajnied do siebie pasuje, ten skrot i typ papieru }) |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 15 Lipiec 2004, 12:35
|
|
|
| Mail poprawiony. Poczekam do wieczora na inne głosy i wysyłam. |
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 15 Lipiec 2004, 18:46
|
|
|
ja jeszcze tylko jedno wyrzuc przecinki i wszytkie inne znaki interpunkcyjne tam gdzie sa adresy bo sie strony nie laduja po kliknieciu na link - przynajmniej u mnie na mozilli |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 16 Lipiec 2004, 00:50
|
|
|
| Wysłałem maila do działu promocji Prószyńskiego. Jak tylko pojawi się odpowiedĽ, dam znać. |
|
 |
banita

|
Wysłany: 16 Lipiec 2004, 12:43
|
|
|
OdpowiedĽ pojawiła się bardzo szybko:
Szanowni Państwo,
dziękujemy za opinie dotycz±ce naszych ksi±żek.
Zależy nam bardzo na dobrym kontakcie z czytelnikiem więc
Państwa zdanie jest dla ważn± informacj± i będziemy wdzięczni za
wszelkie "podpowiedzi".
Dołożymy starań by papier na jakim drukujemy powie¶ci naszych
autorów był lepszej jako¶ci. Na cenę ksi±żki wpływ ma wiele czynników.
Pewnie domy¶lacie się Państwo, że licencje na druk ksi±żek
tak znanego pisarza nie s± tanie.
Niezależnie jednak od wszystkiego postaramy się by ksi±żka któr± Państwu
oferujemy była coraz lepszej jako¶ci.
Dziękujemy również za zaproszenie na Państwa forum.
Czasami bywamy tam nieoficjalnie, jednak ilo¶ć autorów którymi się zajmujemy
nie pozwala nam na uczestniczenie we wszelkich działaniach fanowskich.
Działania te ciesz± nas bardzo i dostarczaj± wiele satysfakcji z wydawania
tytułów które staj± się kultowymi.
W przyszło¶ci będziemy wydawali wszystko co wi±że się z DiscWorldem.
Dat kolejnych wydań ujawniał jednak nie będę ponieważ trudno okre¶lić
je dokładnie. Zależy nam by cało¶ć cyklu tłumaczyła jedna osoba czyli
nieoceniony Piotr W. Cholewa, czas jednak jest ograniczeniem z którym nie
sposób walczyć.
Prosimy więc o cierpliwo¶ć i zapraszamy na nasze strony internetowe
www.proszynski.pl
na których będziemy podawali sprawdzone informacje.
Chciałbym jeszcze podpowiedzieć Państwu, że DiscWorld jest nazw± zastrzeżon±
i aby j± wykorzystywać należy uzyskać zgodę autora.
Jako wydawca jeste¶my zobowi±zani powiadamiać naszych autorów o bezprawnym
wykorzystywaniu ich twórczo¶ci. Oczywi¶cie nie zamierzamy tego robić tym
razem.
Jednak trudno nam w zwi±zku z tym oficjalnie wypowiadać się na Państwa
forum.
My¶lę, że warto byłoby napisać do Terry Pratchetta i poprosić o zgodę na
wykorzystywanie
(niekomercyjne) nazw z jego ksi±żek.
Komentarz zostawiam Wam. |
|
 |
Vende
Gość
|
Wysłany: 16 Lipiec 2004, 14:10
|
|
|
ROTFL... belkocik marketinowy + przypomnienie kto tu rzadzi
Buchachachachachacha... poryczalem sie ze smiechu... |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 16 Lipiec 2004, 14:15
|
|
|
| piekna odpowiedz. Jestem zawsze pod wrazeniem osob, ktore potrawia napisac tak duzo tak bardzo o niczym. No a te pogrozki to jest juz w ogole najlepsze. Chyba trzeba zmienic nazwe forum na: "Ulice Ankh-Morpork - Mamy zgode Pratchetta haha!!" |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 16 Lipiec 2004, 15:08
|
|
|
Ano wła¶nie... Szczerze mówi±c nie spodziewałem się po tym mailu wybuchów.
