|
Cytaty w sygnaturce... |
| Autor |
Wiadomość |
3żyk
|
Wysłany: 24 Marzec 2008, 23:53
|
|
|
Bardzo chciałem to pokazać jeszcze dzisiaj i jak widać udało mi się wyrobić 10 minut przed deadlinem.
Pod tym linkiem znajdziecie Panel Administracyjny skryptu (dokładnie tego egzemplarza, który widoczny jest w moim podpisie). Mam nadzieję, że obsługa jest dość intuicyjna. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Oto lista plików, z których, na tę chwilę, można korzystać:
Czcionki:
verdana.ttf
verdanai.ttf
verdanaz.ttf
Obrazki:
tlo1.png
tlo2.png
Oczywiście to wczesna i mocno upośledzona wersja. |
|
 |
3żyk
|
Wysłany: 25 Marzec 2008, 15:35
|
|
|
| Kolejny spory update. Panel administracyjny stał się teraz chyba dużo bardziej intuicyjny i wygodny. Teraz szczególnie potrzebuje testerów, więc będę bardzo wdzięczny każdej osobie chętnej do testowania. Zobowiązuje się dokładnie wytłumaczyć obsługę. |
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 25 Marzec 2008, 21:08
|
|
|
| Ech, dodaj jeszcze parę książek... |
_________________ "Wiele może się wydarzyć rzeczy niespodziewanych między ustami a brzegiem pucharu." |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 25 Marzec 2008, 21:10
|
|
|
| Najpierw trzeba opracowac strone techniczna. Same cytaty to rzecz wtorna. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
3żyk
|
Wysłany: 26 Marzec 2008, 00:17
|
|
|
Tak na szybko bo pora spać
Zmieniłem obrazek w swoim podpisie więc tamten panel już go nie zmienia (jutro opisze wszystko). Przygotowałem 3 propozycje wyglądu:
 |
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 26 Marzec 2008, 10:35
|
|
|
| najbardziej płaska wersja czyli w tym przypadku trzecia od góry ma największy sens. Zmieniłbym czcionkę na coś bardziej czytelnego, wywalił ramkę-obwódkę i jeszcze trochę rozjaśnił tło. Tak, żeby z jednej strony to było bardziej czytelne, a z drugiej nie przeszkadzało w lekturze forum. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 26 Marzec 2008, 10:44
|
|
|
| Jak dla mnie ostatnie - najbardziej estetyczne i czytelne. |
|
|
|
 |
3żyk
|
Wysłany: 26 Marzec 2008, 15:22
|
|
|
| Keyff napisał/a: | | Zmieniłbym czcionkę na coś bardziej czytelnego [...] i jeszcze trochę rozjaśnił tło. |
W przeciwieństwie do układu, czcionka i tło są pod kontrolą użytkownika skryptu, który może je swobodnie zmieniać, więc tym na razie nie warto sie zbytnio przejmować.
| Keyff napisał/a: | | wywalił ramkę-obwódkę |
Hmmm... można pomyśleć nad opcją on/off dla użytkownika, bo mi się osobiście obwódka podoba. |
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 26 Marzec 2008, 15:28
|
|
|
| powiem tak - ramka może i wygląda fajnie, ale powoduje oczopląs na forum. Może zamiast funkcji on/off (albo obok niej) byłoby możliwe ustawienia koloru ramki. jakaś lżejsza byłaby może mniej uciążliwa. |
|
|
|
 |
3żyk
|
Wysłany: 26 Marzec 2008, 16:08
|
|
|
| Keyff napisał/a: | | powiem tak - ramka może i wygląda fajnie, ale powoduje oczopląs na forum. Może zamiast funkcji on/off (albo obok niej) byłoby możliwe ustawienia koloru ramki. jakaś lżejsza byłaby może mniej uciążliwa. |
Aktualnie kolor ramki jest wspólny z kolorem czcionki, ale oczywiście można to rozdzielić.
Co do układu to jeszcze jedna propozycja:
 |
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 26 Marzec 2008, 17:06
|
|
|
| poprzednia czyli ta trzecia z tamtych była lepsza. jedyne co to mały "padding" by się przydał w tej ramce. |
|
|
|
 |
LeeLa

|
Wysłany: 26 Marzec 2008, 18:28
|
|
|
| z wszystkich podanych jak dla mnie ta, która masz teraz jest najlepsza. Ramka powinna zostać, bez niej podpis zlewałby się z tłem forum |
_________________ "me have feeling you only have books" |
|
|
|
 |
3żyk
|
Wysłany: 26 Marzec 2008, 19:15
|
|
|
Jako że tamte obrazki mogły być mało precyzyjne to chciałbym się upewnić. W przypadku tamtego trzeciego to pasuje takie zawiajnie wierszy, prawda?
