Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Forumowy Audiobook
Autor Wiadomość
Łukasz 
Moderator

Wysłany: 30 Grudzień 2005, 09:02   

Na to pytanie najlepiej niech odpowie nasz reżyser! :)

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 30 Grudzień 2005, 09:04   

A nie lepiej najpierw sprawdzić kogo głos z kim się kojarzy i potem zadecydować?
Myślę, że próbka to tak od minuty do dwóch... Najlepiej właśnie przy czytaniu postaci żeńskich/męskich w Pratchettcie.

Łukasz 
Moderator

Wysłany: 30 Grudzień 2005, 10:04   

Nagrałem juz kawałek. Komu mam to wysłać?

Kor 
Moderator

Wysłany: 30 Grudzień 2005, 11:03   

3 ostatnie posty (oprócz ostatniego :wink: ) tylko pogłębiają chaos :wink: Nie wiem, czy chcecie to robić na serio, czy nie, ale jak tak to można byłoby to zrobić tak: jako, że IMHO nie ma co na sztywno narzucać najpierw tego co mamy zrobić a potem dobierać na siłę głosy, więc lepiej ponagrywać próbki, zobaczyć kto wg nas pasuje do danej postaci i wtedy zdecydować się, co nagrtywamy na serio. Moimi propozycjami do próbek głosów są:

#-#-#-#-#-#-#-#-#-#-#-#
:arrow: fragmenty i postacie:

Narrator -> Prolog z Koloru Magii
[chyba najbardziej znany fragment ŚD]

Śmierć -> Pierwszy dialog w Blasku Fantastycznym podczas rytuału Askh E'nte (str. 30)
[typowy ŚMIERĆ]
• ............ -> rozmowa Śmierci z (przy okazji) Albertem w Kosiarzu (str. 17)

Vetinari i Vimes -> finałowy dialog z Na Glinianych Nogach (str 286)
[kwintesencja Vetiewgo i vimesa]

Rincewind -> Rozmowa Rince'a z Erykiem w Eryku (str. 15 w wersji z ilustracjami)
[kwintesencja sarakazmu Rince'a]

Dwukwiat -> Pogaduchy z Rincem w Lesie Skund w Blasku Fantastycznym (str. 25).
[W sumie, to więcej gada Rince, ale cóż, nie mam w domu KM :/]

Magowie -> rozmowa (str. 41) w Panowie i Damy
[na przykłąd, bo jest tego dużo]

Wiedźmy ->Rozmowa w Wyprawie czarownic (str. 64)
[wszystkie 3 są, Babcia jak jak to Babcia, Niania jak to Niania i Magrat jak zmokła kura]

Vimes (monolog) -> Straż! Straż! monolog pijanego Vimesa na str 10
[od: "Miasto jest jak..."]

Colon i Nobby -> dialog na str. 237 w Bogowie Honor Ankh-Morpork
[typowy Colon, typowy Nobby]

Marchewa -> Marchewa wprowadza Angue w mroczny świat A-M. Zbrojni (str. 23)

Marchewa 2 -> BHA-M (str. 35)
[list jako monolog tudzież rozmowa z przestępcami]

Angua -> jak wyżej. Zbrojni (str. 23)

Detrytus -> była z nim gdzieś fajna scena, ale nie mogę znaleźć.

Straż -> Zbrojni (str. 34)
[mniej więcej wszyscy uczestniczą w rozmowie]

Lady Sybil Ramkin -> Zbrojni (str. 32) Rozmowa z Vimesem.
[o smokach :wink: ]

Bibliotekarz -> Wystarczy dobrze powiedzieć: Uuk! Iik! Uuk? Uk!
[wskazana umiejętność bezwstydenego drapania w intymnych miejscach takich jak ucho :wink: ]

Dibbler -> Rozmowa w Ruchoimych Obrazkach (str. 39-40)
[fragmenty rozmowy, w któych uczestniczy G.S.P. Dibler]

Loenard z Quirmu -> BHA-M (str. 79-82)
[lepszej niemogę znaleźć :/]

