|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
Otwarty przez: QbaJak 14 Wrzesień 2006, 19:29 |
Gadżety (nie tylko) na drugie spotkanie |
| Autor |
Wiadomość |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 12 Wrzesień 2006, 19:13 Gadżety (nie tylko) na drugie spotkanie
|
|
|
No więc, żeby nie wyszło jak zwykle (chociaż w przypadku koszulek to chyba powianiem napisać, żeby wyszło jak zwykle ) to postanowiłem założyć temacik.
W którymś wątku, ktoś zasugerował, żeby zamiast koszulek, z okazji II spotkania zrobić inny Dyskowy gadżet. Przedyskutowałem sprawę na gg z Veną, a właściwie, ta jak zwykle się zaofiarowała i stanęło, że oprócz koszulek watro by było, zgodnie z tym co ktoś już wcześniej zasugerował, zrobić kubki.
Z pierwszych wyliczeni wyszło, że koszt będzie mniej więcej 5zł za kubek i 10 za nadruk. Nadruk ponoć laserowy i super trwały, a co za tym idzie i jednokolorowy.
W związku z całym pomysłem, pojawia się oczywiście kilka pytań:
1. Czy osoby wybierające się na forum będą w ogóle zainteresowane takim "gratisem"
2. Czy oprócz kosztów podróży będziecie w stanie wydać na dwa gadżety (ok 30zł za koszulkę + 15 za kubek). Czy może większości nie będzie stać na taki wydatek i będziemy chcieli zdecydować się na jedną pamiątkę
Chciałbym tu od razu zaznaczyć, że jeśli się podzielimy i nie dojdziemy do ładu, tzn 10 osób będzie chciało jedno 5 drugie, a kolejne dziesięć oba upominki to koszty wyrobu wzrosną.
3. Dwa gadżety generują kolejne kłopoty bo trzeba wymyślić 2 grafiki i 2 hasełka. Oczywiście liczbę tę można ograniczyć do jednego w obu przypadkach... ale po co?
Odnośnie tego punktu, rozważaliśmy już z Veną i poczyniliśmy pewne przygotowania odnośnie kubeczków. Możecie je znaleźć tu oraz tu
Oczywiście w pierwszym przypadku, pojawia się problem z legalnością, w drugim myślę, że będzie do rozwiązania jednym mailem. Oczywiście do obrazków przyda się jakieś hasełko i ktoś musi je wymyślić...
I żebym został dobrze zrozumiany, obrazki nie są w żadnym wypadku obowiązujące, jeśli komuś się uda stworzyć coś ładnego za pewne będzie to preferowane. Pamiętajcie, że nie trzeba być komputerowym magikiem, żeby coś społodzić.. czasami wystarczy poszukać i umiejętnie poskładać ze sobą darmowe cliparty - tak było w przypadku koszulek na pierwsze spotkanie.
Aha jeszcze raz przypominam... Preferujemy prace czarno-białe (mogą być też niebiesko-żółte, ważne, żeby było 2 kolory) i w formie grafiki wektorowej. W przypadku koszulek, będzie też dobrze jeśli pace nie będą posiadały zbyt dużej ilości małych elementów, bo ostatni mi się dostało, a i Kor musiał zrezygnować ze swojej kupy .
4. O czymś miałem jeszcze napisać, ale już nie pamiętam o czym - pewnie wyjdzie w praniu. W każdym bądź razie zachęcam do rozmowy, składania propozycji i zastrzegam, że w związku z bałaganem panującym w topicu odnośnie drugiego spotkania, będą niemiłosiernie usuwał posty nic nie wnoszące do tematu (czyli w stylu "szkoda że mnie nie będzie i nie będę miał swojego kubeczka/koszulki") i ścigał użytkowników je piszących.