Co tu dużo gadać. Wieczorem wkleję projekt odpowiedzi na tego maila.
| Cytat: |
belkocik marketinowy + przypomnienie kto tu rzadzi
|
piękne podsumowanie. |
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 16 Lipiec 2004, 15:22
|
|
|
tak, widzimy tu duzo o niczym
mozesz napisac, ze posiadamy pozwolenie od samego Pratchetta na wykorzystywanie nazwy zastrzerzonej wiec nie ma problemu
a tak to nie odpowiedzieli na pytania, wiec mozna chociaz powtorzyc to o N¦D 2, poniewaz ona miala sie ukazac juz teraz |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 16 Lipiec 2004, 15:26
|
|
|
| jak już bedzie lecieć kolejny mail to spytaj o te nowe wydanie Koloru Magii - czy zamierzaja wydać tak cały cykl i kto jest autorem tamtej okładki - bo mi dalej nie odpowiedzieli a mineło już prawie 3 miesiace :/ |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 16 Lipiec 2004, 15:47
|
|
|
QbaJak, nie wiem, czy nie prosciej bedzie, podejsc do ksiegarni i sprawdzic w ksiazce kto jest autorem okladki, bo kontakt z jakakolwiek instytucja nie jest prosty, a jesli jest juz odpowiedz to w stylu tej co mozna przyczytac powyzej |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 16 Lipiec 2004, 17:12
|
|
|
Oto odpowiedĽ do Prószyńskiego. Czekam na Wasze uwagi.
Sznowni Państwo.
Przede wszystkim bardzo dziękujemy za szybk± odpowiedĽ na naszego maila.
Na wstępie chcieli¶my wyja¶nić kwestię dotycz±c± praw autorskich. Dziękujemy bardzo za uprzejm± podpowiedĽ w tej sprawie, ale chcemy uspokoić wszystkich, ze mamy osobist± zgodę od Pana Terrego Pratchetta do używania nazwy DiscWorld, jaki i jej pokrewnych w celach nie marketingowych. Dodatkowo baner naszego forum opatrzyli¶my odpowiedni± adnotacj±: „DiscWorld, Ankh-Morpork, and all related characters are trademarks registred by Terry Pratchett”. Tak więc zarówno tym, jak i następnym razem nie musicie państwo wypełniać niemiłego obowi±zku informowania o tym autora, ponieważ autor o tym wie i wyraził na to zgodę. Dziękujemy jednak za troskę.
Nie mamy pretensji do ceny ksi±żki ponieważ jak trafnie Państwo napisali wpływ na to ma wiele czynników. Z przyjemno¶ci± płacimy 30 PLN, które za państwa nieocenionym po¶rednictwem pozwalaj± nam wej¶ć do wspaniałego ¦wiata Dysku. Przejawiamy jednak głębok± troskę o jako¶ć wydania i to wła¶nie było przedmiotem naszego wcze¶niejszego maila. Wyrażamy głębok± nadzieję, że zgodnie z Państwa zapowiedzi± kolejne wydania nie pozostawi± cienia zarzutu względem ich jako¶ci i to zarówno w kwestii papieru, jak i formy okładki. O niej póĽniej.
Jako fani z pewno¶ci± będziemy wychodzić naprzeciw Państwa potrzebom i służyli „podpowiedziami”. Z żalem przyjęli¶my wiadomo¶ć, że takie kontakty nie będ± miały miejsca za po¶rednictwem naszego forum. W pełni jednak respektujemy i rozumiemy ograniczenia jakie wi±ż± Państwa aktywno¶ć w tej kwestii. Jednocze¶nie jeste¶my zaszczyceni, że możemy liczyć na „nieoficjalne” wizyty na naszym forum, które dla Państwa, mog± być znakomit± skarbnic± wiedzy „co w trawie piszczy” w ¶rodowisku fanowskim.
Chcieliby¶my teraz wykorzystać okazję i podzielić się z Państwem naszymi sugestiami.
Przede wszystkim bardzo Cieszy nas, że 20 wrze¶nia będzie miała miejsce premiera „WiedĽmikołaja”. Jeste¶my również mile zaskoczeni faktem, że już teraz możemy na Państwa oficjalnej stronie internetowej znaleĽć jej oficjaln± zapowiedĽ. Niezmiernie doceniamy, że zdecydowali się państwo na to aż z dwumiesięcznym wyprzedzeniem. Bardzo liczymy na to, że stanie się to od teraz ogólnie przyjęt± praktyk±.
Doskonale rozumiemy, że nie s± Państwo w stanie podać dat premier kolejnych ksi±żek. Z cierpliwo¶ci± będziemy na nie czekać. Chcieliby¶my jednak uzyskać informację na temat drugiej czę¶ci Nauki ¦wiata Dysku, której premiera zapowiadana była na lipiec bież±cego roku, a jak na razie nie pojawiła się żadna oficjalna zapowiedĽ.
