Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Cytaty w sygnaturce...
Autor Wiadomość
3żyk 

Wysłany: 24 Marzec 2008, 23:53   

Bardzo chciałem to pokazać jeszcze dzisiaj i jak widać udało mi się wyrobić 10 minut przed deadlinem.

Pod tym linkiem znajdziecie Panel Administracyjny skryptu (dokładnie tego egzemplarza, który widoczny jest w moim podpisie). Mam nadzieję, że obsługa jest dość intuicyjna. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Oto lista plików, z których, na tę chwilę, można korzystać:

Czcionki:
verdana.ttf
verdanai.ttf
verdanaz.ttf

Obrazki:
tlo1.png
tlo2.png

Oczywiście to wczesna i mocno upośledzona wersja.

3żyk 

Wysłany: 25 Marzec 2008, 15:35   

Kolejny spory update. Panel administracyjny stał się teraz chyba dużo bardziej intuicyjny i wygodny. Teraz szczególnie potrzebuje testerów, więc będę bardzo wdzięczny każdej osobie chętnej do testowania. Zobowiązuje się dokładnie wytłumaczyć obsługę.

arekrem 

Wysłany: 25 Marzec 2008, 21:08   

Ech, dodaj jeszcze parę książek...

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 25 Marzec 2008, 21:10   

Najpierw trzeba opracowac strone techniczna. Same cytaty to rzecz wtorna.

3żyk 

Wysłany: 26 Marzec 2008, 00:17   

Tak na szybko bo pora spać :)

Zmieniłem obrazek w swoim podpisie więc tamten panel już go nie zmienia (jutro opisze wszystko). Przygotowałem 3 propozycje wyglądu:

Keyff 
Moderator

Wysłany: 26 Marzec 2008, 10:35   

najbardziej płaska wersja czyli w tym przypadku trzecia od góry ma największy sens. Zmieniłbym czcionkę na coś bardziej czytelnego, wywalił ramkę-obwódkę i jeszcze trochę rozjaśnił tło. Tak, żeby z jednej strony to było bardziej czytelne, a z drugiej nie przeszkadzało w lekturze forum.

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

Kor 
Moderator

Wysłany: 26 Marzec 2008, 10:44   

Jak dla mnie ostatnie - najbardziej estetyczne i czytelne.

3żyk 

Wysłany: 26 Marzec 2008, 15:22   

Keyff napisał/a:
Zmieniłbym czcionkę na coś bardziej czytelnego [...] i jeszcze trochę rozjaśnił tło.

W przeciwieństwie do układu, czcionka i tło są pod kontrolą użytkownika skryptu, który może je swobodnie zmieniać, więc tym na razie nie warto sie zbytnio przejmować.

Keyff napisał/a:
wywalił ramkę-obwódkę

Hmmm... można pomyśleć nad opcją on/off dla użytkownika, bo mi się osobiście obwódka podoba.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 26 Marzec 2008, 15:28   

powiem tak - ramka może i wygląda fajnie, ale powoduje oczopląs na forum. Może zamiast funkcji on/off (albo obok niej) byłoby możliwe ustawienia koloru ramki. jakaś lżejsza byłaby może mniej uciążliwa.

Tymon Sawicz

3żyk 

Wysłany: 26 Marzec 2008, 16:08   

Keyff napisał/a:
powiem tak - ramka może i wygląda fajnie, ale powoduje oczopląs na forum. Może zamiast funkcji on/off (albo obok niej) byłoby możliwe ustawienia koloru ramki. jakaś lżejsza byłaby może mniej uciążliwa.

Aktualnie kolor ramki jest wspólny z kolorem czcionki, ale oczywiście można to rozdzielić.

Co do układu to jeszcze jedna propozycja:

Keyff 
Moderator

Wysłany: 26 Marzec 2008, 17:06   

poprzednia czyli ta trzecia z tamtych była lepsza. jedyne co to mały "padding" by się przydał w tej ramce.

Tymon Sawicz

LeeLa 

Wysłany: 26 Marzec 2008, 18:28   

z wszystkich podanych jak dla mnie ta, która masz teraz jest najlepsza. Ramka powinna zostać, bez niej podpis zlewałby się z tłem forum

3żyk 

Wysłany: 26 Marzec 2008, 19:15   

Jako że tamte obrazki mogły być mało precyzyjne to chciałbym się upewnić. W przypadku tamtego trzeciego to pasuje takie zawiajnie wierszy, prawda?

Nie przejmujcie się marginesami itd. Obrazek robiłem na szybko zwaracając uwagę tylko na zawijanie.

