Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Discworld RPG
Autor Wiadomość
Barraketh
[Usunięty]

Wysłany: 3 Luty 2005, 15:48   Discworld RPG

Witam panstwa!

W mym chorym umysle dawno temu, na plaszczyznie astralnej ktora nigdy nie byla szczegolnie plaska zrodzil sie pomysl!
Pomysl aby zrobic RPG osadzone w swiecie dysku. Zawsze chcialem zagrac w jakies cRPG Discworldowe, ale takiego nie ma ;) Wiec wymyslilem sobie, ze zagram w zwykle RPG i oczywiscie znalazlem jakiestam fanowskie podreczniki, niestety nie zebralem druzyny ale to inna historia.
Pracowalem sobie ktoregos dnia nad TES:RPG (taki tam projekcik, jesli ktos zna gry z serii TES, np Daggerfall czy Morrowind to powinien kojarzyc ten swiat) i wpadlem na taki pomysl, ze fajnie byloby zrobic swoj wlasny systemik do SD. No ale oczywiscie na forum TES bylo to niewykonalne, wiec przychodze do was i wykladam moj pomysl.
Oczywiscie wiem, ze sa juz podreczniki do takiego RPG, ale mimo wszystko zrobienie wlasnego byloby mysle niezla fraida.
Potrzeba jednak ludzi, ktorzy nie tylko znaja Dysk, ale rowniez obeznani sa z RPG i maja czas.
Taki projetk tworzy sie dlugo (bardzo dlugo), mysle ze rok wystarczy na zrobienie podstawowego podrecznika jesli wlozy sie w to pare godzin tygodniowo. Niestety ja sam teraz mam zapiernicz w szkole (matura w tym roku), wiec projekt ruszylby dopiero po maturach (wakacje, czasu pod dostatkiem ;) ).
Co zawiera podrecznik do RPG? No oczywiscie mechanike (wolalbym autorska mechanike oparta na k10, byc moze ta ktora wykozystamy w TES:RPG, byc moze stworzymy jakas sami), opisy terenow, czyli geografia, bestiariusz, kreacja bohatera (umiejetnosci, rasy, klasy i takie tam), opisy przedmiotow, no i jakis 1-2 scenariusze sesji. Do mechaniki potrzeba oczywiscie ludzi obeznanych z RPGami, jednak opisami moga zajac sie laicy w temacie RPG, a specjalisci w Swiecie Dysku. Praca oczywiscie jest ciezka i pracochlonna, jednak naprawde daje satysfakcje, no i z pewnoscia po tym staniemy sie jednymi z najlepiej obeznanych w SD w Polsce, a moze i na swiecie ;) .

Chaotycznie troche napisalem, wybaczcie mi to, ale spiesze sie na matematyke ;)

Co myslicie o tym pomysle, czy ktos w ogole bylby zainteresowany?
Podkreslam ze projekt pelna para moze ruszyc dopiero po maturach, jednak moznaby zaczac juz teraz powoli cos pisac, ja osobiscie na ustna z polaka mam temat o swiatach fantasy, wiec wyszukuje teraz rozne ciekawe rzeczy o SD, moge wiec to spisywac na rzecz projektu.

No wiec prosze o komentarze ;)

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 3 Luty 2005, 16:32   

Ja jestem za, chętnie się przyłączę. Nie jestem specem ani od RPG ani od ŚD ale jakiąś wiedzę w obydwu zakresach posiadam, więc jakby faktycznie coś takiego ruszyło to moją pomocną dłoń macie jak w banku, tylko powiedzcie, gdzie ją wysłać i jak zatamować krwawwienie... ;)

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 3 Luty 2005, 18:35   

sam dawno temu zaczalem sie bawic w takie cos, ale bylo to tylko zabawa
powstalo (wymyslalismy razem z kumplem) pare absurdalnych pomyslow i sie na tym skonczylo
Teraz poptrzmy na sprawe z zupelnie innej strony - takie projekty niestety maja wielka sklonnosc do nienejlepszych startow i szybkich koncow. Nie chce, zeby to zabrzmialo, ze spisuje pomysl na straty! Mam wielka nadzieje, ze sie uda, dlatego probujzlozyc ekipe. Ja jestem chetny do pomocy, raczej jako specjalista od SD, ale o RPG tez co nieco moge powiedziec.

Barraketh
[Usunięty]

Wysłany: 3 Luty 2005, 18:41   

No coz, szczerze mowiac licze na podobne rozwiazanie jakie udostepniono nam na forum TES w zwiazku z projektem TES:RPG, czyli zamkniety dzial na forum w ktorym moglibysmy prowadzic prace ;) Na razie jednak wazniejsze jest zebranie ekipy, miejsce do pracy znajdzie sie zawsze.