Podobnie jak Państwo nie wyobrażamy sobie, aby serię o ¦wiecie Dysku mógł tłumaczyć kto¶ inny niż Piotr W Cholewa. My¶lę, że możemy być pewni, że zrobi± Państwo wszystko co w Państwa mocy, aby to się nie zmieniło. Kwalifikacje, umiejętno¶ci i styl Pana Cholewy s± również czę¶ci± ogromnego sukcesu ¦wiata Dysku na polskim rynku i jego tłumaczenia zarówno dla państwa, jak i dla nas s± bezcenne.
Bardzo ucieszyła nas informacja, że planuj± Państwo w przyszło¶ci wydać wszystko co wi±że się z DiscWorldem. W tym miejscu pragnęliby¶my jednak ponowić gor±c± pro¶bę o reedycję „¦wiata Dysku Mappy”. Mamy nadzieję, że nasza pro¶ba zostanie przez Państwa uwzględniona w tych ambitnych planach.
Bardzo cieszy nas, że zdecydowali się Państwo na wydawanie ksi±żek z serii ¦wiata Dysku również w twardej oprawie. Ostatnio na państwa stronach można znaleĽć także informację o nowym wydaniu „Koloru Magii” http://www.proszynski.pl/...p?ksiazka_id=64 który różni się od klasycznej serii okładk±. Mamy nadzieję, że zmiana stylu okładki wi±że się tylko i wył±cznie z tym, że wydanie to jest tańsze i ma inny format. Niezależnie od tego, bardzo cieszymy się z tej inicjatywy.
Jak zapewne zauważyli państwo podczas swoich nieoficjalnych wizyt na naszej stronie, bardzo duż± wagę przywi±zujemy do okładek naszych ulubionych ksi±żek. Dla każdego fana ¦wiata Dysku jest ona nieodł±czn± wizytówk± tej wspaniałej serii, bez której niepodobna jest sobie j± wyobrazić. Mamy nadzieję, że jej charakterystyczny widok, fason i szata http://www.proszynski.pl/.../kolormagii.jpg http://www.proszynski.pl/...anowieidamy.jpg http://www.proszynski.pl/...anychnogach.jpg pozostanie nie zmieniona do samego końca – a przynajmniej do „Thief of Time”, który wyznacza tragiczn± ¶mierć nieocenionego ilustratora Josha Kirbiego. Jedyne co w tej kwestii możemy Państwu zasugerować, to fakt, że chętnie widzieliby¶my bardziej urozmaicon± kolorystykę jej grzbietu. Ostatnie pięć ksi±żek miało grzbiet w kolorze żółtym. Może czas teraz to zmienić. Wydanie „WiedĽmikołaja może być znakomit± ku temu okazj±.
Wszelkie dalsze uwagi kierować będziemy do Państwa drog± mailow±. Liczymy, że nasze kontakty stan± się żywsze i przynios± korzy¶ci obu stronom.
Z szacunkiem,
Użytkownicy forum dyskusyjnego „Ulice Ankh-Morpork”. |
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 16 Lipiec 2004, 17:13
|
|
|
re Settler:
najpierw to trzeba wiedziec w jakiej to ksiegarni mozna dostac - ale jak chcecie
w kazdym badz razie dalej chce wiedziec czy beda tak wszystko wydawac czy tylko wydali KM a tego w ksiegarni juz sie nie dowiem |
| |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 16 Lipiec 2004, 19:01
|
|
|
| Cytat: | | W tym miejscu pragnęliby¶my jednak ponowić gor±c± pro¶bę o reedycję „¦wiata Dysku Mappy”. |
winno byc (czy jak to sie pisze ) - "Mappy ¦wiata Dysku"
poza tym mysle, ze warto by bylo napisac o jakiejs wspolpracy z naszej strony - cos co by ich zajecilo do odpisywania na nasze maile i nie powodowalo zdenerwowania w styu "czego znowu oni chca!"
wiem, ze to ich interes i w sumie obowiazek, ale wiem tez jakie jest ludzi podejscie, ze lepiej do sprawy podchodza jak cos za to dostaja, albo chociaz mysla, ze dostaja
re Qbajak,
ad pierwsza sprawa - masz racje, ja nawet nie widzialem chyba takiego wydania , ale jak zobacze to dam znac
moze jutro bede w Empiku, ale w ogole to wyjezdzam na jakies 5 dni, wiec oczekuj wiesci
re druga sprawa - zapewne tak, ale jak spox, niech banita to dopisze do maila |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 16 Lipiec 2004, 23:33
|
|
|
| Cytat: |
Tak więc zarówno tym, jak i następnym razem nie musicie państwo wypełniać niemiłego obowi±zku informowania o tym autora, ponieważ autor o tym wie i wyraził na to zgodę. Dziękujemy jednak za troskę. (...) |
Ja nie wiem Banito, czy ty wiesz, że wiedza o tym ile "uprzejmej zjadliwo¶ci" można zawrzeć w tek¶cie, ¶wiadczy o szacunku do czytaj±cego...
| Cytat: | Z przyjemno¶ci± płacimy 30 PLN, które za państwa nieocenionym po¶rednictwem pozwalaj± nam wej¶ć do wspaniałego ¦wiata Dysku.(...)