#-#-#-#-#-#-#-#-#-#-#-#
Oczywiście, to tylko propozycje, znajdowane na szybko. Zapewne są lepsze fragmenty dla danej postaci, no ale jak się komuś nie

Łukasz 
Moderator

Wysłany: 30 Grudzień 2005, 12:56   

Teraz proponuję ustalić temin i montażystę. Ja proponowałbym Termin nadsyłania prac ustalić na za dwa tygodnie. W końcu trzeba trochę czasu zanim dostarczą paczkę z ksiąkami ze sklepu. A teraz kolejna sprawa. Jak wspominałem trzeba wybrać człowieka od spraw technicznych. Proponuję Kora. BTW: Macie możliwośc kontaktu z Pratchettem bez pośrednictwa Prószyńskiego? Jeżeli projekt wypali przydałoby sie mieć jego błogosławieństwo.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 30 Grudzień 2005, 13:02   

o Terrym to Ty nawet na tym etapie nie myśł - jak juz bedziesz mial juz wszystko nagrane i zmonotowane to wtedy sie do niego napisze, nie wczesniej :)

Kor 
Moderator

Wysłany: 30 Grudzień 2005, 13:37   

mail do Terry'ego Pratchetta to nie problem, Łukaszu. Chyba każdy z nas ma go gdzieś tam spisanego.

Co do spraw organizacyjnych, to założyłem konto na www.gmail.com

audiofik@gmail.com

Konto ma pojemność 2 GB, chyba starczy. Zainteresowanym podam hasło do tego konta via gg, pw, czy mail i niech wrzucają tam swoje nagrania w miarę możliwośći. Oczywiście prosiłbym o niezmienianie hasła :wink: Niech to będzie otwarta poczta, co by każdy zainteresowany mógł wejsć sobie i posłuchać, a nie czekać, aż jedna osoba z hasłem wyślę mu nagrania innych.

Maile do 10 MB. Najlepiej nazwać jakoś sensownie mp3, np. lukasz[vimes].mp3 a nie audiotrack001.mp3, czy 1.mp3.

Wszystko zrobiłęm na szybko, ale wyjeżdżam za 2 godziny i wrócę dopiero za 3 dni, więc nie wiem czy będę miał dostęp do Internetu.

Dane do logowania:
login: audiofik
hasło: :mrgreen:

EDIT: hasło zna już twórca tematu, gdybym był nieosiągalny.

Łukasz 
Moderator

Wysłany: 30 Grudzień 2005, 16:50   

Jeszcze jedna sprawa co do konta: Nie uzywajcie do przegladania go żadnego klienta typu Outlook czy the Bat. Będzie on automatycznie kasował maile.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 30 Grudzień 2005, 17:04   

nie bedzie jesli odchaczysz mu praszka w programie ze ma je kasowac :)

edit:
jakby ktos Kora nie umial zlapac to haselko mam tez ja :)

Kor 
Moderator

Wysłany: 31 Grudzień 2005, 11:36   

No jestem :)) Tak, nie używajcie klientów, najlepiej z poziomu przeglądarki.
Jest też fajny programik do tego, Gmail Drive (1.0.9).
Instalujemy, go podajemy dane konta. I możemy kopiować dane na pocztę, jak na zwykły dysk, gdyż program z konta tworzy wirtualny dysk. Bardzo wygodne w używaniu (drag&drop)

:arrow: Gmail Drive 1.0.9

Keyff 
Moderator

Wysłany: 3 Styczeń 2006, 17:06   

ja mogę cos pomóc przy dźwiękach :) najchętniej przy miksie no i może potem by się jakies delikatne tlo dogalo...

co do oprogramowania to polecam nuendo.

Koziasty_
Gość
Wysłany: 3 Styczeń 2006, 18:19   

Ja to się raczej udzielał nie będę, ani glosu ani dykcji nie mam.
Za to mam pomysł (chociaż juz sam widze slabe strony):
może ci ludkowie, ktorzy beda chcieli brac udzial spotkaja sie na jakims komunikatorze głosowym np. Skype czy TeamSpeak?