Prosiłbym także, żeby w miarę możliwości, na pytanie zawarte w punktach 1 i 2 wypowiadały się osoby wybierające się na zjazd, a to tylko dlatego, żeby uniknąć sytuacji, że przyjezdni dostanę koszulki, których tak na prawdę nie chcieli. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 12 Wrzesień 2006, 19:32
|
|
|
Nie wiem, czy az 2 gadzety nie jest pewien przerost, wiec czekajmy na opinie innych. Rozmawialismy o tym pol zartem na gadu (z Krejtem i Ubootem), ale teraz calkiem serio pytanie o jakies kufelki, lub szklanki. Chodzi o to, ze wiele osob (np. ja) ma cala szafe kubkow i kolejny to po prostu kolejny. Wiem, ze w takim wypadku bedzie drozej i w gogole moze to glupi pomysl, ale zawsze lepiej zaproponowac, niz siedziec cicho.
Co do grafiki to zachwile przegladne co tu mam i dam znac.
Tez bym prosil, aby osoby, ktore nie wybieraja sie na spotkanie jedynie prezentowaly, swoje propozycje grafiki. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 12 Wrzesień 2006, 19:52
|
|
|
Jak dla mnie szklanki odpadają, nawet jeśli mowa a tych dużych pół litrowych na "soczek" - za szybko się tłuką i są po prostu brzydkie. Do tego, jedyny bajer jaki można z nimi zrobić to "przyprasować" nalepkę, a ta po prostu za szybko schodzi, zwłaszcza, jeśli używa się zmywarek. Kufel, mimo, że trochę trwalszy to IMO też odpada jeśli ma być szklany, powód? - patrz wytrzymałość nalepek.
W związku, z trwałością wykonania zaproponowaną przez Venę, ostatecznie mógłby to być zwykły biały kufel ceramiczny. Ale nie oszukujmy się, nie pałają one olśniewającym pięknem (no przynajmniej dopóki nic na nich nie nadrukujemy). Poza tym nie wiem jak jest z ich dostępnością (przejrzałem allegro - nie ma) i wypalaniem na nich wzoru. Mam tu na myśli zarówno problemy gabarytowe kufla - nie wiem jak to jest robione, ale trzeba się liczyć z możliwością, że nie wejdą do maszynki, jak i wielkość samego obrazka, bo głupio żeby z powierzchni całego kufla logo zajmowało tylko maluczki wycinek. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 12 Wrzesień 2006, 23:03
|
|
|
| Szczerze... to NIE... jak najbardziej nie. Przecież ten rysunek, poza napisem nie ma nić wspólnego ze ŚD. Nie wiem jak Ty, ale ja nie chciałbym mieć tego czegoś na kubku ani na koszulce i mam nadzieję, że żaden inny forumowicz też nie. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 12 Wrzesień 2006, 23:13
|
|
|
To miał być smieszny i przewrotny rysunek. Znalazłem go kiedys, w liceum jeszcze, w gazetce Secret Service. W otyginale koleś ma na koszulce znaczek atari /|\ i ma napisane: I love Atari. I w liceum (im. R. Traugutta) wpadłem na pomysł, co by sobie strzelić taką koszulkę z: I love Traugutt. Ludziom się spodobało, i później chyba z 10 osób robiło różne modyfikacje tej koszulki. Takie to oldskulowe było i pokazywalo nas humorystyczny stosunek do szkoly i taki luzacki.
Potem pracowałem (cały czas pracuje w Gminnym Ośrodku Kultury, w skrócie GOK), i też mam zmienioną: I love GOK. I oczywiście dyrektorowi się nie podoba, bo uważa że ośmieszam instytucję, ale dziciaki, którch jestem instruktorem juz ode mnie sobie pobrały wzór i jeden koleś już sam naprasował, a inni dali do sklepu, gdzieim zrobią.
W każdym razie, pomyslałem że będzie równie prześmiewcza ta grafika, jak cały ŚD, i komuś się moze spodoba. I masz rację, nie jest to dyskowe, ale z drugiej strony jest, jeśli wiesz co mam na myśli. Ale przecież normalne, że nie będę nikogo przekonywał, bo to mija sie z celem, albo sie komuś coś podoba, albo nie. |
|
|
|
 |
VenaKruczowłosa
VIP

|
Wysłany: 12 Wrzesień 2006, 23:37
|
|
|
ModeratoKorze, ale to zwyczajnie brzydkie jest...
