Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Brzemię wzrokowca - czyli mój mały projekt okładkowy.
Autor Wiadomość
bele 
Moderator

Wysłany: 29 Listopad 2011, 11:10   Brzemię wzrokowca - czyli mój mały projekt okładkowy.

Jestem wzrokowcem. Strasznym. I mam żyłkę kolekcjonera, co jest bardzo upierdliwe. Nie podobała mi się okładka filmowego Koloru Magii, więc spolszczyłem sobie oryginalną. Teraz odwalił mi pomysł na taką rzecz. Przeokładkować sobie polskie wydania Pratchetta. Plan jest aby oprawić je w twardą okładkę u introligatora (jeszcze nie wiem ile taka przyjemność kosztuje, ale moja dziewczyna po ASP umie to robić, więc jeśli u nich wyjdzie drogo to zrobi się domowym sposobem) oraz wydrukować zaprojektowane specjalnie obwoluty. (był też plan, aby po prostu zrobić obwoluty na miękkie okłądki, ale gdzie jest fun z oprawienia w twardość.

Zaprojektowałem kilka, dwie skończyłem, resztę przygotowałem w formie "grzbietów", aby można było zobaczyć jakie obrazki udało mi się dobrać do książek. Jeśli macie jakieś inne pomysły okładek lub ilustracje do brakujących tytułów to bede wdzięczny.

Interesują mnie raczej tylko ilustracje Kidby'ego :)

to są grzbiety, a to projekty ukończonych (wciaż bez poprawek) okładek:
Straż! Straż!

Ostatni Kontynent [błędny obrazek z tyłu. proszę o pomoc]

Wolni Ciutludzie

Piekło Pocztowe

Świat Finansjery

oraz Niewidoczni Akademicy, których jeszcze nie czytałem (ani nie mam), ale zakładam, że będę chciał to przeczytać przed planowaną adaptacją, więc bardzo możliwe, że jako pierwsza pójdzie do introligatora.

nowe:

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 29 Listopad 2011, 11:15   

Wygląda super. A skąd wziąłeś ten obrazek na okładkę Straż! Straż! ??

Moje Dziewczęta updated!

bele 
Moderator

Wysłany: 29 Listopad 2011, 11:17   

Z internetu. Znajduje się go łatwo przez google w całkiem przyzwoitej jakości. Jest zeskanowany z "Pratchett Portfolio" chyba.

Edit: Tak jeśli ktoś też miał taki szalony pomysł, to dzwoniłem przed chwilą do introligatora i oprawienie w twardą kosztuje 35 zł.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 29 Listopad 2011, 18:28   

A jakby te obrazki wydrukować i zrobić z nich takie miękkie okładki?

Pomysł mi się bardzo podoba i być może ukradnę ci obrazki, żeby sobie zrobić takie miękkie obwoluty. :P

bele 
Moderator

Wysłany: 29 Listopad 2011, 18:49   

Można bez problemu zrobić obwoluty na miękkie okładki. Mogę wam to przygotować, jeśli dostanę wymiary grzbietów miękkich okładek. No i dostarczę oczywiście większe pliki :)
Jak macie sugestie co do obrazków na fronty i tyły do książek których nie prezentowałem to uderzać śmiało. Ja pewnie zaczne to robić w styczniu, chyba, ze zazycze to sobie na prezent :D

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 29 Listopad 2011, 21:12   

Proponuję wymienić okładkę do Kapelusz pełen nieba na tą http://www.feelingfiction...-pratchett.html nie wiem tylko czy uda znaleźć Ci się do niej źródło. Albo coś innego - mi osobiście grafika z pierwszego wydania KPN bardzo nie odpowiada. Projekt sam w sobie zacny :) .

bele 
Moderator

Wysłany: 29 Listopad 2011, 21:31   

Planowałem puścić z nowymi okładkami, ale nie mogłem znaleźć w dobrej rozdziałce. Owszem, mnie też srednio sie podoba pełna wersja okładki do KPN :( A projekt jest oparty na obwolucie do ISWM twardookładkowy który mam.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 29 Listopad 2011, 22:41   

No, poleciałeś z tymi obwolutami. Piękny i zacny projekt. Jako i próba rozruszania towarzystwa;-)

bele 
Moderator

Wysłany: 29 Listopad 2011, 23:03   

Mówiłem, że nie dam wam spać!
Co do grzbietów to wszystkie obecnie są na randomowej szerokości, bo pod ręką miałem jedynie "Straż! Straż!". Jak ktoś chce wydrukować coś z tych co pokazałem (mam gotowy jeszcze "Making Money" to niech mi podeśle wymiary ksiażki, to dopasuję.

Stolec 

Wysłany: 30 Listopad 2011, 00:50   

Świetny pomysł i bardzo ładne projekty tych okładek. Chętnie zobaczę zdjęcia z efektów oprawiania w twarde!