Jako fani z pewno¶ci± będziemy wychodzić naprzeciw Państwa potrzebom i służyli „podpowiedziami”. Z żalem przyjęli¶my wiadomo¶ć, że takie kontakty nie będ± miały miejsca za po¶rednictwem naszego forum. W pełni jednak respektujemy i rozumiemy ograniczenia jakie wi±ż± Państwa aktywno¶ć w tej kwestii. Jednocze¶nie jeste¶my zaszczyceni, że możemy liczyć na „nieoficjalne” wizyty na naszym forum, które dla Państwa, mog± być znakomit± skarbnic± wiedzy „co w trawie piszczy” w ¶rodowisku fanowskim.
|
Słuchaj, ja rozumiem, że usiłujesz być zbytnio uprzejmy ale w tej formie to już trochę przesadziłe¶... Panowie z Prószyńskiego s± dla nas bardzo mili, i nie jest w porz±dku traktowanie ich w taki sposób.
A poza tym się kogucisz. To, że jeste¶my największym pratchettowym forum w Polsce, to nie znaczy, że możemy kickać w osła wydawcę. Co wolno księciu...
A poza tym może być. |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 17 Lipiec 2004, 13:23
|
|
|
Ale mnie skrzyczała
Aido owszem sam zastanawiałem się, czy przypadkiem tej "uprzejmej zjadliwo¶ci" nie ma za dużo. Ale zamie¶liłem tego posta tutaj - a nie wysyłałem - po to aby to między nami wyja¶nić, a nie dostawać "uprzejme szkolenie". Bo to chyba niczemu nie służy.
Co drugiej czę¶ci nie rozumiem co widzisz w niej złego? Bardzo miło, że panowie z Prószyńskiego s± dla nas mili. Nie wiem co niemiłego w tym drugim cytacie.
Jeżeli chodzi o 30 PLN to nie ma tu żadnej ironii. Poza tym to nie jest kogucenie tylko PR
Ludzie nauczmy wymagać, bo jak będziemy pisać do nich tylko słodkie uniżone maile, to będziemy zawsze olewani.
Takie jest przynajmniej moje zdanie. Ale może się mylę. |
|
 |
banita

|
Wysłany: 19 Lipiec 2004, 16:40
|
|
|
Przesyłam kolejny projekt odpowiedzi. Mam nadzieję, że tym razem dyskusja nad nim nie przyjmie formy "pouczanki", ponieważ raczej nie zachęca to do jakiejkolwiek pracy...
Sznowni Państwo.
Przede wszystkim bardzo dziękujemy za szybk± odpowiedĽ na naszego maila.
Na wstępie chcieli¶my wyja¶nić kwestię dotycz±c± praw autorskich. Dziękujemy bardzo za uprzejm± podpowiedĽ w tej sprawie, ale chcemy uspokoić wszystkich, ze mamy osobist± zgodę od Pana Terrego Pratchetta do używania nazwy DiscWorld, jaki i jej pokrewnych w celach nie marketingowych.
Na dowód przytaczamy fragment maila do autora w tej sprawie i jego odpowiedĽ:
>And we wish to sorry for using such web address without your
>permission. We simply didn't know this is a trademark. As always, we
>had good intentions but it is as usual. Would you agree for using
>it, please?
Yes, provided it is clearly a fan site. I cut fans some slack in these
matters. If you were to use it for commercial purposes, or sell it,
then I would not be happy..
Dodatkowo baner naszego forum opatrzyli¶my odpowiedni± adnotacj±: „DiscWorld, Ankh-Morpork, and all related characters are trademarks registred by Terry Pratchett”. Dziękujemy jednak za troskę.
Nie mamy pretensji do ceny ksi±żki ponieważ jak trafnie Państwo napisali wpływ na to ma wiele czynników. Z przyjemno¶ci± płacimy 30 PLN, które za państwa nieocenionym po¶rednictwem pozwalaj± nam wej¶ć do wspaniałego ¦wiata Dysku. Przejawiamy jednak głębok± troskę o jako¶ć wydania i to wła¶nie było przedmiotem naszego wcze¶niejszego maila. Wyrażamy głębok± nadzieję, że zgodnie z Państwa zapowiedzi± dołoż± Państwo wszelkich starań, aby kolejne wydania nie pozostawiały cienia zarzutu względem ich jako¶ci i to zarówno w kwestii papieru, jak i formy okładki. O niej póĽniej.
