Zamknięty przez: Krejt 19 Marzec 2006, 09:41 |
Film animowany (nasz) |
| Autor |
Wiadomość |
Aida
Gość
|
Wysłany: 16 Czerwiec 2004, 11:54
|
|
|
| Kompozytor już obmyśla muzykę. Zabrali mi tatowego laptopa, więc "głosy" zamieszczę dopiero jutro. |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 17 Czerwiec 2004, 13:20
|
|
|
Proszę się nie ¶miać z porównań, staram się dobierać rzeczy, którzy wszyscy kojarz± bez pudła. Ważna jest głębia głosu. Robert Rozmus np. głos ma za płytki. Jak my¶licie, że to łatwo opisać czyj¶ głos to sami spróbujcie.... :]
Najważniejsze jest obsadzenie: Vimesa, Carrota, Crucesa i Vetinariego. Te postacie s± budowane w dużej mierze przez głos.
I planowe:
Vimes – bas-baryton?; ok. 34 ¶rednio niski, choleryk więc czasem akcentuje i zjada spółgłoski na końcu. Często warczy. Jak sobie co¶ przypomnę to dam porównanie.
Colon – bas; ok. 35 jest gruby i to słychać – takie lekko przez nos na krótszym oddechu. Głos do¶ć niski ale nie „głęboki bas”! Miejscami w głosie wychodzi nieporadno¶ć („to co teraz zrobimy?”) lub sierżancko¶ć („aaaczno¶ć! Aaa-raaami-broo-ń!!!”)
Nobby – tenor; ok. 30 cwany, wysoki (głos, nie Nobby), trochę skrzeczy. Gdyby stary Stuhr piszczał, to byłoby 80%. Mówi przez nos (będzie żabka do bielizny na nosie). Ta samo osoba może podkładać Gaspoda - ale bez zatkanego nosa i z inn± intonacj±.
Carrot – baryton?; niski, miękki głos ugrzecznionego młodzieńca. Strażnik z „Due south”. Minimalny ¶l±ski akcent w niektórych słowach. Gdyby Qbajak poćwiczył gwarę można by spróbować.
Angua – alt; to będę ja, jak się nauczę mówić z lekkim akcentem niemieckim i przestanę mówić przez nos – mało prawdopodobne bo od 10 lat mam katar.
Detrytus – bas; Roman Giertych jako dresiarz. Z kijem bejsbolowym.
Cuddy – w sumie wszystko jedno byle nie za niski. Tenor? Mówi szybko i czystym głosem – nie przez nos. Krasnoludy lekko „¶l±szcz±”.
II planowe:
¦mierć – bas; dobrze go podkładał Pterry, ale jeszcze niższy;.
Edward – ok.20 wysoki tenor młodego maturzysty albo studenta szkoły teatralnej 1 roku. Gdy jest zdenerwowany j±ka się jak Michnik. Je¶li kupię nowy mikrofon mogę go podkładać z użyciem programu do zmieniania głosu.
Vetinari – tenor; ok. 38 głos zawsze spokojny i miękki, nieco monotonny, nie piszcz±cy ale nie za niski! Wysoko¶ć: lekko wznosi się i opada – ale nie jest usypiaj±cy. Żadnych gwałtownych akcentów czy „cięć” końcówek wyrazów, w pewnych sytuacjach lekko zjadliwa ironia. Zob. +/- Freddie Mercury w piosence „I’m going slightly mad” (Queen). Albo trochę Władimir Putin – ale bez tej „wojskowo¶ci”.
Cruces – bas; ok. 40-50 u tej postaci, podobnie jak u Vetinariego i Vimesa głos to podstawa. Bez tego nie będzie „wielowarstwowa”. Mówi niskim i cholerycznym, zachrypniętym głosem, zwykle przez zęby. Trzeba by dobrego aktora, który potrafiłby w odpowiednim stopniu oddać taki nienawistny wulkan pogardy na minutę przed erupcj±. Ważne! - żeby nie przesadzić! Końcówki wyrazów i budowa zdań trochę jak Jan Kobuszewski w „Kabarecie Dudku”. Por. Chris Rea i wspomniany Krzysztof Gosztyła – który jest trochę za łagodny. Albo co¶ z Jeremego Ironsa.
