Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Forumowy Przybijak
Autor Wiadomość
Aida 
Moderator

Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 14:40   Forumowy Przybijak

Tak sobie pomyślałam, że mamy już drugi półKonwent, mamy Klucze Do Świata Dysku (zęby), mamy przedstawienia, jeże i inne dziwolągi.
To może byśmy sobie zrobili forumową pieczęć? Taką jak pieczęć NU?
Każdy mod i admin dostanie jedną wraz z zezwoleniem na przybijanie jej w dowolnym miejscu i będzie co wlepiać na takie listy do Pterrego.

Tylko powiedzcie co na takiej pieczątce ma być. Dla Krejta można zrobić taką przybijałkę do laku, w 1 egzemplarzu, albo sygnet – będzie śmieszniej. :D

To co wlepiamy? Żółwia z orzełkiem? Skrolla? Czy nie daj Boże – jeża?

Piszcie!

Stempel to 30-50zł/szt.
http://www.stemple.com.pl/
lub
http://www.pionier-stempel.com.pl/
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 14:57   

Pieczęć możemy zrobić - tylko po co? Listy do Pterry'ego zdarzają się raczej sporadycznie; nie wysyłamy do nikogo żadnej "urzędowej" korespondencji, a "internetowo" jej się użyć nie da. Forum nie ma stałej siedziby - nie ma kto przechowywać pieczęci, a sposób "przechodni" raczej odpada - bo i zaginąć może, i komu by się chciało ją wysyłać? A zrobienie kilku pieczęci wiąże się z kosztami.

[Chociaż byłoby BARDZO miło mieć coś takiego :) ... I przybijać taką WIELKĄ i czerwoną pieczątkę pod każdym poprawionym postem... ]

Aida 
Moderator

Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 17:10   

Agata_G napisał/a:
Chociaż byłoby BARDZO miło mieć coś takiego

No i właśnie przecież o to chodzi, nie?
I na konwenty się przyda...

Agata_G napisał/a:
I przybijać taką WIELKĄ i czerwoną pieczątkę pod każdym poprawionym postem... ]

Kafkizm.... ;)

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 18:38   

Ale po co? Bo ja dalej nie widze sensu.

Juz lepiej zrzuta na sluzbowe auta dla adminow. :roll:

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 18:41   

settler napisał/a:
Ale po co? Bo ja dalej nie widze sensu.

Juz lepiej zrzuta na sluzbowe auta dla adminow.

To Blejd wam w końcu tych Maybachów za zadania nie dał? A to świnia.

I żeby nie było, że nie na temat - jestem przeciw, a nawet przeciw. Za duży koszt, a o wiele większą frajdę daje podstemplowanie książki PeWuCową pieczątką.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Inkwizycja 
VIP

Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 18:52   

Jeżeli każdy mod i admin mieliby dostać po pieczątce, to wyszłoby to conajmniej 9*30=270 zł, czyli, jak sądzę, zrzutka forumowa musiałaby być wyższa, niż ta na serwer. Wątpię, czy znajdzie się wiele osób skłonnych zapłacić, a jeżeli nawet liczyć, że zrzuciliby się i admini, i moderatorzy, i VIPy, to jest to tylko 28 osób (o ile dobrze liczę), a więc wyjdzie po około 10 zł na głowę. Niby żadna straszna suma, ale pewnie nie wszyscy chcieliby się z nią tak szybko pożegnać ;) .
Sensowniej byłoby chyba zrobić jedną pieczęć, którą miałby Krejt, tylko pozostaje ta sprawa... Po co ? Bo pomysł bardzo fajny, tylko co - w praktyce - możnaby nią podstemplować ? Naklejki ze zrzutki na serwer ? ;)

- Sherlock, what school did you graduate from before becoming a detective?
- Elementary, my dear Watson, elementary.

Kor 
Moderator

Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 19:56   

Też tak samo myślałem, jak już coś, to jakas jedna fajna, i ma ja Krejt jak coś, tylko dalej nie widzę sensu tego przybijaka :roll:

Aida 
Moderator

Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 20:29   

Nie no, to jeden-dwa dla adminów.
A sens znaczków z A-M widzisz? Sens naszych koszulek widzisz? Sens logo forum widzisz?

Pieczątka do przybijania jest. Rzeczy forumowych. Jest jedno Forum UAM, i taka pieczątka to będzie większy rarytas niż pieczątka NU zagramanicą w wielu egzemplarzach.

Można ją przybijać na konwencie, a do tego mieć wzorek elektroniczny do wbijania gdzie popadnie: na koszulki, listy, mejle, banery itd.

W ogóle nie mamy reklamy forum.