Keyff napisał/a:
poprzednia czyli ta trzecia z tamtych była lepsza. jedyne co to mały "padding" by się przydał w tej ramce.

W którym miejscu ten padding, bo niezbyt zrozumiałem?

LeeLa napisał/a:
z wszystkich podanych jak dla mnie ta, która masz teraz jest najlepsza. Ramka powinna zostać, bez niej podpis zlewałby się z tłem forum

Czyli wygląda na to, że bez możliwości wyboru stylu się nie obejdzie.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 26 Marzec 2008, 20:54   

Mogłabym sobie dać rękę uciąć, iż pisałam dzisiaj post w tym temacie ;/
W każdym razie pisałam, że mi najbardziej odpowiada pierwszy, ale ile osób tyle upodobań i każdemu będzie odpowiadało co innego, taka prawda. :wink:

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 27 Marzec 2008, 00:57   

Mi tez z tej trojki najbardziej podoba sie pierwszy. Jednak nalezy wziac pod uwage, ze formatowanie dialogu jest inne niz dluzszego akapitu. Zreszta tez z tego wlasnie powodu mi nie podoba sie trzeci przyklad. Takie formatowanie (wyrownanie do prawej) dialogu jest strasznie nienaturalne. Czyta sie to paskudnie, bo gdy probuje przeczytac linijke z "-Co?" to wzrok automatycznie leci na wczesniejsza linie, ktora jest duzo dluzsza i zaczyna sie duzo wczesniej z lewej strony. Wspominalem juz o ergonomii czytania i najwazniejszym jej aspektem jest fakt, ze czytamy od lewej do prawej.

3żyk 

Wysłany: 27 Marzec 2008, 21:57   

settler napisał/a:
Mi tez z tej trojki najbardziej podoba sie pierwszy. Jednak nalezy wziac pod uwage, ze formatowanie dialogu jest inne niz dluzszego akapitu. Zreszta tez z tego wlasnie powodu mi nie podoba sie trzeci przyklad. Takie formatowanie (wyrownanie do prawej) dialogu jest strasznie nienaturalne. Czyta sie to paskudnie, bo gdy probuje przeczytac linijke z "-Co?" to wzrok automatycznie leci na wczesniejsza linie, ktora jest duzo dluzsza i zaczyna sie duzo wczesniej z lewej strony. Wspominalem juz o ergonomii czytania i najwazniejszym jej aspektem jest fakt, ze czytamy od lewej do prawej.

Można zmodyfikować tą 3 wersję zmieniając wyrównanie z lewej na prawą i/lub przenieść ramkę w inny róg.

Wzięłem się do nad układami i tym samem skończyłem pracę nad tym, który był od początku (napisałem wreszcie funkcję, która sama dzieli na idealnie długie wiersze).
Skończyłem także pierwszy z proponowanych wcześniej układów (zająłem się nim najpierw, mimo że głosy poparcia na jego temat pojawiły się później, ponieważ był po prostu dużo łatwiejszy w realizacji). Na dowód screen (na razie nie wrzucam uaktualnionego skryptu do sieci, ponieważ mam kilka rzeczy do nadrobienia jeśli chodzi o Panel Administracyjny):

Swoją drogą skrypt zaczął rozwijać się trochę bardziej niż to na początku planowałem. Zaczynam się powoli zastanawiać, czy, po tym jak go dopracuję, poza oczywistym podzieleniem się nim z użytkownikami tego forum, nie spróbować go sprzedać na Allegro, po jakieś kilka złotych za sztukę. Zawsze fajnie było by sobie trochę dorobić, a jak bym odniósł spektakularny sukces rynkowy to i jakąś nagrodę na konkurs dla forum bym sponsornął :mrgreen:

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 27 Marzec 2008, 22:09   

Cały czas optuję za zmianą szyku na Autor/Tytuł.........

3żyk 

Wysłany: 27 Marzec 2008, 22:14   

wawrzyniec napisał/a:
Cały czas optuję za zmianą szyku na Autor/Tytuł.........

Zmieniłem:

Jest lepiej?

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 27 Marzec 2008, 22:18   

3żyk napisał/a:
Jest lepiej?

Jest. Hm, nie sądziłam, że taka drobna zmiana tyle zmienia.

Kor 
Moderator

Wysłany: 27 Marzec 2008, 22:22   

A np. dla mnie gorzej. I dlatego wg mnie te wszystkie modyfikacje powinny być jako opcje podczas tworzenie dostępne. Co niżej co wyżej, jaki kolor, czy pochyłe, czy pogrubione, etc.

Odpowiedz do tematu