Kor 
Moderator

Wysłany: 3 Styczeń 2006, 19:46   

Nuendo, czy ja wiem, zamotany, lepsze rezulataty w brzmnieniu dają SoundForge i AudioAudition (następca starego dobrego CoolEdita). Robiło się w tym mixy i całkiem dobrze wychodziły. A o jakim tle myślałeś, bo ja zacząłem już coś komponować, taki jakiś motyw (coś w stylu tego co jest na otwarciu filmów animowanych [znaczy nie taki fajny :wink: ]) Aktualnie myślę nad perkusją. Ale próbek jak nie było ,tak nie ma na gmailu. Ja rawczej nie podeślę, bo dykcja to i może jest ale podstatowa wada wymowy (r) też :|

Keyff 
Moderator

Wysłany: 5 Styczeń 2006, 16:37   

fajnie slangiem ponawijać ale ustalmy- Forge to nie jest program do miksu i do niuendo nie ma go jak przyrównać - jego konkurencją jest WaveLab. Zresztą cśs się porobiło z Forgem od kiedy Sony go kupił i od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przerzuceniem na wavelaba.

a co do CoolEdita i Adobe'a to wiesz... jeśli chodzi o mozliwości, to jednak wolę wtyczki VST niż DX. ale to kwestia gustu i mocy komputera. A samego Adobe'a używałem, ale szybko przestałem - nie pozwalał mi robić dźwięku 24/96. Zresztą Adobe nic prawie w tym ;programie nie zmienił licząc na to, że kupią go wlaśnie zwolennicy 'starego i dobrego', ale czasy się zmieniają :)

A co do slynnego anegdotycznego 'brzmienia programow' to dawno zostało ustalone że czegoś takiego nie ma. I tak uzywasz tych samych wtyczek, czy robisz to w protoolsie, nuendo/cubase, AA, Samplitude.. itp. Pewna róznicą bedzie tu Logic, ktory ma jeszcze inny system wtyczek, które podobno mają tę zaletę że są szybsze i wygodniejsze (ale nie, że ładniej brzmią).

I na koniec - liczą sie zdolności, nie program.

Kor 
Moderator

Wysłany: 5 Styczeń 2006, 20:06   

Hmmm, ale o co chodzi. Każdy używa tego, co lubi. Może zawsze polecam te programy, bo je znam i dlatego, że mam do nich dostęp - do legalnych produktów (tak samo jak do legalnych progrsów do perkusji). Poza tym widziałem ostatnio jak byłem w studio Pro Tools w akcji i to to jest program do takich rzeczy, ale kilkunastu tys. dolarów nie mam niestety :wink:

No ale to chyba nie topic do takich rozmów. Jakoś nie ma próbek na audiofik@gmail.com :wink:

Koziasty_
Gość
Wysłany: 5 Styczeń 2006, 21:34   

Może wada wymowy to nie taka znowu przeszkoda? np. Gaspode? :P Albo inne Zwierzątką z Moving Pictures?

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 6 Styczeń 2006, 03:01   

Też mi się wydaje, że Kor zwyczajnie się miga. Może mówić za kogoś ze straży, za Dibblera, a w ostateczności za Bibliotekarza. :mrgreen:

Kor 
Moderator

Wysłany: 6 Styczeń 2006, 10:39   

Z moim 'r', to mogę robić co najwyżej za Igora. :wink: Poza tym ja mam nieładny głos. To znaczy, mnie się nie podoba. Inni jakoś nie wyrażali nigdy swojego zdania.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 6 Styczeń 2006, 12:28   

A ja ogólnie też trochę seplemię, więc mogę być np. Gaspode ;]

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 6 Styczeń 2006, 14:27   

A ja ogólnie mam idiotyczny, wysoki głos (czyt. "piszczę jak mysz"), szczególnie, kiedy jestem wściekła, więc może Magrat?

Odpowiedz do tematu