Powiedzcie po prostu, że Wam kasy szkoda, hipokryci i już.
Nie chcecie się bawić to pójdę do innej piaskownicy.... :|

(k*a dlaczego w tym kraju jak coś się zaproponuje to zaraz jest "a po co"? a po to! żeby było fajnie! normalnie krew zalewa na takie podejście...)

Kor 
Moderator

Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 21:05   

Aida napisał/a:

(k*a dlaczego w tym kraju jak coś się zaproponuje to zaraz jest "a po co"? a po to! żeby było fajnie! normalnie krew zalewa na takie podejście...)

Kogoś innego za takie teksty to bym Aido, nie oszczędził. Biorę je na karb zmęczenia tworzeniem życzeń dla Pterry'ego!

Odnośnie Twojego wpisu, jak ja to widzę:

1) Wzorek elektroniczny może być. Luzik. Przyda sie, żeby coś wbić na życzeniach czy gdzieś. Można go zrobić, tak, że wygląda jak pieczątka. Sens znaczków widzę, mogę je wysłać, albo - filatelistycznie - kolekcjonować. Bo jest ich dużo. Koszulka? Założę na siebie i się po po prostu praktycznie przyda. Logo forum - każde forum ma jakieś logo. A pieczątek raczej nikt nie będzie kolekcjonował (jak już coś, to te prawdziwe z clarecraftu) a rzeczy forumowych ileż to jest? Koszulkę podstemplujesz? Raz czy dwa do roku? Poza tym wiele z nas ma wbite 2 rodzaje pieczątek do książek, które to pieczątki są własnosćią PWC i Eli.

2) Z piaskownicą nie próbuję tego zrozumieć, bo zapewne zrozumiem to tak, jak nie chce, i nie sądzę, żeby każdy z nas był hipokrytą. Tylko JAK NA RAZIE to nie ma sensu.

3) W tym kraju dużo jest również rzeczy Aido, które są, bo miałby być fajne, a jak się zastanowisz, to właściwie nie mają one żadnego sensu, i lepiej, gdyby ich nie było :wink:

Ja sądzę, że o takiej pieczątce będzie można pomyśleć na spokojnie przed spotkaniem, albo-co. Peace, Aido, and calm down 8-)

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 22:11   

Kor odpowiedzial, ale pozwole sobie napisac cos od siebie jeszcze.

Aida napisał/a:
A sens znaczków z A-M widzisz?

Kolekcjonerstwo, jak kazde inne. Taki sam sens jak zbieranie zwyklych znaczkow, czy czegokolwiek innego.

Aida napisał/a:
Sens naszych koszulek widzisz?

Koszulke moge zalozyc na siebie i jest to rzecz jak nabardziej uzytkowa.

Aida napisał/a:
Sens logo forum widzisz?

Jest to jakis znak identyfikacyjny, poza tym nic nie kosztuje. Nie mowiac, ze tak naprawde to forum nie ma logo, tylko obrazek u gory. Bo logiem to nie jest.

Aida napisał/a:
Jest jedno Forum UAM, i taka pieczątka to będzie większy rarytas niż pieczątka NU zagramanicą w wielu egzemplarzach.

To troche jak rozmowa o autografach z Keyffem. Wolisz moj podpis na ksiazce Pratchetta, czy podpis Terry'ego? Pamietaj, ze bedzie to jedyna ksiazka z moim podpisem, a takich z podpisem Terry'ego jest cala masa. Normalnie rarytas.

Aida napisał/a:
Można ją przybijać na konwencie

Krejtowi na czole? Bo w ksiazce to bym sobie nie dal przybic...

Aida napisał/a:
W ogóle nie mamy reklamy forum.

Do tego nie jest potrzebna pieczatka. A poza tym sa linki na stronach dyskowych. Latwo nas znalezc w Googlach. Moze to faktycznie nie duzo, ale zawsze cos. Poza tym jak juz wspomnialem do reklamy forum akurat pieczatka sie nie przyda za bardzo. (juz lepsze bylyby wsponiane samochody w wielkim adresem na boku)

Aida napisał/a:
k*a dlaczego w tym kraju jak coś się zaproponuje to zaraz jest "a po co"?

Niestety tak nie jest, bo nasze panstwo wydaje kupe kasy na rzeczy niepotrzebne. Gdyby wszyscy pytali sie "a po co?" to bysmy mieli autostrady i lepsza sluzbe zdrowia.

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 22:35   

Aida napisał/a:

Aido, za przepiękne życzenia dla Pratchetta, które wykonałaś, a ja tylko mogłam podziwiać ogrom pracy i śliczny końcowy efekt, zasponsoruję taką pieczątkę.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 22:39   

Kormaciek napisał/a:
Ja sądzę, że o takiej pieczątce będzie można pomyśleć na spokojnie przed spotkaniem, albo-co.