Settler masz racje, czesto konczy sie to fiaskiem, ale zawsze jest to jakies doswiadczenie i warto sprobowac, jak mowie pelna para rusze i tak dopiero po maturach, wiele moze sie wiec zmienic ;) . Ale mysle, ze pomysl jest ciekawy i mozliwy do zrealizowania, wystarczy troche checi :]

A pozniej... slawa, wywiady, autografy :D No i oczywiscie sesje, rowniez forumowe :]

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 3 Luty 2005, 20:52   

Hehe.. marzenia :D
No, dobra - czyli jest pare miesięcy na przygotowanie się.. Od jutra zaczynam czytać podręczniki do RPG, żeby sie zorientować jak to powinno wyglądać ;) Do tej pory tylko grałam, nie tworzyłam - ciekawe to będzi edoświadczenie ;)
Fakt, często takie projekty updają, ale z taką ekipą jak nasza :P to na pewno wyjdzie! :P

Krejt 
Administrator

Wysłany: 4 Luty 2005, 18:59   

Cytat:
Fakt, często takie projekty updają, ale z taką ekipą jak nasza to na pewno wyjdzie!

Tak jak SAM, coś-czego-i-tak-już-nie-pamiętam oraz animka Men at Arms... :|

Aha, i tekst o historii forum dla Vantiego. Strasznie mi głupio z tego ostatniego powodu... :oops:

Barraketh
[Usunięty]

Wysłany: 4 Luty 2005, 20:42   

Z calym szacunkiem, ale prosilbym osoby, ktore nie maja do powiedzenia nic poza narzekaniem i sceptycyzmem o niewypowiadanie sie bez sensu. Uwazacie ze sie nie uda - nie zglaszajcie sie do prac. Proste, ja tu chce zwerbowac ekipe, ktorej bedzie chcialo sie cos robic.

Dziekuje.

AMPS 

Wysłany: 5 Luty 2005, 13:54   

A może by tak poprostu spolszczyć podręcznik do GURPS-a? Było by owiele łatwiej i przyjemniej.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 5 Luty 2005, 14:37   

Ale tu nie chodzi o to , żeby było łatwo i przyjemnie, tylko żebyśmy MY coś STWORZYLI! Żeby to było wpełni pracą naszych rąk i naszych umysłów! Żebyśmy mogli być z tego dumni!
Za ojczyznę!
Za pratchetta!
I za smalec!
(eee... nie wiem co mis ie stało... poniosło mnie ;) )

Barraketh
[Usunięty]

Wysłany: 5 Luty 2005, 15:49   

Moze i latwiej, ale wcale nie przyjemniej ;)

Pom,ysl sobie, ze uda nam sie napisac ten podrecznik, umiescic go na stronie, a rzesze fanow beda na jego podstawie grac. To wielka satysfakcja zrobic cos samemu. Przetlumaczenie podrecznika problemem nie jest (z reszta mozna grac na nietlumaczonym, co za problem), ale zrobic cos samemu to dopiero wyczyn :P

Poza tym laski na to leca ;)

A kiedys w przyszlosci, jakas grupa robiaca RPGi zobaczy efekty naszej pracy i moze nawet nas zatrudni? :D Ehh... marzenia, aczkolwiek jestem zdecydowany zrobic system i bede go robil chocby i sam :P

AMPS 

Wysłany: 5 Luty 2005, 16:42   

Może i racja ale to będzie wymagać baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo dużo czasu i zgrania wszystkich osób tworzących ów podręcznik. Może być ciekawie ale napewno niezwykle ciężko. Tak czy siak ja się na to piszę :twisted: czyli co kompletujemy ekipę po maturkach :D

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 5 Luty 2005, 17:02   

Tak, tak, ale zaraz... Czy matury są PRZED czy PO testach gimnazjalnych?! Bo ja muszę przebrnąć przez własne egzaminy :] I nie wiem, czy to nei będzie za sybko - koniec roku, podciąganie ocen, dla mnei jeszcze wybór liceum... Może zanijmy oficjalnie od rozpoczęcia wakacji?

Re: Barraketh: A faceci też lecą? Bo mnei laski niezbyt interesują ;)

AMPS 

Wysłany: 5 Luty 2005, 17:10   

ja ostatnie matury mam w maju ale niewiem jak to się ma to testów gimnazjalnych

A z tymi facetami to niewiem pewnie jacyś by się znaleźli :P ale nieręcze za ich jakość :P

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 5 Luty 2005, 17:34   

J amam testy 26-27 kwietnia.... Hm... No, niby maj to już po, ale cały czas ten koniec roku na karku... Barraketh, decyduj: po maturach, czy po rozpoczęciu wakacji? Podporządkuję się decyzji ;)

Szczery 

Wysłany: 15 Luty 2005, 16:07   

Wiem że mnie tu jeszcze nie znacie, nie macie do mnie zaufania, ale ja jestem gotów w tej chwili zacząć, tylko przydzielcie mi zadanie. Systemu raczej nie stworzę, RPG znam raczej z drugiej strony, ale moge zrobić listę magicznych przedmiotów, opisy, mogę spróbować wymyślać questy. Prosze tylko doze zaufania i przydzielenie mi zadania.
...drzemią."