Z żalem przyjęli¶my wiadomo¶ć, że nasze kontakty nie będ± miały miejsca za po¶rednictwem naszego forum. W pełni jednak respektujemy i rozumiemy ograniczenia jakie wi±ż± Państwa aktywno¶ć w tej kwestii. Jednocze¶nie jeste¶my zaszczyceni, że możemy liczyć na „nieoficjalne” wizyty na naszym forum. Mamy nadzieję również, że będ± Państwo otwarci na nasze sugestie i podpowiedzi.
Chcieliby¶my teraz wykorzystać okazję, by się nimi z Państwem podzielić.
Przede wszystkim bardzo Cieszy nas, że 20 wrze¶nia będzie miała miejsce premiera „WiedĽmikołaja”. Jeste¶my również mile zaskoczeni faktem, że już teraz możemy na Państwa oficjalnej stronie internetowej znaleĽć jej oficjaln± zapowiedĽ. Niezmiernie doceniamy, że zdecydowali się państwo na to aż z dwumiesięcznym wyprzedzeniem. Bardzo liczymy na to, że stanie się to od teraz ogólnie przyjęt± praktyk±.
Doskonale rozumiemy, że nie s± Państwo w stanie podać dat premier kolejnych ksi±żek. Z cierpliwo¶ci± będziemy na nie czekać. Chcieliby¶my jednak uzyskać informację na temat drugiej czę¶ci Nauki ¦wiata Dysku, której premiera zapowiadana była na lipiec bież±cego roku, a jak na razie nie pojawiła się żadna oficjalna zapowiedĽ.
Podobnie jak Państwo nie wyobrażamy sobie, aby serię o ¦wiecie Dysku mógł tłumaczyć kto¶ inny niż Piotr W Cholewa. My¶lę, że możemy być pewni, że zrobi± Państwo wszystko co w Państwa mocy, aby to się nie zmieniło. Kwalifikacje, umiejętno¶ci i styl Pana Cholewy s± również czę¶ci± ogromnego sukcesu ¦wiata Dysku na polskim rynku i jego tłumaczenia zarówno dla państwa, jak i dla nas s± bezcenne.
Bardzo ucieszyła nas informacja, że planuj± Państwo w przyszło¶ci wydać wszystko co wi±że się z DiscWorldem. W tym miejscu pragnęliby¶my jednak ponowić gor±c± pro¶bę o reedycję „¦wiata Dysku Mappy”. Mamy nadzieję, że nasza pro¶ba zostanie przez Państwa uwzględniona w tych ambitnych planach.
Bardzo cieszy nas, że zdecydowali się Państwo na wydawanie ksi±żek z serii ¦wiata Dysku również w twardej oprawie. Ostatnio na państwa stronach można znaleĽć także informację o nowym wydaniu „Koloru Magii” http://www.proszynski.pl/...p?ksiazka_id=64 który różni się od klasycznej serii okładk±. Mamy nadzieję, że zmiana stylu okładki wi±że się tylko i wył±cznie z tym, że wydanie to jest tańsze i ma inny format. Niezależnie od tego, bardzo cieszymy się z tej inicjatywy.
Jako fani, bardzo duż± wagę przywi±zujemy także do okładek naszych ulubionych ksi±żek. Dla każdego fana ¦wiata Dysku jest ona nieodł±czn± wizytówk± tej wspaniałej serii, bez której niepodobna jest sobie j± wyobrazić. Mamy nadzieję, że jej charakterystyczny widok, fason i szata http://www.proszynski.pl/.../kolormagii.jpg http://www.proszynski.pl/...anowieidamy.jpg http://www.proszynski.pl/...anychnogach.jpg pozostanie nie zmieniona do samego końca – a przynajmniej do „Thief of Time”, który wyznacza tragiczn± ¶mierć nieocenionego ilustratora Josha Kirbiego. Jedyne co w tej kwestii chcieliby¶my Państwu zasugerować, to bardziej urozmaicona kolorystyka jej grzbietu. Ostatnie pięć ksi±żek miało grzbiet w kolorze żółtym. Może czas teraz to zmienić. Wydanie „WiedĽmikołaja może być znakomit± ku temu okazj±.
Wszelkie dalsze uwagi kierować będziemy do Państwa drog± mailow±. Liczymy, że nasze kontakty stan± się żywsze i przynios± korzy¶ci obu stronom.
Z szacunkiem,
Użytkownicy forum dyskusyjnego „Ulice Ankh-Morpork”. |
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - opowiadania |