Nie czuję żadnej więzi z przedstawionym na rysunku menelem/zbirem whoever. |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 12 Wrzesień 2006, 23:48
|
|
|
| Ech, przecież, to tylko propozycja, nic nikomu nie narzucam, pomyślałem, że właśnie moze być śmieszne, i grafika nie musi być wcale dyskowa. Mam jeszcze inny pomysł, ale najpierw muszę cyknać fotę, a potem obrobić. |
|
|
|
 |
VenaKruczowłosa
VIP

|
Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 00:41
|
|
|
Jeżeli mogę coś wyjaśnić.
1. Kubek kolorowy czy też biały ze stemplem wielkości 4,5 cm x 4,5 cm (albo tej średnicy) w dowolnym jednym kolorze. Stempel robiony za pomocą sitodruku. Koszt kubka z nadrukiem nie przekroczy 10 zł.
2. Kubek ze szkła mrożonego, rysunek liniowy - taki jak Settlera hipopotamy i ankh - i tenże rysunek wycięty za pomocą lasera w mrożonym szkle tak, że zostaje czyste szkło. Więc mamy mrożony/matowy szklany kubek z wyciętym przezroczystym rysunkiem. Wygląda to delikatnie i jest niezwykle trwałe. Koszt ok 15 zł.
3. Kubek z obrazkiem full kolor, techniką folii nakładanej termicznie. Taki kubek można sobie zrobić na przykład ze swoją fotką. Koszt między 20 a 25 zł. Uprzedzono mnie o niskiej trwałości takiej techniki.
4. Kubek nadruk full kolor, wypalany. Bardzo trwały i w miarę tani pod warunkiem zamówienia ok 300 sztuk. Dla niższych ilości nie opłaca im się rozgrzewać pieca.
Koszulki, to już inny problem, ale jeżeli mógłby być rysunek ciemniejszą farbą na jaśniejszym tle, to da się wykonać to do 15 zł. Rysunek do wielkości A4.
Czyli na przykład:niebieska koszulka z czarnym nadrukiem, błękitna koszulka z granatowym nadrukiem, żółta koszulka z ciemnozielonym nadrukiem itd. Odpada wszystko co jest granatowe czy czarne.
Za to daje to inne ciekawe możliwości: jeżeli zrobić rysunek jednym kolorem, np czarnym, to już obojętne na jakiego koloru koszulce - każdy mógłby wybrać kolor (po sprawdzeniu w hurtowni co mają na stanie, of course).
Znam jeszcze firmę z sitodrukiem, która robi nadruki białe na czarnym materiale (rysunek do A4, a nawet ciut większy) za stałą cenę ok 145 zł + VAT (22%). Cena jest stała dla ilości do 100 sztuk. Przy 20 sztukach wychodzi nadruk w cenie ok 9 zł + cena koszulki = około 19 zł. Im więcej koszulek, tym - oczywiście - cena jednostkowa nadruku niższa. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 08:56
|
|
|
| VenaKruczowłosa napisał/a: | | . Kubek ze szkła mrożonego, rysunek liniowy - taki jak Settlera hipopotamy i ankh - i tenże rysunek wycięty za pomocą lasera w mrożonym szkle tak, że zostaje czyste szkło. Więc mamy mrożony/matowy szklany kubek z wyciętym przezroczystym rysunkiem. Wygląda to delikatnie i jest niezwykle trwałe. Koszt ok 15 zł. |
Bardzo fajny motyw. Po napełnieniu kubka napojem, rysunek przejmnie jego kolor.
Cięzko mi tylko sobie wyobrazić jak taki kubek ze szkła wygląda. Czy to jest coś w tym stylu? :
http://www.styloweprezenty.pl/produkty/248.jpg |
| |
|
|
|
 |
Aida
|
Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 09:29
|
|
|
Mrożony kubek z laserem najlepszy. Jak Qba zaczął mówić o kubkach to to było pierwsze co przyszło mi do głowy.