Nie przejmujcie się marginesami itd. Obrazek robiłem na szybko zwaracając uwagę tylko na zawijanie.
| Keyff napisał/a: | | poprzednia czyli ta trzecia z tamtych była lepsza. jedyne co to mały "padding" by się przydał w tej ramce. |
W którym miejscu ten padding, bo niezbyt zrozumiałem?
| LeeLa napisał/a: | | z wszystkich podanych jak dla mnie ta, która masz teraz jest najlepsza. Ramka powinna zostać, bez niej podpis zlewałby się z tłem forum |
Czyli wygląda na to, że bez możliwości wyboru stylu się nie obejdzie. |
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 27 Marzec 2008, 00:57
|
|
|
| Mi tez z tej trojki najbardziej podoba sie pierwszy. Jednak nalezy wziac pod uwage, ze formatowanie dialogu jest inne niz dluzszego akapitu. Zreszta tez z tego wlasnie powodu mi nie podoba sie trzeci przyklad. Takie formatowanie (wyrownanie do prawej) dialogu jest strasznie nienaturalne. Czyta sie to paskudnie, bo gdy probuje przeczytac linijke z "-Co?" to wzrok automatycznie leci na wczesniejsza linie, ktora jest duzo dluzsza i zaczyna sie duzo wczesniej z lewej strony. Wspominalem juz o ergonomii czytania i najwazniejszym jej aspektem jest fakt, ze czytamy od lewej do prawej. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
3żyk
|
Wysłany: 27 Marzec 2008, 21:57
|
|
|
| settler napisał/a: | | Mi tez z tej trojki najbardziej podoba sie pierwszy. Jednak nalezy wziac pod uwage, ze formatowanie dialogu jest inne niz dluzszego akapitu. Zreszta tez z tego wlasnie powodu mi nie podoba sie trzeci przyklad. Takie formatowanie (wyrownanie do prawej) dialogu jest strasznie nienaturalne. Czyta sie to paskudnie, bo gdy probuje przeczytac linijke z "-Co?" to wzrok automatycznie leci na wczesniejsza linie, ktora jest duzo dluzsza i zaczyna sie duzo wczesniej z lewej strony. Wspominalem juz o ergonomii czytania i najwazniejszym jej aspektem jest fakt, ze czytamy od lewej do prawej. |
Można zmodyfikować tą 3 wersję zmieniając wyrównanie z lewej na prawą i/lub przenieść ramkę w inny róg.
Wzięłem się do nad układami i tym samem skończyłem pracę nad tym, który był od początku (napisałem wreszcie funkcję, która sama dzieli na idealnie długie wiersze).
Skończyłem także pierwszy z proponowanych wcześniej układów (zająłem się nim najpierw, mimo że głosy poparcia na jego temat pojawiły się później, ponieważ był po prostu dużo łatwiejszy w realizacji). Na dowód screen (na razie nie wrzucam uaktualnionego skryptu do sieci, ponieważ mam kilka rzeczy do nadrobienia jeśli chodzi o Panel Administracyjny):
Swoją drogą skrypt zaczął rozwijać się trochę bardziej niż to na początku planowałem. Zaczynam się powoli zastanawiać, czy, po tym jak go dopracuję, poza oczywistym podzieleniem się nim z użytkownikami tego forum, nie spróbować go sprzedać na Allegro, po jakieś kilka złotych za sztukę. Zawsze fajnie było by sobie trochę dorobić, a jak bym odniósł spektakularny sukces rynkowy to i jakąś nagrodę na konkurs dla forum bym sponsornął |
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 27 Marzec 2008, 22:09
|
|
|
| Cały czas optuję za zmianą szyku na Autor/Tytuł......... |
_________________ |
|
|
|
 |
3żyk
|
Wysłany: 27 Marzec 2008, 22:14
|
|
|
| wawrzyniec napisał/a: | | Cały czas optuję za zmianą szyku na Autor/Tytuł......... |
Zmieniłem:
Jest lepiej? |
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 27 Marzec 2008, 22:22
|
|
|
| A np. dla mnie gorzej. I dlatego wg mnie te wszystkie modyfikacje powinny być jako opcje podczas tworzenie dostępne. Co niżej co wyżej, jaki kolor, czy pochyłe, czy pogrubione, etc. |
|
|
|
 |
|
|