Blek_Rajder 

Wysłany: 15 Luty 2005, 16:18   

Też mnie raczej tu nie znacie, ale współpracuję ściśle z kącikiem Opowiadań z Action Maga (tak, tym, gdzie Mariusz Saint był niegdyś naczelnym) i mógłbym coś powymyślać.

Chciałbym jakoś pomóc, ale nie wiem, czy się nadam, więc jeżeli mnie nie chcecie to się nie będę pchał. Mogę Wam w czymś pomóc, bo chociaż zbyt dużej wiedzy nie mam ani w zakresie ŚD ani RPG chciałbym pomóc.

Trochę chaotyczny ten post, ale chciałem nim wyrazić, że jeżeli miejsce i obowiązki dla mnie by się znalazły to byłbym skory do pomocy.

http://www.last.fm/user/blekrajder/

Niania_Ogg
[Usunięty]

Wysłany: 15 Luty 2005, 16:40   

Hmm w sumie pomysł mi się podoba. Pewnie tak naprawde to dopiero później wyjdzie, kto z tych, którzy się zadeklarowali coś popracuje naprawde, a kto nie, bo podejrzewam, że wakacje, mimo że dostarczają dużo czasu wolnego, to jednak często spędza się na wyjazdach. W każdym razie ja również podpisuje się pod pomaganie w tworzeniu. ŚD znam całkiem dobrze, RGPi może mniej, ale podejrzewam, że nie będzie problemu. Raczej to kwestia pracy na bierząco. Także hmmm czekam na wskazówki :)

Barraketh
[Usunięty]

Wysłany: 15 Luty 2005, 17:12   

Hmm bardzoe sie ciesze, ze widze tak wiele osob. Nie wazne, czy jestescie tu nowi - sam jestem, wiec to akurat nie jest problem. Nie chce teraz przydzielac nikomu zadan, bo jak mowie chcialbym, aby prace ruszyly dopiero po maturach (ja po maturze mam wakacje, wiec dla mnie to zbiezne ;) . A na razie, zwyczajnie wezcie kartke papieru, potnijcie ja na male kawaleczki i czytajac Pratchetta wsowajcie te karteczki miedzy strony na ktorych sa opisy swiata, ciekawe uwagi na jego temat, opisy postaci itd. Wszystko to napewno sie przyda w dajszych pracach.

Chcialem tez zapytac wladzy czy mozliwe jest utworzenie zamknietego dzialu na forum, w ktorym moglyby byc prowadzone prace? Mozna w tym dziale wylaczyc licznik postow, coby nie bylo, ze nabijamy ;) . Dodam, ze mozna uczynic to oficjalnym projektem strony do ktorej forum nalezy, co przyspozy jej wielkiego splendoru i rozglosu ;) . W innym wypadku zalatwie odpowiednie forum na wlasna reke, wolalbym jednak nawiazac wspolprace z jakas strona, co przyspozy kozysci obu stronom (nam wieksze mozliwosci dotarcia do fanow i werbowania chatnych, stronie wieksze zainteresowanie, no i zawsze to jakas inicjatywa, ktora mozna zablysnac na scenie SwiatoDyskowej ;) ).

Dodac chce jeszcze, ze obecnie przyjmuje wszystkich chetnych, jednak nie ludzcie sie, ze bedziecie sobie leniuchowac. Osoby, ktore beda sie obijac po ruszeniu projektu beda skutecznie z niego usowane ;) .

Zgadzam sie rowniez w kwestii wakacji - sam mam zamiar wyjechac za granice w celach zarobkowych, poza tym bede mial egzaminy na studia. Dlatego tez chcialbym rozpoczac natychmiast po maturach, zdazymy projekt rozkrecic i ci, ktorzy zostana na miejscu' beda mogli tworzyc, a ci co wyjada - no coz na to juz nic nie poradzimy.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 15 Luty 2005, 19:05   

Cytat:
Chcialem tez zapytac wladzy czy mozliwe jest utworzenie zamknietego dzialu na forum, w ktorym moglyby byc prowadzone prace?

Nie jest to żadnym problemem, zbierz ekipę, ja założę Wam grupę i dział, i droga wolna. Ku chwale Patrycjusza. :)

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 15 Luty 2005, 21:58   

opis swiata i innych najlatwiej zrobic na podstawie DC

mam tez pytanie, czy chcesz wstawiac w same zalozenia jakies komiczne elementy (np. we wspomnianym rpgu, ktorego zaczynalem robic moznabylo byc kamieniem), czy nie chcesz wpychac takich dodatkow do tego co stworzyl pratchett?

Odpowiedz do tematu