Myślę, że będzie mnie stać na kubek i koszulkę...
Podajcie format pliku w jakim ma być projekt pls. EPS? |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 09:50
|
|
|
| Jak dla mnie kubek i koszulka ok, a jeśli tylko jeden gadżet to preferowałbym TiSzert [w kubku/z kubkiem trudniej się lata] |
_________________ |
|
|
|
 |
VenaKruczowłosa
VIP

|
Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 16:19
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | Cięzko mi tylko sobie wyobrazić jak taki kubek ze szkła wygląda. Czy to jest coś w tym stylu? |
Coś w tym stylu, a rysunek laserem powinien dać takie efekty, tylko chyba mogą być drobniejsze linie.
Mogę wypytać szczegółowo, albo dać tam do firmy kilka propozycji rysunków - żeby powiedzieli który rysunek jest możliwy do wykonania.
Ale - przyznam - nie chcę zawracać im głowy, ani tracić swojego czasu, dopóki nie zdecydujecie, że to dobry pomysł i będzie wiadomo, że zamawiam przynajmniej kilkanaście kubków. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 16:30
|
|
|
takie kubki to fajna rzecz. bedzie można tak zrobic coby lkażdy miał ze swoja ksywką?
co do koszulek > ale tym razem robimy czerwone/bordowe i basta. Czarne juz były (no... białe też były)
ja tam sie pisze na taki kubek i na koszulke jesli nie bedzie czarna.
ale błagam Was o jedną rzecz - nie używajmy clipartów ani copyrighted art! ok????
Poszukam w starych rysunkach kolegi co rysował do prezentowanej na pierwszym spotkaniu planszy A-M i może coś z tego. Ale najlepiej byłoby jakby ktoś z jakimis zdolnościami namalował coś tuszem na białej kartce i zeskanował - ja to przerobię na krzywe bez problemu. |
|
 |
Aida
|
Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 16:32
|
|
|
| to ja narysuję bardzo chetnie ale na jutro bo mam od metra roboty jeszcze dzisiaj |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 16:41
|
|
|
| Cytat: | | Ale - przyznam - nie chcę zawracać im głowy, ani tracić swojego czasu, dopóki nie zdecydujecie, że to dobry pomysł i będzie wiadomo, że zamawiam przynajmniej kilkanaście kubków. |
IMO to dobry pomysł i piszę się na kubek. No i jeśli każdy ze "zjazdowiczów" też zechce (plus kubeczki dla PeWuCa i Eli) to spokojnie uzbiera się założone "kilkanaście".
EDIT: mówię to o takim "żłobionym" kubku z grubego szkła, podprowadziłem taki ostatnio z oddziału ING i wygląda naprawdę świetnie. Bo takie zwykłe, ceramiczne... to już nie bardzo. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 16:54
|
|
|
nie pojmuję "nie chcę zawracać im głowy" ??? to jest jakoś po znajomości?
taki kubek to jest nie tylko dobry pomysł, to jest pomysł REWELACYJNY |
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 18:28
|
|
|
A czy osoby, których nie będzie na spotkaniu (niestety będę miał wtedy obowiązkowe zajęcia na uczelni) też mogą liczyć na to że i dla nich będzie taki kubeczek? Bo ja bym się na coś takiego z chęcią pisał... |
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 13 Wrzesień 2006, 19:35
|
|
|
Jasne, szczególnie, że z transportem kubeczka dla Ciebie to raczej problemu nie będzie.
Ja mam tylko pytanie do Keyffa - czemu nie cliparty? Tylko nie mów, że ze względów estetycznych, bo jak narazie do pracy Settlera nie mamy niewiele alternatyw. Tak w ogóle to dalej jestem za słonikami od Prószka - ale widać chyba tylko ja.
Kubeczki miodzio, wyobrażałem je sobie trochę gorzej... oczywiście piszę się na oba gadżety. |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - opowiadania |