Przed spotkaniem to może nie myślmy bo wtedy to już na pewno nie wyjdzie.

Co do wykonania pieczątki, to również nie widzę sensu żeby jakkolwiek w nią inwestować (i nie, nie żal mi kasy). Ot, taka idealna jednorazowa zabawka. Jednorazowa, bo z pewnością nie będę używał jej do podbijania każdej książki, którą posiadam.

Ale Aido, tak jak ktoś już wcześniej zauważył, możemy mieć oficjalny, elektroniczny, "pieczątkowy" znaczek, który będzie można wstawiać na forumowe grafiki, jak chociażby ostatnie życzenia dla Terry'ego... Od takiego znaczka do pieczątki to już droga o połowę krótsza, niż do pieczątki od niczego.

Nie rozumiem też Twojego świętego oburzenia, że w naszym gronie nic się nie da zrobić. Owszem, "niektóre" projekty nam nie wychodzą, ale są też takie, którym udało się dość do skutku - chociażby dwa niezapomniane spotkania. Zauważ też, że oprócz rzucenia pomysłem pieczątki, rzuciłaś od razu ceną... Nie, żebym uważał ją za jakoś skandalicznie wysoką, ale zrozum, że nikt z nas nie widział jeszcze jeszcze projektu, a pieczątki z linków, które podałaś, kojarzą mi się bardziej z wypisywanymi receptami i pismami urzędowymi niż z "wypasioną" pieczątką forumową.

Może zróbmy tak, zrób projekt - jesteś jedynym zawodowym grafikiem na forum, a więc jedyną osobą, która się do tego nadaje z urzędu. Jeśli nie wiesz, co ma być na wzorze, popytaj w tym temacie - na pewno wszyscy chętnie wyrażą swoją opinię. A jak już uda się coś wykonać, wtedy wrócimy do tematu, będziemy rozwodzić się nad sensem urzeczywistnienia projektu i ewentualnymi zbiórkami pieniędzy. Przynajmniej takie jest moje zdanie.

PS. Apropo powyższego, życzę Ci, aby jak najszybciej udało się zrealizować projekt, tak żeby wiadomość "lenie", którą bez żadnej okazji dostałem na gadu-gadu nie musiała do Ciebie wrócić jak bumerang.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 23:08   

sponsoruje drugą połowę (tą której już teraz nie zasponsoruje Vena.....)
I wbiję sobie taką pieczątkę w książkę! (nie, nie telefoniczną :mrgreen: )
Obok exlibrisu.....

Keyff 
Moderator

Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 07:46   

cyfrowy wzór pieczątki się na pewno przyda - będzie można też podstemplować fotki.

oczywiście przy tej okazji przydałaby się d****a.

a jak już robić fizycznie jakąś pieczęć, to lepiej zrobić jedną, a fajną - np. z drewnianą rączką i o wymiarach zbliżonych do tych clarecraftowych - tylko może kwadratową?

ja się też dorzucę do takiej pieczęci. do 10 mniejszych już niekoniecznie bo wydaje mi się to przerostem formy nad treścią.

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

Aida 
Moderator

Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 12:17   

Następnym razem poproszę Qbę, żeby napisał to co ja chcę napisać. Bo jak napisał to przeczytaliście i zrozumieliście, a jak ja napisałam wcześniej dokładnie to samo to nikt nie załapał... :)

(Pytanie "a po co", nie jest pytaniem "a dlaczego", "z jakiej przyczyny". Gdyby tak było - nie byłoby problemu. To pytanie "a po co coś robić" ew. "a po co ma być dobrze jak może być gorzej i tak nikogo [w znaczeniu: mnie] to nie obchodzi". Stykam się z tym w zawodzie bardzo często i diabli mnie biorą, stąd moja irytacja. I bez szantażu proszę. ^^ )

Ponawiam więc moje pytanko, co chcecie mieć na pieczątce?

A w linkach jest dział exlibris - i tam są stemple takie o jakie nam chodzi. Tą samą technologią robione były stemple clareclaftowe.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 14:26   

jako, że mam takową pieczątkę do robienia exlibrisów, to napiszę tylko, że ważnym jest aby nie była za duża.... [ja trochę przesadziłem z wielkością, ale nie jest źle;-) ]

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 16:31   

Aida napisał/a:
Ponawiam więc moje pytanko, co chcecie mieć na pieczątce?

Hipopotama, morpork (w sensie sowę) i ankh (w sensie krzyż).

Aida 
Moderator

Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 19:08   

Napisy jakieś?

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 21:39   

Jak już robić to tylko pieczątkę okolicznościową - "Ulice Ankh-Morpork A.D. 2002 - 2007"

Kor 
Moderator

Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 21:58   

Czyli chcemy pieczątkę? :|

Odpowiedz do tematu