Możesz chłopie na tym zarobić ;) nie każdy ma tyle zapału/czasu/kreatywności żeby na własną rękę robić tuning swojej kolekcji a dam sobie uciąć kolano, że niektórzy chętnie by troszkę zapłacili za takie cudeńka. 5 zł na książce i Majorka!

bele 
Moderator

Wysłany: 30 Listopad 2011, 08:48   

No nie wiem czy chcę to sprzedawać. Początkowo planowałem mieć wyjątkową i jedyną w swoim rodzaju kolekcję, ale rzucam okładki tutaj, bo cóż - lubię was :D

PS: Pierwszy post będzie ciągle edytowany. Będę dorzucał okładki do książek które juz są "gotowe". Przez "gotowe" mam na mysli bez edycji. Jeśli bedziecie mieli lepsze sugestie na ilustracje frontu i tyłu to zapraszam.

edit: Dodałem "Ostatni Kontynent". Macie lepszą sugestię na tył? Bo szkice średnio wyglądają na czarnym tle.

edit2: Znalazłem lepszy obrazek na tył OK, podmienione.

edit3: Okej, dopiero teraz się zorientowałem, że pochrzaniły mi się książki i na tył OK dałem ilkustrację z Ciekawych Czasów. Więc edit1 still stands. Szukam czegoś Kidby'ego na tył OK.

Gadzinisko 
Moderator

Wysłany: 30 Listopad 2011, 12:27   

Stolec napisał/a:
Możesz chłopie na tym zarobić nie każdy ma tyle zapału/czasu/kreatywności żeby na własną rękę robić tuning swojej kolekcji a dam sobie uciąć kolano, że niektórzy chętnie by troszkę zapłacili za takie cudeńka. 5 zł na książce i Majorka!

Wziąwszy pod uwagę, że bele nie ma praw do prac Paula, których używa, to mógłby zarobić coś więcej niż pieniądze. Dopóki to jest w ramach każdy sobie to nie powinno być problemów, ale próba zarobienia na tym to już trochę inna para kaloszy.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

bele 
Moderator

Wysłany: 30 Listopad 2011, 15:46   

Dlatego nie zamierzam. To jest mój prywatny projekt oprawiania zakupionych wcześniej książek i drukowania obwolut za użyciem zdjęć znalezionych w internecie. Póki co wszystko legalnie i na użytek własny. Dopóki nie będę od was brał pieniędzy za te obwoluty. A nie zamierzam. Od znajomego dla znajomych.

Stolec 

Wysłany: 1 Grudzień 2011, 09:09   

Oj tam oj tam. Od razu do trybunału! Mówiłem o takiej koleżeńskiej, forumowej współpracy. Ktoś by sobie chciał też jakoś tam upiększyć swój zbiór i by Tobie wysłał książki i pomysł. Byłbyś wykonawcą bo będziesz już miał doświadczenie :P a prawo jest czasem po to, żeby nie zwracać na nie uwagi. Ktoś by chciał Ci to jakoś wynagrodzić i co? Nie może?!

bele 
Moderator

Wysłany: 1 Grudzień 2011, 13:00   

Wiesz w tym samym stopniu co jestem kreatywny, jestem też leniwy. Co innego zrobić sobie kolekcje, a co innego latać po introligatorach, drukować, przycinać i robić stuff dla innych. To już not my style.

Zmieniłem grzbiet Unseen Academicals, bo kupiłem wczoraj książkę i zrobiłem szerszy. Wciaż na oko zakładając ile może mieć grzbiet. Gdybym znalazł trochę czasu to mógłbym dzisiaj spróbować skoczyć do drukarni i druknąć okładkę przystosowaną do miękkiej okładki. Ale raczej nie bedzie czasu, więc może w przyszłym tygodniu.

edit: rozważałem jechanie, ale drukarnia obok mnie jakaś lewa, a nie mam tyle czasu by jechać do centrum :(

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 1 Grudzień 2011, 15:06   

czy tylko mnie się rozjeżdża strona na skutek tych dużych obrazków?;-)
[malkontent]

bele 
Moderator

Wysłany: 1 Grudzień 2011, 15:57   

U mnie jest ok, bo obrazki mi automatycznie forum pomniejsza. Ale mogę je porobić mniejsze, nie ma sprawy.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 2 Grudzień 2011, 00:29   

nie jest to problemem wielkim, ot taka luźna uwaga;-)
W moim chorym systemie automatycznie każdy post ma szerokość przekraczającą ekran, tym niemniej potrafię z tym żyć;-)

bele 
Moderator

Wysłany: 20 Grudzień 2011, 16:32   

Nowy rok za pasem, jak wrócę ze świąt to chciałbym na poważnie ruszyć z kwestią oprawiania i obwolut (rozważam też za jakis czas możliwość nowych obwolut z wykorzystaniem ilustracji rysoawnych przeze mnie, ale to wtedy kiedy już postacie sam dopracuje i narysuje kilka ilustracji :D ).

Stąd do was prośba o dostarczanie pomysłów na te ilustracje? Macie coś w głowie lub pod ręką? Sporo mi brakuje. ;(

bele 
Moderator

Wysłany: 2 Styczeń 2012, 16:59   

Z moją okładką wstępny dizajn:

Odpowiedz do tematu