Lady Selachii – obsadzona.
Lady Ramkin – gruba ciocia. Pamiętacie główn± bohaterkę angielskiego sitcomu „Co ludzie powiedz±”? Tylko, że Ramkin ma głos nieco niższy i mówi w sposób „łagodnie nie dopuszczaj±cy sprzeciwu”.
Downey – baryton?; ok. 40 głos do¶ć niski i bufonowaty, co jest jeszcze bardziej komiczne kiedy popiskuje płaszcz±c się przed Crucesem. Należy też pamiętać, że to karierowicz i wazeliniarz. Obsesyjnie przestrzega przepisów. Prawdopodobnie w dzieciństwie kradł dzieciom cukierki. Zob. ? podkładał Shere Khana i Frolla w Disneyu oraz zagraniczne reklamy.
Lord Rust – baryton? podobnie jak Downey (może być ta sama osoba) ale trochę chrypi. I jeszcze większy bufon.
Coalface – baaaas; gruby, ciężki i bardzo niski. Mówi powooli.
Harga – tenor? nieco lekceważ±cy głos w±satego wła¶ciciela sklepiku osiedlowego. Generalnie go nie obchodzi, byle były z tego pieni±dze.
Leonard da Quirm – piskliwy głosik dziadka-Einsteina-wynalazcy. Mówi bardzo szybko i jest roztrzepany.
G.S.P. Dibbler – tenor? wysoki radosny głos z reklamy pasty do zębów dla chomików.
W tym kraju mieszka podobno 38 mln. ludzi, nie wierzę, żeby nie było NIKOGO kto by pasował; więc BARDZO PROSZĘ o poszukiwanie odp. osób. W razie znalezienia delikwenta proszę go napu¶cić na mnie z próbk± głosu nagran± w mp3 i przesłan± na krysiaida@interia.pl. Odpowiem na wszystkie pasuj±ce.
Kto zna dobrze javę? Zrobiliby¶my na serwerku stronę o filmie (je¶li Krejt się zgodzi).
ja |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2004, 13:41
|
|
|
| Aida napisał/a: | | Zrobilibyśmy na serwerku stronę o filmie (jeśli Krejt się zgodzi). |
Krejt się zgodzi, jeśli się zmieści. |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2004, 18:53
|
|
|
| Aida: A czemu akurat java? Czysty html nie wystarczy? |
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2004, 19:31
|
|
|
mi by się flash marzyl, ale sie nie znam Głosu też za bardzo nie mam. Pozostaje mi tylko trzymać kciuki
BTW Czeka aż na forum będzie scenariusz |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
settler
Administrator

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2004, 19:54
|
|
|
wlasnie czemu java???
jesli chodzi o flasha to jakbym sobie poprzypominal co i jak to moze moglbym zrobic co nieco, ale jesli ktos sie zna na tym dobrze to ma pierwszenstwo |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 17 Czerwiec 2004, 23:50
|
|
|
Ok, może być Flash, byle ładnie działało.
Najpierw muszę co¶ na t± stronę mieć, więc spokojnie.
Scenariusz w zarysie już mam, teraz wpisuję dialogi i przy okazji wymy¶lam ujęcia. Kompozytor już podbechtany do działania. |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 15 Lipiec 2004, 15:01
|
|
|
Cos cicho. Aido, moze masz juz jakis design postaci albo cos? Bo ja czekam z niecierpliwoscia na informacje |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Error.
Gość
|
Wysłany: 16 Lipiec 2004, 23:08
|
|
|
Własnie. Mam nadzieje, że to nie skończy się jak reszta takich pomysłów. Pamięta kto¶ choćby gre robiono w RPG MAKER? Teoretycznie zaczeła powstawać....i chyba nawet co¶ było robione, ale oczywi¶cie nie została skonczona... Po pewnym czasie mało kto się jeszce tym interesował [po pytaniu (moim a jakże , tylko jako "Qwert") Aida odpowiedziała, że z powodu zagubienia się czego¶ czy skasowania prace ustały ]. Był też pomysł na komiks...eeech ile tego było...i żadne nie zostało zrealizwoane.
(aha pisze jako go¶c bo nie chciało mi się zarejestrować . Moje lenistwo nie zna granic ) |
|
|
|
 |
teodork [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Lipiec 2004, 23:30
|
|
|
| Prosilbym o PM-a z namiarami gdzie mozna poslac mp3 z probka glosu. Z checia sluze pomoca, a ze potrafie na rozne sposoby modulowac glos to moze sie do czegos przydam. |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 16 Lipiec 2004, 23:57
|
|
|
Ooo, bardzo chętnie.
Głosy proszę słać na mój e-mail ogólnodostępny (krysiaida@interia.pl).
Prace nie ustan±, bo mnie kompozytor w obowi±zkowo¶ć kopie, spokojnie. Ale wpierw muszę dokończyć ten scenariusz, a w obecnej sytuacji potrwa to zapewne do końca sierpnia (remont+wywiad+poszukiwanie pracy+inne takie -> to nie sprzyja pisaniu niestety Za to może będ± jakowe¶ fundusze).
Na razie opanowuję oprogramowanie. Dżwiękowo już jest ok. Gorzej a animacj± - to jest jednak trochę bardziej skomplikowane.
Kiedy będ± jakie¶ rzeczy otworzę stronkę www z próbkami teł, postaciami itp. Dam linka.
A na razie, to w ogóle mam problem, bo mi scena ze ¶mierci± Big Fido rozbija napięcie w czasie akcji. Nie mam pomysłu gdzie to wetkn±ć. Można by psy wyrzucić (oj, chętnie), ale ten w±tek jest w pewien sposób istotny... |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 24 Lipiec 2004, 17:54
|
|
|
No mam nadzieję , że to nie będzie jaka¶ nieskończona klapa |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 11 Sierpień 2004, 10:45
|
|
|
| Aida: I jak tam ida prace? |
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 12 Sierpień 2004, 02:11
|
|
|
| Aido czy masz już obsadzony głos ¦miercia ? Bo jak nie to mam kumpla który ma głos jak w piosence Crash Test Dummies - Mmm, mmm, mmm |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 26 Sierpień 2004, 23:25
|
|
|
To by było dobre na Crucesa. Spytaj go i niech mi się na co¶ nagra
Re: Vanti: na razie muzyk mnie popędza.
Obmy¶lam scenerie i szukam twarzy dla postaci. A propos kto pamięta nazwisko aktora, co grał por. Borewicza?
Jak chcecie mi pomóc, to zastanówcie się jak utkn±ć scenę spadania z dachu Fido, bo mi rozbija akcję w ¶rodku. Może w ogóle wyrzucić ten w±tek? |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 26 Sierpień 2004, 23:54
|
|
|
zabaw sie w Tarantino i daj j± na pocz±tku |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 29 Sierpień 2004, 03:15
|
|
|
przed napisami ... a najlepiej w zwiastunie |
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 29 Sierpień 2004, 11:27
|
|
|
Ja się poważnie pytam, a wy się nabijacie.
Nie mogę dać na pocz±tku bo to zasugeruje, że "taki scenariusz to norma, więc tego nie róbcie" . Żadnych Dysnejów. A poza tym zdradzi fabułę. A tu chodzi o zaskoczenie. |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 30 Sierpień 2004, 19:30
|
|
|
Bronisław Cie¶lak się nazywa Czyżby¶my tym samym poznalitwarz Vimesa?
W kwestii Fido. Absolutnie nie wyrzucać tego w±tku, bo bez niego traci Angua i Gaspode. Szczerze mówi±c nie mam zielonego pojęcia gdzie go wcisn±c, ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak wygl±da twój scenariusz.
W kwestii twarzy i scenografii. Mogłaby¶ wskazać co już wybrała¶ i ewentualnie powklejać zdjęcia? |
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 30 Sierpień 2004, 20:42
|
|
|
banita - przecież to ma być film animowany wiec po co Aidzie jego twarz? i na Oma po co zdjęcia ! ! ! ! !
........... z reszta nie znam sie i juz sie nie odzywam ale dalej nie wiem po kiego |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
|
|